Keresés

Részletes keresés

kisharsány Creative Commons License 2010.02.15 0 0 116

Egyetértek, s Padányi dr. ezt kiválóan világította meg.

Előzmény: Afrikaans8 (113)
kisharsány Creative Commons License 2010.02.15 0 0 115

Hogy tisztábban láss: A földi általánosságba két dolog nem illik belée, egyik a víz, a másik az ember.

Pontosabban: a víz, mert ellenkezőleg viselkedik, mint az összes többi földi elem, azaz hűtve tágul,melegítve összehúzódik, majd ezután tágul ismét, valamint

az ember, mert nem tud megélni az általal belakott helyen segédeszköz nélkül (ruha kell neki, fűtenie kell, kuckó kell neki - az esőtől megfázik és elpusztul, stb.)

következtetés ?

ja, és a meteoritokban sok víz van jég formájában

Előzmény: mociga (108)
Afrikaans8 Creative Commons License 2010.02.15 0 0 114

"van még egy két ötletem"

Lehetőleg adatokkal megtámogatva...

Előzmény: mociga (112)
Afrikaans8 Creative Commons License 2010.02.15 0 0 113

"Európa benépesülésének csak az egyik útvonala vezet a Km-en keresztül. A másik alternativa a Gibraltári szoros, a harmadik meg a tengerpart Görögország-Dalmácia"

A régészek nem tudnak ilyen "bűvös csomópontokról".

Így Ibériába főleg tengeri úton, nem pedig Afrikán át jutottak el a neolitikumtól kezdve. Az etruszkok pedig érinthették ugyan Dalmáciát vagy a mai albán partokat, de nincs bizonyítva, hogy etnogenezisük mindegyik résztvevője ezen az úton haladt volna. Nem említetted a kaukázusi átjárókat se, melyeket a név serint ismert népek közül a kimmerek, pontuszi szkíták és a szarmata médek is használtak. Az Ural vonalán történő vonulás lehetőségéről sem tettél említést (Európa a mi fogalmaink szerint ugyanis ott végződik, délkeleten pedig a Kaukázusnál, így a szkíták és a szarmaták a Kr. e. VII-VI. századtól már kőkeményen európai népeknek számítottak).

Előzmény: többedik (111)
mociga Creative Commons License 2010.02.15 0 0 112
A KM volt a legkevésbbé huzatos. Csak rá kell nézni a kárpátkörkaréjra fentről. Amennyiben a meteorológia is idetatozik, (földrajz) akkor van még egy két ötletem, hogyan is működhettek itt a dolgok a legvadabb jégkorszak idején. Mert nem véletlen az sem, hogy a KM belseje nem jegesedett el. Igaz átment fagyos jéghideg tundrába.
Előzmény: többedik (111)
többedik Creative Commons License 2010.02.15 0 0 111

Milyen értelemben?

Európa benépesülésének csak az egyik útvonala vezet a Km-en keresztül. A másik alternativa a Gibraltári szoros, a harmadik meg a tengerpart Görögország-Dalmácia.

A Km akkoriban elég huzatos helynek számíthatott (jégkor), kellemesebb lehetett a délebbre huzódó útvonal.

Előzmény: Törölt nick (110)
többedik Creative Commons License 2010.02.15 0 0 109

Ez pont így van.

Ettől azonban még nem lesz kitüntetett szerepe a Kárpát medencének.

Előzmény: mociga (108)
mociga Creative Commons License 2010.02.15 0 0 108
Hagyd már ezt a kötöcködésese ótckodást!! Nem tudok írni. Előadni valamennyire és próbálom jelekbe önteni, de nyilván nem sikerül. Szar farizeus vagyok.

Tehát,
Tény az hogy onnan jött a mai európai ember? Akik ott maradtak, megmaradtak törzsi szinten gyakorlatilag ősközösségi technikai és technológiai szinten. Mi történt Eurázsiában? Én csak az evolucionistákat segítem....

Na most én arról beszéltem, hogy a négyévszakos hely a tél miatt valamit igényel az embertől. Mókus effektus. Gyűjt és tárol. Vagy tarol, aztán tárol. Miért? Hogy életben maradjon, viszonylag nagy létszámban is. Ha lemegyek délre a természet lágy melegebb égövére, akkor nincs ilyen alkalmazkodási kényszer. Mesztelen vagyok. Nem készítek ruhát sem és nem szégyellem a mesztelenségemet. (Eszedbe ne jusson a Biblia!! De! ;-))
Előzmény: kisharsány (107)
kisharsány Creative Commons License 2010.02.14 0 0 107

Ha a természet egyenletes és csak kicsit változó feltételeket biztosít, akkor mi a  ???????  alkalmazkodjak? Így jártak az állítólagos onnan jöttünk afrikai HSS (????!!!!!) elődök???

Pedig.... szeretném ha együtt továbbgondolnánk ezt a dolgot.

Előzmény: mociga (104)
kisharsány Creative Commons License 2010.02.14 0 0 106

Bocsánat, slendrián voltam: arra gondoltam, itten, amiről beszélünk, az időben nem annyira lábjárás, mint lápjárás kellett dívjon, meg a folyókeresztezéseken is csak-csak..., itt-ott...  Nomeg ez nem egy cserkészcsapat ez esetben, füttybe,nyakkendőbe, kulacsba meg uzsonnástáskába öltözve. 

A Kaspi-kapu érdekesebben mutat, ha ezekre gondolunk.

Előzmény: többedik (105)
többedik Creative Commons License 2010.02.14 0 0 105
A medert írtam volna?
Előzmény: kisharsány (103)
mociga Creative Commons License 2010.02.13 0 0 104
A sztyeppe övezet az északi féltekén ugyanaz valahol, mint a szavanna délen. A nagy különbség az, hogy a szárazföldek szélességi kiterjedésének eltérése miatt (északon kicsit nagyon szélesebb a szárazföld) az egyik a déli terület kétévszakos (száraz - esős ez nyilván a hűvösebb)) a másik a temperáló óceán vízhőtömeg nagy távolsága miatt autómatice 4 (tél-tavasz-nyár-ősz). Szélsőséges szárazföldi. És bizony ennek az itt élők civillicációs fejlődésére is komoly hatása volt.

Ha a természet egyenletes és csak kicsit változó feltételeket biztosít, akkor mi a fasznak alkalmazkodjak? Így jártak az állítólagos onnan jöttünk afrikai HSS (????!!!!!) elődök???

Előzmény: Törölt nick (78)
kisharsány Creative Commons License 2010.02.13 0 0 103

Ja, - főleg, ha a kutyáid, birkáid, meg a többiek tudnának úszni :)))

Előzmény: többedik (102)
többedik Creative Commons License 2010.02.11 0 0 102
Hát igen. Ha én egy népet vezetnék, az Ilek-Ural völgyön mennék.
Előzmény: Afrikaans8 (100)
többedik Creative Commons License 2010.02.10 0 0 101
Az öntözés nélküli mezgazd művelés déli határa nagyjából a Volgográd - Omszk vonal.
Előzmény: Afrikaans8 (95)
Afrikaans8 Creative Commons License 2010.02.10 0 0 100
Ide helyezem a bennünket legjobban érdeklő részt
Előzmény: többedik (87)
Afrikaans8 Creative Commons License 2010.02.10 0 0 99
Egyébként itt egy teljes, összefüggő térkép az Uralról, szerintem jól használható
Előzmény: Törölt nick (85)
Afrikaans8 Creative Commons License 2010.02.10 0 0 98
Talán most
Előzmény: Afrikaans8 (97)
Afrikaans8 Creative Commons License 2010.02.10 0 0 97

"az eurázsiai sztyeppe az Ural déli részén Orenburg tartománynál nem terjed tovább észak felé"

Itt szemlélteti a térkép: áthaladni igazán csak a középzölddel jelölt részeken lehetett lovas csapatoknak, vagyis itt volt igazán optimális, bár éppen az azzal közvetlenül határos átmeneti zónák (rózsaszínnel és sötétzölddel) sem lehette járhatatlanok számukra. Északra lila színnel az erdős sztyepp, sötétebb barnával egy dombokkal és völgyekkel szabdalt rész, egészen világos barnával pedig a csapadéktalan, sivatagos vidékek.

Előzmény: Afrikaans8 (83)
Afrikaans8 Creative Commons License 2010.02.10 0 0 96
Afrikaans8 Creative Commons License 2010.02.10 0 0 95
Ez a térképrészlet sajnos csak Oroszország vonatkozásában tünteti fel az éghajlati zónákat, de jól látható rajta a Kaszpi-tavat északnyugat-észak-északkelet felől körülölelő, kifejezetten sivatagi, majd félsivatagi sáv, amely kelet felé fokozatosan szélesedik (csak azt már nem mutatja a térkép). Az ábrázolás Szamaránál vonja meg a sztyepp északi határát.
Előzmény: Törölt nick (82)
Afrikaans8 Creative Commons License 2010.02.10 0 0 94
Délről-délkeletről a Mugodzsár és az Ural felé közeledve... Errefelé haladtak el a XIV. században Ibn Battútáék.
Afrikaans8 Creative Commons License 2010.02.10 0 0 93
Sziklakarc ugyanonnan. A ló mellett elkelt a teve is...
Afrikaans8 Creative Commons License 2010.02.10 0 0 92
Életkép a sivatagos-félsivatagos területektől övezett Mugodzsár hegységből: nyírfaligetecske lehel némi életet a kopár terep egyhangúságába (1 híján száz évvel későbbi felvétel, mint Prokugyin-Gorszkij előbbi képe :) )
Előzmény: Afrikaans8 (88)
Afrikaans8 Creative Commons License 2010.02.10 0 0 91
Nem kapcsolódik szorosan az előbbi témához, de Prokugyin-Gorszkijtól megint találtam egy kitűnő fotót, ezúttal 1910-ből Baskírföldről, egy ottani vasbánya munkásairól (ha jól értem, Bakalü falu, Ufától 173 km-re)
Afrikaans8 Creative Commons License 2010.02.10 0 0 90

Mugodzhar Hills (Mugojar, Russian: Мугоджары, Мугоджарский хребет, Kazakh: Mughalzhar, Mugalzhar) is a series of mountain ranges in Northwestern Kazakhstan 275 miles (440 km) long. Latitude (DMS): 48° 38' 38 N Longitude (DMS): 58° 32' 47 E. They are considered to be a continuation of Ural Mountains and connected with Southern Ural by Guberlinskiy hillocks (Губерлинские горы). They form the divide between the Caspian Sea and Aral Sea basins.

The Mughodzhary proper are of length about 200 km with width up to 30 km. They start at the Or River (река Орь) as a narrow range that further splits in two: Eastern Mugodzhary and Western Mugodzhary. The highest place (657 metres) is at Eastern Mygodzhars, Mount Boktybay (Boqtybay, Боктыбай). Major rivers that run from Mughodzhary are Or River, Emba River and Irgiz River.

In a wider sense, Mughodzhary also include a number of other highlands and hillocks, in particular, Ural-Tobolsk Plateau, and the Northern Mughodzhary, which actually connect with Guberlinskiy hillocks.

Afrikaans8 Creative Commons License 2010.02.10 0 0 89
Nézd, ha csak 10 kilométerekkel dobálózunk, már akkor is akadhat, én ezt nem vontam kétségbe. Az egésznek annyi a haszna, hogy kiderült: nem olyan egyszerű az átjutás, mint ahogyan azt a legtöbben képzelik.
Előzmény: Törölt nick (85)
Afrikaans8 Creative Commons License 2010.02.10 0 0 88
The Southern Urals, extends some 340 miles to the westward bend of the Ural River and consists of several parallel ridges rising to 3,900 feet and culminating in Mount Yamantau, 5,380 feet; the section terminates in the wide uplands (less than 2,000 feet) of the Mughalzhar Hills. In the Mughalzhar Hills and the Southern Urals there are summer winds of hot, dry air from Central Asia. The Urals ... south is the steppe, culminating in semidesert around the Mughalzhar Hills.
Előzmény: Törölt nick (82)
többedik Creative Commons License 2010.02.10 0 0 87

"az eurázsiai sztyeppe az Ural déli részén Orenburg tartománynál nem terjed tovább:"

Ahogy én a gugliörtön nézegettem, a Kaszpi vonalától északra 200 km után már egyértelmüen sztyeppe van.

Egyébként a két állítás elég közel van egymáshoz.

Előzmény: Afrikaans8 (83)
többedik Creative Commons License 2010.02.10 0 0 86

"persze az is, honnan indult el egy-egy népcsoport. Mongóliából nézve lehet, hogy az Ural déli hegyein át vezető út nem jelentett akkora kerülőt. Az Aral vagy akár Taskent vidékéről nézve pl. más a helyzet."

Nagyjából így képzelem én is.

Az Araltól én már az északi utat részesíteném előnyben, de ez itt lényegtelen.

Előzmény: segédnick (80)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!