Sziasztok. Lenne egy kérdésem, hátha tudnátok segiteni. Vettem egy 4,5 kw-os elektromos kazánt a vendégházunkba. 6db normál lapradiátor van a házban. Kb 50l víz van a rendszerben. 38 foktól jobban nem bírja felfűteni a vizet , de ha 3 radiátor van rajta akkor sem melegszik fel max 50 fokra 9 óra alatt. Lehetséges hogy a kazánnal van baj?
3 fázisnál ez már csak így van, vonali áramot (amely csillagkapcsolásnál egyezik a fázisárammal), és vonali feszültséget adnak meg, ezek mérhetőek egyszerűen, és így a 3 fázisú teljesítmény jól jön ki, akár csillag, akár delta a berendezés kapcsolása.
Úgy gondolom jó a szigetelés. födém 15-20cm kőzetgyapot gipszkarton felett, homlokzati 15cm hungarocell B30 téglán, illetve a laminált padló alatt 5cm es nikecell az alatt beton és kitudja még mi, egyedűl a homlokfal vályog ami 65cm és nincs rajta szigetelés az kb 15m2 azon a falon van az egyik radiátor ablak alatt,
Nem minden esetben használnám a vegyestözelést mivel ma pl 16 órakor még a házban 24 fok volt,
Tisztában vagyok azzal hogy az áram drágább mint a gáz, Kértem ajánlatot a gázkazán kialakítására, elvetettem sok a bekerülési költség, azért tesztelném az E-kazánt hogy mennyi ideig tudnék fűteni a gáz kazán bekerülési költségével,
Ugye az sem megnyugtató ami a mostani gáz piacon van, kitudja mikor emelik és meddig lesz gáz.
Értem én, de értelmetlen fölélőni a kazánt, ha a mögötte lévő teljesítmény nem bírja el ha feltekerik maxra. Ha 3kW-os kazánt vesz, ahhoz jó a 160, de a 6kW-oshoz 1x32A kell egy fázison (én inkább 3 fázisút vettem). Mert te is tudod, hogy a júzerek öt perc alatt felejtik el, hogy "sosem" akarják fullon használni az eszközt és egyszercsak feltekerik maxra.
Elektromos kazán vásárlásán gondolkodom meglévő gázos kazán mellé kiegészítésnek, tartaléknak.
Elbizonytalanodtam az áramszükségleten. A legtöbb kazán 230/400V jelöléssel hirdeti magát, viszont az áramszükséglete mindegyiknél 230V-ra van megadva. Pl. 12kW össz teljesítmény, azaz fázisonként 4kW. Ez 400V (fázisfeszültség) 10A lenne. E helyett mindegyiknél amit eddig néztem 17,4A-t írt elő, azaz 230V*17,4A=4000W. Hálózatfejlesztés költségeit nézve már nem biztos, hogy megérné a telepítése.
Vannak valóban 400V-os kazánok delta kapcsolással, vagy csak 230V-os csillagkapcsolásúakat gyártanak?
Jogos a kérdés, azt elfelejtettem írni, hogy a radiátorok 22K típusúak, azaz 106 mm mélyek, ezekből üzemel tehát 1 db 600x1400-as és 1 db 600x1000-es összefűzve a kb 18 m2-es háló/gardróbban, 1 db 900x400-as a fürdőszobában, és 1 db 600x400-as az előtérben (ez utóbbi visszatérő ága részlegesen fűti az előtér kb 3 m2 padlózatát is). Magyarán szólva a nappali-konyha-étkező helyiségben már csak a letekert visszatérő csövekben kering a víz, a gyerekszobákban gyakorlatilag csak megfordul a víz a csövekben, nincs radiátor és padlófűtés sem, a háló/gardrób helyiségben pedig csak a radiátorok langyosak, padlófűtés nincs, a levegő további melegítését a Gree klíma végzi.
A fürdőszoba padlója az össze többi helyiségből visszatérő, szigeteletlenül egymás mellett elvezetett csövektől langyos, illetve a fent leírt álló formátumú 22K radiátor fűt.
A klímák nagyon hatékonyan teszik a dolgukat, minimális áramfelvétel mellett, egyedül a bojler kényszermegoldás nem fekszik nekem annyira, vajúdok a hőszivattyú és az elektromos kazán között (kb 5-szörös az árkülönbség bekerüléskor, fogyasztásban meg nyilván fordítva lenne), de nagyon hosszúnak számolom a megtérülést, ha a hőszivattyú mellet döntenék.... úgy számoltam, hogy jelenleg kb napi átlag 24,8 kWh a maradék fűtéskörök elektromos teljesítményigénye
szeretném kikérni a véleményeteket elektromos fűtés témában. Adott egy kb 95 m2 alapterületű könnyűszerkezetes családi ház (6375 Wp-re képes 17 paneles napelemrendszerrel, ami október óta termelt kb 1400 kWh-nyi villanyt), ennek a temperáló fűtését szeretném optimalizálni. A 17 évvel ezelőtt felszerelt Saunier Duval gázkazán tavaly év végén elhalálozott, így jelenleg a következő módon fűtjük a házat:
nappali-konyha-étkező (kb 35 m2) : 1 db 3,7 kW fűtési teljesítményű Gree inverteres klíma (az eredeti fűtési rendszer 600x1000-es, 600x1200-as Dunaferr radiátorokat tartalmazott, ezek most bypassolásra kerültek)
hálószoba-gardrób (kb 18 m2) : 1 db 2,7 kW fűtési teljesítményű Gree inverteres klíma (az eredeti fűtési rendszer részét képező 600x1400-as+600x1000-es Dunaferr radiátorok itt megmaradtak)
gyerekszoba 1 (kb 12 m2) : 1 db 2,7 kW fűtési teljesítményű Gree inverteres klíma (az eredeti fűtési rendszer részét képező 600x1000-es Dunaferr radiátor itt is bypassolva lett)
gyerekszoba 2 (kb 11 m2) : 1 db 2,7 kW fűtési teljesítményű Gree inverteres klíma (az eredeti fűtési rendszer részét képező 600x1000-es Dunaferr radiátor itt is bypassolva lett)
fürdőszoba (kb 6 m2) : az eredeti fűtési rendszer részét képező 900x400-as Dunaferr radiátor itt megmaradt)
A hidegburkolatú helyiségekben (wc, fürdő, nappali-konyha-étkező) "'fél padlófűtés" van, azaz a radiátorokból visszatérő csövek e vannak tekerve, és temperálják a padlót, ez a rendszer jelenleg egy 50 literes normál bojler által előállított melegvízzel van megtáplálva, 32 fokos előremenő és 24,5-25,5 fokos visszatérő hőfokkal (langyosak a fenthagyott radiátorok is ezáltal!). A január elején felszerelt okos konnektor szerint így a temperálást végző rendszer (1,8 kW-os fűtőszállal) nagyjából 1040 kWh-t fogyasztott el, a klímák minimális működése mellett (21-22 fok van gyakorlatilag éjjel-nappal az egész házban, minden helyiségben van zigbee-s hőérzékelő, tervezem a későbbiekben minden helyiség külön szabályozását...
Felmerült a bojler leváltására a hőszivattyú, esetleg egy kisebb teljesítményű elektromos kazán is, kérdés, hogy a beruházás/fogyasztás/megtérülés Bermudaháromszög hogy alakulna. Ugye a legkisebb hőszivattyú (6kW) kb 900e magában, egy 4-6 kW-os elektromos kazán úgy 200e, nagyok a különbségek... A HMV egy 100l-es Ariston hőszivattyús bojlerrel áll elő, viszonylag kedvező havi fogyasztás mellett (eddig 315 kWh az évben).
Minden ötlet, javaslat, megoldás érdekel, előre is köszi a segítséget :)
Megjegyzem én is fűtöttem elektromosan. Méghozzá az un. hőtárolós kályhákkal. 3 db. 12 évig. Végül azért lettek félre téve mert időközben az áram ára a gázéhoz képest 3x -osába került.
Még az un. vezérelt is 2,2 x -es.
Egy kályhám viszont még mindig megvan... egy mini lakásban működik.
Ja a kályhák a pápai Elekthermax gyártmányai.
A hablaty lényege ,hogy ezt a 3x -os különbséget próbálják elfedni.
Amúgy elsősorban a ház hőigényét kell csökkenteni.... jó hőszigeteléssel.
Az amúgy most már eléggé tökkelütött norvégok sok olcsó villamos energiával rendelkeznek immár 70 éve. Vízierőművek. pl.
Van sok gázuk és olajuk és egy híres tömeggyilkosuk.
Elektromos kazánnal kapcsolatban szeretnék tanácsot, segítséget kérni.
Tavasztól-őszig lakott házunkba, a napelemes rendszer mellé elektromos kazánt tervezünk a meglévő radiátoros központi fűtéshez, mint elsődleges fűtés. Méretezés alapján 18 KW-os kazánt keresek, 3x32A már kiépítésre került a kazánhoz. A használati melegvizet külön bojlerrel oldjuk meg.
Kérdésem, hogy milyen elektromos kazán típust javasoltok?
Nem kizárólagosan az alábbi típusok merültek eddig fel:
BOSCH TRONIC HEAT 3500 ERP ELEKTROMOS KAZÁN 400V, 18 KW
Titankazan.hu, Titan Maxi Premium (ebből csak 15 KW van a honlapon, de elkészítik 18KW-ban is)