Keresés

Részletes keresés

nurej Creative Commons License 2008.10.08 0 0 33

Ki mondta, hogy baj?

Az sem baj, hogy terjed a bulvár értékszemlélet...

n

Előzmény: Törölt nick (30)
Eto Demerzel Creative Commons License 2008.10.08 0 0 32

örülök, hogy így látod és remélem a te tapasztalataid általánosságban, nagyobb halmazra is érvényesek.

Mert ez azt jelenti/tené, hogy a puszta külsőségekben megjelenő vallásosság, üres külsőség vagy megszokás helyett valós tartalom/világnézeti elkötelezettség van azok mögött akik ma még hívők..

Előzmény: notice_pointer (15)
nurej Creative Commons License 2008.10.08 0 0 31

>az emberek győzikét is jobban szeretik mint mozartot

Megintcsak pontosítanék: az emberek többsége...

n

Előzmény: neménvagyok (20)
carl solomon Creative Commons License 2008.10.08 0 0 28
A hozzászólásodnak számomra van egy enyhe undok kismalac bukéja, "kuss, én így szoktam leszállni!", mondja a kerékpárral hatalmasat taknyolt kismalac.
Valahogy hiteltelen ez a minőség vs. mennyiség tertium non datur, nézzük csak a focit párhuzamnak, Németországban egy-egy menőbb csapat meccseit 80 000 szurkoló izgulja végig a lelátókon, Magyarországon nyolcszáz. Ugye erre is rá lehetne sütni, hogy igen, mert nálunk a minőség a fontos és nem a mennyiség, de szvsz ember nem merne ezzel bepróbálkozni. :-)
Persze én nem értek a focihoz, így nem tudom összehasonlítani ifjabb Hegedűst egy németországi megfelelőjével, de gyanítom, hogy ahol ilyenek a válogatott játékosok ott talán mégsem véletlen, hogy csökken a szurkolók száma ;-)
Előzmény: notice_pointer (15)
stat rosa pristina nomine Creative Commons License 2008.10.08 0 0 27

Kicsivel alant (19. beírás) található egy felmérés, amelyet akár úgy is tekinthetünk, amely ellentmond a topicot megnyitó felmérésnek.

Melyiknek lehet jobban hinnünk? 

Előzmény: Törölt nick (22)
nurej Creative Commons License 2008.10.08 0 0 26

Itt most a felmérésből levonható logikai következtetésekről beszéltünk a topiknyitóval, bocs.

n

Előzmény: Törölt nick (22)
nurej Creative Commons License 2008.10.08 0 0 25

Igen, ismerek én is olyanokat, akiknek mindenről borzasztó határozott és egyértelmű a véleményük.

Na, ők azok, akikkel nem lehet egy jót vitatkozni :-)

n

Előzmény: Törölt nick (21)
Magic Horse Creative Commons License 2008.10.08 0 0 24
valláshaláááááál!
Törölt nick Creative Commons License 2008.10.08 0 0 23
Nincs bajom a kutatással.

Minden lehet kutatni, azt is, hogy a csirkeszar felrobban -e vagy sem....

Az, hogy sokan elfordulnak Istentől még nem jelenti azt, hogy a vallás rossz lenne, esetleg, hogy Isten nem létezik. Különben is, a halálos ágyukon ezek az emberek úgyis megtérnek.

Meg ha kutatunk legyünk alaposabbak:

- Csökkent a hívő emberek száma, de vajon nem nőtt e véletlenül, a boldogtalan, lelki beteg, pszichésen problémás emberek száma?
Előzmény: carl solomon (14)
neménvagyok Creative Commons License 2008.10.08 0 0 20
az emberek győzikét is jobban szeretik mint mozartot

Előzmény: carl solomon (3)
stat rosa pristina nomine Creative Commons License 2008.10.08 0 0 19

Más források szerint nem teljesen ez a helyzet.

"Az egyháziasan vallásosak csoportjának érdekes belső átrétegződésére világított rá ugyanakkor egy 2007 elején megjelent kutatás, amit Hegedűs Rita közölt a Szegedi Tudományegyetem vallástudományi tanszéke által kiadott, az „Úton” című tanulmánykötetben. Eszerint a hagyományos egyházias vallásosság - legyen szó bármely "történelmi" felekezetről - korábban inkább az idősebb, főként a községekben élő generáció jellemzője volt. Magyarán: minél feljebb állt valaki a társadalmi státus vagy településszerkezet szempontjából, annál valószínűbb volt, hogy az illető vallástalan.

Bő egy évtizede azonban megindult az ezzel ellentétes irányú átrétegződési folyamat: a fiatalabb nemzedékek egyháziasan vallásos tagjai egyre inkább a kedvezőbb társadalmi helyzetű csoportokból kerülnek ki. Jelenleg két nagyon eltérő réteg alkotja tehát az egyháziasan hívők táborát: a legtanulatlanabbak és a legtanultabbak köréből kerülnek ki a legintenzívebb egyházias vallásgyakorlattal jellemezhető hívők. Az elkövetkező évek igazán izgalmas kérdése tehát az lesz - vélik a kutatók -, hogy a generációs átrendeződés nyomán idővel olyan elit csoporttá válik-e a vallásukat az egyházukhoz kötődően gyakorlók tábora, amelyben már a középosztályi, értelmiségi, nagyvárosi csoport lesz a meghatározó. Ez a változás egyben azt is jelentené, hogy az egyházak legfontosabb társadalmi bázisát a mainál jóval nagyobb befolyású réteg alkotná."

Előzmény: carl solomon (-)
nurej Creative Commons License 2008.10.08 0 0 18
Mondom, nálunk az utóbbi pár évben élénkült meg a gyülekezeti élet...
Előzmény: MGperY (12)
nurej Creative Commons License 2008.10.08 0 0 17

>de a logika azért megengedi azt a változatot is, miszerint a hazai egyházak elkúrták és az emberek tényleg azért fordulnak el, mert tényleg ennyi a valódi értéke...

Igen, egyfajta - meglehetősen  egyszerű - logika mentén lehet ilyen következtetésre is jutni.

És persze elképzelhető azért ennél kicsit átgondoltabb értelmezés is...

n

Előzmény: carl solomon (13)
ooloo Creative Commons License 2008.10.08 0 0 16
Tesékk elgondolkodni azon az apró tényen, hogy hosszú ideje a gyermekeknek mintegy egyharmada házasságon kívül születik. Az ő szüleik, ha talán hívők is, a vallásukat mindenképpen eléggé individuális felfogásban gyakorolják...
notice_pointer Creative Commons License 2008.10.08 0 0 15

Szerintem hitelesek a felmérés eredményei.

Mint régóta egy katolikus közösséghez tartozó nő, ezt teljesen meg tudom erősíteni.

A rendszerváltás utáni hangulatban - talán tényleg a hangulat hatására, esetleg valami nosztalgiából, vagy ki tudja, miért - szerintem is sokan kezdtek templomba járni, akik aztán később újra eltávolodtak.

Az okok közül hiányolom, hogy a konzumizmus erősödését nem említik, pedig az is lényeges ok - szerintem.

Ugyanilyen ok lehet, hogy az egyházban erősödött a minőségi tendencia.

Ez azt jelenti, hogy a korábbi tömeges, felszínesebb vallásásosság helyét egyre inkább a minőségi, elkötelezett, komoly tartalommal bíró spiritualitás kezdi felváltani.

Jó példa erre a keresztelés.

Azelőtt minden gyereket szinte formálisan megkereszteltek, akinek a szülei ezt kérték.

Manapság már a keresztelés nem egy formális szertartás, hanem belépés és befogadás a keresztény közösségbe. Ennek pedig feltétele a komoly szándék a közösség életében való tényleges részvételre.

Szóval a mennyiség, a formalitás helyett a minőségre kerül a hangsúly, és ez szükségképpen mennyiségi csökkenéssel jár. Ugyanakkor a minőség, a komoly elkötelezettség, a tartalom javul tőle.

Szerintem nagyon jól van így.

Megmaradnak és erősödnek a komoly elkötelezettségű keresztény közösségek, amelyek később majd segíteni tudnak azoknak is, akik akár egyéni életük válsága miatt, akár külső válság miatt majd újra kezdenek rájönni, hogy a lelki életnek milyen nagy a jelentősége, és milyen megnyugtató stabilitást hozhat az egyén életébe.

carl solomon Creative Commons License 2008.10.08 0 0 14
Dehogy baj, csak ez nem ilyen egyszerűen mérhető.
Magyarán bajod van a kutatással?
Konkrétan?
És ha azt hozta volna ki, hogy 25%-al nőtt, akkor az már egy jó kutatás lenne? :-)
Előzmény: Törölt nick (9)
carl solomon Creative Commons License 2008.10.08 0 0 13
Hogy egy adott dolgot többen vagy kevesebben szeretnek, nem feltétlenül van összefüggésben az adott dolog valódi értékével...

Emlékeim szerint valamelyik színészóriásunk poénkodta azt, hogy attól, mert kirúgtak valakit a színiakadémiáról még lehet rossz színész. :-)

Szóval itt is valami ilyesmi van, hogy oké, nem feltétlenül, de a logika azért megengedi azt a változatot is, miszerint a hazai egyházak elkúrták és az emberek tényleg azért fordulnak el, mert tényleg ennyi a valódi értéke...
Előzmény: nurej (7)
MGperY Creative Commons License 2008.10.08 0 0 12
vagy: most már nem trendi vallásosnak lenni, mint a Zorbán idején, pláne a rendszerváltáskor :DDDDD
Előzmény: nurej (7)
notice_pointer Creative Commons License 2008.10.08 0 0 11

Ahol élő keresztény közösség van, ott ez gyakran előfordul... :)

Előzmény: nurej (1)
Törölt nick Creative Commons License 2008.10.08 0 0 10
helyesen: nőtt
Előzmény: Törölt nick (9)
Törölt nick Creative Commons License 2008.10.08 0 0 9
Dehogy baj, csak ez nem ilyen egyszerűen mérhető.
Ez olyan lenne mintha azt mondanád, hogy nőt a máunika sháú nézettsége, a deltáé meg csökkent és ebből is látszik, hogy a máunika sháú nézői mennyivel értelmesebbek....

Előzmény: carl solomon (6)
nurej Creative Commons License 2008.10.08 0 0 8

individualizmus és önzés...

szabadság és szabadosság...

A különbség nem sok, és a köztük levő határ nagyon homályos...

n

nurej Creative Commons License 2008.10.08 0 0 7

Legalábbis az emberek többsége.

De a fentieknél még jobban szeretik a kevés munkával szerzett gazdagságot és jólétet. Szeretik a gagyit és a bulvárt.

Hogy egy adott dolgot többen vagy kevesebben szeretnek, nem feltétlenül van összefüggésben az adott dolog valódi értékével...

n

carl solomon Creative Commons License 2008.10.08 0 0 6
Persze.
Baj?
Előzmény: Törölt nick (4)
carl solomon Creative Commons License 2008.10.08 0 0 5
Persze, ettől még máshol lehet, hgy máshogy van...
Megengedő vagy, amiért én hálás vagyok. :-)
Előzmény: nurej (1)
Törölt nick Creative Commons License 2008.10.08 0 0 4
És te ennek 0rulsz?
carl solomon Creative Commons License 2008.10.08 0 0 3
Tehát rögzíthetjük, hogy az emberek az individualizmust és a szabadságot mégiscsak jobban kedvelik, mint kollektivizmust és a dogmatikus irányítottságot? :-)
Előzmény: neménvagyok (2)
neménvagyok Creative Commons License 2008.10.08 0 0 2
mindenhol teret veszít, mármint ahol a libbant gazdaságpolitika császárkodik

ez nem tudom, hogy rossz-e vagy jó, csak tény

az araboknál más a helyzet, bár ott is van, ahol az individualizmus és a szabadság rést üt a pajzson
nurej Creative Commons License 2008.10.08 0 0 1

Jé, a mi településünkön egyre többen járnak templomba. Sőt új templom is épült.

Gyarapszik a gyülekezetünk, egyre több a fiatal.

Persze, ettől még máshol lehet, hgy máshogy van...

n

MGperY Creative Commons License 2008.10.08 0 0 0
0.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!