Valahol 50 ezer forint környékén keresek egy nagyon jó állapotú, legalább 50 éves orosz kismásodperceset. Van esély rá, hogy túlzottak az igényeim, megpróbáltam.
Ez igen ,szép kerek válasz volt,nagyképűség,hogy értettem minden részét,tekintve laikus vagyok.De azért köszönöm,éjszakára megállítottam az ingát reggel meg elindítottam,azóta megy szépen,üti a pontos időt,jövőben is így cselekszem.
Az igazság az, hogy a Jantarból olyan sokféle kivitel készült (pár szerkezettel, tehát alapvetően egyformák, ám tokozásában, részleteiben szó szerint több száz féle variációval), hogy szerintem - ameddig létezett ilyen - még egy "Jantar-szervizben" dolgozó sem láthatott volna talán mindent...
Ennek megfelelően nem tudom, hogy a kalapácsokat lefogó kar éppen melyik kivitel a tiednél. Ennek a funkciója egyébként az, hogy szállításkor rögzítse a hosszú karú ütőkalapácsokat, ne tegyenek kárt magukban és környezetükben, van kivitel, ahol az inga is így rögzíthető, meg olyan, ahol az levehető és van akasztója a tokban "tárolásra", stb...
Nomármost ebből a lefogó karból van olyan kivitel, ami tényleg szó szerint lefogja, alsó véghelyzetbe szorítja a kalapácsokat - és van olyan amelyik felsőbe (kiemelt helyzetbe). Ez utóbbi esetében az óra járatható, és nem fogja az időt kiütni, viszont az ütőszerkezet ettől még rendesen működni fog, félóránként hallani fogsz egy kis kattanást az előesési állapotnál (picivel az ütés előtt), majd egy nagyobbat az ütéskiváltáskor és utána az ütőszerkezet surrogását, ahogy fut az áttétel (széllapáttal fékezett). Még kis kaparászás is lehet, mert több kivitelnél még kiemelt kalapácsoknál is "belenyal" az emelő végébe az ütőtárcsán lévő pecek, de a hangrudakat nem érhetik el a kalapácsok.
Viszont a leszorító rögzítésnél ütésnél elakad az ütőszerkezet, az ütőtárcsa emelő peckei elakadnak a leszorított kalapács-emelőkön, ez már konkrétan akár károsodást okozhat, ráadásul nem történik meg a fogasív-tapintókar kiemelése, ezért legkésőbb 12 óránál az óra el fog akadni, mert ott nekiütközik a lépcsőstárcsa 12-1 közötti magas homloka a tapintókarnak (1-12 között ugyebár "lejt" a tárcsa, a beesett fogasív óránként egy-egy lépcsővel még beljebb tud esni).
Konkrétan kellene látni az órádat, hogy melyik. A ténylegesen némítható ütős fali-asztali óráknál magát az üttetőkart emeli ki egy további kis gépelem és kallantyú, így az ütés negyed-fél-egész óránkénti kiváltására nem is kerül egyáltalán sor, de a Jantarok nem ilyenek. Át lehetne egyébként alakítani-építeni egyedileg ezeket is, általában kb: mindegyik ilyen órát, de ez már "tuning"...
Jah-és ahogyan mondottam:-ha van rá lehetőség, akkor este-ill reggel ugyanabban az időben leállítani-beindítani,én így tennék. De ha nem megoldható, akkor is az ingát állítanám meg.
Igen, rendesen fog ütni, minden úgy történik befordított kallantyúval is, mint a'nélkül. A bimm-bamm akkor állítódik el, ha leszeded a mutatókat és nem ugyanúgy rakod vissza, mint ahogy voltak.
De én a Te esetedben talán beüzemelnék egy kis ciripelős karórát, ami alkalmasint figyelmeztet este-és reggel egy bizonyos időben, este megállítod-ill reggel megindítod az ingalencsét, semmi baja se lesz a szerkezetnek!
De ha a kallantyút ráfordítom éjszakára ,nappal be állítom a pontos időt persze leüttetem az adott órákat ,utánna a pontos időt üti majd? Ingát állítsam meg vagy a kallantyút húzzam rá?
Elvileg azt a kallantyút is beforgathatod, ezen túl viszont nálam még mindig hallatszik némi kattanás a fél-és egész órákban.
2-Jantar-om van, mindkettőt megbuheráltam, egy bizonyos helyre beraktam egy kb 200Ft-os nagyságú alátétet, azóta egész órákban csak egyet üt-ill időnként kettőt, ez már annyira nem zavaró, mint pl délben.
a 46866-os hszmban elsírtam magam az Amphibiám miatt. Igazatok volt, a horgony a ludas!!-nézzétek csak meg, hogyan is néz ki:
A kiesett kavicsdarabot viszont nem találtam sehol!!
A folytatás az volna, hogy beapplikáltam a werk-be egy 2409-es horgonyt, elvileg ez volna a bele való, vizuálisan is kóser...-az óra viszont halott, ha kínozom akkor kb 2-3mp-ig jár, a billegő pár fokos amplitudóval, úgy reszket, mint a nyárfalevél. Az igazság az, hogy a horgony az egyik irányba mintha nem ugrana annyira lendületesen... Elképzelhető, hogy mégsem passzol a 2409-es horgony a 2415 Б-be??
Tény, hogy eleget szívtam már ezzel az órával, nem is tudom, hogy meddig tűrök még neki...
Jó estét kívánok! Szeretnék érdeklődni ,rendelkezem egy Jantar márkájú fali ingás órával aminek nagy szép hangja van nappal....Éjszakára el lehet hallgattatni az inga megállítása nélkül? válaszukat előre is köszönöm. Tisztelettel: Pap András