Kalimera minden kedves görög sziget rajongónak!
Szeretettel várunk itt mindenkit, aki járt már ezen a csodálatos szigeten, vagy csak tervezi a nyaralását. Osszuk meg egymással tapasztalatainkat, élményeinket, képeinket. Kérem, hogy törekedjünk a görög mentalitásnak megfelelően kulturált hangvételű (esetleg baráti) társalgásra, kössön össze minket a görög szigetek iránti rajongásunk!
Ok, értem, hogy üzleti okokból adnak "B" jogsira motort kölcsön, de másutt is olvastam, hogy egy baleset esetén (ne történjen ilyen) hivatalosan, az ottani szabályok szerint jogosítvány nélküli vezetésnek minősül, minden következményével együtt. Ezért kérdeztem a 2 személyes motort, mert nekem van rá jogsim, a feleségem meg kapaszkodik..:-)
Biztos, így van ahogy az IBUSZ-tól kaptál információt a motor bérlésről. Én csak arra a kérdésre adtam választ, hogy adnak-e valahol B-s jogsira 50cm3 nagyobb motort.
Amúgy meg mindenkinek felnőtt emberként el kell tudni dönteni, hogy akar-e motort bérelni vagy nem, persze annak függvényében is, hogy, mennyire gyakorlott motoros. Az biztos, hogy nem itt kell neki kezdeni motorozni "tanulni".
Ez igaz, bementünk az egyikhez, nem sokáig jutottunk el, mert egy kőomlás elzárta félig az utat, de talán egyébként sem mentünk volna tovább. Lehet a kisautó bírta volna, csak én nem:DDDDD
Mennyivel szebb így megnézni, így legalább látom a tájat is, nemcsak a zabszemre vigyázok:DDD
A kisautó tényleg elmegy minden aszfaltúton, esetleg jó minőségű (kőzúzalékos) földúton, (pl. a déli strandok mindegyikéhez) de nem lehet eljutni vele mindenhová! (pl. a Lefkos fölötti strandokhoz nem igazán)
Emelkedőn, 1200ccm alatt, kicsit alá kell színezni a gázpedállal, különben nem megy. Na, ilyenkor szokott kicsit kaparni, megforogni valamelyik elsőkerék… keskeny úton és kanyarban kellemetlen.
Pár napja kaptam meg az IBUSZ-tól egyebek mellett az utastájékoztatót, abban ez áll:
"Felhívjuk a figyelmet, hogy Görögországban érvényes magyar ’B’ kategóriás vezetői engedéllyel - a hazai szabályozástól eltérően - segédmotor kerékpár (50 cm3 alatt) vezetése nem megengedett. Segédmotor kerékpárt kizárólag ’A1’ kategóriás vezetői engedély, vagy olyan nemzetközi jogosítvány birtokában lehet vezetni, amelyben az adott járműkategória feltüntetésre került. Kérjük, hogy a kölcsönzők szolgáltatásait igénybe vevő turistákat ne tévessze meg az a gyakorlat, mely szerint nem minden esetben ellenőrzik a vezetői engedélyeket. Közúti baleset esetén a motorkerékpár vezetőjét ez nem mentesíti a hátrányos következmények alól"
B kategóriás jogosítványra is adtak Pigadiában a főút/kikötőhöz vezető út kereszteződésénél lévő autó/motor kölcsönzőben 50cm3-nél nagyobb motort.
De senkinek se ajánlom, hogy Olymphosra motorral menjen el, az messze van valóban. Amúgy motorral is lehet közlekedni biztonságosan, nincs nagy forgalom sehol. A szerpentineken pedig vigyázva lassan kell menni és nem lesz baj.
Nem, a kisebbekkel sem kaparsz el:) mindenhová eljutsz vele, minden erőlködés nélkül. Nem az autókkal volt a baj, hanem az autósokkal. A legtöbbje, ilyen helyen, ahol szükség lenne az előzékenységre, mert úgy gyorsabb és egyszerűbb, nekem van előnyöm kiáltással képes lenne egy meredeken lefelé haladót felfelé tolatással meghátrálásra kényszeríteni, míg ő kb 3 m-t visszagurulva elengedhetné az egész sort. De hát nagy az isten állatkertje.
Mi bejártuk az egész szigetet, mentünk mellékutakon is, soha sem volt semmi baj, legfeljebb óvatosabban kell menni.
És tökéletesen igazat adok, motorral tényleg csak az menjen, aki "becsukott szemmel is" biztonsággal és nagy rutinnal el tud menni bárhová. A korfus robogózás (esések) kényelmes gyalogtrapp, itt bizony meredek és kanyargós keskeny szakaszok vannak főleg, csak a nyugati part az egyenesebb, de az sem sík.
Amúgy a "friendly prices" kölcsönzős helyen 95 Euróért kaptunk egy 1200-as autót Hyundai autót 3 napra. Bár azt mondták azért mert a legkisebb kategóriásból (amit először kértünk-és 72Euró lett volna 3 napra :) ) pont nem volt. De örültünk is, h így alakult, mert jártunk pár földutas meredekesebb strandra vezető szakaszon, ahol azt hiszem a "kisebbel" elkapartunk volna rendesen...
Nyilván autót többen akarnak bérelni,ez azért lehet így(talán kényelmesebbnek tartják,ami igaz is lehet,de hogy a motor ilyen helyeken sokszor praktikusabb az biztos.)A motorbérlésről:(a tévhitek eloszlatása végett)Karpathoson B kategóriás jogosítványra a motorkölcsönzők egységesen:NEM adnak ki 50ccm-nél nagyobb robogót.Én is próbálkoztam vele először itthonról interneten keresztül,-elhajtottak.Gondoltam sebaj majd odakint megdumálom.Nem jött össze.A kölcsönzős ürge akitől végül is több másik próbálkozás után béreltem,már eleve úgy kezdte:(még meg sem mondtam neki hogy milyen scootert szeretnék)no itt aztán nem fogok 50ccm nél nagyobb motort kapni B kategóriára.Azóta a terepviszonyokat már ismerve hajlok rá hogy igazuk van.Itt még a kis motorral is nagyot lehet esni,a naggyal esetleg még nagyobbat(más szigeteken Kos,Korfu,Rhodos) ez soha nem volt probléma.80ccm-est minden további nélkül többször is béreltem,de előfordult hogy a 125-öst is odaadták.Viszont az (karpathoshoz képest) smafu.Itt viszont....
Komolyan mondom hogy csak az béreljen itt motort aki szeret és TUD!!!!!is motorozni.A más szigeteken bevált"Én már párszor ültem motoron,megy ez nekem"hozzáállás bizony itt nem elég -akár az életébe is kerülhet!Én nagyjából negyven éve motorozok kismotor,hobbycross,robogó szinten de ez a sziget a millió szerpentinjeivel,rendkívűl szűk hajtűkanyarjaival,beláthatatlan,és szeszélyes útjaival,komoly szintkülönbségeivel és meglepetésszerű kisebb nagyobb kőomlásaival a végletekig próbára tette minden motorózós tudásomat.Én nagyon szeretek motorozni,élvezem,de néha esténként mikor hazaértünk komolyan mondom örültem hogy leszállhatok róla.No ennyit a negatívumokról.
A fórumokon tapasztalható egy általános vélekedés hogy Karpathos 50ccm-es robogóval nem bejárható(mert hogy az gyenge)
No ezt most én megcáfolnám.Más márkákról nem tudok nyilatkozni,de az 50ccm-es Piaggio Typhoon tökéletesen alkalmasnak
bizonyult erőnlétileg a sziget bejárására.(Pedig már nem volt egy fiatal jószág)Gyakorlatilag nem volt olyan hogy nem vitt volna fel minket(kettőnket!!)oda ahova akartuk.
Igaz hogy nem vagyunk túl nehezek,együtt kb:130 kiló.Mint ahogy előzőleg írtam a motornak nem a teljesítményével,hanem a
benzintankjának a "teljesítményével" van a gond:4.7L!!! A Pigadia-Olimpos-Diafani és vissza útvonalat például csak úgy sikerült
teljesíteni hogy az előző napokban hazafelé más útvonalakon már a hideglelős frász kerülgetett,hogy tolni kell a motort hazafelé.Persze mert addig húztam neki ahol lehetett,haladjunk!
4-5 km-re Pigadiatol belenéztem a tartályba és kb.egy maréknyi benzin lötyögött benne.ezután emelkedőn motor,leejtőn motor leáll,gurul.Az említett útvonalat ezek után már megváltozott vezetési stílussal sikerül abszolválni.Általában síkterepen és enyhébb emelkedőn:1/3-ad gáz,Sebesség kb.20-30 km/h,ha kell1/2,Ha nagyon nagyon kell3/4-ed,teljes gáz csak abban a kivételes esetben ha már másképp nem megy,lehetőleg nagyon rövid ideig.Elismerem hogy ez így túl macerás és lassú.No ezért fogok az idén egy kimosott
2L-es motorolajos kannát magammal vinni,póttanknak.Ha adnak bele benzint a kúton:jó,ha nem:akkor majd átszívom egy kis darab szilikoncsővel és újratankolunk.Az a plusz 2L pont elég lesz arra hogy nyugodtan motorozhassunk,nem fenyeget a kiszáradás veszélye.Kérdezhetitek: ha ilyen macerás a motorozás akkor miért nem autót bérlünk?Azért mert az autózást ezeken az utakon még sokkal macerásabbnak tartom.Én a fürge robogóval lazán kikerültem azt a nem belátható kőomlást ami a mögöttem jövő autónak
leamortizálta az alját.Rengeteg olyan rendkívül szűk hajtűkanyar van ahol én elférek a szembejövő autó,teherautó,busz mellett
de a másik autó már nem.Valakinek vissza kéne tolatni,de már mögöttük is ott állnak stb...Nem akarok senkit rábeszélni a motorozásra,csak azt mondom amit én jónak találtam magunknak.Kinek a pap kinek a paplan.Mindenki döntse el hogy mennyire akar és TUD ilyen körülmények között motorozni!
A robogót a Gatoulis-nál béreltük naponta 15 euroért .Kiszámolta 14napra 210euro,majd áthúzta és odaírta:185 euro mivel két hétre béreltük.
és innen kiollózva:"Felhívjuk állampolgáraink figyelmét, hogy Görögországban érvényes magyar ’B’ kategóriás vezetői engedéllyel - a hazai szabályozástól eltérően - segédmotoros kerékpár (50 cm3 alatt) vezetése nem megengedett. Segédmotoros kerékpárt kizárólag ’A1’ kategóriás vezetői engedély, vagy olyan nemzetközi jogosítvány birtokában lehet vezetni, amelyben az adott járműkategória feltüntetésre került. Kérjük, hogy a kölcsönzők szolgáltatásait igénybe vevő turistákat ne tévessze meg az a gyakorlat, mely szerint nem minden esetben ellenőrzik a vezetői engedélyeket. Közúti baleset esetén a motorkerékpár vezetőjét ez nem mentesíti a hátrányos következmények alól."
Olvasgattam már itt is bőven visszafele és a Hellasz-os fórumon is, de úgy tapasztalom az autó bérlésről több infó van. Mi idén először megyünk a szigetre és a költséghatékonyság szempontjából mi is úgy tervezzük, hogy motort bérelnénk. B- kategóriás jogsira milyen motorokat adnak? Robogó 125 köbcinti-ig belefér még? Motorral (robogó) nyugodtan be lehet járni a szigetet gondolok itt a főúton kívüli utak állapotára? Bírja az emelkedőket?
Előre is köszönöm a segítséget! :)
Egyébként jön még valaki a szeptember 1-ei turnussal? :)
Mi tavaly csak motort béreltünk,az autóról nem tudok nyilatkozni.
Benzin kút(ahogyKri78 is írta) tavaly összesen három volt a szigeten,az is mind a főváros szélén.(A negyedik az jó alaposan be volt zárva.)
Viszont benzin az előfordult hogy egyikben sem volt,az egész szigeten elfogyott,majd másnap jött az EKO-hajó,sorba álltak a
tartálykocsik,azután megint volt mindenhol.Ez hogy csak a fővárosban van kút,nyilván a robogósokat érinti jobban,de azokat nagyon,általában 4-5L-es a tankjuk.Ha messzebbre kell menni (Olimpos,diafani...stb)bizony nagyon megfontoltan kell motorozni,
finoman bánni a gázzal mert elfogy a benzin.Tavaly többször is jöttünk úgy haza hogy Pigadia-tól pár km-re már csak egy két deci benzin lötyögött a tartályban.Az idén viszek egy két literes műanyag motorolajos flakont kimosva póttartálynak,az belefér a tárolóba.
Ami a közbiztonságot illeti,az olyan mint általában a kisebb Görög szigeteken.A Görögök nem lopnak.(Legfeljebb a turisták egymástól)
A görögök a legmenőbb autót is otthagyják az út közepén járó motorral tárva nyitva,ők meg valamelyik tavernában kávéznak.Ilyet sokszor lehet látni.Házak,lakások ajtajai sokszor tárva nyitva.Szerintem nyugodtan ott hagyhatsz autót,motort bárhol ahol nincs útban,senki nem fogja elvinni.Amúgy sem tudná kivinni a szigetről.(Nem engedik fel a kompra a kölcsönzős járműveket,írásos engedély nélkül)
Egyik szolgáltatást se vettük igénybe. Felmértük a terepet és úgy gondoltuk, hogy nem lesz rá szükségünk.
Az erkely ajtón kívül volt egy spalettás ajtó. Nálunk csak ez volt bezárva nap közben. Délutan süti a szobákat a nap, de akkor nem igazan tartózkodik ott az ember. Amikor vacsorázni mentünk, akkor kinyitottuk és mindig kiszellőzött, így nem kellett klíma. Jah, egy fontos. Vigyetek magatokkal vmi kötöző eszközt. Nincs mivel rögzíteni a spalettát, ezért csapkodja a szél. Mi találtunk ruhaszárító madzagot ott, azzal kötöttük ki. :)
A közbiztonság szerintem nagyon rendben van. A búvárok a palackokkal teli furgont tárva-nyitva hagyták a parton. Mi a bukósisakokat hagytuk a nyitott quadnál.
Elvileg 3 benzinkút van, és mind a főváros szélén. Mi 4-et találtunk. :D
Az árak a múlt héten: 1,58; 1,56.
Ha északra indultok, akkor kb.250m-re van egymástól a két kút. A masodik az olcsóbb.
A mi kölcsönzőnkben nem volt tele a tank, csak negyedig. És annyival is kellett visszavinni. Ez piszok dolog, mert szerintem a miénket tuti többel vittük vissza, mivel nem lehet kiszámítani a fogyasztast. De több is veszett már...
Sziasztok! Ha jól gondolom, teli tankkal kell visszavinni. Ezt hogyan ellenőrzik? (az itthonival megyünk 100 km-ert és még nem jelzi a fogyást) Milyen sűrűn vannak benzinkutak és mennyi literje?
A több napra kölcsönzött autót hol biztonságos hagyni (pl. Minos). Motort, quad-ot mivel lehet, illetve le kell-e zárni? Hogy legyen mit visszavinnem...
Nekünk tavaly A kategóriás Hyundai i10 volt és a legnagyobb emelkedőket is könnyedén vette. És a klímája nagyon jó volt, nem kellemetlen és mégis hűvös.
Nos, mi az idén egy B-kategóriás, 1.2-es Hyundai10-et választottunk. 4 felnőtt ember, hegyek, emelkedők...gondoltuk, bár eddig más szigeteken A-kategóriás is elég volt.
Jelzem, szerintem itt is elég.
A kocsi nagyon rendben volt, pár tízezer kilométert futott.
5 napra 215€ volt, ha jól emlékszem. Ez a napi cca. 44€ főidényben szerintem nem rossz.
A-kategóriás ugyanennyi időre 197€ volt emlékeim szerint.
Megnéztünk más kölcsönzőket is, az árak kb. egyeznek.
A Dolphin árához képest teljesen rendben van. Egyszerű, de nagyszerű. Mi a 3.emeleten voltunk. Totál panoráma. :) Mondtam a férjemnek megérkezéskor, hogy kapaszkodjon a bőröndbe, én viszem az apró cuccokat. És tádááám...volt lift. :) A fürdő kicsit régimódi a zuhanyfüggönnyel, meg a plafonja nem volt szép látvány, de ezen kívül minden rendben. Naponta takarítanak, kiviszik a szemetet. Nálunk a kezdéskor nem volt törölköző, de a hét második felében kaptunk. Valószínűleg lemaradt a turnusváltós takarításnál. Egész Pigadia nem nagy. Amire azt mondták, hogy távoli super market, mi oda mentünk elsőre....véletlenül. Egyébként elmondja majd az idegenvezető, hogy gyrost pitában a szökőkutas utcában lehet kapni. Nos, onnan elindulva jobbra volt a mi legkedveltebb üzletünk. Ariadné volt a neve. Nagyon segítőkészek az eladók. Zárás előtt 2 perccel is kiszolgáltak készséggel, az utolsó napon, helyi termékeket keresve telefonálgattak nekünk, hogy hol kapjuk meg. :) Egyébként nem láttunk nagy eltéréseket az üzletek árai között. Mi vittünk itthonról egy üveg vizet, így este nem kellett ezzel bíbelődnünk.
Nem tudom, mennyiért lehet az Ibusztól bérelni. Mi igyekeztünk kerülni a közvetítős dolgokat. Ha mentünk volna hajózni, akkor se Ibusszal. Vagy legalábbis nem náluk befizetve. A kikötőben áll a Sofia my love hajó. Ugyanaz a program és 35 helyett 25 euró. Idegenvezetés pedig minimális ezen az úton.
De jó olvasni végre a Dolphin apartmanról, köszönöm a beszámolót. Tegnapig senki sem írt róla és kicsit aggódtam, mert mi 11.-én megyünk. Szívesen venném ha írsz róla infót. Hol érdemes bevásárolni merre a legközelebbi üzlet. Este amikor megérkeztetek akkor hol lehet vizet venni. Érdemes az IBUSZ irodától bérelni autót, ők mennyiért kínálják. Mi 7 napra szeretnénk bérelni.