"Ha egy víz kisebb mértékben radioaktív, az önmagában még nem probléma, sőt! Magyarországon több fürdő (Gellért, Rudas, Rác, Miskolctapolcai barlang, Egri termál, Hévízi-tó) vize is tartalmaz radont, amely radioaktív nemesgáz. A radonos gyógyvizek kis dózist tartalmaznak csak, amely serkentő hatással van a sejtekre, de nem okoz visszafordíthatatlan károsodást, hanem épp ellenkezően, jótékony eredménnyel bír."
Most került hozzám egy öreg Junghans J30 repülőfedélzeti kronó restaurálásra - aminek extra pedigréje, hogy elvileg egy magyar Héja vadászgépben szolgált.
Csak kíváncsiságból rámértem - püttyög mint a gép, gazdagon rádiumos festése, pedig persze már rég nem világít...
Megjegyzem, olyan vastagon "kirúzsozták", hogy hátrafelé, a tokon át is egész szépen sugároz, kb: a harmada mérhető annak, ami elöl. Ugyanakkor egy méterről már normál háttérsugárzás van, fél méterről is véleményes a kimutathatóság, szóval ez tényleg csak közelről izgalmas.
Pár évtized múlva valószínűleg rajtunk is csodálkozni fognak több dolog miatt amit ma természetesnek veszünk :o)
Pl. a XX. század elejétől a közelmúltig mindig az hallottuk, hogy mindenki egyen sok spenótot, különösen a gyerekek, mert hogy az milyen egészséges.
Popeye a tengerész egyenesen a spenóttól vált szuperhőssé.
Manapság pedig sok gyerekorvos óvva inti a szülőket, hogy a gyerekeket rendszeresen spenóttal etessék.
Mert egyrészt dehidratáltságot okozhat, másrészt gátolja a kalcium felszívódását és beépülését, így a fejlődő szervezet csontozatának egyáltalán nem jó.
Van olyan ismerősöm, aki rendszeresen hidrogén-peroxidot iszik...
Vàrjàl csak! A legérdekesebb az egészben hogy szerintem ezek a készitmények csak egy két sajnàlatos eset miatt estek a szemétbe mikor egyesek tulzàsba vitték a fogyasztàst...valojàban ezek a készitmények veszélytelenek és hatàsosak voltak. Nézzetek utàna mi is az a "hormès nucléaire" nem akarom részletezni itt....Napjainkban azt képzelik hogy régen elmebetegek voltak ilyesmit àrulni...nem, nem régen hanem most elmebetegek és mindenben veszélyt làtnak.
Sokan nem tudjàk hogy az egyik ràdiumos làny aki kàrtéritést kovetelt, az uzemtol tobb mint szàz évig élt...véleményem szerint ez éppen a gyenge sugàrzàs miatt volt.
Még régebben A fehér foszforos gyufàkkal dolgozok kozt is volt akinek az àllkapcsa elrohadt de ott meg a rossz fogaik miatt....
Az biztos hogy igazad van...én éppen azért veszem az ilyen oràkat meg màs tàrgyakat mert ràdioaktivak tesztelni a geiger szàmlàlokat .Most màr minden veszélyes lett a higany, az azbeszt,az urànium uveg, màr kémiai kisérleteket se csinàlhatnak a gyerekek mint valaha...szines vizzzel ecettel szodabikarbonàval szeretnék szorakoztatni oket valosàgos kémiai kisérletek helyett....
Másrészt azért a "radium girl" kategóriában is csak azok a lányok jártak pórul, akik nem simán csak a megfelelő előírások betartása mellett festegették a számlapokat, hanem aztán a hétköznapi életben saját magukat is szó szerint kifestették az esti bulikra a látványos, világító festékekkel, rúzs helyett használták, stb...
Ahogy az azbesztes szigetelés is gyakorlatilag veszélytelen a házban élőkre - azokra lehet veszélyes, akik nem megfelelő védőfelszerelésben/maszkban dolgoznak vele, és túl sokat nyelik a porát.
Ezek a rádiumos festékek annyira gyenge gamma-sugárzók voltak, hogy hátrafelé az óra tokja/szerkezete gyakorlatilag teljesen, előre az üveg jelentősen leárnyékolta őket, és megkockáztatom - egy ilyen vekker semmilyen módon nem jelent érdemi egészségügyi kockázatot - de ezzel együtt jogos, hogy legyünk az ilyenekkel óvatosabbak kicsit.
Azért erről a túllihegésről lehet, hogy nem kérdezték meg azokat a nőket, akik az ilyen rádiumos órák számlapjait festették, és a hajuk, foguk hullott ki, mielőtt belehaltak a munkájukba. Az sem mindegy, hogy ha az ébresztőóra a fejed mellett van minden nap 8 órát, az éjjeliszekrényeden -merthogy erre ébredsz.
Az oké, hogy ha a húszszobás kastélyban a kandallón van egy ilyen óra, és napi fél órát exponál téged hat méterről, akkor valszeg nem fog ártani neked, de valakinek akkor is árthatott, ha máskor nem, amikor elkészült.
Lehet, hogy én vagyok a bunkó, de akkor is:-nem érzed időnként azt, hogy pár dolgot túlmisztifikálunk??-lám itt vannak ezek a rádiumos órák, aztán az azbesztet tartalmazó palatető stb...
Kövezzetek meg, de szerintem sok mindent túllihegünk.