A kveik élesztő szárításhoz a forrás első 1-3 napján a sör felett keletkező habból(krausen) nyerhető a legjobban. Még én sem próbáltam. Különben pedig, ha a sör leerjedt, az erjesztő alján elég jól összeáll az üledék. A fehérje, a komló, malátadarabkák és egyéb cuccok. (persze, ha nem rázzuk össze) Ennek az üledéknek a felső, kicsit lazább rétegét kell lefejteni. Ezt vízzel fel kell hígítani és hűtőbe tenni. 1-2 nap alatt újra rétegződik és megint lesz egy sűrűbb üledék, egy kicsit hígabb felette és a víz legfelül. Na itt a középső réteget kell kimenteni. Esetleg megszárítani, vagy folyadék formájában hűtőbe eltenni, nem túl sokáig. Ez viszont általában önmagában kevés és szaporítani kell felhasználás előtt. Ehhez viszont már érdemes nálam okosabb irodalmakat elolvasni.
Kipróbáltam kveik-et.:) Egyenlőre csupa jó a tapasztalat, égetett szeszes fórumra írtam, ezzel a remek sörélesztővel kapcsolatosan. Ha szárítani szeretném, olyan papírtörlőn a kveik-et, hogyan tudnám a gabona szemektől megszabadítani? Mert ott van alul, de a keményítő bontott kukorica-árpa darával együtt. Egy picit hoztam haza üvegben, hátha tudnék belőle szárított élesztőt eltenni, hűtőben van, 2, vagy 3 napos cefre.
Nem akarlak befolyásolni de ha már száraz élesztő akkor már inkább lellemand, mangrove, vagy fermentis, megbízható jobb választás. Hasznos lehet Hogy tegyél a sörélesztő kedvére?
Te nem a személy vonatra szálltál fel ha nem az expresszre. Jól hangzik mind két írásod. Oslóval készülő láger érdekes kísérlet. Wiéna láger esetén nevezhetted volna az őszi versenyre. Fenyő rügy tervben van nálam is , de idő hiány. RAW nekem túl gyorsnak tűnik , csak olvastam róla, szeretek főzőcskézni ,ha van időm akár dekokció -val. Melyik élesztő lett eddig a nyerő?
Igen, a kölsch az Brewartech volt. Kétszer próbálkoztam vele, de egyik sem volt jó. A Brewfeerm Toppal nekem semmi bajom, eddig még mindig sikerült vele jó sört csinálnom.
Idén kezdtem el én is. Mindenképpen érdemes ezt az ágát is kipróbálni a sörfőzésnek. Ha nevezhetjük ágnak. Készítettem már több forralatlan, RAW sört kveik élesztővel. Nagy előnye, hogy gyorsan kész van. Néhányat hagyományos módon, de 35°C körüli erjesztéssel. Készült egy lucfenyőhajtással, borókabogyóval és callista komlóval. Isteni gyümölcsízekkel. Csináltam NEIPA-t, és egyszerő SMASH IPA receptet is kveik élesztővel. Éppen most készült el egy Lager szerű sör (Cseh pilseni recept) kveik Oslo élesztővel, ez is 35 fokon erjedt.
A lényeg, hogy 1 hét alatt akár iható sör lesz. És jó sör.
Fel szálltam a norvég farmhaus vonatra. Tettem egy kísérletett a lellemand voss kveik élesztővel.14L volt a cél 1.049 OG-vel 69C -on cefrézve.3gr élesztővel erjesztve . Kíváncsi voltam így ,rehidratáltam majd kapott egy kis maláta lét. Láthatóan nagyon gyorsan életre kelt. 38C -on lett beoltva ,és erjesztve. 36 óra múlva 1,026 volt fajsúly ,48 óra elteltével 1.020 alatt . Ízre elég fura ,nem túl bizalom gerjesztő,viszont a helységben olyan barack illat terjengett mintha üstben barack lekvárt főznénk.Ezután lecsökkentettem a hőmérsékletét 18 C -ra négy nap alatt, majd KEG-be került.Végeredmény egy gyümölcsös ízű és illatú könnyen iható sör, 14 nap elteltével. Kinek ajánlható , akinek nincs hűtője de nyáron is szeretne főzni, és gyorsan szeretne iható sört készíteni.Ami fontos, ÉLESZTŐ TÁPSÓ , alapos levegőztetés. Hasznos lehet How to use kveik , Brewer.hu
Melyik Kölsch élesztő volt ez? Erős tippem a brewertech-re, abból még iható sört senkinek sem sikerült kreálni. Bár az ecetesség éppen jó eséllyel a nem megfelelő fertőtlenítés következménye.
De ez az egész folyamat, amit megmentés gyanánt próbáltál, már halva született, nem sok értelme volt.
A brewferm top meg majdnem egy szinten van a brewertech-hel, minden csak nem "joker", nem csoda, hogy fos lett.
Sziasztok! Nem régen főztem egy sört, ami nagyon jónak ígérkezett de végül nem lett az. Megpróbáltam megmenteni :) Gondoltam, leírom, hogy sikerült.
Bohemian Pilsner maláta, Saaz komló 2 g/l, 70 perc forralás, Kölsch élesztő. Minden jónak tűnt, OG 1.062, a vége 1.014 volt. Na de az íze! Olyan ecetes volt, hogy hihetetlen :) NA gondoltam, megpróbálom megmenteni: ha újraforralom, akkor elölök minden bacit, élesztőt. De persze kijön az alkohol is. Találtam egy kalkulátort, hogy hogyan cukrozzam vissza. 6 literhez tettem 1 kg cukrot, elvileg így 1.082-reáll vissza. Újrafőztem, újrakomlóztam. OG: 1.108 lett :) Na mindegy, betettem erjedni, a kedvenc joker élesztőmmel, a Brewferm toppal. Baromi gyorsan leerjedt, FG: 1.015. Íz: ihatatlanul szar, egyből a csapban végezte. Egyszerre volt émelyítően cukros, és ihatatlanul keserű, alkohol annyira nem érződött, de tuti hogy sunyi módon fejbe vágott volna, ha meg lehetett volna inni. Itt a vége, fuss el véle :) üdv
Kb 20l esetén nem kell. Viszont hat hónap alatt folyamatosan csökken a sejt szám, erre figyelni kell. Kalkulátorok szerint ,hat hónap után kuka.Gyártási vagy lejárati idő van feltüntetve, de a hat hónap a lényeg. Yeast Pitch Rate and Starter Calculator
Legutóbbi bajor búzasörömhöz folyékony élesztőt használtam (Yeastflow Herr Weizen). Visszahűtés után egyből beleöntöttem a sörlébe, mint ahogy a szárazbélesztőt is szoktam. Viszont most olvasom, hogy előzőnap már startert kellet volna készítenem a folyékony élesztőből. Az lenne a kérdésem, hogy így is ugyan úgy fog működni az élesztőm, vagy nem lesz az igazi?
Active Sant használtam. Átfejtettem palackozáskor is. Legközelebb talán úgy csinálom, hogy forralás után egyből az erjesztőbe megy, és ott hűtöm le, meg nem fejtem át palackozáskor, talán ezekkel kiiktatok pár fertőzés esélyes pontot.
Palackozva van már, szörpökkel próbálkozom majd, egy erősebb berliner weisse-nek talán még "eladhatom".
Vannak búza sör élesztők melyek savanykás ízt is termelnek, de nem erőst. Búza sör hajlamos fertőzésre , főleg savasra,mivel kevés benne a komló. Forralás utáni hűtés a veszélyes szakasz.Át fejtés kerülendő.Milyen fertőtlenítőt használsz? Mondanám ha keg-be lenne, hogy akkor legyen inkább Gose, vagyis mennyen bele só és koriander, esetleg gyümölcs.
Csináltam még májusban egy búzasört, most kezd beérni, de valami iszonyat savanyú, kb. mint a citromlé. Két éve is csináltam egy búzát, az is savanyú volt, bár nem ennyire. Mit ronthatok el? Legutóbb teljesen új vödröket használtam.
Én csináltam hasonlót, csak ott fél kiló vegyes erdei gyümi meg fél kiló málna ment az erjesztőbe, mirelit volt mindkettő és előtte nyakonöntöttem forró vízzel azért én is. Meadeket is szoktam mirelitekkel, ott nem forráztam még csak simán elsődlegesbe/másodlagosba bele fagyosan úgy sem volt baja...
Szerintem nem fog befertőződni tőle a söröd! De írnak olyat is hogy megbuggyantják meg pépesítik, lehet úgy jobban kimegy belőle az aroma, bár mirelitnél szerintem eléggé fel van lazítva és pépesítés nélkül is hatásos. 0.8 kg / 10 L alá ne menj szerintem az adagolással.
Málnás búzasört szeretnék készíteni. Néztem különböző videókat és recepteket. Volt olyan recept, ahol a fagyasztott málnát teszik a kész sörhöz, és volt olyan ahol felforralták előtte és visszahűtötték. Az lenne a kérdésem, hogy a fagyasztott málnás verzió is működik/működhet? Nem kap semmilyen felül fertőzést a söröm? Válaszokat előre is köszönöm! És köszönöm az eddigi segítséget és válaszokat, ezáltal már túl vagyok 3 sikeres főzésen!!
Sziasztok, adott 15-16 liter 1.058 OG sörlé, erjedés végén 2 liter gyümölcslevet öntöttem bele, ami 18g/100 ml cukrot tartalmaz. mennyi lehet az abv % ? Felütöm 17 literre brewersfrienden, meg hozzáírok 0.36 kg cane sugart pl. a fermentablesbe, ez így működik kb?
A te barátod egy sörtervező program pl. brewesfriend. A receptedet be írod , majd látod százalékosan az össze tevőket,ibu-t színt stb.Ezután kedvedre variálhatod, az arányokra ,és az IBU-ra figyelve.Amire érdemes figyelni,pl. a receptben szereplő komló alfa sav tartalma és a vásárolható között eltérésre, valamint a programba be kell írni a kihozatalt (effieciency) ,alapból 75% fel ajánl ezt érdemes kezdetben alacsonyabbra állítani,majd néhány főzéssel kitapasztalható a saját kihozatal.Ehhez célszerű mérő pálcát készíteni, és jegyzetelni (forralás előtti térfogat, fajsúly, párolgási veszteség, stb.)jegyzetelni...