Keresés

Részletes keresés

kardosur Creative Commons License 2020.07.27 0 0 26971

A kveik élesztő szárításhoz a forrás első 1-3 napján a sör felett keletkező habból(krausen) nyerhető a legjobban. Még én sem próbáltam.
Különben pedig, ha a sör leerjedt, az erjesztő alján elég jól összeáll az üledék. A fehérje, a komló, malátadarabkák és egyéb cuccok. (persze, ha nem rázzuk össze)
Ennek az üledéknek a felső, kicsit lazább  rétegét kell lefejteni. Ezt vízzel fel kell hígítani és hűtőbe tenni. 
1-2 nap alatt újra rétegződik és megint lesz egy sűrűbb üledék, egy kicsit hígabb felette és a víz legfelül. Na itt a középső réteget kell kimenteni.  Esetleg megszárítani, vagy folyadék formájában hűtőbe eltenni, nem túl sokáig.
Ez viszont általában önmagában kevés és szaporítani kell felhasználás előtt.
Ehhez viszont már érdemes nálam okosabb irodalmakat elolvasni.

Előzmény: Törölt nick (26969)
kardosur Creative Commons License 2020.07.27 0 0 26970

Én is inkább ezeket a száraz élesztőket javasolnám.


Nálam a Joker az US-04, US-05, M44. És bármilyen meglepő az S23, ez is használható 20°C-ig

Előzmény: Tótikám (26968)
Törölt nick Creative Commons License 2020.07.27 0 0 26969

 Kipróbáltam kveik-et.:)  Egyenlőre csupa jó a tapasztalat, égetett szeszes fórumra írtam, ezzel a remek sörélesztővel kapcsolatosan. Ha szárítani szeretném, olyan papírtörlőn a kveik-et, hogyan tudnám a gabona szemektől megszabadítani? Mert ott van alul, de a keményítő bontott kukorica-árpa darával együtt. Egy picit hoztam haza üvegben, hátha tudnék belőle szárított élesztőt eltenni,  hűtőben van, 2, vagy 3 napos cefre.

Előzmény: Tótikám (26963)
Tótikám Creative Commons License 2020.07.27 0 0 26968

Nem akarlak befolyásolni de ha már száraz élesztő akkor már inkább lellemand, mangrove, vagy fermentis, megbízható jobb választás. Hasznos lehet  Hogy tegyél a sörélesztő kedvére?

Előzmény: m5ember (26966)
Tótikám Creative Commons License 2020.07.27 0 0 26967

Te nem a személy vonatra szálltál fel ha nem az expresszre. Jól hangzik mind két írásod. Oslóval készülő láger érdekes kísérlet. Wiéna láger esetén nevezhetted volna az őszi versenyre. Fenyő rügy tervben van nálam is , de idő hiány. RAW nekem túl gyorsnak tűnik , csak olvastam róla, szeretek főzőcskézni ,ha van időm akár dekokció -val. Melyik élesztő lett eddig a nyerő?

Előzmény: kardosur (26965)
m5ember Creative Commons License 2020.07.25 0 0 26966

Igen, a kölsch az Brewartech volt. Kétszer próbálkoztam vele, de egyik sem volt jó. A Brewfeerm Toppal nekem semmi bajom, eddig még mindig sikerült vele jó sört csinálnom.

Előzmény: Suicideboy (26962)
kardosur Creative Commons License 2020.07.24 0 0 26965

Sőt, a következő a Wai-iti búzasör lesz, citrom és narancshéj hozzáadásával, hideg komlózva. A Főzőház receptje alapján. 
Kveik Opshaug élesztővel.

 

Előzmény: Tótikám (26963)
kardosur Creative Commons License 2020.07.24 0 0 26964

Idén kezdtem el én is.
Mindenképpen érdemes ezt az ágát is kipróbálni a sörfőzésnek. Ha nevezhetjük ágnak.
Készítettem már több forralatlan, RAW sört kveik élesztővel. Nagy előnye, hogy gyorsan kész van.
Néhányat hagyományos módon, de 35°C körüli erjesztéssel.
Készült egy lucfenyőhajtással, borókabogyóval és callista komlóval. Isteni gyümölcsízekkel.
Csináltam NEIPA-t, és egyszerő SMASH IPA receptet is kveik élesztővel.
Éppen most készült el egy Lager szerű sör (Cseh pilseni recept) kveik Oslo élesztővel, ez is 35 fokon erjedt.

A lényeg, hogy 1 hét alatt akár iható sör lesz. És jó sör.

Előzmény: Tótikám (26963)
Tótikám Creative Commons License 2020.07.20 0 2 26963

Fel szálltam a norvég farmhaus vonatra. Tettem egy kísérletett a lellemand voss kveik élesztővel.14L volt a cél 1.049 OG-vel 69C -on cefrézve.3gr élesztővel erjesztve . Kíváncsi voltam így ,rehidratáltam majd kapott egy kis maláta lét. Láthatóan nagyon gyorsan életre kelt. 38C -on lett beoltva ,és erjesztve. 36 óra múlva 1,026 volt fajsúly ,48 óra elteltével 1.020 alatt . Ízre elég fura ,nem túl bizalom gerjesztő,viszont a helységben olyan barack illat terjengett mintha üstben barack lekvárt főznénk.Ezután lecsökkentettem a hőmérsékletét 18 C -ra négy nap alatt, majd KEG-be került.Végeredmény egy gyümölcsös ízű és illatú könnyen iható sör, 14 nap elteltével. Kinek ajánlható , akinek nincs hűtője de nyáron is szeretne főzni, és gyorsan szeretne iható sört készíteni.Ami fontos, ÉLESZTŐ TÁPSÓ , alapos levegőztetés. Hasznos lehet  How to use kveik  ,  Brewer.hu 

Suicideboy Creative Commons License 2020.07.19 0 0 26962

Melyik Kölsch élesztő volt ez? Erős tippem a brewertech-re, abból még iható sört senkinek sem sikerült kreálni. 
Bár az ecetesség éppen jó eséllyel a nem megfelelő fertőtlenítés következménye. 

 

De ez az egész folyamat, amit megmentés gyanánt próbáltál, már halva született, nem sok értelme volt.

A brewferm top meg majdnem egy szinten van a brewertech-hel, minden csak nem "joker", nem csoda, hogy fos lett. 

Előzmény: m5ember (26959)
Jokerit5000 Creative Commons License 2020.07.19 0 0 26961

simán el kellett volna rakni 1 évet pihenni :D

Előzmény: m5ember (26959)
Tótikám Creative Commons License 2020.07.19 0 0 26960

Remélhetőleg nem brett és társai voltak a sörödben , mert azok emlékeim szerint 130C-on pusztulnak , a fertőtlenítőket pedig reggelire isszák.

Előzmény: m5ember (26959)
m5ember Creative Commons License 2020.07.18 0 0 26959

Sör mentőakció!

 

Sziasztok! Nem régen főztem egy sört, ami nagyon jónak ígérkezett de végül nem lett az. Megpróbáltam megmenteni :) Gondoltam, leírom, hogy sikerült.

Bohemian Pilsner maláta, Saaz komló 2 g/l, 70 perc forralás, Kölsch élesztő. Minden jónak tűnt, OG 1.062, a vége 1.014 volt. Na de az íze! Olyan ecetes volt, hogy hihetetlen :) NA gondoltam, megpróbálom megmenteni: ha újraforralom, akkor elölök minden bacit, élesztőt. De persze kijön az alkohol is. Találtam egy kalkulátort, hogy hogyan cukrozzam vissza. 6 literhez tettem 1 kg cukrot, elvileg így 1.082-reáll vissza. Újrafőztem, újrakomlóztam. OG: 1.108 lett :) Na mindegy, betettem erjedni, a kedvenc joker élesztőmmel, a Brewferm toppal. Baromi gyorsan leerjedt, FG: 1.015. Íz: ihatatlanul szar, egyből a csapban végezte. Egyszerre volt émelyítően cukros, és ihatatlanul keserű, alkohol annyira nem érződött, de tuti hogy sunyi módon fejbe vágott volna, ha meg lehetett volna inni. Itt a vége, fuss el véle :) üdv

Tótikám Creative Commons License 2020.07.10 0 0 26958

Kb 20l esetén nem kell. Viszont hat hónap alatt folyamatosan csökken a sejt szám, erre figyelni kell. Kalkulátorok szerint ,hat hónap után kuka.Gyártási vagy lejárati idő van feltüntetve, de a hat hónap a lényeg.  Yeast Pitch Rate and Starter Calculator

Előzmény: Jhonny03 (26957)
Jhonny03 Creative Commons License 2020.07.09 0 0 26957

Legutóbbi bajor búzasörömhöz folyékony élesztőt használtam (Yeastflow Herr Weizen). Visszahűtés után egyből beleöntöttem a sörlébe, mint ahogy a szárazbélesztőt is szoktam. Viszont most olvasom, hogy előzőnap már startert kellet volna készítenem a folyékony élesztőből. Az lenne a kérdésem, hogy így is ugyan úgy fog működni az élesztőm, vagy nem lesz az igazi?

-Toti- Creative Commons License 2020.07.03 0 0 26956

Active Sant használtam. Átfejtettem palackozáskor is. Legközelebb talán úgy csinálom, hogy forralás után egyből az erjesztőbe megy, és ott hűtöm le, meg nem fejtem át palackozáskor, talán ezekkel kiiktatok pár fertőzés esélyes pontot.

 

Palackozva van már, szörpökkel próbálkozom majd, egy erősebb berliner weisse-nek talán még "eladhatom".

Előzmény: Tótikám (26954)
Bárk_i Creative Commons License 2020.07.03 0 0 26955

Édesítő szert kell tenni bele, nekem is savanyú volt. Lassan már el fog fogyni. 

Előzmény: -Toti- (26952)
Tótikám Creative Commons License 2020.07.03 0 0 26954

Vannak búza sör élesztők melyek savanykás ízt is termelnek, de nem erőst. Búza sör hajlamos fertőzésre , főleg savasra,mivel kevés benne a komló. Forralás utáni hűtés a veszélyes szakasz.Át fejtés kerülendő.Milyen fertőtlenítőt használsz? Mondanám ha keg-be lenne, hogy  akkor legyen inkább Gose, vagyis mennyen bele só és koriander, esetleg gyümölcs.

Előzmény: -Toti- (26952)
Tótikám Creative Commons License 2020.07.03 0 0 26953

Érdemes cefréző zsákba tenni, magok megnehezítik a palackozást. Ha vissza olvasol nem rég volt hasomló kérdés.

Előzmény: Jhonny03 (26948)
-Toti- Creative Commons License 2020.07.02 0 0 26952

Csináltam még májusban egy búzasört, most kezd beérni, de valami iszonyat savanyú, kb. mint a citromlé. Két éve is csináltam egy búzát, az is savanyú volt, bár nem ennyire. Mit ronthatok el? Legutóbb teljesen új vödröket használtam.

Jokerit5000 Creative Commons License 2020.07.02 0 0 26951

Én csináltam hasonlót, csak ott fél kiló vegyes erdei gyümi meg fél kiló málna ment az erjesztőbe, mirelit volt mindkettő és előtte nyakonöntöttem forró vízzel azért én is. Meadeket is szoktam mirelitekkel, ott nem forráztam még csak simán elsődlegesbe/másodlagosba bele fagyosan úgy sem volt baja...

Szerintem nem fog befertőződni tőle a söröd! De írnak olyat is hogy megbuggyantják meg pépesítik, lehet úgy jobban kimegy belőle az aroma, bár mirelitnél szerintem eléggé fel van lazítva és pépesítés nélkül is hatásos. 0.8 kg / 10 L alá ne menj szerintem az adagolással.

Előzmény: Jhonny03 (26948)
Jokerit5000 Creative Commons License 2020.07.02 0 0 26950

Köszi, mondjuk így vettem ki 15 litert összesen az üledék miatt... de nagy eltérés nem lehet.

Előzmény: Tótikám (26947)
uni-cum-laude Creative Commons License 2020.07.02 0 0 26949

Vettem, köszi! :D

Kb. 2 hét múlva "eksön".

Előzmény: Tótikám (26946)
Jhonny03 Creative Commons License 2020.07.02 0 0 26948

Sziasztok!

 

Málnás búzasört szeretnék készíteni. Néztem különböző videókat és recepteket. Volt olyan recept, ahol a fagyasztott málnát teszik a kész sörhöz, és volt olyan ahol felforralták előtte és visszahűtötték. Az lenne a kérdésem, hogy a fagyasztott málnás verzió is működik/működhet? Nem kap semmilyen felül fertőzést a söröm?  
Válaszokat előre is köszönöm! És köszönöm az eddigi segítséget és válaszokat, ezáltal már túl vagyok 3 sikeres főzésen!!

Tótikám Creative Commons License 2020.07.02 0 1 26947

Igen kb jó.A végén ABV kalkulátor ki is számolja.

Előzmény: Jokerit5000 (26945)
Tótikám Creative Commons License 2020.07.02 0 0 26946

Menni fog az, ha megakadsz írjál.

Előzmény: uni-cum-laude (26944)
Jokerit5000 Creative Commons License 2020.07.01 0 0 26945

Sziasztok, adott 15-16 liter 1.058 OG sörlé, erjedés végén 2 liter gyümölcslevet öntöttem bele, ami 18g/100 ml cukrot tartalmaz. mennyi lehet az abv % ? Felütöm 17 literre brewersfrienden, meg hozzáírok 0.36 kg cane sugart pl. a fermentablesbe, ez így működik kb?

uni-cum-laude Creative Commons License 2020.07.01 0 0 26944

Köszönöm szépen, igyekszem használni az ajánlott programot!

Előzmény: Tótikám (26943)
Tótikám Creative Commons License 2020.06.30 0 0 26943

A te barátod egy sörtervező program pl. brewesfriend. A receptedet be írod , majd látod százalékosan az össze tevőket,ibu-t  színt stb.Ezután kedvedre variálhatod, az arányokra ,és az IBU-ra figyelve.Amire érdemes figyelni,pl. a receptben szereplő komló alfa sav tartalma és a vásárolható között eltérésre, valamint a programba be kell írni a kihozatalt (effieciency) ,alapból 75% fel ajánl ezt érdemes kezdetben alacsonyabbra állítani,majd néhány főzéssel kitapasztalható a saját kihozatal.Ehhez célszerű mérő pálcát készíteni, és jegyzetelni (forralás előtti térfogat, fajsúly, párolgási veszteség, stb.)jegyzetelni...

Előzmény: uni-cum-laude (26942)
uni-cum-laude Creative Commons License 2020.06.29 0 0 26942

Ismét kérdezek, köszönök minden tanácsot, okítást!

 

Adott egy receptből kinyerhető sörmennyiség;

Ha a végső sörmennyiséget csökkenteni/növelni szeretném, akkor az egyes összetevőket

   1. "büntetlenül" arányosíthatom őket?

   2.  egyáltalán nem lehet arányosítani

   2.  van olyan összetevő amelyre kiemelten kell figyelni?

   2.  sörfajtája válogatja

   3.  próbálgatni kell

Tudom, nagyon általános a kérdésem, csak valami kiindulási pontot kérek. 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!