Egy jóbarátom vett Sedna-t 240e Ft-ért, csak nem Bp-n, hanem egy körmendi fickótól, aki hozott az osztrákoktól 5 db-ot. Ezt a hajót egy rövidebb távon kipróbálhattam:
Egyenes tartása szkeggel vagy kormánnyal jó, szkeg nélkül jól fordul (hosszából adódóan is). Elődleges stabilitása jó, a másodlagos is rendben van. Az ülőfelület a comb alatt külön emelhető, a háttámla magassága, dőlésszöge, illetve a párnás combtámasz is állítható.
Sebessége az arányainak megfelelő: nem versenyhajó, de tempós árral szemben is.
Összességében egy kimondottan kényelmes (180cm/95kg embernek), nyugodt hajó (a tengeri kajakok szokásos szélességi méretén simán belül van).
Anyagát tekintve egyrétegű, kemény, merev műanyag (kissé karcolódik).
Cipelése nem tűnt nehezebbnek se a Seayaknál, se a Miwoknál, mivel felszerelve azok sem 26 kg-t nyomnak..
Nekem a színe nem annyira jön be, pár év múlva szerintem a karcokba ülő kosz miatt kevésbé lesz szép - de kinek mi...
Ha a 400 vagy a későbbi 600 eurós XXL-es árat nézem, ár/érték arányban szerintem simán elfogadható, de 250e Ft felett azért már csak-csak lehet válogatni, ki lehet fogni jobbat is. Persze mindez egy rövid próba utáni szubjektív vélemény - kivéve a tényszerű méreteket..
Na de 30 kg 4,5 m hajónak? Nem sok kedvem lenne egyedül felpakolni a tetőtartóra 15-20 km után, amit valószínű nagy igyekezettel is max 6 km/h tudnék leevezni. Persze, elfogadom, ha valaki ilyet akar, vigye, az ára tényleg jó.
Nem tudom, mit jelent a "Boreal design"? Eredeti Boreal? Mert akkor a minőséggel nem lehet baj. Rövid, ezért jól fordul. Nehéz és széles, tehát stabil. Túrázni jó, de sebességi rekordokat nem fogsz dönteni vele. Viszont jól pakolható.
Pár éve a Hunterem sérülését is így javították. Szabadkoztak, hogy nem tudnak érte feljönni, nekem kellett levinnem. Ingyen megcsinálták és visszaszállították Pestre! Szokatlan, de nagyon korrekt hozzáállás egy gyártó részéről.
Köszi mindenkinek a kajakjavítási tanácsokat. Végül nyúl voltam, nem én csináltam meg, hanem Kabaiék vitték el és javították meg. Egyébként le a kalappal, megszervezték, megjavították, garanciában.
Szerintem ahhoz, hogy a Dunán bármilyen kajakban kárt tegyél, elég nagy kreténséget kell csinálni. A tengeri kajak ki kell bírja, hogy a hullámok szikláknak lökdösik, köveken rángatják és egyebek.
A tempóhoz minél könnyebb kajak ideális. Amint túrázol vele, sanszos, hogy pakolsz bele cuccot. No itt veszik el a kajak önsúlyának lényege. Persze továbbra is számthat az az 2-5 kiló ami egy kevlár és egy üvegszálkajak közt van, de nem sokat. A PE-hez képest a felület simasága előny és az, hogy általában keskenyebb kajakokat építenek kompozit anyagból.
Az üvegszál szerintem könnyebben javítható, de ha te eldöntötted, hogy bizony kemény leszel, és ha esik ha fúj, te szét akarod verni a hajód, vegyél Polietilént. Az legalább olcsó.
Felmerült még, hogy kompozit kajak választása esetén (tempósabb) túrázáshoz milyen összetételű anyag lenne a megfelelőbb. Üvegszálas vagy karbon-kevlár, esetleg valamilyen más? Kérdés még, hogy a sérülések javításához milyen könnyen lehet Budapest környékén szakembert találni.
Az is érdekelne, polietilén anyagú kajakban a Dunán nem túl nehéz súlyos kárt tenni?