Végre hazánkban is a kultikus brit sci-fi sorozat. Mindenkinek, akit érdekel a kilencedik és tizedik doktor története, de a klasszikus sorozat kedvelői is teret kaphatnak itt.
A 6x02 óta ezen dolgozó Inzume - mczolly páros készíti a bejelentett fordítást továbbra is.
Sajnos egyiküknek sem ez az élete, így csak esténként foglalkoznak vele. Nem mindig jön ki azonnal az angol felirat sem, azt is mindig meg kell várni, hogy elkezdhessenek dolgozni rajta.
Én azt mondom, ez a 2-3 napos reakcióidő az epizód leadásához képest teljesen elfogadható, sehol sem megy ennél gyorsabban.
Lényeg: hosszupuskasub-on és feliratokinfo-n megtalálod a legfrissebbeket mindig, de legelőször nálunk a Doctor Who Hungary-n.
Nahiszeen... a trailer alapján úgy nézem, hogy a sorozat hál' istennek lassan visszarázódik az Eccleston/Tennant hangulatba, a baljós és sötét sci fi rémálomba. Mármint nem, mintha az utóbbi két évad nem lett volna zseniális, de én azokban a kellemes, és bizarr időkben éreztem jól magam
Szerintem nincs baj a fórummal és a weblap ötletével sem. Ahogyan én látom, egyre népszerűbb lesz a sorozat, akkor pedig miért ne legyen egy vagy akár több oldala is a sorozatnak? Ha több is van, akkor kialakul egy egészséges verseny, de mindegy, a hangsúly itt azon van, hogy szerintem a DW megérdemli, hogy oldalai legyenek, legyen az akármelyik/legyen akármennyi belőle. Engem konkrétan hidegen hagy, hogy pontosan hány darab is van, mert én twitterről szedem az infókat, angolul, de szerintem jó megoldás, ha vannak weboldalak, amik a mindennapi hírekre összpontosítanak, hiszen nem mindenki lóg twitteren vagy vagy kedve angolul hosszú interjúkat olvasni. Én imádom a spoilereket és oda megyek, ahol spoilereket kapok. Egy weboldal (vagy több) célja nem csak az információátadás hanem össze is hozhatná az embereket, afféle közösséget alakíthatna ki (ha mondjuk fórum is tartozik hozzá) az még jobb, mert én úgy veszem észre, hogy DW fanokból is egyre több, mint a gomba, úgy szaporodnak a fanok, de magam is tapasztalom, hogy egyetlen közösséghez sem tartoznak/egyetlen weboldalra sem járnak fel rendszeresen. (A fan alatt fan-t értek, nem whovian-t).
Szerintem is jó dolog, hogy növekszik a DW oldalak száma, én a saját oldalam mellett egyátalán nem bánom a konkurrenciát. Főleg akkor nem, ha az egyes oldalak igyekeznek más-más jellegűek lenni. Én például inkább a lexikális jellegű ismertetésre koncentrálok és nem nagyon foglalkozom a napi hírekkel és szösszenetekkel. Van sok hely, ami azonnal megírja, hogy Karen Gillan kifújta az orrát a Picadillyn vagy Moffat huszadjára jelentette ki, hogy a következő rész lesz minden DRW filmek legrémisztőbbje. Kivétel talán a következő évadokat érintő aránylag megbízható előzetes értesülések. Ugyancsak nem csinálok blogot és készakarva nincs fórum, nincs értelme szaporítani a számukat, nem érdemes az aránylag kis rajongói tábort megosztani. Az előzetes spoilereket se kedvelem túlzottan. Azon azonban gondolkozom, hogy nyitni kéne egy eszmefuttatás rovatot, ahová bárki készíthetne rövid irományokat.
Lassan húsz éve már, hogy rákattantam az esti (talk)show-kra, asszem Jay Leno-val. Aztán Conan O'Brien jött, közben néha egy kis Harald Schmitt, aztán a teljes más stílusú, viszont sokkal pergőbb Stefan Raab-féle TV Total. Aztán nagyjából leszoktam a tévéről, és csak ami a[...] Bővebben!Tovább »
Nincs jogom és semmiféle más okom más munkáját bírálni vagy értékelni, így nem is szeretnék egyik oldalról sem semmit mondani.
Az előző bejegyzésemben csak egy megjegyzés volt, hogy a létrejött oldalak nagy része csak egy-két napig élt, nem mindenkire vonatkozott, de legalább öt-hat ilyen kis kezdeménnyel találkoztam az utóbbi hónapokban.
Amennyiben a tardis-info.eoldal.hu -ra gondolsz, tetszik a Doctor Who történelem, ahol a sorozat történelméről és a szereplőkről írsz. :)
Az előtted szóló fórumozónak pedig csak annyit tudok mondani, hogy a saját tartalom mennyisége is meg fog nőni, amint folytatódik az évad. Addig ugye nincs miről írni.
A tardis.try.hu két héttel ezelőtti megszűnése után nem maradt olyan oldal, ami gyakran frissül, mert vagy tizenkét éves srácok és lányok hozták létre, akik nem fektettek bele több energiát, mint az első két poszt létrehozása, vagy egyáltalán nincs rajtuk tartalom.
A magyar nyelvű nézőtábor sajnos elég kicsi, így igaz, de ennek ellenére facebook-on és az oldalon is szépen gyarapszik a látogatók száma.
Örülünk neki, hogy a fórum is beindult, és lassan a kommentek is záporoznak. Nem több ezres látogatottságra vágyunk, természetesen, hiszen ennyi embert valószínűleg nehezen lehetne összegyűjteni egy efféle oldallal.
Én például Magyarországon tartózkodásom során még senkitől sem hallottam a Doctor Who-ról, és egy pár évvel ezelőtti RTL Klubos időszakon kívül a televízióban sem futottam össze vele. Vagy én nézek keveset tévét, vagy tényleg ennyire ismeretlen még itthon.
Én is örülnék egy összefogásnak, ezt többször hangoztattuk is, de még fogjuk!
A saját anyagokból van már, az epizódok utáni elemzés és elmélethalmazok meg fognak jelenni, csak épp a nyár közepén, üresjáratban indultunk, így nem volt még lehetőségünk erre.
(A Torchwood: Miracle Day-nél próbálkozik az egyik szerkesztő ezzel az elemzés-dologgal, de a DW-nél is folytatódik majd)
A San Diego-i Comic Con-ról élő magyar közvetítést futtattunk a twitteren és az oldalon is, és van olyan ember köztünk, aki egy picit közelebb van a tűzhöz, mint az átlagnéző.
Az ismertetők kezdőknek is meg lesz írva, némi alapot már letettünk annak is, majd bővítjük.
Gunda oldala ebben nagyon erős, de nem szeretnék tőle átvenni minden ismertetőt (idézve, forrásmegjelöléssel persze), mivel nem az ő oldalának pontos másolatának elkészítése a cél, ugyebár.
Engem abszolút nem zavar a dolog, sőt örülök, ha nagy a lelkesedés.
Ugyanakkor óhatatlanul felmerül bennem, hogy minden alkalommal, amikor népszerűvé válik egy sorozat, akkor gombamód szaporodnak a kisebb-nagyobb oldalak. Magyar nyelvű nézőtábor viszont csak kicsi van, és emiatt szét is forgácsolódik. Aztán amikor az adott sorozat "kimegy a divatból" sorra szűnnek meg az oldalak is (a Star Trek és a Babylon 5 járt így például, többek között).
Több értelme lenne, ha a grafomán emberkék kicsit összefognának, és közösen dobnának össze valamit (mint a csillagkapu.hu).
Aztán azon is érdemes lenne elgondolkodni, hogy nem feltétlenül a hírszolgáltatásnak kéne lenne a főprofilnak, hanem a saját anyagoknak: elemzések, elméletek, cikkek, vitaindítók, és persze ismertetők kezdőknek... Így azok is látogatnák az oldalt, akik esetleg az angol nyelvű híroldalakkal is megelégszenek (Freevo BSG-oldala volt ilyen, amit az elemzések miatt volt érdemes olvasni).
Befejeztem ezzel a témába nem vágó hozzászólásokat, akit zavart, attól elnézést kérek.
/OFF
Néhány kérdést viszont feltennék, érdekelne a véleményetek:
Mit gondoltok arról, hogy az évad második felében River [Melody] egy, Kovarian-éhoz hasonló szemkötőben fog feltűnni? Vajon sikerül maga mellé állítania a nőnek?
És ki öli meg a Doktort? (Ki lesz a szkafanderben? River?)
Valamitől nagyon beindult a dolog, így igaz, én is kapkodom a fejem március eleje óta, akkor hirtelen legalább nyolc oldal jött létre a már meglévő gunda-féle oldal mellett. A magyar DW-oldalakkal sosem voltam képben igazán, tehát azonnal nem is tűnt fel, hogy azok az oldalak vadonatújak.
Sosem érdekelt a film/sorozatblogolás, csak láttam, hogy nincs még napi frissítésű DW-oldal itthon, így a magyar feliratot író srácokkal úgy döntöttünk, megpróbálkozunk eggyel, hátha lesz rá igény.
Majdnem négy hónapig a tumblr-en futott a lap, próbaképpen. Három hete költöztünk át, de a látogatottsági adatokból eddig úgy tűnik, jó ötlet volt.
A véleményeket és építő szándékú ötleteket természetesen várjuk a kapcsolat menüpont alatt, és a többi, és a többi. :)
Egyébként nem érzem úgy, hogy baj lenne a legalább féltucat új DW-oldal megalakulása. Elindult egy egészséges verseny, van, aki egy idő után majd megunja, lemarad, de egy biztos - azzal, hogy vannak konkurrens oldalak, mindenki igyekszik majd egyre magasabb színvonalon közölni a híreket, magyarul, közérthetően.
Ez pedig nekünk/nektek, rajongóknak jó, hiszen minden információ egy helyen eljut az emberhez, és nem kell 5-6 angol rajongói oldalon átmászni értük.
Igen, tudom, hogy te vagy, ráismertem a felhasználónevedre, ezzel regisztráltál nálunk is, és a Raxacoricofallapatorius-ból (sosem tudom leírni helyesen, a fene vigye el, de talán most sikerült mégis!) is ismerős volt egy ilyen név :D