Keresés

Részletes keresés

segédnikk Creative Commons License 2009.02.06 0 0 1006
It tehát kereszt helyett csillag szerepel
Előzmény: segédnikk (1005)
segédnikk Creative Commons License 2009.02.06 0 0 1005

Az a kereszt ott a griff feje búbján bizony nem Krisztus szenvedéseinek a jelképe, de nem is rádióantenna, hanem a mesebeli szárnyas alak égi voltát hivatott kifejezni. Miként a keresztmotívummal kapcsolatban a Mikó család címerén is látható:

A holdsarló és a csillag a szarvast egyszerűen mennyei magasságokba emeli
Előzmény: segédnikk (1004)
segédnikk Creative Commons License 2009.02.06 0 0 1004

"Ez ia  MITHOLOGIAHOZ TARTOZIK"

Állatküzdelmi jelenet az egyik pazürüki nemezszőnyegről

Pétervár, Ermitázs

A Werbőczy család címere Dürertől

Előzmény: RobUr (987)
mociga Creative Commons License 2009.02.06 0 0 1003

Mi?!?! Hékás Kedves Robur!

60+60+60. Egyenlő oldalú 3szög. Ez hány szög. (Boccs, de így is hívjuk :-)))) 

De én csak kérdezni akartam, hogy mit jelképezhet a szimbólum maga? Mégha ez itt nyilván offtopik is, hisz itt (sajnos - pedig rengeteg ám a közös)  "csak" rólunk van szó. De mivel érdekes ráugrottam. Elnézést. :-(((

Előzmény: RobUr (1001)
mociga Creative Commons License 2009.02.06 0 0 1002

Meg még a -ra, -re aggregaciós agressziós helyhatározós ragok??? (ró, rajta, rajt, rag, rak, nt, rend..... rabol ravasz rávesz (kedvencem a 'racktrack' masina a sípálíákon elnevezése az ősforrásból a mai korban és van vagy 20 éves)

Mindegyik (C(M,F,T)átra és az egyik a mamaország, a másik már az apaország (fatra, fater, fája faja, fasza, (rassza - rossza - rasszisták) családfája és a sok fája az első kirajzásnak) a harmadik meg már mindennek a táta, tata, tatja, tető,  teteje?? :-)))))))))

Az ősszláv nyelv hazája észak-kelet Kárpátok és ászak-kelet Kárpátmedence környék. Rárántok a szláv nyelvekre és láss csodát, sokkal ragozóbb, sokkal képzősebb és a hangállománya szinte magyar. Sőt egy csomó közös nyelvtani elem.   

Na persze könnyű nekem, mert nekem azért van egy eszmei vezércsillagom mi mutatja az utat. :-))) Másnak ez teljesen követhetetlen. Hála istennek!!! Mi is lenne velem nélkülük!? És mi lenne velük csak velem. Jajj!!! :-(((

Ui: Szigorúan szerintem, nagyon jó és ősi címert választottak. Amolyan ősi tudatalatti tudattalant. A palócok egy spéci őshonos nép és szláv-""magyar"" érintkezés eredménye mai tájnyelvük is.

Előzmény: kisharsány (993)
RobUr Creative Commons License 2009.02.06 0 0 1001

Egy haromszog belso szogeinek osszege 180 f.

E's ketto" van.

Nem bontjuk a haromszoget.

Előzmény: kisharsány (998)
kisharsány Creative Commons License 2009.02.06 0 0 1000

:)))

Előzmény: RobUr (999)
RobUr Creative Commons License 2009.02.06 0 0 999

Huta, guta, ho"guta! :-)

Majd, jo:n a Ho"s es lehu"t.

Előzmény: mociga (990)
kisharsány Creative Commons License 2009.02.06 0 0 998

...mert mért ? (Nem hiszem, hogy az mire én gondoltam)

Előzmény: RobUr (997)
RobUr Creative Commons License 2009.02.06 0 0 997
2x3x60=360 :-)
Előzmény: kisharsány (996)
kisharsány Creative Commons License 2009.02.06 0 0 996

Egyiket sem, a sumér rendszert. 6x60=360 :))) 

Előzmény: mociga (994)
kisharsány Creative Commons License 2009.02.06 0 0 995

Vigyázat! csalok ! mondotta volt oly sokszor Rodolfó.

A sumír hengeren nyolcágú van ám :)))

Előzmény: Epstein dr. (985)
mociga Creative Commons License 2009.02.06 0 0 994
Ami a Dáviscsillagot illeti ne csak a körvonalait nézzétek, hanem a két egymásbahatoló és egymást mintegy kölcsönösen körbefoglaló egyenlőoldalú háromszöget. Az mit szimbólizálM Az egységét a kettőnek, avagy megintcsak a hármasságot?
kisharsány Creative Commons License 2009.02.06 0 0 993

Altalàban a Tatra-Fatra-Matra -hegyekröl azt mondjàk, hogy indo-europai nyelv elnevezései.
Mi a véleményetek?
Ez is egy fontos probléma. Azt hiszem, hogy azért hasznàljàk a szlovàkok is a hàrmas halmot, mint jelképet, hogy ez a 3 hegy lenne az értelme (viszont tudtommal ök a Màtrànàl sosem laktak) Hm...

(kicsit "elkéstem", ezért hozom fel mindenestől)

...elvitathatalan, hogy a Mátrában laknak tótok is, s autentikusabban, mint békésben, de nem ez a lényeg...

Trivialitás, hogy a földrajzi neveket leginkább az őslakosság adja, illetve az ősi nevek nagyon makacs dolgok - mint tények is.

Kíváncsian várom, hogy valamely szlovák denta levezesse a szlovák nyelv szabályi alapján e három földrajzi név a.) eredetét/jelentését, de komolyan, b.) a gyökök végződéseinek egyezését komoly okfejtéssel bemutassa.

...vagy legalább így szóljon: nálunk tömegével végződnek/képződtek úgy a névszók, mint nálatok -ra végződéssel, mint a csíra,búra,ara,dara,ábra,apra,bíra,

éra,gera,hara,mustra,kápra,mara,mura,péra...unom már sorolni.

kisharsány

Előzmény: Rufella (976)
RobUr Creative Commons License 2009.02.06 0 0 992
Ez micsoda???
RobUr Creative Commons License 2009.02.06 0 0 991

http://www.maabatakali.org/articles/inanna/

Egy kis mithologia Inanna nyolcagu csillagarol.

Hozzatennem az en mithoszomat is, hogy miert nyolca'gu. :-)

Az Esthajnal csillag, ugye az Inanna/Venusz jelkepe, amit latni este es reggel is.

Ket kulon csillagnak lehet ve'lni.

Ezt ugy lehet egyesiteni, ha ket keresztet rajzolunk egymasra de az egyiket elforditjuk 45 fokkal.

Inanna csillaga, egy ne'gya'gu csillag es 45 fokra eforditva, egy negy'agu' sugarnyala'b.

Melyik ragyog ero"sebben, melyik ne'gy az esti vagy a reggeli csillag?

Szabad a gazda! :-)

Előzmény: RobUr (989)
mociga Creative Commons License 2009.02.06 0 0 990
Még ma is laknak. Igaz "csak" a 18. sz. elejétől. Mátraszentimrén lakom félig-meddig ugyanis. Idetartozik közigilag Fallóskút, Bagolyirtás, Mátraszentistván, Mátraszentlászló, Galyatető is. Mátraszentimre volt Alkár (ki is van táblázva) és a többiek ilyen hutások, azaz Alsóhuta, Ötházhuta, Felsőhuta....
RobUr Creative Commons License 2009.02.06 0 0 989

Sehol.

Ezt en irom, mert a cimereken a hatagu csillagok szerepelnek.

Csak nyugtatom a nepet, hogy nem kell izgulni a csillag miatt. :-)

Előzmény: Afrikaans8 (988)
Afrikaans8 Creative Commons License 2009.02.06 0 0 988
Hol írtam én a Dávid-csillagról? :)
Előzmény: RobUr (987)
RobUr Creative Commons License 2009.02.06 0 0 987

Az u.n. "zsido csillag", Mogen David-nak, nem sok koze van a zsidosaghoz, mivel csak a kora kozepkortol kezdtek hasznalni.

Elotte kizarolag a Menorah, a 7-8 agu gyertyatarto volt a jelvenyuk.

Tekintve, hogy meg David letezese is kerdeses,  az allitolagos  pajzsan szereplo hatagu csillag hasznalata is erosen ketseges.

Ez ia  MITHOLOGIAHOZ TARTOZIK. :-)

Előzmény: Epstein dr. (985)
Afrikaans8 Creative Commons License 2009.02.06 0 0 986

Ismét bebizonyítom neked, hogy a csillag és napkorong alakú jelek a megfelelő helyen kompatibilisek egymással, azaz felcserélhetők:

A Kanizsai család címere

Igazából még a csillag ágainak a száma is közömbös, sőt az említett szimbólum olykor virággá torzul, ahol a szirmok flelnek meg a csillag egy-egy ágának vagy pedig a napsugaraknak

Előzmény: RobUr (357)
Epstein dr. Creative Commons License 2009.02.06 0 0 985

The small, five pointed, star embracing the crescent moon refers to the "morning star", which can be identified here as either Venus or Mars. The amount of "points" presented on this star has evolved over time. This evolution started with the Sumerians extending through the collapses of the Ottoman Empire and ending with the emblems used today.  Presently we are left with the current five-pointed star that is now commonly used. This graphic symbol which is used on Islamic flags evolved right out of ancient Mesopotamian iconography. This archetypal emblem can be found on many Sumerian seals where a main crescent symbol can be seen embracing a six pointed star...

A Bucsányi, Fancsikai és Vajday család címere

Szumír pecséthenger lenyomata
Előzmény: III. Agum (64)
Epstein dr. Creative Commons License 2009.02.06 0 0 984

"a hold és a a hat ágú csillag elősször az istenségek jelképei, majd később az uralkodó isteni mivoltát jelezték. Először a sumereknél majd később az egész Közel-Keleten. Fontos motívuma az összes Közel Keleti vagy onnan származó országnak és népnek"

Az osgyáni Bakos család címere
Előzmény: lyesmith (62)
Epstein dr. Creative Commons License 2009.02.06 0 0 983
A Csányi család címere
Előzmény: segédnick (978)
segédnick Creative Commons License 2009.02.06 0 0 982
A Hahóti család címere
Előzmény: segédnick (978)
segédnick Creative Commons License 2009.02.06 0 0 981

Erről már én is írtam évekkel ezelőtt valamelyik topikban :)

Mármint a tur.tur sumír szóról...

Előzmény: RobUr (979)
RobUr Creative Commons License 2009.02.06 0 0 980

"tur [CHILD] wr. tur "(young) child" Akk. šerru "

Igazolom magam. :-)

Pl. DUMU.TUR=fiatal leany vagy fiugyermek.

Előzmény: RobUr (979)
RobUr Creative Commons License 2009.02.06 0 0 979

A Fater, a Muter meg a Turtur (a Tatra eredeti neve :-)

A TUR, megint egy sumer szo'.

Jelentese, "uj, fiatal, gyermek".

A "tur.tur" alak meg, egy o"si tobbesszam a sumerban, "gyerekek".

Mit mondjak?

Az ember allandoan belebotlik a sumerbe. :-)

Előzmény: Rufella (976)
segédnick Creative Commons License 2009.02.06 0 0 978

Bárczay Oszkár

A heraldika kézikönyve

MTA, Bp., 1897

1  2

RobUr Creative Commons License 2009.02.06 0 0 977

Nem akadekoskodas csak javitas volt a PA igazi ertelmet megadni.

Az ilyen tevedesekbe akaszkodnak bele a roszindulatu kritikusok es ezen mulik a szoveg, a szemely vagy a erre epulo gondolatmenet elfogadhatosaga.

Kulonben, a sumer (igy ahogy magyarul van irva) topikon megadtam a szo' jelenteset, ahogy a szakertok hasznaljak..

Előzmény: Nicsinyo (972)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!