Egy nyúlfarknyi, az archívumnak: Tegnap épp csülközéssel egybekötött pontőrködési teendőink között, a depó expert superior és a hígító társaságával kaptunk főellenőri meglepetést :)
Ja, de a kézműves/divatos/streetfoodos se mindig nyerő. De azért az egyik, ami nagyon bejött az utóbbi években, az a Zing burgere volt. A másik meg a retró burger nevű cucc a Nyugati aluljáróban (ahol az óriási kolbászhotdog is tenyészik), igaz tavaly óta azt is bekebelezte a szomszéd, párszázzal drágább lett és ugyanannyival kevésbé felülmúlhatatlan.
Hotdogszakmailag nekem mostanában az a fájásom, hogy amikor ez a műfaj megjelent itt (vagy amikor én találkoztam vele először, '80 körül), akkor nem virsliből készült, hanem gyártottak hozzá külön hotdog-kolbászt. Aztán ahogy elterjedt, leszoktak róla, maradt a virsli.
Az utóbbi 5-6 (több?) évben azért elég sok közepes és nagyon jó hamburgeres nyitott. Na mondjuk nem a kecsöp-csalamádé vonalon. Ami nekem nagyon bejött, az a Big Daddy, itt nálunk délen.
Biztos vagy benne, hogy ismered a mai hamburgerkultúrát? Az egy dolog, hogy én is a moszkvatéri szuttyosért rajongtam, és még most is jól esne, de hogy manapság csak a multi-mütyürök léteznének... Az mondjuk nem igaz.
Meglepő módon a hamburger- és hotdogkultúra is addig virágzott ebben az országban, amíg a multik el nem özönlötték ezekkel a nyiszlett kis egyentermékeikkel. Máig emlékszem az Astoriánál a hamburgerre, amit sose tudtam úgy megenni, hogy ketchupos ne legyen a pofám. Ezek a maiak a pótcselekvés kategóriában versenyeznek. Talán Fördős Zé tud még hamburgert csinálni, de mi haszna, ha csak a tévében?
A Nyugati aluljáróban lehet kapni olyan hot dogot, ami (nem olcsó, de) kétszer akkora, mint a szokásos, és virsli helyett egy szál sültkolbász van benne. Enni nem ettem még, és amikor láttam, akkor nem a kiflit sasoltam, de az valami olyasmiben lehet.
És persze ezek a maiak nem a nyársba húzott, aztán betömött lyukú testalkattal rendelkeznek, hanem a behasított kiflibe fektetett virslivel/kolbásszal/bármivel.
Nekem az olcsó hot dog a 7 forintos volt. Kiakadtam, mikor 9-re emelték. Persze akkor még az óriáskiflis változat ment. Létezik még óriáskifli a világon?
(A konkrét keresés megfejtése egyébként az Ibrahim nevű gyrosos volt a Déli alatt, teljesen korrekt, jellegtelen, kölyökkompatibilis hot dogot árul olcsóér.)