Nekem is ízlett az enyém. A fűnyíró nekem is működött, de amikor a fától 5 méterre már felnyomta a térkövet is, az kicsit bosszantó tud lenni. Mert ahhoz, hogy a gyökerét kiírtsam, fel kell szedni a térkövet. Ez volt az a pont, ami már sok volt.
Nekem csupa ilyen sarjadzó meggyfáim vannak, mind másfajta és mind nagyon finom. A sarjakról szaporítom, ami nem kell azt meg viszi a fűnyíró vagy a kapa...
Közben "beoltottam" a fát. Három hét alatt elszáradt az összes levele teljesen és kb a harmada le is hullott. A másik meggyfám leveleinek kb a tizede se esett le, szóval hatott a módszer (és láthatóan másképp száradtak le azok a levelek. Mert azok inkább bebarnultak, mint sárgultak volna).
Amit megfigyeltem még, hogy az egyik kb fél méteres, a fától kb 5 méterre lévő sarj is kipusztult, de van még olyan, ami tovább él. Majd meglátjuk, hogy meddig. Ha marad elő sarj, akkor hagyom megnőni kicsit (egy nyár elég lesz neki), aztán azt is beoltom, hogy a földben lévő maradék gyökereket mind kipusztítsam.
Egyszer kaptam egy oltott meggyfát. Szépet termett, de... ki gondolta volna, ilyen sarjadzó alanyra volt oltva. Kiírtottam, de előbb oltottam róla. A sors iróniája, hogy azt meg már nagy korában a kószapocok irtotta ki. Egyik tavaszra minden gyökerét elrágta.
Hagyd meg a sarjakat mindenütt 20-40 cm-esre nőni és permetezd le glifozát tartalmú gyomirtóval. A fát furd meg több helyen ferdén lefele, vagy nagy baltával csinálj ferde bevágásokat és tegyél a lyukba, hasítékba tömény gyomirtót. Ez beszívódik a fába, levelekbe és általában két hét alatt megöli a gyökereket. Nem lesz vele több gondod.
Van a kertünkben két meggyfa és az egyik nagyon sarjadzik. Ez azt jelenti, hogy körülötte kb 6 méteres körzetben egy évben kb 50 sarj nő. Van, amit csak simán levisz a fűnyíró, de amelyik olyan helyen nő (pl virágoskertben) azokat mi igyekszünk amennyire lehet tőből kitépni, de jönnek állandóan, mert a tápanyagot a fa gyökeréből kapják. Még a betonkerítés alatt is átmegy a gyökér.
A másik meggyfa nem csinálja ezt. Mivel ez nagyon zavaró és még a térkő közül is képes feljönni, úgy döntöttünk, hogy kivesszük a fát. Azt szeretném megkérdezni tőletek, hogy van-e esetleg más megoldás illetve ha kiveszem, akkor lehet, hogy pár évig még több fog jönni a földből, mert próbál életre kelni a bent maradt gyökérrendszer?
Majd szeretném a tanácsodat kérni meggy és körte orsó kialakítással kapcsolatban. Teszek fel majd képeket és várnám a véleményed, hogy hogyan vágjam és nyessem. Előre is köszönöm!
Nem nagy, nálam lagalábbis. Az íze sem a kedvencem. A fája jól alakítható. Elvileg moniliarezisztens, de nálam mindig kap az aktuális növényvédelemből.
Tőből törd ki. A lefelé menő ostorokat én szeretem mert jó termőrészek, a szedésük a termőbogok, nyársak után egészen üdítő. Általában jól fejlett gyümölcsöt érlelnek. Ha már elég öregek, akkor vágd le.
A fiatal, először termett Érdi bőtermőim idei hajtásait augusztus vége felé megfelezhetem? A rosszul, vagy túl sűrűn fejlődött hajtásokat tőből kell kimetszeni? A korona alján sok olyan, idei hajtás van, ami lefelé növekszik, ezeket is el kell távolítani?
Ennek nem tudom a fajtáját. Ez kicsit később érik, mint a többi. Édesebb és fanyarabb az íze. (Emiatt próbáltam megmenteni, az eredeti fa törzse szétnyílt és tönkrement)
Nem kopaszodik fel. Szerintem hasonló lehet, mint a másik topikban említett cseresznyemeggy.
Nem történt meg a megporzás és hullik amelyik nem kötött. (Nem jártak a méhek, fújt a szél, hideg volt esetleg nincsenek is már a környékeden. Kínában már egyes helyeken kézi erővel, ecsettel poroznak.)
Pár éve oltottam ezt a fát. Idén nem olyan fagy, mint tavaly, mégis így néz ki; elhalnak a virágok. Mitől lehet ez? Vagy lehet , hogy önmeddő fajta. Az eredeti helyén mindig tele volt.
Egy kis segítséget kérnék. Van egy kb.12-13 éves Maliga emléke meggyfám. Eredetileg olyan katlan féle koronát akartam, hogy a földről el lehessen érni, de nem nagyon jött össze, mert két emelet ágrendszert hagytam. Három, vagy négy éve jó erősen megvágtam, a belső, karnyi vastag ágakat kivágtam. Úgy látszik, hogy rosszul kezeltem le géllel, mert már tavaly észrevettem, hogy két vázágon - ráadásul egymás mellettin - apró kis fehér gombák jelentek meg. Idén kibontottam és sajnos a vágástól lefelé a fa háncsrésze, illetve a farész rohad. Visszavágni alatta nem tudom az egészséges részig, mert ott már a törzs van. Egyébként a fa idén még rogyásig van virággal. Mit tanácsoltok? Vágjam ki az egészet?
Én levágnám a beteg részeket mindenképp, sőt inkább alattuk 10-20 centivel ahogy van egészséges rész. Permetezni meg nem ezerrel, hanem rézzel rügypattanáskor. :D
Aztán virágzásba 2-3 szor Folicur-soloval. Persze az időjárásfüggő, ha száraz meleg idő van elég lehet 2x.
Akkor elmondom a véleményemet hosszabban, persze kehet nem egyetérteni velem.
A korai gyümölcsök legfőbb értelme, hogy a dömping időszak előtt, amikor már nagyon ki vagyunk éhezve a gyümölcsre, ehetünk egy kicsit gyengébb beltartalmú de már megérett finomságot.
A késői gyümölcsök nagy mennyiségben állnak rendelkezésre otthon, jobb a minőségük (savtartalom, extrakt tartalom, cukor, stb), és ha már nem bírjuk felzabálni, akkor befőzünk, hogy télire is legyen.
Ha korai gyümölcsből lenne nagyon sok, akkor a kiéhezett szomszédnak eladjuk, ha későiből neki van sok, azt lezsedhetjük a fájáról, mert már úgy sem kell neki.
A kérdés felvetését sem értem, hogy korai gyümölcsből befőttet készítsünk.:)
Csehrigonak
Persze van egy világ felfogás, hogy mindent lehet, de azt minek kérdezem meg?
Nyilván én vagyok a rosszindulátú, mert utaltam rá, hogy talán nem kellene állandóan ilyeneket kérdezni, különösen ha senki nem válaszol rá.
Visszanéztem aznap meg másnap és nem kaptam rá választ. Nem baj. Majd pár nappal később megint idenézek.
Erre szóvá teszed,hogy nem reagálok...
Úgy lehet tanulni ha az ember kérdez. Ha a válaszok számomra még több kérdést vetnek fel megint kérdezek. Ha jól emlékszem Ali-bá mondta,hogy egyszerre túl sokat is kérdezek.
De mostanában kifogytam belőlük. Keveset zavarok már