Oda meg valami Nyunyó kell vagy Godox. Bár utóbbi drágább, de jó cucc. És akkor lesz központi vezérlésed. Bár Nikonos ismerős ilyen tippért elküdött a vérbe, hogy majd 10 villanás után szét fog esni a gagyi kínai, de egyelőre nem akarják és az 5 darab Wansenem olcsóbb volt, mint egy normálisabb Nikon. Na jó, ennyiért nyilván manuális és meg kell fejtenem, hogy rendszerben merre lépjek tovább.
Nem kell ilyet mérni... Másképp működnek a vakuk. Nincs tranziens csucs, a "gyilkos" feszültség egyszerűen a feltöltődés alatt megjelenik a talperintkezon, es marad. Egesz regi tipusoknal meg kikapcsolás utan is megmarad, amig lassan el nem veszti a kondi a töltését. Magas feszültség erteket pedig konnyu mérni, meg a leggagyibb multimeter is megteszi.
A gyakorlatban a "gyilkosság" nem az exponalaskor tortenik, hanem a vaku bekapcsolasat követő 1-2 mp-ben, ahogy megjelenik a nagy feszültség, vagy pedig a vaku felrakasakor, ha mar akkor ott volt.
Az 1/1, 1/2, 1/4-et azért írtam, hogy ez a minimum, ha többet tud, az nem baj. A kulcsszámmal meg az van, hogy van a metznek egy 20-as kulcsszámú kis manuális vakuja (11 ezer ft újan), meg mondjuk 36 tipusjelű, 36-os kulcsszámmal. Namost utóbbi ezt 85mm-en tudja, ha lemegyek 35mm-re, akkor épphogy erősebb egy picivel mint a mecablitz 20 C-2. Én pedig sosem fogom telébe zoomolva használni (ekv. 25 ill. 39mm-ben akarom), szóval emiatt nem veszem meg a 36-ost. Van régi nyeles metz CL és CT 45-öm, ami csúcsszuper, csak zsebben nem fér el. Pl. ha lenne egy ugyanilyen feleakkora méretben és feleakkora kulcsszámmal, az jó lenne, de nincs. Kínaiban lehet hogy találok, de először német minőségben nézek szét. A végén lehet hogy ez a kis 20-as lesz a nyerő, 400-as filmmel 4-es rekeszen 10 méter bőven jó, 100-as filmmel 5m is elég.
Havernál sör mellett szkóppal. Nekem már ilyen huncut eszközöm nem nagyon van a garázsban, de általában hozzájutok ha kell. Táblázat meg ki tudja milyen multiméteres izéből származik.
Erre említettem lentebb, hogy én ezeknek a táblázatoknak nem nagyon hinnék és inkább megmérem magamnak, az a biztos. Ki tudja milyen lassú gagyi multiméterrel milyen Gipsz Jakab küldte be az értéket.
Mondjuk ez is érdekes kérdéskör "(Az egyes vélemények nagyfeszültség is veszélyeztetheti mechanikus kamerák, jóllehet éves használat után)"
Nem vagyok egy Metz szakértő, de szerintem ilyet nem gyárt.
hasznaltak kozott nagyobb eséllyel találsz (pl. az enyémet.... csak egy középérintkezos talpat kell lonod hozza, azon van kis Jack aljzat, amit tudsz PC kabelhez hasznalni.)
De amugy eleg tag jellemzőket adtal meg, ezeken belül nem nagyon lehet ajánlani konkretan. Pl. a 20-40 nagylato kulcsszam kategoriaugras is, a 20-as egy gyenge vaku, a 40-es meg egy eros. Meg aztán modern vakuknal nem jellemző, hogy csak 2 v. 3 fix teljesitmenyszintet tudjanak, ha mar szabályozható, akkor 5-8 FE atfogas megvan, altalaban 1/3 FE lépésekben.
Gyárt most a Metz olyan manuális vakut, aminek van szabvány PC sync csatlakozója, (TTL nem érdekel, analóg géphez kell manuálban), a kulcsszáma 20-40 között van nagylátószögű villanásnál, és lehet állítani 1/1, 1/2 esetleg 1/4 erősséget? A mecablitz 36 C-2 már majdnem jó, de ahogy nézem nem lehet lefelezni, a kulcsszám kb. jó lehet, bár csak 50 és 85mm-es állásra adják meg.
Egy vidéki nagyvárosunkban a szövetkezet vezetői elérték azt, hogy a házasságkötő termet átvették üzemeltetésre azzal a feltétellel, hogy csak ők fotózhatnak a helyiségben. Fel is szereltük a helyszínt 4 db 300Ws villanóval fotocellás szinkronnal, tehát a gépen levő kis vaku indította a fényt. Igen ám ez nagyon baszta a többi fotós orrát, de egy idő után rájöttek, hogy nekik is működik a verkli.
Működött is egy darabig, de amikor már jóformán közelharcokra került sor, akkor meg lett szüntetve a telepítés és maradt a hagyományos villogtatás.
Hű de nagy lett a csönd, úgyhogy lehet, hogy nem is jókor teszem be, de pl. egy ilyenem van eladó:
[telefonos képek, bocsi... :)]
Metz 40MZ-2, 40-es kulcsszám (most nem tudom fejből, úgy emlékszem 50mm-en), automata üzemben széles tartományban beállítható hogy milyen ISO-hoz, blendéhez exponáljon, manuális üzemben 1/256-ig szabályozható le (1/3 FÉ lépésekben), derítő kisvaku tetszés szerint ki-/bekapcsolható, forgatható/dönthető fej, ha jól emlékszem 24-85mm-ig zoomolható. SCA3000-es rendszerű, most Nikon talp van hozzá, de cserélhető (akár sima középérintkezős SCA300-as rendszerűre is). Használati leírás, stb. (talán még a valamikori németországi számla is) megvan hozzá.
(Elővillantásos TTL-t persze nem tud, ez még a filmes vázakhoz tartozott. (Nikonban gondolkodva, a D1x, D50, D70 sorozaton az ISO, zoom, blende értékeket át tudja venni a vázról auto üzemmódban is.... Újabb vázon nem próbáltam, hogy mit csinál, de ha valakit érdekel meg tudom nézni D3-on. :)