A csikrkemelleket vekony szeletekre vagom - eloszor negybe vagom, aztan a darabokat harom szeletre. Ne legyen ujjnal vastagabb.
Lisztbe es tojaba forgatom (a lisztbe teszek sot, borsot) es keves olajon rozsaszinre sutom mind a ket oldalat. Egy tuzallo talba szedem ki oket.
Amikor mind kisult, kiontom a maradek olajat es vajat olvasztok fel benne, mikor forro citromlevet teszek bele, es kremesse fozom.
Raontom a kiszedett csirkemell szeletekre, es jo meleg sutoben (350F fok) atsutom.
Ha nem azonnal esszuk - es ezert szertem a receptet nagyon - akkor hutobe, es mielott ennek, atsutom. Melyhutesst is birja.
Parolt rizsel szoktam talalni.
Az aranyok: Nem szoktam merni a vajat es a citromlevet. Ketto egesz csirkenek a mellehez kb ketto evokanal vaj es ketto citrom leve.
Nem kell túl sokáig keleszteni, én csak annyi ideig szoktam, amíg elkészítem a tölteléket. Azzal se vacakolok sokáig, nem párolom meg az almát. Nagy lyukú reszelőn lereszelem, cukrozom-fahéjazom, pár perc után kicsit kinyomom a levét. A tészta egyik felét kinyújtom (elég vékonyra kell, mert jól megdagad majd a sütőben), megszórom zsemlemorzsával, vagy ha van itthon darált dió, azt is szórok közé. Mehet rá a kinyomkodott alma, majd a tészta másik fele. Úgy 30-40 percig szoktam sütni, de a vége felé már nézegetem, és barnasági fok :-) alapján nyilvánítom készre. Teljesen jól megpuhul az alma így is.
Lányok!
Tegnap a szomszédból olyan finom fahéjas illat szálldogált felém, hogy egyből eszembe jutott az almás pite.
A keresőben nem találtam, viszont van egy csomó almám.
Tudtok receptet, ha lehet egyszerűt????
(Vagy csak olyan van, amihez linzertészta alapot kell gyúrogatni???)
Előre is köszönöm nektek:)))
Jaques Pepin-t neztema TV-ben ma es egy recept megfogta a fantaziamat.
Salsa
Paradicsom, cilantro, hagyma, cumin, fokhagyma, erospaprika, so, citromle es suritesnek kis ketchup.
Oliva olajra kicsit szaraz kenyerbol nagyobb kockakat teszunk, darabokra vagott langoltkolbaszt es a spargat kb 5 cm-es darabokra vagva - es aki kisereltezo kedvu, az egesz mandulat is tesz be.
So, bors.
Nem kell agyon sutni, a sparganak ropogosnak kell lennie.
Lazac filet gondosan megtisztitani az esetleges szalkatol es leszedni az osszes bort rola.
So-bors mind a ketto oldalan a filenek es pici oliva olajjal megkenni mind a ketto oldalat.
Hoallo talra tenni.
Friss kenyermorzsa (durva es egyenetlen) ratenni a lazac tetejere es betenni a sutobe 200 F fokra.
Amig a hal sul, napon szaritott paradicsombol es egy keves eros salsabol puret csinalni a robotgepben. Majonezt keverni hozza. Torottborst hozza izles szerint. Frisen vagott metelohagymat vagy mas zoldet vagni ra.
Sargadinnye sonkaval a kovetkezo.
A sargadinnyet nagyobb kockara vagni es egy talra tenni egy retegben.Durvara tort torottbossal megszorni. Citromlevel meglocsolni. Hajszalvekonyra szeletelt fustolt sonkat tenni a tetejere.
Edes sajt egyveleg
Maradek sajtoknak a felhasznalasa.
Blue cheese, drarabok, camembert, ami van, minden fajta felhasznalhato - a kemeny hejat esetleges nemes peneszt levagni rola.
Apro darabokra vargni, talba tenni. Mazsolat, roasted tokmagot es mezet tenni ra es torottborst. Lime juice.
Fokhagyma, feher bor - osszekeverni.
Apro cracker-re halmozva talalni.
Egy kenyérsütőgép cup-ját használtam mértéknek, amikor először kellett cup-os recepttel dolgoznom, így 200 g-ra jött ki az 1 cup. Ugyanakkor, amikor öcsémnek fordítottam a receptet, jobban utánanéztem a cup-os dolognak, s a forrásként használt könyvek egyike ennyit írt, a másik annyit... de persze, igazad van, figyelje az arányokat, és menni fog.
Szia! Az öcsém vett fánksütő készletet, ahhoz volt receptkönyv, de csak angol nyelvű. Ha gondolod, elküldöm őket, illetve a fordítást is, bár a mértékegységekben nem voltunk biztosak, hogy az 1 cup az most 200 g, vagy 125 g, mert mindegyik könyvem mást mondott, de legfeljebb próbálgatod őket...
Receptet nem tudok, de én a helyedben reklamálnék az áruházban. Biztos tudnak adni hozzá, vagy legalább másolni, esetleg a gyártótól beszerezni. Ez az áruház dolga. Magyar nyelvű használati útmutató nélkül nem hozhatnak forgalomba semmilyen terméket.
Biztosan tud valaki segíteni Neked, de a Corát se hagyd békén ezügyben.
Sziasztok! Egy kis segítségre lenne szükségem, és ti jutottatok az eszembe. Az történt, hogy a Cora áruházban vettem egy fánksütő szettet, amit a TV shop is reklámozott. Nagyon klassz meg minden, csakhogy kihagyták belőle a receptkönyvet. Tud nekem valaki segíteni abban, hogy leír belőle pár receptet, hogy mégis hogyan kell bele a tésztát elkészíteni? Ha igaz, akkor egészséges és kevésbé egészséges recept is van benne. Olyan recepteket találtam egyelőre, amit olajban kell kisütni, de szerintem ez ide nem jó. Léci, ha tud valaki, segítsen! Esetleg ha meg lenne beszkennelve, akkor az lenne a legszuperebb. Előre is köszönöm.
Egy masik topikban igertem "izirajder Ocsem"-nek hogy a heten sutok valamit, itt a recept es a kepek:
A toltelekhez vagy kesz lekvart hasznalok vagy aprora vagok aszalt szilvat, datolyat, fuget, kendizett sargadinnyet stb, es keves cukorral peppe fozom, nem baj ha darabos. Teszek bele fuszereket is: cardamom, csillag anizs, fahej, szerecsendio, szegfuszeg, de fuszerek nelkul is finom.
Egy kicsit keson lett kesz a toltelek, huteni kellett:)
A tesztahoz osszkeverek 13 dkg vajat, egy tojast, egy pohar kristalycukrot es egy citrom reszelt hejat amig konnyu habos lessz es utana beleforgatok 2 es fel pohar lisztet. Osszedolgozom amig jo keplekeny teszta lessz es utana celofanban a hutobe teszem fel orat.
A tesztat ket felbe vagom, az egyik felet zsirpapir segitsegevel vekonyra kinyujtom, es kb 10 percig sutom 190 fokos sutoben.
Utana rakenem a tolteleket es beboritom a teszta vekonyra kinyujtott masik felevel. Konnyu kinyujtani ket zsirpapir kozott. Beszorom a tetejet kristalycukorral es tovabb sutom 10-15 percig, de nem barnitom meg.
Feher borral vagy rumos fodormentha teaval nagyon megy!
Mákos zsemle 60 dkg liszt, 3 dkg élesztő, 1 kanál olaj, 1 mk só, fél ek cukor, 1 dl tej, 1 ek mák. A tejet meglangyosítom és beleteszem az élesztőt és a cukrot. Mikor felfutott, összekeverem a liszttel, a sóval és az olajjal. Meleg helyen kb háromnegyed órát kelni hagyom. 8-felé osztom és zsemléket formálok belőle, majd kilisztezett tepsibe teszem, megszórom mákkal és további 20 percig kelesztem. A sütőt előmelegítem és az aljára egy lapos edénybe forró vizet teszem (hogy gőz keletkezhessen) és forró sütőben szép pirosra sütöm.
Én úgy tudom, hogy a mézes sütikbe azért kell a szódabikarbóna, mert különben nem puhul meg. Az infó a 85 éves nagymamámtól származik, szóval semmi tudományos :-) Ő minden mézes tésztába szódabikarbónát rakott, így én is, hiszen tőle tanultam sütni :-)
Szalakálit pedig kizárólag olyan tésztákba rakott, amiknek nagyra kellett nőnie: piskóta-félék, meg a krémes lapja.
Mézes krémes Hozzávalók: Tészta: 50 dkg liszt, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 1 tojás, 4 dkg zsír, 5 evőkanál olvasztott méz, 16 dkg cukor, 3 evőkanál tej. Krém: 1 tojás sárgája, 8 dkg porcukor, 4 evőkanál gríz, 1 kávéskanál liszt, 1 liter tej, 2 csomag vaníliás cukor. Máz: 16 dkg cukor, 3 evőkanál víz, 3 dkg kakaó. Elkészítés: A tészta hozzávalóit jól összedolgozzuk, és 4 lapot sütünk belőle. A krémhez a hozzávalókat péppé főzzük, majd 20 dkg vajjal és porcukorral kikeverjük.
MÉZES BÉLES
Hozzávalók: a tésztához 1 tojás, 3 deka zsír vagy 4 deka vaj, egy kávéskanál szódabikarbóna, 2 ek méz, 2,5 ek tej, 15 deka cukor, 45 deka liszt; a krémhez: 20 deka vaj, 20 deka cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 dl tej, 1,5-2 ek búzadara, valamilyen lekvár. A tojást összekeverjük a zsiradékkal, a szódabikarbónával, a mézzel, a tejjel a cukorral és gőz fölött sűrűre főzzük. Még melegen beletesszük a lisztet és összegyúrjuk. 4 lapot sütünk belőle. A krém: a tejből és a grízből sűrű pépet főzünk, ha kihűlt, összekeverjük a vaníliás cukorral, és a cukorral kikevert vajjal. Az alsó lapot megkenjük a krém felével, ráfektetjük a második lapot, amit lekvárral kenünk meg, a 3-ra megint krém jön, és a negyediket ízlés szerint meg lehet szórni porcukorral, vagy csokimázat is csinálhatsz rá. Mindenféle megjegyzés: a lapok állati kemények, egy nap, amíg megpuhulnak. Minél folyékonyabb a krém, és a lekvár, annál tovább eláll frissen -már ha el nem fogy- mert abból szívja magába a nedvességet. Az előírt adagok tapasztalatom szerint nem elegek; a tésztából a nagy tepsihez dupla adag kell, a krémből pedig minimum tripla, de én a vajas cukorból mindig fele adagot használok csak, mert különben túl nehéz lesz. Szóval a tejbegrízből kb 4-szeres adagot főzök, amíg a vajból 2-szeres elég hozzá. A nagy tepsihez nekem egy egész üveg lekvár kell; minél savanyúbb, annál jobb; ribizli, málna, szilva ajánlott.
Tudjatok mit ettem nagyon regen? Mezes kremest! Van valakinek receptje? nem emlekszem az adagokra, csak arra, hogy harom lapot kellett sutnom szalakalival. . .amit a mai napig nem tudtam talalni az USA-ban. A krem meg tejbegriz, amit vajja cukorral hbos kremme kell keverni - es a csalad kedvence volt.
Ismeri valaki? Tudja valaki mit hasznaljak szalakali helyett?
Koszi a segitseget!
Hozzávalók 4 cukkini - kb. 500g, 1 kis fej vöröshagyma, petrezselyemzöld, 2 evőkanál vaj vagy margarin, 1 tojás, 2 evőkanál reszelt parmezán sajt, 175g zsemlemorzsa, 1 kávéskanál olasz fűszerkeverék, só, fekete bors.
Elkészítés A sütőt előmelegítjük 200°C-ra. Vajjal megkenjük a hőálló sütőforma belsejét. Megtisztítjuk a cukkinit, hosszában megfelezzük, majd a belsejét kivájjuk, majd kb. 10 percig sütjük. Időközben megtisztítjuk a hagymát, majde felaprítjuk. A petrezselymet apróra vágjuk, ugyanezt tesszük a cukkini belsejével is. Serpenyőben mérséket tűznél megolvasztjuk a vajat, s puhára pároljuk benne hagymát a cukkini belsejével együtt. Hozzáadjuk a zsemlemorzsát, a petrezselymet és a fűszereket. A tojást a cukkinimasszáhooz keverjük. A majdnem megsült cukkinit kivesszük a sütőből, megsózzuk és megborsozzuk, majd megtöltjük a zöldésges masszával, végül megszórjuk parmezánnal. Ezt követően még kb. 5 percig sütjük. A töltelék enyhe barna színe jelzi, hogy elkészült az ínyencség.
Sziasztok, nagyon szeretnék császárzsömlét sütni házilag!
Ennek teljesen más a tésztája, mint a hagyományos zsömlének.
Tudtok segíteni császárzsömlerecepttel?
Koszi, koszi, koszi!
Hatalmas az adag - es tobb mint a felet bevittem a kolleganoimek (miert csak az en dietam legyen oda a kuglof minatt, nem?) es perceken belul csak mosrzsa maradt. . .kerik a receptet :))
Legkozelebb icipicit tovabb sutom, de tenyleg talan 5 perc. . .
Nem volt tul edes, nem volt szaraz, pont olyan volt mint ahogy emlekeztem az izere. . .
Meg van egy sovanyka szelet - ha a ferjem az ejszakai koszalasa alatt nem talalkozik vele, az lesz a reggelim.