Keresés

Részletes keresés

Capt.IQ229 Creative Commons License 2024.02.07 -6 0 102986

Mire?

Előzmény: sylvanus67 (102981)
kiggyo Creative Commons License 2024.02.07 0 1 102985

"A fóliák hőtárolási ideje kb két másodperc, a fólia mindig a környezet hőmérsékletét veszi fel, a fólia a környzeténél hidegebb nem tud lenni. Ha a környezeti hőmérséklet harmatpont felett van, akkor a fólián nem lehet párakicsapódás."

 

Mi van abban az esetben amit írtam korábban?

 

Nem szellőző padlás, 2 hetes meleg, esős idő. Felgyülemlik a meleg, párás levegő a padlástérben, átveszi minden szerkezet a jó kis 15 fokot.

Majd jön egy hidegfront, széllel, -2 fokos levegővel. A cserép alatt lévő kiszellőzetett légrésen keresztül gyorsan kihűl a fólia, mivel a környezeti levegő szépen átjárja a szellőzőcserepeken keresztül.

A padlástér viszont még tele van a meleg, párás levegővel, mivel nem tud kiszellőzni, csak szép lassan a fólián keresztül tud távozni a pára.

A padlás levegője is egyedül a fólia hőátadásán keresztül tud kihűlni, mivel lentről a ház melegíti a födémet, átszellőzés nincs.

 

Törvényszerű hogy melegebb legyen a környező levegő belülről mint a fólia, másképpen nem lehet hőátadás.

 

Ilyen esetben szerinted nem tud olyan eset kialakulni hogy kicsapódjon a fólián a pára?

 

Előzmény: Mekk Elek 1042mester (102984)
Mekk Elek 1042mester Creative Commons License 2024.02.07 -5 0 102984

"a fólia önmagában le tud úgy hűlni"

 

A fóliák hőtárolási ideje kb két másodperc, a fólia mindig a környezet hőmérsékletét veszi fel, a fólia a környzeténél hidegebb nem tud lenni. Ha a környezeti hőmérséklet harmatpont felett van, akkor a fólián nem lehet párakicsapódás.

 

A "vízpára" nevű gáz molekulái számára az alacsony sd értékű páraáteresztő fólia olyan akadály, mint a vándorló szúnyogok számára egy futballkapu hálója: 100 arra járó szúnyogból 99 észre sem veszi, hogy van itt egy háló :) Tehát nem emlegetnék "szúnyog feltorlódást" a háló előtt.

 

"a padlástérhez visszatérve, ha beépítetlen, akkor az ugye kiszellőztethető/szellőztetendő. Nem a feltétlenül csak a pára miatt, hanem pl. a nyári meleg miatt is."

 

120-150 m2 tűzforró cserép befelé leadott óriási hőmennyiségét a padlástérből csak kb öt percenkénti teljes légcserével lehetne kiszellőztetni, viszont sokan néhány tenyérnyi szellőző lyuktól várják azt, hogy ettől érezhetően hűvösebb legyen a padlás :)

Előzmény: -carcass- (102974)
kiggyo Creative Commons License 2024.02.07 0 0 102983

Ha egy helyen vásárolsz sokmindent akkor csomagban olcsóbb szokott lenni.

Én nem szoktam tökölni, úgy írom az árajánlatkérést hogy eleve beleírom hogy az alábbiak egyben rendelése esetén kérek kedvezményes árajánlatot.

Van aki projekt árnak hívja (mivel egy projekthez mindent egy helyen veszel), de érteni fogják.

 

Tapasztalatom alapján 10-15% mozgástere mindig van az eladónak is, faterom még a praktikerben is alkudott (pedig nem görbe az orra).

 

A tüzépeken 25-30% simán megvan milliós tételnél, ennyivel olcsóbban adják amúgy a kivitelezőknek. Van ahol beraknak a kivitelezők közé a számítógépbe és automatikus a kedvezmény.

 

Rámenősnek kell lenni, ilyen világ van.

Előzmény: Marcika90 (102982)
Marcika90 Creative Commons License 2024.02.07 0 0 102982

Tudnál segíteni abban, hogy mit jelent a projekt ár?

Hogy működik?

Előzmény: kiggyo (102973)
sylvanus67 Creative Commons License 2024.02.07 0 1 102981

Akkor várjuk a helyes megfejtést.

Előzmény: Capt.IQ229 (102978)
Giequu Creative Commons License 2024.02.07 -1 4 102980

már szinte hiányzott a topicromboló, hergelő, szinte személyeskedő, sárdobáló, offolásod ami véletlenül sem konkrét állításokat tényekkel értelmesen kulturáltan vitató írás

lassal ne biztosan mindenkit elüldöztök és kecskével ketten maradtok

Előzmény: Capt.IQ229 (102978)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2024.02.07 -7 0 102979

 tagadod a hozzányomáshoz való hülyeséget

természetesen IGAZOLOD akart lenni.

Előzmény: Capt.IQ229 (102978)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2024.02.07 -7 0 102978

Szépen felidéztél többféle tananyagból többféle szemelvényt.

Akiknek fogalma sincs az egészrről az egekbe fognak emelni.

Aki pedig érti is és logikailag össze tudja rakni, az simán látja, hogy zagyvaság az egész.

Ráadásul te magad tagadod a hozzányomáshoz való hülyeséget, de észre sem veszed. :))))

 

Annyi lenne a kérdésem, hogy amikor fóliát írsz akkor az párazáró vagy páraáteresztő.

 

Előzmény: -carcass- (102974)
kiggyo Creative Commons License 2024.02.06 0 0 102977

Köszönöm a kimerítő magyarázatot, egy kérdésem lenne még:

 

Amikor konyhanyelven azt mondják a szakik hogy hidegtető esetén a pára áteresztő fólia is párazáróként viselkedik (ami azért furcsa) akkor az jól sejtem azért van mert:

 

- előfordulhat rajta kondenzáció

- ennek eredményeként a vizes fólia nem tud páraátereszteni

 

Tehát barokkos túlzással, de arra akarnak utalni hogy "ne számold annak mert bizonyos esetekben nem tudja ellátni a feladatát". 

 

Normál esetben pedig ha ideálisak a körülmények azért páraáteresztő az.

 

Jól sejtem? Mert egyéb logikus fizikai magyarázatot nem nagyon látok rá.

Előzmény: -carcass- (102974)
-carcass- Creative Commons License 2024.02.06 0 4 102976

Aki érti, hogy mi a páranyomás, az észrevehette, hogy egy szót sem írtam páranyomásról, tehát nem magyaráztam el semmit :)

 

Ez már a fingreszelés magasfoka.

De képtelen vagy megállni.

Előzmény: Mekk Elek 1041mester (102969)
-carcass- Creative Commons License 2024.02.06 0 3 102975

A másik – és ez az elterjedtebb és jobb - hogy a hőszigetelést teljes vastagságban beépítik a szarufák közé. Ekkor az hozzáér az ellenléc alatti fóliához. Itt ugye ilyenkor nincs légréteg. A fólia nem alulról hűlő szerkezet, viszont éppen ezért páratechnikai szempontból figyelembe kell venni (azon túl, hogy másodlagos csapadékvíz elleni rétegként is dolgozik), a szerkezetbe beépítéskor is bejut valamennyi, másrészt mivel levegő érheti, így páratartalma is lesz, amit ki kell engedni a szerkezetből.

 

Sajnos valamiért az aláhúzás kimaradt,pedig fontos.

Előzmény: -carcass- (102974)
-carcass- Creative Commons License 2024.02.06 0 3 102974

Húúú, nem is tudom hol kezdjem. :-)

A páradiffúzió annál bonyolultabb, hogy pára itt be, ott meg ki, bár a lényege ugye kb annyi, hogy a pára (a levegő víztartalma) eloszlása nem egyenletes, így állandó áramlás figyelhető meg, mert szeretne kiegyenlítődni. Akadályokon fennakad (vagy inkább lassul, kivéve a tömör fémlemezeket), így azon az oldalon a páranyomás megnő, ráadásul a hideg felületeken lecsapódik, egyébként meg akadály nélkül áramlik. Ráadásul ami lecsapódik, az többnyire károsítja az adott anyagot, akár fagykárokat is okozhat.

Minden anyagnak megvannak a maga páratechnikai tulajdonságai, amiket ugye egyrészt lehet laborban vizsgálni, másrészt az adott anyagokkal tervezett szerkezeteket minősíttetni (ugye az ÉMI volt, ahol ezt anno elvégezték). 

Az, hogy egy adott anyag önmagában hogy viselkedik, az nem azt jelenti, hogy szerkezetbe építve is ugyanazt hozza. Ezért kell megtervezni.

Azt ugye leírtam, hogy a fólia önmagában le tud úgy hűlni, hogy az oda bejutó levegő (tehát nem a bentről kifelé áramló) páratartalma lecsapódik rajta és az alsó oldalán lefolyik. Ez nyilván attól is függ, hogy a levegőnek mennyi a páratartalma (ez ugye hőmérsékletfüggő) és hogy az a légcsere mennyire folyamatos, kiegyenlített.

Ebből a szempontból érdekes pl a trapézlemez, szabadtéren az alsó síkon is annyi nedvesség csapódik ki, hogy azon aztán tényleg folyik a víz világba. Pedig ott aztán mozoghat a levegő ahogy akar.

Szóval a padlástérhez visszatérve, ha beépítetlen, akkor az ugye kiszellőztethető/szellőztetendő. Nem a feltétlenül csak a pára miatt, hanem pl. a nyári meleg miatt is. A padlástér légtérfogata miatt a folyamat - ha páratechnikailag nézzük - egy kicsit kiegyenlítettebb a folyamat, mert a szerkezet (már maga a tetőhéjazat) alapvetően nem légtömör, a réseken folyamatos a légmozgás. Mivel az ellenléc alatti fólia sem ad légtömör felületet, így azok csatlakozásán keresztül is van valamennyi légáram, bár minimális.

Tetőtér beépítés esetén a tető szigetelésére általánosságban kétféle megoldás van.

Az egyik, hogy a szaruzat nincs teljes vastagságban hőszigetelve. Ha nincs a fóliához nyomva, akkor ott kialakul egy vékony légréteg, ami a vastagsága (pontosabban a vékonysága) miatt alig mozog, viszont ki kellene szellőztetni. Azért alig, mert ugye a meleg levegő felszáll, de télen alig van hőfokkülönbség ebben a dimenzióban, ráadásul a cserép sem melegíti, mint nyáron. Páratartalma viszont nyilván ennek is van, így kellően hideg időben –szélsőséges esetben - ki tud csapódni a fólián, ami lecseppenve a szigetelést károsítja. Ezt kasírozott hőszigetelés korrekt alkalmazásával meg lehet előzni. A tetőfólia vízzárósága ilyenkor csak felülről nézve fontos, mert páratechnikai szempontból nem kell figyelembe venni. Általánosságban legalább 5 cm légrést írnak a gyártók, bár ez szerintem kevés. A fólia alatt is és a fólia felett is. Kamarai képzéseken is rendre elmondják, hogy min.8-10 cm kell.

A másik – és ez az elterjedtebb és jobb - hogy a hőszigetelést teljes vastagságban beépítik a szarufák közé. Ekkor az hozzáér az ellenléc alatti fóliához. Itt ugye ilyenkor nincs légréteg. A fólia nem alulról hűlő szerkezet, viszont éppen ezért páratechnikai szempontból figyelembe kell venni (azon túl, hogy másodlagos csapadékvíz elleni rétegként is dolgozik), a szerkezetbe beépítéskor is bejut valamennyi, másrészt mivel levegő érheti, így páratartalma is lesz, amit ki kell engedni a szerkezetből.

Ezért is fontos a dupla lécezés az ellenlécnél, mert a vastagságából eredően (és mert a cserép durván melegíti) a légáram elindul a gerinc felé, itt meg ugye szellőzőcserép is lehet a megoldás. 

Röviden ennyi.

És akkor még nem beszéltünk a szarufák külső oldali hőszigeteléséről.

Próbáltam nem csapongani, remélem nem túl zavaros.

Előzmény: kiggyo (102966)
kiggyo Creative Commons License 2024.02.06 0 0 102973

Az EPS ha minősített akkor mindegy melyik márka.

 

Ekkora tételnél tudsz projektárat is kérni (25-30% sokszor lejön). Nincs olyan nagy jólét most a tüzépeknek mint pár éve...

 

Nekem több mint 10 évig volt hálózva-glettelve, most nemesvakoltunk. Semmi baja sem lesz.

Előzmény: Marcika90 (102972)
Marcika90 Creative Commons License 2024.02.06 0 0 102972

Köszi a válaszod :)

 

A nagy márkák alatt mondjuk az Austrotherm, Bachl, Baumit rendszereket értettem.

 

Ahogy nézegettem, azok drágábbak 1-2 ezerrel négyzetméterrenként. Nyilván ez önmagában nem óriási különbség, de sajnos a nagy szigetelendő felületnél (~300 nm) már viszonylag nagy tételt ad ki.

Ahogy te is írtad, én sem nagyon akarok a segédanyagokon (ragasztó, dűbel) sprólni. A normális fém dűbel ekkora méretben, ekkora felületen megint csak nem kis tétel.

 

Nyílván, aki vastag szigetelést akar, annak fizetnie kell! Ezzel én is tisztában vagyok, de gondoltam az EPS-en talán lehet kicsit spórolni.

 

 

Idén még sajnosmár nem fér bele a nemesvakolat is, így egyelőre csak hálózva glettelve lesz.

Előzmény: kiggyo (102968)
szilentium3 Creative Commons License 2024.02.06 0 3 102971

Mondjuk aki gyöngyöket szór a disznók közé , nem sokat konyít az állattartáshoz ... :-D:-D:-D 

Előzmény: kiggyo (102970)
kiggyo Creative Commons License 2024.02.06 -1 6 102970

Hidd el, rajtad kívül senki sem érti, a szúnyoghálós példádat sem.

A tetőfólia gyárban csak véletlenül jöttek rá hogy valamit sikerült összehozni, azóta tudatlanul gyártják csak.

 

Csak TE, az ész értesz hozzá. És azt ígérted hogy nekünk disznóknak nem fogsz gyöngyöt szórni, szóval légyszíves ne süllyedj le a topic szintjére onnan magasról, vonulj vissza királyi birtokodra (Lipótmezőre) és tengesd ott napjaid.

 

A topic meg maradjon már a hőszigetelésé, bunkó paraszt módon kioktató elmebeteg Elek1299 nickek nélkül.

 

Köszönjük és ÁMEN.

Előzmény: Mekk Elek 1041mester (102969)
Mekk Elek 1041mester Creative Commons License 2024.02.06 -6 0 102969

"azt ígérted nem fogod elmagyarázni, légyszi tarts be az ígéreted. Teljesen felesleges szócséplés."

 

Aki érti, hogy mi a páranyomás, az észrevehette, hogy egy szót sem írtam páranyomásról, tehát nem magyaráztam el semmit :)

Előzmény: kiggyo (102966)
kiggyo Creative Commons License 2024.02.06 0 5 102968

Nem tudom ezekhez képest mit jelent a nagy márka, főként árban mi a különbség.

 

EPS-ben majdnem mindegy mit veszel, aminek van papírja (nem ukrán fekete áru) az jó.

Ragasztóban, segédanyagokban meg kell venni a normálisat, azok nem egy ökör árai.

 

A nemesvakolaton szerintem sok múlik (az kapja az UV-t, minden környezeti hatást), abból nem vennék óccót, elég sok a rusnya, kifakult homlokzat.

 

Én baumitot vettem belőle, több szaki megkérdezése után.

Előzmény: Marcika90 (102967)
Marcika90 Creative Commons License 2024.02.06 0 0 102967

Sziasztok,

 

Most tavasszal szeretném elkezdeni a homlokzati hőszigetelést. Jelenleg ajánlatokat kérek és kaptam kettő elég jót.

 

1. 20 cm-es grafitos thermomaster/masterplast rendszer 6885/nm

2. 20 cm-es grafitos Kone therm/revco rendszer

 

A kérdéseim a következők.

Rakott már fel valaki, vagy raktak már valakinek ezek közül?

Mik a tapasztalatok?

 

Hőszigelős ismerőseim a nagy márkákat javasolták, de azok klasszisokkal drágábbak.

 

Előre is köszi!

Marci

 

kiggyo Creative Commons License 2024.02.06 -1 6 102966

azt ígérted nem fogod elmagyarázni, légyszi tarts be az ígéreted. Teljesen felesleges szócséplés.

 

Várjuk meg carcass mit ír építész szemmel, kíváncsi vagyok.

Előzmény: Mekk Elek 1040mester (102965)
Mekk Elek 1040mester Creative Commons License 2024.02.06 -6 0 102965

A pára áramlást úgy képzeljük el, mint egy nagyon lassú légáramlatot (enyhe szellőt).

A jó alacsony sd értékű páraáteresztő fóliát pedig úgy, mint a légáramlat útjába kifeszített hatalmas szúnyoghálót.

Mennyire zavarja a szúnyogháló a szél áramlását?

Giequu Creative Commons License 2024.02.04 -1 4 102964

...te is csak azért ismered a páranyomást mert te készítetted

 

szerintem iskolát is fognak rólad elnevezni

(csak nem építőiparit hanem orvosit)

Előzmény: Mekk Elek 1036mester (102963)
Mekk Elek 1036mester Creative Commons License 2024.02.04 -7 0 102963

"mert már legalább két cikket elolvastál az interneten a témában, szóval szekértő vagy"

 

Sajnos az interneten nincs a páranyomásnak olyan leírása, amely szöveg buták számára is könnyen megérthető lenne. És talán nem is lesz KÖZÉRTHETŐ leírás addig, amíg én nem írok egy ilyen szöveget.

Ezt a páranyomás dolgot valószínűleg rosszul tanítják az iskolában, mert szinte mindenki rosszul tudja (senki sem érti), csak nagyon kevesen értik meg később a lényeget.

Előzmény: tfe_tng (102960)
-carcass- Creative Commons License 2024.02.04 0 3 102962

Leírom majd. Már el is kezdtem, csak kicsit hosszú lett és most dolgom van, de talán délutánra végzek és akkor befejezem a mesét is. :-)

A libsizést meg hagyjuk is, hányok, amikor - bármilyen okból - ez kerül elő...

Előzmény: kiggyo (102956)
kiggyo Creative Commons License 2024.02.03 0 6 102961

"Nem fogom századszor is elmagyarázni ebben a fórumban"

 

Megtiszteltetésnek vennénk ha egyáltalán semmit sem magyaráznál el. Élhetőbb lenne a topic.

Előzmény: Mekk Elek 1035mester (102957)
tfe_tng Creative Commons License 2024.02.03 0 3 102960

Ehhh, szóval:

 

... mert már legalább két cikket elolvastál az interneten a témában, szóval szekértő vagy. Mint annyi más területen is. 

Előzmény: tfe_tng (102959)
tfe_tng Creative Commons License 2024.02.03 0 7 102959

Elek baszki... Csak bepillantok ebbe a topicba, erre a te faszságaid jönnek szembe itt is. 

Nyilván senki más nem értheti ezt rajtad kívül, mert már legalább két cikke

Előzmény: Mekk Elek 1035mester (102957)
Hooti Creative Commons License 2024.02.03 0 5 102958

Felkészül Mekk Elek 1036mester...

Előzmény: Mekk Elek 1035mester (102957)
Mekk Elek 1035mester Creative Commons License 2024.02.03 -9 0 102957

Nem fogom századszor is elmagyarázni ebben a fórumban, hogy mit jelent a "paranyomás" és "páranyomás-különbség" kifejezések,

mert nem érdemlitek meg a tudást.

Ide vonatkozó közmondás: "disznók elé gyöngyöt szórni" :-)

Előzmény: kiggyo (102954)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!