Keresés

Részletes keresés

k0c Creative Commons License 2002.09.30 0 0 124
Errol a Kenturrol eszembe jutott, hgy lehetne egy olyan bemondas, hogy XXI-fogas + centrum.
Persze marhasag, mert olyan ritkan jon elo, vagy kockazatosra mondja az ember (max. 4 hosszu XXI ugye), de azert jopofa dolog.
Előzmény: Dr.W.Gy. (118)
k0c Creative Commons License 2002.09.30 0 0 123
En Lmondtam a sajat velemenyemet, hogy szerintem hogy van. Abban benne van ez az utesszam emeles is. Mivel van doktorid, sztem par olvasas utan te is megerted. :-)))
Mindazonaltal ez nem a hivatalos szabaly, hanem az en velemnyem rola. :)
Tomeck Creative Commons License 2002.09.30 0 0 122
de, ha emel az utesszamon :-), kulonben nem, mert 1eb alkotoeleme nincs a scalanak

szerintem pontos definicioert telefanalj a horanszkyba, en nem tudom. a matador pl jelentes, az angelo pedig, ha jol tudom, biztatas /de lehet, hogy biztato szlem/

Előzmény: Dr.W.Gy. (121)
Dr.W.Gy. Creative Commons License 2002.09.30 0 0 121
Aha. Tehát ha semmi kötött ütést nem mond, akkor nem emelhetem?
Akkor már csak az a kérdésem, hogy mi az a szlem? :-) De tényleg, mi számít annak?
Előzmény: Tomeck (119)
Tomeck Creative Commons License 2002.09.30 0 0 120
szerintem valoszinuleg jol mondta, ha mar o talalta ki ezt a megcsonkitott kartyas izet /a tarsasagaval/. /a szavakat J.A. tarokkostol kolcsonoztem/
Előzmény: Theking (116)
Tomeck Creative Commons License 2002.09.30 0 0 119
az alap az ez: "Egy leosztásban egy páros csak egy trófeát mondhat be. A trófeák azonban emelhetőek.
Trófeák egymás közötti emelését ugyanaz a játékos is elvégezheti, ha közben partnere bemondott legalább egy, már az új trófeába tartozó szlemet. " ugyhogy szerintem a sajat gemedet emelheted scalara, ha a partner mond belole /a scalabol/ 1 reszletet /de nem angelot vagy kor bandat, mert az nem resze a scalanak!/, pl cityt. asszem, de biztos nem vagyok benne
Dr.W.Gy. Creative Commons License 2002.09.30 0 0 118
Arról nem szóltatok, hogy kell-e a volátos trófeához közben az ütésszám-emelgetést is betartani. Azaz mondhatok-e Scala-t én a gémem után, ha partnerem nem emelt ütésszámot? Szerintem igen, de azért a Royal mondás előtt alaposan átnéztem, hogy ez se legyen probléma...

Tegnap a "szokásos" győri free meccseken nem bírtunk olyan játszmalapot összehozni, amin ne lenne trófea. A legszebb az a 766 pontunk lett, ahol az ellen Golgotájára azonnal egy Kentúrral válaszoltunk, végül egy formás "volát + kőr griff + treff famille" bíztatásommal Szokoly A. is büszke Quart-tulajdonos lett :-)

Előzmény: Tomeck (114)
k0c Creative Commons License 2002.09.30 0 0 117
Igen amit irtam, az egybevag ezzel, hiszen a Golgota = XXI fogi + pagifogi
ebbol az egyiket a partner mondta, tehat lehet emelni.
Theking Creative Commons License 2002.09.30 0 0 116
Tegnap történt: Szerencse (a fia apja) XXI fogást mondott. Szegényke nagyon kókadt volt, bebiztattam Pagátfogással. Felhivtuk a Fönököt, hogy emelheti-e Golgotára saját XXI fogását. A véleménye az volt, hogy igen.
Előzmény: Tomeck (115)
Tomeck Creative Commons License 2002.09.29 0 0 115
1ik esetben sem emelhetsz
Előzmény: Theking (110)
Tomeck Creative Commons License 2002.09.29 0 0 114
ez a spadille-heja, ill amazon-couleur-betlehem tenyleg erdekes helyzet
Előzmény: k0c (113)
k0c Creative Commons License 2002.09.29 0 0 113
Na leirom, en hogyan kepzelem, hogyan tartanam logikusanak a sajat bemondas emeleset. Ez csak az en velemenyem, nem a hivatalos szabaly, mivel azt meg nem allt modomban olvasni. :(

Csak osszetett bemondasra emelheto sajat bemondas, ugy, hogy az osszetett bemondas egyik resze vagy a partner bemondasa, vagy a partner meg meg nem emelt bemondasanak az emelese.
Ehhez persze konretan definialni kell, hogy 1-1 osszetett bemondas mely egyszeru bemondasok emelese.
Quart eseten ugye lehet alapbemondas a Volat (ami ugye minden szabad utesnek emelese, igy azok is) valamit barmilyen szines utes. A banda nem sorolhato ezekbe a kategoriakba, igy az nem szamit uj bemondasnak.
(Szines utesek lehetnek: minden reptetes, magasitasok, amazon, spadille, manille.)

Fontos, hogy osszevonaskor a lekotestartas megmarad. Ez nem osszetevesztendo a rajatszassal, ami bar nagyon hasonlo, de nem ugyanaz.
A lekotestartas azt jelenti, hogy egy osszevont bemondas csak akkor ervenyes, ha korabbi reszletbemondasai kivetel nelkul teljesulnek.

Pelda:
treff uhu /mehet
treff sarkany /mehet
quart /mehet
licitmenetnel a Quart csak akkor ervenyes, ha a 8. utes treff kirallyal tortent

Jelenleg - en ugy sejtem - a lekotestartas rajatszastartassal parosul, azaz az emelt reszbemondasok rajatszasi kotelezettsege is vonatkozik az osszevont bemondasra.

Fontos az is, hogy nem csak trofea lehet osszetett bemondas, hanem surano, fonix is.

Namost az egesz rendszerben a problemat a szabad szines utesek jelentik, hiszen kotetlen poziciojuk miatt licitalaskor nem derul ki mi minek is az emelese.

Nezzuk az egyszeru esetet:
amazon /mehet
spadille /mehet

Ilyenkor ugye lehet a spedille-t emeleskent is mondani, meg ugy is, hogy szeretnenk mellette amazont is csinalni 5 pontert.
Erre jo megoldas lehet, ha ez kotelezoen emeles. Aki amazont is szeretne mondani, az spadille eseten
spadille, amazon /mehet
licittel elhet.

Hasonlo elbanasban reszesithetjuk a Szfinx, Famille illetve Court bemondasokat is. Ezek ugy nyilvanvaloan tartalmaznak kis szines utest.
Gyanutlanul ide vehetnenk a Couleurt, node az konnyelmuseg lenne:
amazon /mehet
couleur /mehet
betlehem /mehet
Ezt a licitmenetet ugyanis kizarna, hogy a couleur az amazon emelese ami azt is magaba foglalja, hogy az utolso 3bol kell az egiknek kiralytalan utesnek lenni, visznt ebbol a couleurbol a lekotesi szabaly szerint mar nem lehet sehogy betlehem.

A leghelyesebbnek mindezek fenyeben azt tartanam, ha amazon mondas utan minden kis szinest magaba foglalni kepes bemondast (kiveve a kotott es szabad utesek) ugy kelljen megtenni, hogy a bemondo eldonti, az adott bemondas emelese-e az amazonnak.

Spadille/Manille azert nem ennyire veszes, mert van egy olyan szabaly - tudtommal -, hogy 1 csapat 1 leosztasban csak egy trofeat mondhat be, es a kesobbiekben ezt emelheti tovabb.

A tovabbemeles szabalyairol mar vannak nezetkulonbsegek, az en alatalam idealisnak tartott verzio (nem tudnam pontosan megfogalmazni a jelenlegi rendszer kriteriumait, de az biztos, hogy NEM ez!) az lenne, hogy A trofea felemelheto B trofeara, ha B ponterteke magasabb mint A.
Viszont egy leosztasban egy trofea csak akkor szamitana ervenyesen teljesitettnek, ha minden az adott leosztasban bemondott (es tovabbemelt) trofea is teljesitesre kerulne.

Pelda:
Spadille -> Heja emeles szabalyos
A Heja sikeres akkor ha az elso harom utes megfelelo sorrendben tortenik a megnevezett magasitokkal, es a bemondo csapat teljesit egy piros dama/lovas/botos utest.

De be is fejezem, errol a temarol biztos vagyok benne, hogy szolni fog a tarokkkonyvben par fejezet, akkor majd okosabbak leszunk.

k0c Creative Commons License 2002.09.28 0 0 112
Game bemondas nincs csam Gém. Ennek van t0bb alfaja, ugy mint Csatho, Rak, Banati, Paulina. :-)
Theking Creative Commons License 2002.09.27 0 0 111
Ja, a lényeg: Este a neten valaki royalozik?
Előzmény: Theking (110)
Theking Creative Commons License 2002.09.27 0 0 110
Tényleg, mi ez az "új információ" szabály? Pl. a az általam bemondott Game után kapok egy Angelot új információként akkor emelhetek Kasszára? Vagy csak a trófeákra vonatkozik? Bemondok egy XXI fogást Köpföt kapok, emelhetek Golgotára? Pls pontosítsatok, nem értem!
Előzmény: Dr.W.Gy. (109)
Dr.W.Gy. Creative Commons License 2002.09.27 0 0 109
És most hogy van a szabály az új infromáció szerzése után saját magam által emelt trófeával?
Azaz, ha mondok egy famille/couleur/betlehem stb fugurát, majd a partnerem közöl egy hetedik ütést, emelhetem magamnak Quartra? És mi számít új infónak? Egy pagátfogás után emelhetem a XXI-fogit Golgotára? De pl. ha a Couleur-öm után csak egy bandát mond a partnerem, ami kell a Quarthoz, emelhetem magamat?

Ja, és még valami: a szabály szerint volátos trófeához emelni kell közben a partnernek az ütésszámot? Vagy mondhatok én a saját gémem után anélkül is Royal-t, hogy közben lett volna ütésszámemelés?

Előzmény: Tomeck (108)
Tomeck Creative Commons License 2002.09.27 0 0 108
1ebkent emiatt van a gergonek 1el tobb, nekem 1el kevesebb szfinxem: mondtam iden 1szer 1so korben amazont, es a 2ikban nem mondhattam szfinxet, mert ez 3 szines utes, es mi csak 2t tudtunk teljesiteni: az 1sokent mondott amazont es a szfinx felet, ami nullazast jelent(ett volna). dumaltunk a folyoson a zoleeval vagy 10 percet a helyzetrol, o engedekenynek mutatkozott, hogy vehetjuk majd az amazont buktanak akkor, es majd meg lesz dumalva maskor , hogy a jovoben hogy lesz majd (nem volt mas elnoksegi vagy zsuritag a teremben 1eztetni, es 1edul nem akart donteni), de inkabb mentunk a ziherre, ugyhogy a gergo mondta a 3ikban, mert az mar emeles(e az en amazonomnak)
Tomeck Creative Commons License 2002.09.27 0 0 107
van idevago szabaly: "Amennyiben a rájátszás kötelezettsége egyidejűleg több szlemre is vonatkozik, úgy közöttük a bemondások időbelisége dönt: arra kell rájátszani, amelyet előbb mondtak be."
Előzmény: Dr.W.Gy. (105)
Dr.W.Gy. Creative Commons License 2002.09.27 0 0 106
"Nekünk mindig csak 12 tarokk trull 4 fit király és nagyütők nélkül jut"

Ja, kivéve amikor Hárpiát csinálsz :-)
Meg aztán jó fél éve azt sem tudtad mi az a vizi, most meg 33 trófeával szerénykedsz a listán...nono, van ottan azért trófealap :-)

Előzmény: Theking (93)
Dr.W.Gy. Creative Commons License 2002.09.27 0 0 105
Igazad vagyon. A rájátszási szabály külön kategória, direkt nem hoztam fel. A Royal mostani állása szerint részemről ez az egyetlen kardinális kérdés, ami nincs rendezve, illetve nem jól van. Hiszen megkülönbözteti a kötött ütéseket a reptetésektől és nem nyilatkozik egyértleműen "kevert esetben", azaz pl. mi a teendő ha van egy lekötött kismadaram meg egy pagát uhum és már csak a XXI+I van a kezemben és valamit fel kell áldozni...stb.

A legdurvább itt az, hogy pl. egy pikoló mondásnál nincs jogom leütni a partnerem kihívott XVIII-át a harmadikban. Ez akkora nonszensz, mintha a partnernek alá kéne tennie egy matadoros fácán bukta esetén az ütésben, csak hogy "rájátszon".

Előzmény: k0c (90)
k0c Creative Commons License 2002.09.27 0 0 104
Sajnos a keddi jateknap ereje ezuttal Lszivta a jatekosokat csutortokrol. Szumma 6an voltunk, ami 2 db 4es altipartihoz volt elegendo (nagy oromomre, hiszen meg mindig 35 meccsem van hatra).
Amugy buktam megint, szoval remenyeim egyre inkabb a mennyisegbe vetodnek a minoseg helyett.
Theking Creative Commons License 2002.09.26 0 0 103
Én nem akarom bántani! Utálom a sorbanállást!
Előzmény: k0c (101)
Tomeck Creative Commons License 2002.09.26 0 0 102
ehhez a tevekenyseghez szivesen kolcsonadom fa testapolomat
Előzmény: k0c (101)
k0c Creative Commons License 2002.09.26 0 0 101
"Sajnos jelenleg bárki megverhet bárkit" irod. En kronkretan lassan a Karoly Marton gyereket fogom. :)
Előzmény: Bromberg (98)
Tomeck Creative Commons License 2002.09.25 0 0 100
meg ilyen: az a 2 csapat, akik ellen mi iden a leggyengebbet teljesitettuk, 1ebkent a vert mezonyben tanyaznak a csbn
Előzmény: Bromberg (98)
Tomeck Creative Commons License 2002.09.25 0 0 99
sok ember emailcime arulkodo

gondolom, mint az erdelyivel, azaz 2*10.

lehet, hogy tenyleg nem lehet belicit, de ez a stellanal lenyegeben nem szempont /kb 2 ev alatt 1 stella lett teljesitve (na vajon ki altal)/, a hejait meg eppen mindenki tartogathatna freere, ahol meg mondjuk lehet mar facanozni. de nem is igazan emlexem a reszletekre, erdeklodj a fonoknel, talan o igen

Előzmény: k0c (97)
Bromberg Creative Commons License 2002.09.25 0 0 98
"De akkor hol marad a ROYALTAROKK VARÁZSA? Elmarad a trófeavadászat, az ellenfelek legyőzése a győzelem íze." Erre neked azt mondom, hogy másfél év kritériumos (1999 fele, 2000) alatt egy csapatot elvertünk 7-2, 7-4, 6-1, 6-3, 7-6-re, majd ugyanők egy consolatios grand prixen péppé vertek. Egy másik csapattal az eredményeink: 6-4, 4-5 (itt mi hibáztunk, nem pech volt), 6-4, 6-4, 7-3. Ezt a csapatot sem tudjuk megverni, többször vért izzadtunk a döntetlenért, vagy megvertek. Sajnos jelenleg bárki megverhet bárkit, számomra itt veszett el a royal tarokk varázsa...
Előzmény: Theking (93)
k0c Creative Commons License 2002.09.25 0 0 97
Ki az a Bromberg?
Mielott elgondolkoznek azon, hogy jo-e a csendes facan:
- mi lenne a temesvari/kolozsvari facannal?
- hogyan lehetne belicitalni a 2 matadoros nem pagatos hejat/stellat?
Tomeck Creative Commons License 2002.09.25 0 0 96
nemreg 1ebkent az volt a zoli otlete, ami nekem /es a vargapetinek tuti/ nagyon tetszik, hogy a facan csak csendben erjen es 10 pontot /erdelyi 10+10 stb, hejazni mar szabad bemondva/. de rogton volt ellenerv is mastol, ugyhogy tan elsullyedt a dolog
Tomeck Creative Commons License 2002.09.25 0 0 95
ez az, mondd meg neki, Bromberg!
Előzmény: Bromberg (92)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!