Tudom, hogy kikapok ezért a h.sz.-ért, de megkockáztatom:
Hál' Istennek a feleségem belefáradt a sok-sok kökény lekvár készítésébe (45 db kisebb-nagyobb üveggel lett). A galagonyát ezek után átengedte nekem, de csak úgy, hogy csak bor készülhet belőle. Három óra sem telt bele, a mellékelt képeket már el is készíthettem az unokaszobában, ill. a pincében.
Most már csak azt bánom, hogy egyáltalán segítettem neki a lekvár készítésében, mert ha hamarabb belefáradt volna, lett volna egy kis kökény bor is. No, majd jövőre előrelátóbb leszek.
A fentiekből az is következik, hogy eddig csak kökény lekvárt volt szerencsénk kóstolni. Nagyon finom, mindenkinek ajánlom a fáradságot az odáig vezető úton. Mielőtt megkaptam ma reggel a galagonyát, a feleségem egy kisebb mennyiségből azért próbának készített 4 üveg lekvárt. Azt még nem kóstoltuk meg. W8.
Talán még nem késő közhírré tennem, hogy a birsalmasajt a kuktában, egyben főzős módszerrel és főleg a fele, azaz 40dkg cukor/kiló gyümölcs aránnyal is tökéletes és elégségesen édes lett!
Elkezdtük a feldolgozást. Némi főzés után kilágyult a galagonya, majd a magokat a mellékelt ábra szerint megfelelő résméretű gyümölcsösládán passzíroztuk át kűműves spakli segítségével. Természetesen a spaklit nem a malteros ládából vettük ki. Üdv. W8.
A bogyók szárvégeit szemenként kézzel szedtük le. Hárman négy órán át dolgoztunk rajta megállás nélkül. Így eddig a szedéssel együtt 27 óra kézimunka van rajta és még lekvár sehol. W8.
Jól látja öreg néném, valóban galagonya és kökény. Összesen olyan 50 kg lehet, hárman szedtük, mintegy 5 óra alatt. Egyik nap 3 óra, a másikon 2 óra volt a kellemesen kibírható. Ma kezdődik a feldolgozás. W8.
Nálunk a som augusztus végén keddett érni kb.szeptember 20. Sokan nem is ismerték az hitték valami díszcserjén lévő bogyót szedek. Nagyon súrű, süteménybe, palacsintába egészen kiváló - sűrű, kemény - lekvárt sikerült belőle csinálni, pedig nem kellett sokáig főzni.