Te értettél félre, egy szóval nem mondtam, hogy háborúzni tanultam meg, emberileg tanultam egy csomó hasznos dolgot. Ugyanúgy ahogy egy szakmát sem az egyetemen, vagy az iskolában tanulsz meg.
Felreertetted. Tok mindegy, hogy egynapos vagy egyeves angol tanfolyamra jarsz, ha minden nap a lession one a tantargy. Semmivel nem fox jobban tudni angolul az egyeves utan...
Ez meg mese. Egy hetes gyorstalpaloba ugyanazok a feladatok mennenek mint a 18 honaposba.
Hany eles logyakorlaton volt egy masfel evre sorozott, vagy egy hathonapra sorozott? szintugy 1 azaz egy darab gyakorlat 30 vagy takarekossagi szempontokat is figyelembe veve 10 eles loszerrel.
Nem azt mondtam, hogy ott szerzel diplomát, de azt megtanulod hogy mocsok körülmények között, a barom főnököd ellenére boldogulj, és számíts a társaidra. Ma egyébként ezt különféle cégek pár százezerért megszervezik cégeknek egy-egy hétvégére.:)
De nem is használt. Amit ott tanultam, azt két hét intenzív tanfolyamon simán el lehetett volna sajátítani. Pedig úgymond elsőlépcsős ezrednél szolgáltam a dél-nyugati határtól egy köpetre. Hegyi kiképzés Reziben, folyami átkelés a Dunán meg minden szar, amit csak a honvédség akkor nyújtani tudott. A hadgyakorlatokon meg az agyonképzett tisztek rendszeresen eltévedtek, pedig századjára voltak ugyanott. Egyszer az oroszok majdnem szétlőtték aknavetővel a seggemet, mert odaállította egy állat őrnagy a páncélkocsinkat, ahol éppen lőgyakorlatot tartottak.
Hát egy cserkésztáborban legalább tüzet gyújtani megtanítottak egy fiatalembert. Itt még azt sem.
"Na persze ugyebár az igazi az lett volna, ha mindenkit kardélre hánynak és a végén felszántják és sóval behintik a városok helyét. Ugye?"
En szemely szerint nem tartom ezt egy rossz megoldasnak, akkor utana tenyleg nincs gond.Roma is megtette ezt Karthagoval a sajat jol felfogott erdekeben aztan mar az uj Karthagot a romaiak a maguk izlese szerint epitettek fel. De eleg lett volna a megszallast az amiknak komolyan venni es tudomasul venni az elso pillanattol amikor atleptek az elso pancelosekek a hatart ,hogy ez egy ellenseges terulet es ha megszallok valami akkor ott azonnal bevezetem a statariumot a gyulekezesi es kijarasi tilalmat ,betiltom a maganjarmuhasznalatot, a teljes lefegyverzest azonnal, es aki nem fogad szot azt a helyszinen agyonloni minden kulonosebb teketoria nelkul ket perces statrialis eljaras utan.
aztan szep lassan amikor kezdenek mar elegge felni tolem es rettegni akkor lehet lazitani. szep lassan.
Amúgy tudomásul kell venni, hogy a Monarchia szétesése óta Magyarország csak valamely nagyhatalom csatlósaként és segítségével, ill. valamely szövetség (egykor Varsói Szerződés, ma NATO) tagjaként képes hathatós önvédelemre.
Önállóan legfeljebb fosztogató szabadcsapatok ellen veheti fel sikerrel a harcot.
Iszonyatosan sokba kerülne egy ilyen kicsi és lapos országot hathatósan katonailag viszonylag védett helyzetben tartani. Ezt a luxust ma még Franciaország vagy Nagy-Britannia sem engedheti meg magának.
Aki pl sertéstenyésztő, az tudja, hogy gazdaságosabb egy nagy disznóólat építeni, mint minden disznónak külön kutricát.
Vagy pl. az emberek már jó régóta rájöttek, hogy a településekbe tömörülés egyebek között jobb önvédelmi lehetőségeket is teremt.
visszaolvasgattam(egy picit:-)), de csak hülyéskedtek...
4 fiú van itten nekünk
és egyik sem lesz katona
tudjátok ez évek múlva 'mecsoda' szavazatmennyiség lesz együtt a rokonsággal??
ez hülye fidesz már megint a pulikutyás, vmi oknál(magánélet?) fogva teljesen megzakkant Simicskóval érvveltet
mert mivan?
a fegyver-, és hierarchiamániások nyugodt szívvel mehetnek beválallni a lövöldözést, ui szvsz, ha Európában háború (olyan világméretű) lesz még egyszer, akkor mindenki inkább szeretkezzen egy utolsót, mert onnan egyikönk se kerül ki élve..akár katona, akár nem, uho kedves, újabb öngólt a kapu felső léce alá helyező Őjelsége, akinek a katonaság maga volt a fókázás, kéretik elgondolkodni, ui a sorozás miattatok drága barmom megmarad, uho a 18-28 év közötti fiúkat lehet alázni (pöcsvizsgálat, seggbenéz, vetköz, fejletlen felsőtest, ...etc)
Először is értékteremtő munkát sajna rohadt sok ember nem végez rengeteg pénzért, másrészt én éppen akkor voltam egyetemista, mikor megszűnt az előfelvételis rendszer, hirtelen tele volt az egyetem balfasz mamakedvence középiskolással. Szerintem egy leendő férfiembernek nem ártott meg egy kis katonásdi.
A kérdés az volt, hogy mit tanultam a hadseregben, nem az, hogy voltam-é háborúban.
Hát akkor Amerika egy hadművelettel foglalta el Irakot. Lehet persze, hogy nem rendesen szállták meg. Minden közigazgatási, katonai, hírközlési, energetikai, közmű, stb. létesítmény ill. eszköz a kezükön van. Gyakorlatilag minden település, a közigazgatás, rendőrség, katonaság, tévé, rádió, újság amerikai irányítás ill. felügyelet alatt áll. Megelégedtek pusztán ennyivel.
Na persze ugyebár az igazi az lett volna, ha mindenkit kardélre hánynak és a végén felszántják és sóval behintik a városok helyét. Ugye?
"Ahogy Derek írja: pénzkérdés az egész. Vagy sok rossz katona fölösleges kiképzésére és kvázi zéró eszközbeszerzésre fordítja az ország a pénzét, vagy kevesebb katona jó kiképzésére és megfelelő technikai eszközök beszerzésére."
Azert ha profi hadsereg van akkor is bekeidoben ugy 3 pancelos es 5 gepesitett lovesz hadosztalynak kene lenni minimum ami hadrafoghato,de ez messze nincs.Ez 8 hadosztaly es mozgositas eseten ez fe;lmehet ugy 14-re ez az amit az orszag kabe letszama mellett ki tudna allitani es ennyit ki is kene. es persze az ehhez megfelelo technika ,fegyverzet ami bizony kopik es minden evben a fenntartasa milliardokba kerul.Ez amit most terveznek es ami van az vicc ,ezt egyszerubb lenne megszuntetni.
MO-nak utoljara kb a 60-as evek vegen volt a kor szinvonalahoz kepest elfogadhato hadereje amit az orszag anyagilag el is birt.azota egyre lejjebb ment a dolog. Bizony a tiszteket es a torzseket a fel nem toltott ezredeknel is meg kell fizetni,hogy a terepasztalokon es tanszobaikban nyugodtan dolgozhassanak a harcaszati es mozgozitasi terveiken,jatszhasasak hadijatekaikat,nekik ez a dolguk,lehet ,hogy sosem lesz rajuk szukseg, de ha lesz akkor ott vannak.
Es hogy milyenek ezek a tisztek,hat az kerem a katonai oktatastol fugg es ezen csak a kormany tud segiteni, megfelelo emberek megfizetesevel a megfelelo hadiakademiakra valo kikuldesevel akar a Frunzera akar West Pointba es ha van becsulete ennek a szakmanak akkor majd jelentkeznek oda tobb nyelven beszelo, jo kepessegu kozepiskolat vegzettek is . ahogy azert regebben is jelentkeztek,ismertem is jopar ilyet tenyleges es tartalekos korombol is.Igaz ezek voltak a kisebbseg.
Elöször is ottan ültél és nem mentél háborúban, ami között megent csak van korrelácilyó.
Ezt neked nem fontos látni, de télleg nem mentél háborúba.
Lyól felszerelt profi sereg, mintegy 200 ezer fő ölég rendesen nem tud megszállni egy országot, ha nem, pusztit eleget, lásd Irak és ottan nem is volt háború csupán egy hadmüvelet.
A fegyveres küzdelem térbe és időben folyik, a modern kor nem jelent mást ebből a szempontból, mint azt , hogy felgyorsult az idő, mondhatni leszükült a tér.
De azokat az eszközöket nem illik használni, amikor már a téret nullmértéküvé teszi, persze ilyen eszközök vannak.
Egy nem null mértékű teret meg ki kell tölteni.
Mondhatni e tért mértékétől függ egy fegyveres erő léccáma, sok egyébb más mellett.
Ertem, tehat a huje amcsik nem tuggyak, hogy ha minden 3 katonara jut egy tiszt akkkor tuti nyero formacio van, mer ugy egy tiszt csak 3 agyutoltelek eleteert felel...
"Ha egy hadsereg profi, akkor minimalizálni tudja a saját áldozatai számát. Ha néphadsereg, akkor marad az élőerő mint ütköző- és feltartó zóna"
Ez nem ettol fugg,hanem attol hogy azok a katonak hogyan vannak felszerelve.Lehet egy sorozott hadsereg is allig felfegyverzett es egy profi is csak diszsortuzre hasznalhato.Ez penzkerdes semmi mas.
Mondjuk a legrosszabb scenariot feltetelezve ha most a zombori hadtest ami ugy uszkve 3 hadosztaly ebbol egy biztos pancelos, atlepne a Morahalom Melykut kozotti hatarszakaszt nem lenne se profi se sorozott ero ami fenn tudna tartani akar 10 percig is.
A legjobb eset, ha gyalog jön ugye, mer ha még tankja és röpülóje is van, akkor az a 10 ezer profid már nincsen, kedves Pixi.
Egyébként nekem tecc, hogy milyen marhaságokat tucc írni, de élvezetesebb lenne, ha arról a teknősbékáról érdeklődnél, akinek a hátán egy nagy lapos tányér a Föld, továbbá akkor lyó, ha szélén az adódból a gyerek lobálhattya a lábát.