Kedveseim, bocs, hogy csak úgy betörök ide, talán még páran emlékeztek rám, foltvarró vagyok a szomszéd topikról .
Egy kis segítséget szeretnék kérni egy bajbajutott ismerősöm megsegítésére és a ti profilotokba nagyon belevég a téma:
Egy ismerősöm egy kreatívhobbi-bolt teljes árukészletét kiárusítja féláron.
Minél hamarabb meg szeretne szabadulni a motyótól, nagyobb tételben vásárlók előnyben. Dekupálók, papírral, gyönggyel bíbelődők, előnyben, nektek kincsesbánya! Dekup cucc mellett faáruk, üvegáruk, szalagok, gyöngyök, meg egy csomó minden, amire nem emlékszem. :)
(kicsit kihagyott az agyam, és nem sötét alapra tettem a pasztát, így - ahogy amenda írta - felülről maszatoltam, és tettem így láthatóvá a repedéseket)
Köszönöm, kezd kivilágosodni. Tintasugarassal nyomtathatok? Egyébként azért gondoltam decoupage technikára, mert valahol belebotlottam Klimt fülbevalókra, és meg voltam győződve, hogy szalvétatechnikával készítette. De most már látom, hogy kiváló kézügyességgel át lehet másolni képeket.
a zsugorfolia negyedére zsugorodik a höhatására a mintát kinagyitod wördben rányomtatod a zsugorfoliára és bevágod a sütöbe elöirás szerint sütöd de jobb ha ott állsz melette is figyeled ha biztosra akarsz menni..
sütés elött az irodai lyukasztóval kilyukasztod az pont akkora leszhogy a drótkarikára feltudod majd füzni.. és mehet a láncra medálnak..
célszerü az áttetszöt választani akkor ha elfordul a medál alánykádon akkor is ott lesz a kép ha fehérre nyomtatod biztosan szebb de csak az egyik oldalán lesz a minta...
és célszerü egy réteg lakkot ráfujni,hogy tutira fixált legyen,mert képes maszatolodni ha használatnak van kitéve...
Rárajzolsz valamit, akár színescerkával, majd a díszített darabot beteszed a sütőbe. Ez a darabka a hő hatására össze fog zsugorodni, a színescerka színei élénkké válnak.
Köszönöm.... továbbra sem értem a technikát, pedig már olvastam, néztem...
Azt hittem, hogy rá lehet ragasztani a képet, aztán be a sütőbe.... Meglepit szerettem volna készíteni, de feladom. Ráadásul nálunk a hobbiboltban sem igazán tudták elmagyarázni, hogy miként induljak el.
Kérek segítséget a következő kérdésben - tudom, hogy itt vannak a profik, így ide fordultam -:
Zsugorkára lehet szalvétatechnikázni? Nagylányomnak szeretnék egy medált készíteni, de én nem tudok szépen rajzolni, így arra gondoltam, hogy ezt a technikát alkalmaznám...
Én nem egészen értem, amit kérdezel, de lehet én vagyok kipurcanva:-)
A "fonák"-kal kezdeném. Tehát azt jelenti, hogy az aljára ragasztottál rizspapirt, azt festetted fehérre és azt akartad, hogy az megrepedjen? Mert, hogy azt irtad a festék nem repedezett meg eléggé. Ha festéket akarsz repeszteni, ahhoz egy fázisú repesztőlakk kell.
Felkened az első színt, amit alul szeretnél látni a repedésekben. Rá a repesztőlakk. És utána a második réteg festék. Ami teljesen elütő az első színtől. Ezt jó vastagon kell kenni, és óvatosan, lehetőleg ne menj kétszer ugyanarra a helyre a festékkel, mert úgy nem reped meg. Véleményem szerint ez a legnehezebb repesztés (nekem :-)))
Ha kétfázisú repesztőlakkot használtál, akkor jól csináltad, hogy vastagon kented. Vagyis én azt mondom, hogy nem az befolyásolja a repedéseidet, hanem a második réteg (szerintem!) Ha a második réteget kented vékonyan, akkor kisebbek a repedések, vagy nem nagyon vannak, mert nincs ami megrepedjen. Hiszen a második réteg reped. Ebbe kell dörzsölni patinát, vagy valamit. Igy a repedések fognak látszódni. Ha nem kensz bele semmit, akkor a fény felé forgatva veszed észre, hogy repedt-e rendesen. Amúgy én a második rétegnél mindig használok hajszárítót, mert egyrészt türelmetlen vagyok, másrészt meg szintén :-)
A finomvonalas repesztőlakk ugyanúgy működik, mint a kétfázisú , azzal a különbséggel, hogy ott nagyon vékonyak a repedések, és csak és kizárólag oldószeres lakkal lehet utána lelakkozni. Ennél sem rakok én keveset a második fázisból, inkább vagy simogatom oda-vissza, jobbra-balra ecsettel percekig, hogy jól összedolgozzam (persze az elsőnek itt is száraznak kell lennie), mert ez kicsit olyan "olajos" hatású réteg, vagy az ujjammal körkörösen dörzsölgetem.
A dörzsölést alkalmazom a "sima" kétfázisú repesztőlakknál is.
Szóval visszatérve a problémádra, mit repesztettél akkor és hogyan? Leirod lépésről lépésre, mert úgy könnyebb lenne kitalálni mi volt a baj.