Én még elég kezdő vagyok a panorámafotózásban, de már túl vagyok az első sikerélményen. Harmadik nekifutásra sikerült egy tökéletes panorámafejet készítenem és a PTGui programmal a gömbpanorámát. Amit Te keresel, az pl. a Kolor Ponotour Pro 1.8, amivel és is kísérletezem.
Rosszul van meglőve a zenit. Amikor fotózod meg kell bizonyosodni róla hogy lesz e rajta kontrol pont. Ha nem akkor nem pontosan felfele kell lőni hanem 30 fokkal elfordítva a gépet, majd a panofejet 180 fokkal elfordítva még egyet.
Én is most kezdtem kisérletezni a gömbpamoráma fotózással. A képek összerakásához a PTGui 9.0 verziós programot használom és ezzel kapcsolatosan fordulok segítségért hozzátok, mármint aki jártas ebben a programban. A gömböt összerakja, viszont az égboltal nem boldogulok, mivel vagy teljesen egyszínű, vagy sűrű felhős és a kontroll pontokat nem tudom megadni. Ezért, ha creáltatom a panorámát, akkor az égbolt helyén egy fekete kör látszik, ami a kontroll pontok hiánya miatt van, de azt manuálisan sem tudom kialakítani, mivel az egyszínű kék képeken nem találni kijelölhető pontokat.
Valahol olvastam, hogy ilyenkor kézzel lehet a képeket a helyükre tenni, de a gyér PTGui programismeretem miatt erre nem jöttem még rá. Ezért fordulok hozzátok, hogy tudtok-e ebben nekem segíteni.
Minden megoldás érdekel, mivel teljesen amatőr kezdő vagyok és az összes tudásomat innen a netről csipegetem.
Én kb 1 hónapja kezdtem foglalkozni a fotózással és rögtön megtetszett ez a gömbpanorámás dolog.
Be is szereztem hozzá mindent kivéve a panoráma fejet ami ugye elengedhetetlen kelléke.
Kicsit sokalltam a 80e Ft tól induló árú fejeket.
Ezért csináltattam ami közel nem 80e Ft
Csináltam vele pár gömbpanorámát és tökéletesen teszi a dolgát.
Nyilván viszonyítási alapom nincs ,hogy milyen lehet pl a nodal ninja mert élőben ilyet sosem láttam , sőt mint említettem a fotózást is csak 1 hónapja kezdtem el.
Csak azért osztottam meg veletek hátha valakinek hasznos vagy lát benne fantáziát.
A 360tacticalvr-tól én is rendeltem, amikor más EU-stól nem tudtam, a T-adapter még tőlük jött, irgalmatlan nagy árréssel. A többi dolgot, nadír adaptert meg egy N-CP2 talpat már Berlinből (Pano-Store) illetve Hollandiából (CameraNU.nl) rendeltem meg, jóval olcsóbbak voltak az angolnál, mostanában, úgy nézem, az angol is lejjebb vitte az árait, ahogy lett konkurenciája EU-ban is.
Én tavaly kezdtem a gömbpanorámázást. NN3 MKII Starter kit-et rendeltem az ebay-ről. Előtte leveleztem a gyártóval, mert Ámérikából sokkal olcsóbb lett volna, csak a szállítási költség horror.
Így az ebay-en (EU) rendeltem végül a360tacticalvr eladótól. Ti biztosan jobban tudjátok, de úgy rémlik van vmi közük egymáshoz, mindenesetre egy 20-assal volt drágább, és ez azért még mindig sokkal olcsóbb volt az artwork-nél. Nem kellett idegeskedni, hogy lesz-e vám+ÁFA.
Erre egyébként csisszesen pont felmegy a K-7 + Samyang 8mm kombó.
Szóval (szerintem) a Standard csomag elegendő, abban vannak ún. detent-ring-ek, amik meghatározzák, hogy a fej hány fokonkénk kattanjon. Azt látom, hogy van az oldalon egy Manfrottó forgatófej, ami precízebb lehet, akinek van, majd elmondja, mivel ad többet az alapnál.
Egyébként előző hozzászólásomban összekevertem a neveket és az EZ-leveller-re gondoltam, ami nem szükséges gömbfej esetén.
Én Nikon D80-al és Nikon 10-24-el (10 mm-en) készítem kisszámú gömbpanómat (azok nagy része is műszaki alkalmazás), ezzel vízszintesen 8 képet készítek, majd +45 és -45 fokonként már csak 4-4-et, ez elegendő.
Mindezeket 3x, brackettelve (szép magyar szóval).
Ha Orosházához közel vagy, szívesen megmutatom a cuccost.
Mármint én UWA obival Canon nem full frame-es vázzal fogom használni. Tehát portré állásban kb 45 fokonként, 8x kell képet csinálnom körbe, legalább 2 körben + lent + fent fotózás. A rotátor nem arra jó, hogy pontosan x fokonként körbe tudjam forgatni?
ÁFA akkor is rájönne. De mindegy, úgyse szállítanak. Mondják, a helyi kereskedőktől vegyük. Az Artwörktől vettem a Nodal Ninját, a többi kiegészítőjét, mint pl. a múltkor említett T-adaptert angol-német-holland kereskedőktől, és már náluk sem az amerikai árakkal kell számolni, természetesen. Nemhogy az akciós amerikai árakkal. Megnéztem most két helyen, 228 GBP vagy 199 EUR a NN 3 MKII.
Igen, igaza van scarabeus-nak. 210 USD a NN3 starter kit, ami 223 Ft USD-vel számolva 46830 Ft. Ha veszem a 27 %-os áfát akkor 59474 Ft, ha még a 8%-os vámot, az 64232 Ft, ha még szállítási költséget... Az artwork-nél most 78222 Ft a NN3 starter kit... Igen, nem 100 ezer, de rotátorral már annyi... Ha kínából küldenék ezt, 50 ezer alatt lenne...
Én 2010-ben vettem Nodal Ninja 3 MKII-t. Először a gyártó webes boltjából rendeltem volna, de már akkor is az az üzenetet fogadott Magyarország célország megadására, mint ami a pár perccel ezelőtti "tesztvásárlásomra":
"Unfortunately one or more items in your cart can't be shipped to your location. Please choose a different delivery address."
Így hát az Artworktől jött meg, akkoriban 77 ezerért, ha mostani árat nézek, akkor 78 ezer lenne.
Nem ismertem, de sajnos ez is 200 ezer Ft felett van. Hobbinak szerintem ez nem olcsó mulatság, sajnos... Szakik, ti megvennétek azt a panoráma fejet amiről az a sok kép van kicsit visszább? Mit vennétek 50 ezer Ft alatt, mint panorámafej, állványra?
Néztem ilyen x/y tengelyt forgató gépet, én csak nagyon drágán láttam, több ezer euro-ért. Mennyi a legolcsóbb ilyen használható gép? Jól gondolom, hogy hobbi célra megfizethetetlen? Házilag barkácsolni ilyet megfelelő ismeretek nélkül nem egyszerű, hogy stabil, pontos legyen...
gombpanoramahoz nem irnek, en azzal nem foglalkozom. vannak itt szakik. erdemes visszaolvasnod, hasznos infok vannak rola.
3-4 fokonkent manualisan vegigfotozni annyit eleg faraszto, preciz munkat igenyel, es sokaig tart. sokat el tud mozdulni pl. felho, nagy mozgo targyak, mint daruk, stb... ezert kell a motoros fej, hogy rippsz-roppsz vegigtekerje az egeszet.
erdemes gigapixeles honlapokon a werkfilmeket megnezni.
Ha veszek valamelyiket ezek közül, majd mondjuk gigapixeles kép készítéséhez 85mm-es obival végigfotózok egy vízszintes sort például 3-5 fokonként, majd lentebb állítom a függőleges magasságot és egy másik sort fotózok 3-5 fokonként, majd újra lentebb állítom a vízszintes sort, és így tovább, föntről lefelé haladva? Akkor sem lehet jó, ha nagy ráhagyást hagyok az illesztéshez?
Technikailag a gömbpanorámát fotózó eszköz is alkalmas a gigapixeles géphez, csak nagy türelem és kézi beállítás kell hozzá?
Ha majd gigapixelt készítek, hova fókuszáljak, manuális/autó fókusz? Esetleg f/8 mondjuk, kézi fókusz és mehet? Gömbpanorámát milyen beállításokkal szokás készíteni nagylátószögű obival? Hol olvashatok ezekről hasznos infókat, akár angolul is?