tanuló koromban voltunk megnézni hogy a sasadban hogy csinálják nagyüzemben meg gyakorlaton is voltunk,és elég nagy volt a vezteség a szaporításnál./mármint más növényekhez képest/
Nekem is gyanúsan egyszerűnek tűnik, sztem a figura nem gyökereztető porral csinálja, hanem töményebb alkoholos hormonoldattal, ami profi kertészeteknek van, csak nem akar magának konkurenciát... : )
Sziasztok! Az lenne a kérdésem, hogy szaporított már valaki thuját v. borókát. Hogyan lehetne ügyesebben, sikeresebben. Magvetéssel inkább v. dugványozással?
Most jut eszembe ültetéskor az árokba szórtunk talajfertőtlenítőt, de úgy gondoltam, hogy az nem vált be, már nem tudom a nevét kis henger alakú dobozban volt. Ezért kb 1 hónapja megszórtam a tetejét egy kis gunterrel nehogy pajoros legyen és begerebjéztem. Lehet, hogy ez is lehet a baja megpróbáltam nem túl adagolni, de lehet hogy mégis sikerült.
Az enyémek is smaragd tuják, holnap lefényképezem őket. Mostmár reménykedem egy kicsit, hátha ezek is rendbe jönnek, nincs elszáradva, barnásodva csak sárgás színű!
A magnézium hiány az lehetséges és nagyon gyakori - kellene fotó, hogy ezt pontosíthassuk. Az idén már nem kell vele semmit csinálni, majd tavasszal. A magnéziumhiány úgy mutatkozik, hogy helyenként elszáradnak a levelek, sokszor a levélvégek, a csúcsokon. Ha időben elkapod, meggyógyul, a száraz levélrészeket elvágod és kihajt a helyén. Nekem már sok tujámon segítettem magnéziumos kezeléssel, már a fele kipusztult volna.
Mi smaragdot ültettünk tavasszal,kaptak tápot is,mégis 3 besárgult.Tavaly is ültettünk,akkor télen mind besárgult,de tavaszra helyrejöttek,idén már nagyon szép zöld.Locsolom rendesen,remélem helyrejönnek.Azért figyelek hátha kapsz valami jó kis tanácsot.
(Ilyenkor tápozni már nem szabad,mert elfagynak a hajtások.)
Az aug végén ültetett 70 tujából egy pár elég sárgás szinű, nem kaptak tápanyagot ültetéskor de viszont az ültető árokba feketeés-barnás földet raktunk. (szerintem féreg sem rághatta ki mert talajfertőtlenítőztem)
Mit csináljak magnézium hiánya lehet? ilyenkor van még értelme belocsolni vagy permetezni??
Nagyon köszönöm mindenki segítségét! Találtam a linkek között olcsó remélem szép tujákat!!! Ma felhívom őket és ha minden oké, holnap megvesszük!!! Majd hozok képet ha már állnak mint a cövek!! :-)) Legyen szép napotok!!! Böbsi
Hogy minél hamarabb takarjon, akkor szerintem inkább leylandi! Bár az igaz, hogy nyírni kell, mert nő, mint a gomba, de nagyon hamar összezár, megfelelő metszéssel persze! Viszont abból lehet probléma, ha átnő a szomszéd telkére és emiatt elindul részéről pofázás!
Ez egy kertészet (termelő) Szentendrén, gyönyörűek a növények, és a faiskolai árnál jóval olcsóbb. Én tavaly fedeztem fel.
Én a 80-100, maximum 120 cm-es méretet javaslom, a tuja hamar nő, nemtikrán évi 20-30 cm-ert még nálunk, homokon is. A nagyobbnál esetleg tényleg kétséges lehet, hogy a viszonylag kis földlabda eltartja-e a nagy zöldfelüleletet.
A Radevnél az is jó, hogy emlékeim szerint minden növény nagy cserépben van, tehát vélhetően a gyökér elbírja a növényt, merthogy abban nőtt fel.
Ha ezt választod, előtte telefonálj oda, beszéld meg, hogy mentek.