Keresés

Részletes keresés

nazareth Creative Commons License 2025.02.19 -1 0 34154

Olvasd el, lejjebb részleteztem. Digit. üzemben a DT dekóderek (mert diginewl olvtársnak pont ilyenjei vannak), ha éledéskor a sebesség-alapjelük nem 0, "gyorsítottan" indulnak, elhagyják a motorindítás- és alapjárat-hangmintát (különben minden kontakthiba után végig kellene várnunk, hogy beröffen a dízelgép). Analógban ugyanígy indulnak, így aztán meg kell szerkesztgetni az első motorfelpörgetés-hangmintát, hogy a motorindulás is ott legyen az elején. 

Ezen kívül még annyi korlát van , hogy a motor tényleges fordulatszámáról a hangszekvencia-kezeléshez nincs visszacsatolás, csak a sebességszabályozáshoz. Azaz ha a motor nem gyorsul a várt ütemben vagy mértékig, a hang erről "nem tud". 

A fentitől eltekintve tudja a dekóder, hogy mennyivel megy a motor (a vezérlés egyébként nem annyira egyértelmű, mint digitben, mert a sínfeszültség nem állandó, de a fordulatszám-szabályzás is működik). Mint írtam, egy DT-dekóderes Bbmot-ot 12 voltra rakva szépen megindul a hang és a sebesség, fokozatosan gyorsít, még a sebességváltásokkal együtt járó megtorpanásokat is végig csinálja. 

Előzmény: rezgaras (34148)
diginewl Creative Commons License 2025.02.19 -1 0 34153

Ez miért akkora probléma?

Annyit érdemes összehangolni, hogy előbb - pl. dízelnél - felpörög/beindul a motor, és aztán indul el a mozgás, szinkronban a hanggal. Ez digitben alapeset, egyértelmű, analógban... már dolgozni kell rajta.

Előzmény: rezgaras (34148)
nazareth Creative Commons License 2025.02.19 -1 1 34152

A másik fontos, hogy 6-7 volttól megy minden 12V-ig és slussz. Az analóg korlátai között szeretnél digitális csodát 4-5V változáson belül - szinte lehetetlen.

Hát a mai világban, egy korrekt táppal, mai vágányzattal, korrektül összerakott pályán talán ezzel a 6V-tal is lehetne olyan eredményeket elérni, mint egy kalapsínes, millió darabból összerakott, Fz1-gyel megtáplált pályán. 

Persze ennek az lenne a feltétele, hogy a dekóderben legyen korrekt ADC, mérje a sínfeszültséget, és abból generáljon sebességalapjelet. Meg ugye a sebességszabályzásnak is bekavar, ha a PWM és a feszültségszint is változik. Viszont esetleg a 12V-ot feljebb lehetne tornászni 14V-ig, hiszen a mozdony sebessége így sokkal jobban kontrollálható/határolható – ekkor már majdnem ott lennénk (6->14V), ahol analógban (~3V->~11V)

Persze ez azt jelentené, hogy jó eséllyel kukázni kellene a régi kalapsíneket és Fz1-et; kell korrekt vágányzat, korrekt, stabil táp (amivel viszont a tisztán analóg mozdonyok lassúmenete tűnik el); és általában oda kellene figyelni, hogy éppen analóg, vagy digitális-analóg gépet akarunk vezérelni (ezzel együtt a ye olde sínfeszültség-kapcsolgatós automatikákat is nyugdíjazni kellene). 

Szóval ez a "miért nem működik analógban a digitális dekóderem?" kezd emlékeztetni a "miért nem gyárt a Tesla dízelaggregátor-utánfutókat?" kérdéskörre. A digitális más világ. :)

Előzmény: diginewl (34146)
nazareth Creative Commons License 2025.02.19 -1 1 34151

Ha analógban nem lenne hang, az sem zavarna, de tudomásom szerint nincs olyan beállítás, hogy digitálisan hangos, analógban csendes.

A hang is csak egy funkció (általában F1), mint a világítás is (ami általában F0). A dekódereknél be lehet állítani, hogy analógban milyen funkciók legyenek bekapcsolva. Át kell állítani, hogy analógban teszem azt a fényszórók és a végzár működjön, egyéb funkciók ki legyenek kapcsolva. 

És így csak évi egy-két alkalommal húzod fel magad, amikor digitális pályára rakod a cuccot :)

Előzmény: alkotasu (34147)
rezgaras Creative Commons License 2025.02.19 -1 0 34150

"6-7 volttól megy minden 12V-ig és slussz"

Na ez az igazi probléma. A processzornak mostanában 3,3V kell, de előtte van a Graetz is. Ennek a feszültség esése pedig mindig benne marad a körben. Hiába no, senki nem tudja átugrani az árnyékát.

rezgaras Creative Commons License 2025.02.19 -1 0 34149

Jópofa a hang. Talán egy kicsit hangos a háttérzaj a motor hangjához képest. Másrészt persze már régen elfelejtettem, milyen a hangja az ABbmotnak... :-((  

(először 1961-ben utaztam vele, utoljára talán 1973-ban :-))) Persze a mozdonybemutatókon lehetett hallani.

Előzmény: karikaon (34145)
rezgaras Creative Commons License 2025.02.19 -1 0 34148

"analógban menjen a hang, együtt a mozgással."

Ez miért akkora probléma? A dekóder végülis ugyanúgy tudja a sebességet - és ezzel a kerék fordulatot, mint digitális üzemben. Vagy analóg üzemben nem lehet mérni a valós motorsebességet?

Előzmény: diginewl (34143)
alkotasu Creative Commons License 2025.02.19 -5 1 34147

Lehet, hogy nem voltam elég világos. A hang nekem igazából a digitális üzemhez kell, amikor FREMO és egyéb modellvasutas találkozókra (közös játékokra) megyek. Ha analógban nem lenne hang, az sem zavarna, de tudomásom szerint nincs olyan beállítás, hogy digitálisan hangos, analógban csendes. Az alkalmankénti átállításhoz nincs eszközöm, de nem is szándékozom venni ilyet, mert évi 1-2 miatt fölösleges lenne. Az analóg üzemben nekem annyi kell, hogy működjön a modell, a többi csak nem föltétlen szükséges ráadás. Az, hogy analóg pályán készítettem a felvételt, annak az az oka, hogy otthon csak ez áll rendelkezésre. De előbb-utóbb fogok csinálni digitális pályán készült felvételt, azonban a hang meg nem felelősége ugyanilyen lesz, magyarul: nem hallatszik a sebességváltás. Az, hogy a hang minősége milyen, jelenleg másodlagos.

A fő problémám az, hogy a magát szakembernek mondó illető digitális üzemre is alkalmatlan formájú hangot tett fel 4 éve, és egyelőre nem hajlandó korrekt megoldásra. (Hozzáállására jellemző, hogy elég aktív itt a fórumon, a digitális világban különösen, de most hallgat, mint sün a rozsban.)

diginewl Creative Commons License 2025.02.19 -1 0 34146

Sajnos csak a jövő hét vége felé tudok Neked válaszolni ezzel az egész hang/digit/analóg problémával kapcsolatban - már ha egy amatőr véleménye itt jelenthet valamit is.

Én is ki szeretném próbálni az analóg gőzösnek/dízelnek a lassulása esetén mit csinálnak a dekódereim (ezek DT-sek).

A videóiban csak elindultak a mozdonyok, gyorsultak, de nem lassultak.

A másik fontos, hogy 6-7 volttól megy minden 12V-ig és slussz. Az analóg korlátai között szeretnél digitális csodát 4-5V változáson belül - szinte lehetetlen. A mozdony püffögésénél kicsi bonyolultabb, egy fokozatváltás, főleg ha már elhasználtuk a sebességgörbénk 2/3-át az indulásra. Gondolj bele...

Kicsit más lenne a történet, ha PWM-el hajtanád... bár ott meg a dekóder könnyebben meghülyül.

Előzmény: alkotasu (34144)
karikaon Creative Commons License 2025.02.18 0 0 34145

Itt egy link a Jacek hangokról:

http://www.jacek-modely.cz/kodove-projekty/

és link a Jacek ABbmot hangról:

http://jacek-modely.cz/soubory/modely/zvuk_M275.1.mp3

Remélem segítséget nyújtanak a linkek.

Előzmény: rezgaras (34140)
alkotasu Creative Commons License 2025.02.18 -6 0 34144

Van két linkem is (bár csak egyre emlékeztem). Az elsőnél rácsatlakoztattam a pályára egy feszültségmérőt, jól látszik, milyen értéknél hogyan indul a mozdony.

https://www.youtube.com/results?search_query=alkotasu+alkotasu

A másodiknál egy komplett szerelvényt kötöttem a mozdony mögé, de itt vannak ugrások, amikor nem sikerült elég finoman tekerni az FZ1-es trafót.

https://www.youtube.com/watch?v=4dcdwiUkaVs

Tehát nem igaz, hogy nem lehet analóg pályára jó hangot csinálni. A ROCO-nak ez sikerült. Persze elhiszem Neked, hogy tökölős munka megcsinálni.

Előzmény: diginewl (34143)
diginewl Creative Commons License 2025.02.18 -2 1 34143

"Az analóg üzem hangja pedig amúgy is hab a tortán - túl szép, hogy jó is legyen..."

Ebben rezgaras-nak teljesen igaza van. A dekóderes analógozás is már eléggé erőszakolt, a hangosítás pedig végképp! Nem erre lett kitalálva!

Arról a bizonyos 302-ről, amikor analógban lassít/gyorsít van videó? Tudnád esetleg linkelni?

Azért kérdezem, mert jómagam is sokat faragtam a hang-projektet, mire az analógban elfogadható lett - és előtte engem is figyelmeztetett a Digitools, hogy nem lesz jó. Igazuk volt, mert órákat kellett szöszmötölnöm, hogy analógban menjen a hang, együtt a mozgással... Ide, ahova nekem kell, arra tökéletes lett, a gőzösnek nagy sikere van, a dízelt annyira nem értik a gyerekek.

Előzmény: alkotasu (34142)
alkotasu Creative Commons License 2025.02.18 -6 0 34142

"Az analóg üzem hangja pedig amúgy is hab a tortán - túl szép, hogy jó is legyen..."

Nem föltétlen. A youtube-on talál egy olyat a felvételeim között (jópár éve csináltam), ahol az analóg próbapályámon szépen csühög a 302-es mozdony. Pont, mint ahogy a digitális pályán hallhattad. Persze nyilván nem fütyül, nincs lapátolás, stb., de nekem ez utóbbi digitálisban sem hiányzik, nem kapcsolom be. Gyári dekóder, szerintem Zimo.

Előzmény: rezgaras (34140)
rezgaras Creative Commons License 2025.02.18 -2 2 34141

Ahogy elolvasom ezt az utolsó 35 bejegyzést áldom az eszem, hogy az osztrák motorkocsihoz egyenesen Ausztriából rendeltem hanggal felprogramozott dekódert. Mert nyilván gyorsabb és talán olcsóbb is lett volna letölteni a hangot, kifizetni a kódot és itthon beiratni egy dekóderbe. De az jutott az eszembe, hogy akkor mit csinálok, ha a utána nem megy?

OT, OT!!

Még Németországban (sajnos) többször jártam egy fogorvoshoz. Feltűnt, hogy a rendelőben minden eszköz egy bizonyos, általunk is jól ismert, német cég gyártmánya. A fogorvosi szék, a fúró, a röntgen berendezés, a PC (régen volt), de még a fali szekrény is. Megkérdeztem a fogorvost, vajon ez megéri-e, hiszen a német cég az igencsak borsos árairól ismert. Azt válaszolta: "Nézze, ha mindezt az eszközparkot a szabad piacon vásárolnám össze, akkor kijönne a harmadából is. De akkor még össze kellene kötni őket, a röntgent a PC-vel, a kijelzőket, monitorokat, stb. Persze vannak erre szakosodott cégek, de akkor elkérnék az ár másik harmadát. Ez így már a két harmada. Csakhogy mi van, ha valamelyik készülék elromlik? Rossz esetben azt sem lehet tudni, hogy melyik. Egymás után hivogathatom ki a cégeket és ilyenkor az is szokás, hogy egymásra mutogatnak. Nekem pedig napokig vagy hetekig nem megy semmi, bezárhatom a praxist, semmiért fizethetem a dolgozóimat. Ennél a cégnél van egy karbantartási szerződésem. Ha valami elromlik, másnapra megjavítják. Na ez éri meg a pénzt!"

rezgaras Creative Commons License 2025.02.18 -1 0 34140

"ugye neked a Jacek-hang nem jó, hiszen nem ABbmot-é..."

A Zimo weboldalán ( https://www.zimo.at/web2010/sound/tableindex.htm) azt írják, hogy van Jacek ABbmot hang Zimo dekóerekhez. Jó lenne találkozni valakivel, aki már hallott ilyet. Az analóg üzem hangja pedig amúgy is hab a tortán - túl szép, hogy jó is legyen...

Előzmény: Nógrádkövesd (34127)
alkotasu Creative Commons License 2025.02.18 -5 0 34139

Nem állítottam, hogy Plux 16-os dekódert tett bele, csak én feltételeztem, hogy a motorkocsiban a foglalat is 16-os - ha már a vakdugó is az. A motorkocsit nem szedtem szét, mert nem csak a kasztnit kell leszedni, hanem több mást is, és minden szétszedés törési kockázattal jár.

Írtam korábban, hogy a digitális világ nagyon távol áll tőlem. De akkor már tudom, hogy a 22-es foglalatba tett 16-os vakdugóval is működik a gép.

Előzmény: _Tapicska_forgalmista (34137)
_Tapicska_forgalmista Creative Commons License 2025.02.18 -1 0 34138

Plus22 helyett Plux22 értendő

Előzmény: _Tapicska_forgalmista (34137)
_Tapicska_forgalmista Creative Commons License 2025.02.18 0 0 34137

Úgy egyébként az "illetőnek", ha ilyesmivel foglalkozik, tudnia kellett volna, hogy az MTB ABbmot-ba, Bbmot-ba Plus22 dekóder való, talán kellett volna figyelmeztesse is a felhasználót.

Előzmény: John Howard (34136)
John Howard Creative Commons License 2025.02.18 0 0 34136

"Elővettem a vakdugót, és ennyi lábat számoltam meg rajta. Rosszul számoltam? (Lehet, hogy 15, mert van egy láb nélküli hely is az illesztés miatt."

Khm... az MTB ABbmot/Bbmot kocsikban (és talán minden H0-ás MTB-nél) csak a vakdugó Plux16-os, a foglalat, és a hozzávaló dekóder Plux22-es. A vakdugón keresztül a "plusz" funkciók, AUX3-tól felfelé, nincsenek átkötve. (Lehetne Plux16-os dekóderrel is üzemeltetni, de akkor csak az AUX1 és AUX2 kimenetek érhetők el.)

Előzmény: alkotasu (34134)
alkotasu Creative Commons License 2025.02.18 -6 0 34135

"Arra a mai napig nem sikerült rájönnöm, hogy az illető ennyire nem ismerte az ABbmot eredetijét, vagy csak azt hitte, én vagyok hülye, akinek ez is jó lesz?"

A levelében azt írta, hogy sem ő, sem a cég alkalmazottai (?) nem néztek senkit hülyének.

OK, nem kételkedem benne, hogy így van, rendben. De akkor mi volt az oka? Feltettem neki a kérdést, kíváncsi vagyok a válaszára.

(Csak zárójelben: én eddig úgy tudtam, hogy csak ő dolgozik. Na, mindegy, az ember mindig tanul valami újat.)

Előzmény: alkotasu (34104)
alkotasu Creative Commons License 2025.02.18 -5 0 34134

"csak zaklasd akit eddig"

A 3 héttel ezelőtti levelemben még rákérdeztem, hogy rendelkezésre áll-e a javított hanganyag, de csak a vicces összegű visszafizetésről írt. Innentől reménytelennek látom, hogy még az örököseim is hozzájussanak a jó hanghoz. Pedig 2020 ősze óta elég türelmes voltam.

"ha dekoder vásárlás előtt megkérdezted volna"

A dekóder vásárlása előtt megkérdeztem tőle, hogy van-e ABbmot-hoz hangja. Azt válaszolta, hogy a Bbmot-ét tudja feltölteni. Kompromisszumként elfogadtam. Ezek után kaptam azt a hanganyagot, amit a youtube felvételen lehet hallani. Ha előre tudtam volna, hogy ilyen, és nem hajlandó / képes cserélni, akkor egy sima dekódert kértem volna mindhárom motorkocsiba. 4 év türelmi idő után most ezt szeretném elérni.

"a hanganyag minősége milyen"

A legnagyobb problémám az, hogy a fordulatszám (nem) változás teljesen alkalmatlan ehhez a típushoz, mert a két Ganz motorkocsi típus mechanikus sebességváltóval rendelkezett.

"nála állt nekem is másfél hónapot jacek hangra várva a CD 372esem"

Édes Istenem! Ha csak másfél hónapig állt volna nála a 3 motorkocsim... Október közepén a telefonba azt mondta, hogy vihetem, ehhez képest decemberben változatlan állapotban hoztam el, ugyanis egy találkozóra vinni akartam. (De azért nálad sem kapkodta el a dolgot.)

"Van valami oka, hogy plux 16os dekoder van benne ?"

Elővettem a vakdugót, és ennyi lábat számoltam meg rajta. Rosszul számoltam? (Lehet, hogy 15, mert van egy láb nélküli hely is az illesztés miatt. De tisztában vagyok azzal, hogy a digitális világhoz annyit sem értek, mint hajdú a harangöntéshez.)

Előzmény: hory004 (34131)
alkotasu Creative Commons License 2025.02.18 -6 0 34133

Én abban gondolkodom, hogy tegyen bele egy sima dekódert a hangos helyett, és a mai árkülönbséget fizesse ki. (Meg a miatta történt felesleges utakat, ami darabonként 74 km oda-vissza. Mert azért volt még más történet is az egyik motorkocsival kapcsolatban, ami az ő hibája volt.) Mert 4 évig ő húzta, ígérgetett - minden eredmény nélkül. Tegnap - vasárnapi ígéretének megfelelően, 4 év óta először - válaszolt a levelemre és írta meg az ajánlatát, amire én visszaírtam a fentieket, és próbáltam elmagyarázni, hogy mindkettőnk szempontjából a korrekt lezárás lenne célszerű. Most várom a válaszát, még bízom benne, hogy nem egy rosszindulatú emberrel van kártérítési igényem.

Előzmény: Nógrádkövesd (34130)
SÜNÖCSKe Creative Commons License 2025.02.18 0 1 34132

"egy eléggé háromlábúsün-projekt"

Ellenőriztem. Kettő van :)

Előzmény: nazareth (34114)
hory004 Creative Commons License 2025.02.18 0 0 34131

4, mivel a dekoder miatt Neked van megkötve a kezed, én azt javasolnám, hogy csak zaklasd akit eddig, hátha a dekoderben lehet softwaret frissíteni, és a frissített hanganyaggal jó lesz.

Kérdés, hogy jacek a frissített hangot adja e ingyen.

Nem védve bárkit, bár ha jól sejtem nála állt nekem is másfél hónapot jacek hangra várva a CD 372esem, viszont  ott Jacek anyagai közt nem volt Roco mozdonyra való opció, csak Acme és MTB. Végül azért csak elküldte :)

De! Az, hogy a hanganyag minősége milyen, arról nem a feltöltő tehet, ha dekoder vásárlás előtt megkérdezted volna pl itt, valószínűleg ez az egész elkerülhető lett volna, DT progarmozásban sokkal többet tudnak segíteni, mint Zimoban, főleg ha még fizetős is a hanganyag.

Van valami oka, hogy plux 16os dekoder van benne ?

Előzmény: alkotasu (34122)
Nógrádkövesd Creative Commons License 2025.02.17 -2 0 34130

A dekódereket semmiképp nem adnám vissza, pont a mai értékük miatt. Fizesse vissza a munkadíjat és a külön fizetett hang ára alapján küldje el a szükséges CV-négyest mindegyik dekóderhez! Azt ugyanis a nevedben vásárolta meg közvetített szolgáltatásként, így a tiéd.

Előzmény: alkotasu (34128)
tumikas Creative Commons License 2025.02.17 -2 0 34129

Zimonál úgy működik hogy a hang mellé kapsz ha jól emlékszem 5 CV-t amihez tartozik 5 érték amiket beprogramozva tudod felrakni a hangot.

Esunál is vannak ilyen harmadik feles fizetős hangok, pl a Henning félék. Ott ha jól tudom a dekóder sorozatszámához van kötve a dolog. 

Előzmény: nazareth (34125)
alkotasu Creative Commons License 2025.02.17 -7 0 34128

Pontosan!

És tényleg nagyon tele van a tököm már ezzel a több, mint 4 éves cirkusszal. Az itthoni próbapályámon vígan, hibátlanul mennek a 60-65-70 éves járműveim, ezzel a dekóder történettel meg nem jutok egyről kettőre.

Ahelyett, hogy volna 3 jó motorkocsim hanggal, van 3 motorkocsim sz@r hanggal drága pénzért. Most az úriember (?) ugyan visszavenné 28.500 Ft/db +posta költségért, de akkor milyen digitális opcióm van? Ha Digitools dekóder árat számolok, akkor több, mint 10.000 Ft-ot buknék csak a dekóderen + hangszóró. És milyen hang nélküli dekódert tudok beletetetni, mennyiért?

Szerintetek mennyire korrekt a jó 4 évvel ezelőtti árat kínálni úgy, hogy az ő hibájából nem került rá normális hang, az árak meg közben kb. 30%-kal megemelkedtek, és ha áttérnék hang nélküli dekóderre, anyagilag majdnem ugyanott járnék, mintha a jelen dekódernél kikapcsol(tat)nám a hangot.

Előzmény: M63,012 (34123)
Nógrádkövesd Creative Commons License 2025.02.17 -1 1 34127

A Jacek-hangoknál úgy működik, hogy azzal a telepítőkóddal arra a dekóderre bármilyen Jacek-hangot bármikor telepíthetsz a dekóder élettartama alatt. De ugye neked a Jacek-hang nem jó, hiszen nem ABbmot-é...

Előzmény: nazareth (34125)
nazareth Creative Commons License 2025.02.17 -1 0 34126

Ja, persze, ábszolúte egyetértünk. Rézgaras feltevésére reflektáltam, hogy az új dekóderekben milyen lehetőségeket lehet állítgatni. Ideális az lenne, hogy az ember kifizeti a szakembörnek, a szakembör meg majd bajóldik a szerkesztővel és a CV-kkel (vagy amikkel kell – nem tudom), hogy a végeredmény jól szóljon...

Előzmény: M63,012 (34123)
nazareth Creative Commons License 2025.02.17 -1 1 34125

Nem értek a Zimohoz. Ez azt jelenti, hogy az illető úriember megvette a hangot (telepítőkódot), amivel több dekóderre is telepítheti? Vagy esetleg a kód a saját gépén futó szerkesztőprogrammal láncolja össze az adott hanganyagot? Vagy a kódot a program összerendeli egy bizonyos dekóder valami egyedi azonosítójával, és onnan kezdve csak arra a dekóderre lehet feltelepítgetni, de többször (esetleg módosításokkal)? Vagy – legrosszabb esetben – megvette a hangot, amit egyszer tudott feltelepíteni, és az már úgy marad?

A mai világban, amikor a high-end német kocsidban úgy hurcolod magaddal a kormányfűtéstől elkezdve a hátsókerék kormányzásig a funkciókat, hogy on-line előfizetéssel tudod csak használni őket, már semmin nem csodálkozok...

Előzmény: tumikas (34124)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!