Mit szóltál az impedanciás kérdésedre adott válaszomhoz? :)
Az első sorozatod gyorsan tart a nullához, mivel az 1/n is már eleve nullához tart.
Amúgy az 1/n sorozat is nagyon érdekes, a tagjainak összege nem korlátos, de az az érdekes tulajdonsága, hogy éppen hogy csak nem korlátos. Ha az n bármilyen kicsi de egynél nagyobb hatvánnyal szerepel, akkor már korlátos lesz az összeg.
Valamikor régebben láttam egy jópofa videót arról, hogy az összeg nem korlátosságát hogy lehet egy fizikai kísérletben szemléltetni:
Képzeljünk el dominókat (vagy téglákat), amiből egy oszlopot emelünk. De olyan oszlopot, hogy az egyes elemek egy kicsivel el vannak tolva az alattuk levőhöz képest, tehát lesz egy "ferdeségünk". Persze, ha sok az eltolás, előbb-utóbb eldől az oszlop. Csakhogy: ha az eltolásokat az 1/n sorozat egyre csökkenő értékei szerint választjuk, akkor az oszlopunk nem fog eldőlni, és oldalra tetszőlegesen messzire is ki tud nyúlni!
A második sorozatodnak én egy párjával találkoztam egyszer, amikor kis valószínűségű események nagyszámű kísérlet során vett bekövezési valószínűségét számoltam. Ha van egy nagy értékű "n" szám, akkor fel lehet tenni azt a kérdést, hogy egy 1/n valószínűségű esemény milyen valószínűséggel következik be n darab kísérlet során. A logika ehhez az, hogy megnézzük, hogy mi az esélye annak, hogy egyszer sem következik be, majd ezt a valószínűséget kivonjuk 1-ből, az mutatja, hogy bekövetkezik. Tehát a be nem következés valószínűsége 1-1/n, és hogy ez egymás után n-szer történik, akkor (1-1/n)^n. Majd a végeredmény 1-(1-1/n)^n - bár ez most mindegy. A lényeg, hogy az (1-1/n)^n pedig 1/e-hez konvergál, ha n tart a végtelenhez. :)
Igen. Láthatóan nem skalár, mert ott van benne 1/√(2ε), vagyis ε, ami egy négyesvektor komponense. Tehát Lorentz-forgatásra nézve nem skalár. A térbeli forgatásra viszont az, vagyis Ψ hármasskalár, de nem négyesskalár.
Ami érdekes az az, hogy a kvantumelmélet Ψ-t mégis négyesskalárnak tekinti, melyben az 1/√(2ε) normálás, amivel az energia-impulzus tenzor a kívánt számértékeket kapja. "Ezt használva T00 = ε, így az egységnyi térfogat energiája ténylegesen egy részecske energiájával egyenlő." Ψp(x) = e-ipx/√(2ε) "Az egységnyi térfogatban egy részecske szerint normált síkhullám."
Hmm... Azért ezt a matematikai csalást illene kellően megmagyarázni.