Keresés

Részletes keresés

TZAL Creative Commons License 2001.01.16 0 0 261
Golan - tudas utilizacioja, elmelyitese, ujraformalasa, de mar belulrol.

Szep magyar szoval ezt takarja az interiorizacio, marmint az utilizacio utani formedvenyt. Akinek jobban tetszik, kapja elo a korrektort es huzza ki a szoveget a monitoron es irja at:
tudas interiorizacioja es utilizacioja :))))))))))))

TZAL Creative Commons License 2001.01.15 0 0 260
"mert az, hogy a kicsik kezébe nyomunk egy papirt, hogy tessék itt van. avval ő nem megy sokra, ha még magyarul sem tud rendesen olvasni. De azért legalább a birkát dallama a fejükbe mászott remélem, és az is valami."

Banjus, nem egy turnusban kell gondolkodni :) Lesz meg beloled korcsop is, ha erre magadtol rajossz :)

Egy chanich szarvasi palyafutasat altalaban evekben lehet merni. Negeveskent meg nehezere esik kovetni az ima szoveget, de a bencsolas dallama a fulebe maszik. Aztan galiloskent konnyeden koveti a bencsolast, felig vagy teljesen mar fejbol is tudja, aztan golanos korszaka vegere fejbol tudja az egesz mifkadot, imastul, jickopoenostul, mindenestul. Es ez a lenyeg, nem az, hogy a negeves chanich elete elso turnusanak harmadik napjan tudja-e kovetni vagy sem. Folyamatokban kell gondolkodni, akkor lehet igazan eredmenyt elerni a taborban. Mondjuk vmi ilyesmi lenne a lenyeg szvsz:
Negev - alapozas
Galil - tudas megszerzese
Golan - tudas utilizacioja, elmelyitese, ujraformalasa, de mar belulrol.
Hermon - a tudas atadasanak megalapozasa
Madrich - tudas atadasa

A madrich utan meg mi mas johetne, mint a felnottkor - negeves chanichok megalapozasa :))))))))))))

Es szepen bezarult a kor, johet az uj generacio :)))))))))

Előzmény: banjus (259)
banjus Creative Commons License 2001.01.15 0 0 259
Rachela!!!
Én sem úgy gondoltam a dolgot, hogy rossz volt, az, hogy kiosztottuk a papirokat, hanem úgy hogy szerintem, ahogy azt a pótkorcsunk meg is próbálta, el kéne magyarázni hogy mi mit jelent, mert az, hogy a kicsik kezébe nyomunk egy papirt, hogy tessék itt van. avval ő nem megy sokra, ha még magyarul sem tud rendesen olvasni. De azért legalább a birkát dallama a fejükbe mászott remélem, és az is valami.

Visszatérve a tötrénetekhez, egy nagyon éde sztori jutott az eszembe, ami a tavalyi, merthogy 2000 nyara az már tavaly, 1. turnusban történt. A szobánkkal átlósan szembe negevesek laktak, akiknek mint tudjuk 10-kor takarodójuk van. Egyik este úgy negyed 12-kor arr lettem figyelmes, hogy az ablakon egy gyermek ordibálása szűrődik be, hogy lányok gyertek ide. Kimentem megnézni, hogy vajon ki ilyen bátor, hogy éjjnek idején a madrich szobák környékén ilyeneket ordibál. Hát mit látnak szemeim, az egyik égetni valóan rossz kb. 8 éves kis negeves állt a szemközti ház teraszán, és torkaszakadtából kajabált. Erre átmentem rendet tenni, hogy mégis ezt hogy gondolja. Kiderült, hogy mind a 4 fiú fent volt, mert nem tudtak egymástól aludni, igy hát rám várt a feladat, hogy lenyugizzam őket.
Hiába vetettem be minden "tekintélyemet" nem használt. Abban a percben, hogy kitettem a lábam az egész kezdődött előről. Lényeg ami lényeg csak úgy voltak hajlandóak csöndben maradni és alukálni, 3x-i visszamenetel után, hogy alvó versenyt hirdettem közöttük, melynek diját nem határoztam meg. Szóval lényeg a lényeg 10 perc múlva néma csöndben alukált az egész szoba.Hát mit meg nem tesz egy neveges egy kis nyeremény reményében, nem???

Előzmény: Rachela (258)
Rachela Creative Commons License 2001.01.15 0 0 258
Banjus, ebben nem értek veled egyet. A gyerekeket (legalábbis ami a Negeves csoportunkat illeti) érdekelte az asztali áldás, különben nem próbálták volna megtanulni az oszlopról. A gond ott volt, hogy ők nagyjából mind az első vagy a második osztályt végezték, és még nem tudtak olyan gyorsan olvasni, hogy követni tudták volna a (ráadásul számukra teljesen érthetetlen) szöveget. Ezt most nem azért irtam le, hogy veled vitatkozzak, hanem azért, hogy akik kivülállóként (lásd Kilroy) olvassák a topicot, ne azt a következtetést szűrjék le, hogy a táborban elmondott áldások és imák a "kötelező rossz" kategóriába tartoznak.
Előzmény: banjus (257)
banjus Creative Commons License 2001.01.14 0 0 257
Hát a,i az idei német csopit illeti, tényleg nekik találták ki a ciril betüs változatot.
Mi megpróbáltuk a gyerekeknek megtanitani az imákat, de valahogy nem nagyon ment. Hiába másoltuk le a Birkát hámázont kb 30 példányban, még az első 2 kiosztásnál meg is próbálták követni, hogy hol is járunk valójában. Aztán már egy gyereket sem foglalkoztatott, hogy a kezében van-e a papir, vagy sem, mert nem volt számára fontos a dolog. Ha meg valaki mégis kiváncsi volt a szövegére, akkor az olvashatta a falon kiragasztott plakátról, amit mindig mutogatott valaki sorról sorra.
Előzmény: Mad-Rich (256)
Mad-Rich Creative Commons License 2001.01.14 0 0 256
Néhány éve majdnem minden reggel kezembe nyomta Smuel bácsi a papírokat (igen, azomat, amiket van aki életében nem látott), és nekem kellett kiosztani, s beszedni, rajta volt (és van is, mert ott van ma is a BetDavidban egy szekrényben) a két ima héberül, fonetikusan, és fordításban. Sőt van ciril-fonetikus + oroszfordításos verzió is (kifejezetten a németeknek:).
Mad-Rich
Előzmény: TZAL (255)
TZAL Creative Commons License 2001.01.14 0 0 255
Jidele, nem nagyon áll össze nekem ez a hozzászólásod szép kerek egésszé. Nem értem, miért baj, hogy az van a mifkadon, ami van. Aki többre vágyik, az nyugodtan elvonulhat a BeszDuvedbe egy sachreszra. A mifkadon egyebkent is eleg nehez wassolni, meg kulonben is, miert szempont az, hogy mennyi idot vesz igenybe? Aki vallasos, az wassol felkeleskor, es akkor is wassolna ha az 5 percet venne igenybe. Egy nem vallasos ember szamara viszont a 3 mp is sok a wassolasra, leven, hogy szamara az teljesen felesleges procedura. Pont jo az az imamennyiseg, ami a mifkadnal van. Nem megterhelo, nem valik unalmassa a nem imadkozo emberek szamara es 12 nap alatt megtanulhato az egesz. Igy a chanichok ugy mennek haza, hogy tudnak fejbol 2 imat + az asztali aldast. Szerintem nem rossz teljesitmeny ezt beleverni chiloniak fejebe ugy, hogy eszre sem veszik a verest :))))))
Előzmény: Jidele (250)
Carrie Creative Commons License 2001.01.13 0 0 254
Drága Jidele! Van még vicced???? írd le nyugodtan!
egyébként kinek hiányzik az a rengeteg sma-s papír? /egyébként én amióta járok szarvasra azóta mlég egy db-t sem láttam belőle/
visszatérve a mifkádhoz és az ickóhoz no meg a hangszóróhoz, va n némi igaszság abban, hogy ickó nem lenne ickó hangszóró nélül! pedig ki kéne próbálnia!
Jidele Creative Commons License 2001.01.13 0 0 253
Naaa, nem tudjátok? Akkor elárulom: Peula és Peulina
HAHAHAHAHAHAHAHAHAHA, hihihihihihihihi:))))))))))))
na, ennyira azért nem jó....
Előzmény: Jidele (252)
Jidele Creative Commons License 2001.01.13 0 0 252
Tehát elment. Remélem élvezettel olvasgatjátok a vicceimet, mert most küldök még egyet:
Hogy hívják a szarvasi szappanoperát?
Előzmény: Jidele (251)
Jidele Creative Commons License 2001.01.13 0 0 251
Nem vagyok benne biztos, hogy elment az előző hozzászólásom. Nézzük csak...
Előzmény: TZAL (249)
Jidele Creative Commons License 2001.01.13 0 0 250
Igazából nem is a szállingózó chanichokkal van baj, hanem a mifkadot is átalvó madrichokkal. Szerintem be kéne vezetni, hogy aki nincs mifkádon, nem kap reggelit. Persze azok, akik részt vesznek a rendes imán, a Beit Davidban, azok kivételt képeznek:). Amugy Tzal igazán optimista az a hozzáállás, hogy a Smát és kicsik reggeli imáit mondják a mifkádon. Egy gyerek kb 3 éves korában már felkeléskor mondja a Mode anit, wassol,ezután jön a Tóra civa,és nem a Smá című dalt énekli, a Jói-ten nevének kihagyásával. Kb a wassolás 3 mp, a Tóra civa pedig max 10.Amugy hova tüntek azok a papirok, amiken legalább a Smá szövege rajta volt??????????
Előzmény: TZAL (249)
TZAL Creative Commons License 2001.01.13 0 0 249
Egyébiránt szerintem ennek a reggeli mifkadnak pusztán logisztikai okai vannak. Így biztosítható az, hogy mindenki egyszerre érkezzen a kajáldába és ne kelljen 2 órán keresztül reggeliztetni a szállingozó chanichokat.

TZAL

TZAL Creative Commons License 2001.01.13 0 0 248
A közös reggeli imát sacharitnak hívják :) A mifkad egy katonai eredetű szó, a pakad parancsol gyökből származik és kb. reggeli parancsismertetést jelent. Magyarul ugyanezt zászlófelvonásnak hívják minden normális táborban, de ugye mi most Szarvasról beszélünk :)))))))))))))))))))

TZAL

jung Creative Commons License 2001.01.12 0 0 247
Janóval utoljára a repülogépen találkoztam, bizonyítandó, hogy a világ bermilyen nagynak is látszik, azért kicsi.
Előzmény: banjus (246)
banjus Creative Commons License 2001.01.12 0 0 246
Mi van Jidele? Agyadra mwent a sok tanulás? Vagy ezek már elvonási tünetek?
Ha már a kérdezésnél tartunk, kinek mondd valamit az hogy PEpe vagy Janó? Persze Rachelán kivül???
Előzmény: Jidele (239)
Rachela Creative Commons License 2001.01.12 0 0 245
Szia Kil!

A mifkád az a közös reggeli ima, amikor összegyűlik az egész tábor és elmondjuk a Smá Iszráélt és a kisgyermekek reggeli imáját. Utána szokott lenni egy rejtvény, ami a nap témájához kapcsolódik, és ezek után lehet lerohanni a kajáldát.

Egyébiránt figyelem a topikot

Hehe, Big Brother is watching you :-)))

Kiváncsi vagyok, hányan olvassák rendszeresen a topicot olyanok, akik nem szólnak hozzá...

Előzmény: Kilroy (242)
banjus Creative Commons License 2001.01.12 0 0 244
Hát a mifkád csak anyyit tesz, hogy minden reggel van egy közös ima, amit héberül mifkád. Javitsatok ki ha tévedek. Szóval a dolog lényege, hogy a tábor közepén összegyűlik az összes táborozó+madrichok, és Jickó elégedetten ordibál a hangosbeszélőjébe. Tulajdon képpen, mivel sokan szeretik ellógni eme dolgot, nem is kéne neki hangositás. De anélkül már nem is lenne Jickó Jickó:))
Banjus
Előzmény: Kilroy (242)
banjus Creative Commons License 2001.01.12 0 0 243
nem voltam a csopidban, csak egy asztalnál ült a mi csopink a tietekkel, és pont mi ültünk ea közepén, igy kerültem melléd

Banjus

Előzmény: Kenny23 (235)
Kilroy Creative Commons License 2001.01.12 0 0 242
:-))))
(Bár a poént igazából nem értem, de azért biztos jó poén :-D)

Egyébiránt figyelem a topikot, csak outsider lévén nem írok belé, ezért tűnhet talán olybá, hogy eltűntem belőle... :-)

Előzmény: Rachela (241)
Rachela Creative Commons License 2001.01.11 0 0 241
Nem tudjátok? Hát mifKÁDban, természetesen! :)))
Előzmény: Jidele (240)
Jidele Creative Commons License 2001.01.11 0 0 240
Mielőtt elmennék aludni, mondok egy viccet.
Miben fürdik Jitzko?
A választ a nővérem adja majd meg
Jidele Creative Commons License 2001.01.11 0 0 239
Vigyázz Szarvas, a maffia megint támad. Ezúttal hol bukkannak föl a ******* maffia ügynökei?
Kenny23 Creative Commons License 2001.01.11 0 0 238
aaaa Tzal nem olyan:)
vagy ilyen reg nem talalkoztam vele?

Kenny

Előzmény: jung (236)
Jidele Creative Commons License 2001.01.11 0 0 237
1,2,3,4..NEGEV!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Akkor is az én csoportom tudja a legkirályabban üvölteni ezt, és akkor is őkj csinálják a legjobb szendvicseket- persze csak ha nem nézek oda:)
jung Creative Commons License 2001.01.11 0 0 236
Kezdem elveszteni a fonalat en is...
Annyit segitek, hogy TZAL nem tanult levest fozni, o csak veri az asztalt, ha a felesege rossz levest rak ele :-)
Viszont amikor mar mindenkit kezdtem ismerni (Banjussal talalkoztunk a hanukkabalon) Hal' istennek jottek ujak. A ket Komaromrol es Carrie-rol viszont fogalmam sincs, hogy kicsoda. Viszont ha mar Kenny23 itt van, akkor megkerdeznem, rajtunk kivul ki latta W.E. -t lovagolni Szarvason? Eletreszolo elmeny volt :-)
Udv. T.
Előzmény: Carrie (234)
Kenny23 Creative Commons License 2001.01.11 0 0 235
igen en voltam aki 96 tajekan fozes muveszetet probaltam elsajatitani. be kell latnom nem nagyon sikerult:( a csopimban voltal vagy csak mellettem ultel?

Kenny

Előzmény: banjus (233)
Carrie Creative Commons License 2001.01.11 0 0 234
Andi segíts! Le vagyok maradva! Ki a TZAL??
aKI LEVESEKET TANULT FŐZNI??
Szia Rachel! Közelebbről ismerlek téged??

Carrie

Előzmény: banjus (233)
banjus Creative Commons License 2001.01.11 0 0 233
Kenny!!!!

Mondd csak ugye te tanultál leveseket főzni úgy 1996 tájékán? Akkor ugyanis mellettem csücsltél a kajáldában és kritizáltad a leveseket, majd kijelentetted, hogy erre te 2-est kapnál jó esetben.

Banjus

Előzmény: Kenny23 (232)
Kenny23 Creative Commons License 2001.01.08 0 0 232
mar ket eve nyomulok az vendeglatasban, de azt hiszem most mar meg is allapodom itt, mert ez nagyon bejott! mondhatom jo anyag:))))

Kenny23

Előzmény: TZAL (231)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!