Nem elég lazák az izmaid, izületeid. Ez rögtön látszik. A válladat kellene sokat lazítani. Ahogy Hurvinyek kolléga is írta, hajlított a karod vízfogásnál. Nincs elég magasan a víz feletti fázisban a könyököd. Lóg a csípőd, a lábad meg még inkább. A lábtempód tényleg inkább hátráltat, mint segít, nagyon behajlítod, a tested nagyon elfordítod. Lévégételnél mintha egy kicsit meg is emelnéd a fejed és úgy fordítanád el. A víz alatt, mintha egy kicsit túlzottan magad alatt húznál. Ezt (is) magasabb könyöktartással lehetne kiküszöbölni. Viszont a fejed, két légvétel között egészen jól tartod, lefelé nézel.
-Először valamiképp a vízfekvéseden kellene javítani. Deszka két kézzel megfog, a felőled levő végét!, kar kinyújt, fej behajt a vízbe, és így lábtempó, és csak akkor emeled ki a fejed, amikor levegőt veszel, és nagyon figyelni, hogy a csípőd, lábad megemeld. Ehhez persze valakinek kintről kellene figyelni. A fenekednek (szinte) kint kell lenni a vízből, lábak nyújtva, csípőből induljon a lábtempó.
- Az nyújtott kézzel történő vízfogást csúsztatott kartempóval lehetne javítani. Az egyik karod elöl nyújtva, a másikkal kartempó után mellézársz, és akkor indítod az addig nyújtott karoddal a kartempót. Ezt kombinálhatod azzal a gyakorlattal, amikor a kint lévő karodat, magas könyöktartás mellett, vagy úgy lendíted előre, hogy az ujjaid hegyével végigsöpröd a vizet, vagy pedig előrelendítés közben egy pillanatra megérinted a vállad.
Igen, egyetértek. A lábra sokat kellene edzeni deszkával, mert az nagyon rossz. És talán érdemes lenne sokat úszni csak karral, tenyér-ellenállással bolyával a láb között, hogy ne csavarodjon ennyire.
De csak szvsz, én azért manapság kezdtem újra az edzést sok-sok év múltával. Nagyatádon még nem bírtam 1 órán belül úszni. Tehát csak fenntartásokkal kezelni amit írok.
Azt írom le, amit én másképp próbálok csinálni (nincs róla filmem, szóval nem tudom, mennyire sikerül :)
Karod a vízfogás elött be van hajlítva (mint ha vizilabdát vezetnél) és a tested tengelyét célozza. Egyenesebb karral, vállszélességű vízfogással tudod nyujtani a vízfogás távolságát
Fejed nagyon kint van a vízből, ezt erősebb karmunkával maj könyebb lesz vízalatt tartani. Levegővételnél az elfordítás helyett kicsit meg is emeled törzsből, tovább növelve az ellenállást
Húzásnál a felsőkar nagyon mélyen van, szinte a vízzel párhuzamosan mehetne
Nem látom a karmunkánál a tolófázist, ami nagyon sokat adna hozzá a dinamikus mozgáshoz
Csípőtől lefelé a tested szerintem túlságosan kicsavarodik és a lábaidat annyira behajlítod térdből, hogy az már inkább fékez
Elkezdtem felkeszulni a jovo evi Atádi versenyre. Ennek örömére elkezdtem újra úszni is, ehhez kérnék egy kis tanácsot is. Feltöltöttem ide egy kis videót, aki ráér megnézni, megtenné, hogy meg is kritizálja? Most, hogy kívülről látom magam, látom, hogy sokminden rossz, de ennél részletesebben? Bármilyen ötlet, tanács, kritika jöhet. (A minőségért elnézést, a leánykám csinálta kis fényképezővel, legközelebb, ha lesz valami változás amit esetleg érdemes felvenni, majd jobbat produkáltatok).
A 30 nap, 30 ironman első országos és világcsúcsa összetettben 356:33:17, a tulajdonos Rokob "Robokob" József. Szőnyi "Racemachine" Ferenc az utolsó napokban a második helyre szorult 358:35:58-as eredményével, amivel 1 perc híján 21 órával tudta leszakítani az első nem magyar versenyzőt. A 22 indulóból 7 fejezte be a versenyt (még egynek az utolsó napi ideje még nincs beírva, még ő lehet, hogy beért végül, csak hamarabb adták ki az eredményt).
Szóval Rokob kezdi leszakítani Szőnyit, már két óra előnye van, ezzel szemben Szőnyi csak nem egész 18 órányira tudott eltávolodni a harmadiktól. :-) Különben is lassul a csávó, már 12 óra feletti ironmant nyom. :-)
De durva! A 22. napon Rokob megelőzte Szőnyit, és kemény három perccel vezet előtte, míg a harmadik helyen álló 15 órányira van tőlük. Erre már nincsenek szavak.
Te aki gondolati síkon sokfelé elmerengve nézel a világba. Arra gondoltál már, hogy aki nem fizet az kitúr egyet a kedvezményes nevezésből? Kinek jó ez? Egy hekker könnyedén kilőhetné az összes kedvezményes nevezést.
Ez az út is biztos valahová vezet, bizonyára ez nem maga a cél.
Engem is meglepett, mert tavalyelott meg januarban nyilt a nevezesi lista, tavaly nem figyeltem, most meg csak ugy raneztem egyik nap. Aztan a kovetkezo meglepetes az volt, hogy nem idoszakra, hanem nevezesi darabszamra van a kedvezmeny, es mar - kb. 1 honappal a verseny utan - az elso kategoriarol le is csusztam.
Sebaj, beneveztem a masodik kategoriaval, es at is utaltam rogvest a zset. Most mar nem akkora a porges, a masodik 226 nevezobol meg csak 20 koruli fogyott el.
Tudod miért töröltek? Hallották hírét, hogy már most milyen formában vagy, és féltek, hogy pályacsúcsot mész. Az meg a rendezöknek plusz költséget okoz :D
Ma töröltek az atádi nevezési listáról, mert nem utalta át a nevezést követően 7-napon belül, (10 hónappal a verseny előtt) a nevezési díjat. A szabály az szabály.
Na ja, ez az ami megfogott az Ironman-en (én váltóban indultam, csak úsztam - 1 óra - utána csak figyeltem a nagyokat). Volt, hogy gyors, elől menő ember (időfutam géppel, látva hogy nem molst kezdte) került a kijárathoz közelítve a "csak" teljesíteni akaró mögé, aki ott kacsázott előtte. Na mondom itt ordítás lesz, kiindulva a montis versenykből. DE semmi sem volt. Nyugodtan megvárta, míg kibénázza magát előtte a másik és egy rossz szó nélkül folytatta. És nem egy ilyen volt, utána direkt figyeltem. Összehasonlítás képpen a montis versenyken még a végén is agylobot kap valaki, ha felnttartják. Pedig az, hogy 70. vagy 71. az tök mindegy szerintem, utálok is ilyenre járni. Sajna a triatlonhoz meg még gyenge vagyok, a futáson nagyon. De majd edzek.
Amúgy nekem leginkább az tetszett, hogy azt kaptam, amit előzetesen elképzeltem, vagy még talán többet is..Rengeteg beszámolót olvastam, és kialakult bennem egy pozitív kép főleg a közegről, a versenyzőkről.. Régebben (vagy 10 éve utoljára) látogattam outi versenyeket, az ottani mezőny azért más volt (vagy én voltam fiatalabb és máshogy fogtam fel), ott ment a méregetés, milyen bringád van, mennyire lehetsz erős, én vagyok a király..stb, ez mindig is idegesített..
Ebben a triatlonos mezőnyben meg nem azt éreztem, hogy vagyok én és vannak az ellenfelek, hanem inkább olyan volt mint egy csapatverseny..:) Mindenki bíztatott mindenkit, pl amikor elbringáztam valaki mellett, odaszólt nekem, h hajrá..egy versenyen... Persze onnantól kezdve már én is bíztattam másokat, amikor csak úgy láttam, h jól jöhet..Ez nekem egészen új, és állatira jó érzés.. Szóval a kényszerű feladás ellenére sem tört meg a lendületem, mert persze fontos, h beérjek, meg később fontos lesz az is, hogy minél jobb idővel, de közben már maga a közeg is feltölt, nem pedig lemerít fejben..:) Remélem ez sosem fog változni..:)