Keresés

Részletes keresés

Alpári Gnác Creative Commons License 2023.11.30 -1 1 10855

TME-n ugyan Rubycon nincs, de Panasonic és Nichicon ezrével.

 

A szállítás húzós, ha jól emlékszem, 2000 Ft minimum de cserébe 2 nap múlva csenget a futár.

Előzmény: Zoknyah (10851)
XANTIi Creative Commons License 2023.11.30 0 1 10854

Vannak 105 fokos és LOW-ESR típusaik is.

Előzmény: XANTIi (10853)
XANTIi Creative Commons License 2023.11.30 0 0 10853

Ezt vitatom. A HQ-nál elég korrekt pl. az elkó választék. De a Lomex is jó. Ami náluk nincs, azt pl. a mouser.com-ról szoktam rendelni. A fuvardíjak néha elég "érdekesek", figyelni kell.

Előzmény: Zoknyah (10851)
_nyunyuka Creative Commons License 2023.11.30 -2 0 10852

Időnként több alkatrész is kell. Lomex, Farnell, TME. 

Előzmény: Zoknyah (10851)
Zoknyah Creative Commons License 2023.11.30 0 0 10851

Hol veszitek az alkatrészeket? Újrakondiznék egy-két cuccot, de eddig még nem találtam olyan hazai boltot, ami a Jamicon, Samxon, Chengxing, Hitano és hasonló ezerórás kínai vackokon kívül árulna mást is. A Farnell szuper lenne, ha lehetne mindent darabra is venni és nem csak a legjobb esetben ötösével, de inkább tízesével. Ebay ugyanez, a legtöbb tételből nem kell 10 db, csak mondjuk 2-3 max. Ha valamelyik hazai bolt véletlenül árul Rubycont, Panasonicot vagy Nichicont, akkor nincs semmilyen választék. Még a középkategóriával is kibékülnék ha lenne olyan bolt, amelyik a teljes választékot árulja és nem csak néhány típust.

Ellenállás, zener ugyanez, ahol van X ott nincs Y. Ha mindkettő van, akkor nincs Z. 

Vagy teljesen reménytelen a dolog és nagy tételben kell méregdrágán vásárolni Farnellről, aztán majd jó lesz valamire később?

5bdc Creative Commons License 2023.11.29 0 0 10850

akkor vakteszten pl. öt emberből 3-4 fel tudja ismerni a különbséget..

 

Esetleg valaki ismeri ennek a fizikáját?

A bejáratott vezetékben jobban csúszik az elektron?

 

5bdc

Előzmény: Törölt nick (10841)
Veterán kezdő Creative Commons License 2023.11.29 0 0 10849

..."Meg kell tanulni az alapáramkörök működését és a többi már jön magától."...

Előtte nem árt a középiskolás fizikával és matematikával nem elégséges szinten

tisztában lenni. Kisegítő iskolásoknak reménytelen a feladat... :-))

 

Előzmény: Qqberci (10845)
mmormota Creative Commons License 2023.11.29 0 0 10848

A Hifi Magazin utolsó, megszűnés előtti számában többek között arról volt szó, hogy kis színes korongok felragasztásával hogyan lehet javítani a hangképet. A szerző azzal ért el komoly javulást, hogy a közeli utcasarkon levő közlekedési lámpára ragasztott néhányat.

Most kezdjünk el műszaki érveket sorolni egy ilyennek...

Előzmény: XANTIi (10846)
Qqberci Creative Commons License 2023.11.29 0 0 10847

Tulajdonképp az lenne a korrekt, ha az audio spektrumot szétszednék frekvencia szerint és mindet külön illesztett kábelen továbbítanák és a végén újra összegeznék...

Előzmény: XANTIi (10846)
XANTIi Creative Commons License 2023.11.29 0 0 10846

Persze. Időnként mocorog bennem a kisördög, hogy ilyen elvakult népségnek feldobjam az impedancia illesztett audió kábelek rémálmát. Mert ugye akkor nincs reflexió, visszaverődés. Tehát tisztább lenne a hang. Biztos be lehetne bolondítani rendesen a világukat vele.

Előzmény: Törölt nick (10841)
Qqberci Creative Commons License 2023.11.29 0 0 10845

Szerinte a TTL kapuk pedig a 74xx-es IC-k korát jelentik, ami mára erősen elavult

 

A kapuáramkör nem avult el, tele van vele a zsebed. Hogy aztán  az TTL, DTL, ECL, CMOS, vagy más, valamilyen exotikus megoldás (például csöves), az m,ár technikai részletkérdés.

 

hogy hol van olyan, ellenőrzött, hiteles, lektorált tankönyv, ami leírja, hogy melyik "állatka" mire jó 

 

Ilyen nincs. Meg kell tanulni az alapáramkörök működését és a többi már jön magától. Az "állatkák" meg szaporodnak, mint a gomba...

 

Előzmény: Tutti a Frutti (10840)
Törölt nick Creative Commons License 2023.11.29 0 0 10844

Ja, köszi, látom ezt is, csak kíváncsi vagyok, melyik évtizedben számított utoljára problémának: "Many S/PDIF implementations cannot fully decouple the final signal from influence of the source or the interconnect. ... If the DAC does not have a stable clock reference then noise will be introduced into the resulting analog signal." :--)

Előzmény: somytomy (10842)
Törölt nick Creative Commons License 2023.11.29 0 1 10843

Hadd válaszoljak én is: nem véletlenül emlegettem korábban a mentorálást. Mivel egy ember egész élete sem elég, hogy "mindegyik állatkáról" megtanulja, hogy mire való és annak ismeretében hozzon döntést, hogy melyiket alkalmazza, így kénytelen hallgatni valakire. Az, hogy kaptál néhány választási lehetőséget, azt jelenti, hogy a megszólalók szerint vannak olyan paraméterek, amiken te is el tudsz gondolkodni, hogy melyiket válaszd, és utána arrafelé kutatni, tanulni tovább. Nem fogsz olyan könyvet találni, ami ne csak egy részterületről adna áttekintést vagy ne lenne túl felszínes, csak címszavakat érintő, mert több egy könyvbe sem fér már bele - főleg magyarul nem találsz olyat.

 

A másik pont a tanulási folyamat megváltozása és a hitelesség és lektorálás. Megint csak a hatalmas ismeretanyag miatt ma már nem így szerezzük be az információkat, egy-egy kiemelt forrásból, mert hálózatban élünk és alkotunk annak minden előnyével és hátrányával. Hogy mást ne mondjak, egy ideje a szoftvercégek, a nagyok is, hatalmas mértékben támaszkodnak a szabad szoftveres világ közösségei által készített és karbantartott szoftverekre (fel is van tüntetve mindenütt, hogy mi mindent használtak fel). Cserében (és jó esetben) ők is visszaadnak valamit a közösségeknek, időnként nem is keveset. Arra is kialakultak a módszerek, hogy hogyan lehet a veszélyeket kordában tartani (pl. közös adatbázis a világban a sérülékenységekről, amik automatikusan és kötelezően figyelembe lesznek véve a "kommersz", vagyis nagyszoftverek fejlesztésénél, karbantartásánál stb.). Ma fokozottan igaz, hogy a tankönyvek inkább csak felkészítenek rá az alapok megismertetésével, hogy hogyan tudod utána megszerezni, értékelni a minket körülvevő rengeteg leírásból, információból a számodra szükségeset. A mások által jobb-rosszabb minőségben összehordott anyagok, építési-, működési leírások, rengeteg hasznot hoznak - cserében időnként pontatlanabbak, amikkel meg kell birkóznod.

 

És ezzel eljutottunk ahhoz, hogy miért prüszkölnek a topikban, hogy ez így nem fog menni neked - mindenki a saját stílusában. Az általad írtak alapján túlságosan nagy különbség van a tudásod és aközött a tudás között, amivel ezt a projectet meg tudnád valósítani. Minimális elektronikai (!) és számítástechnikai ismeretek, nyelvismeret hiánya (a hálózat közös nyelve az angol) stb. - ennek ellenére egy saját utat kérsz számon másokon és nem alkalmazkodsz, nem látszik, hogy próbálkoznál a felkínált lehetőségeknek legalább utánanézni (vannak még fordítógépek is szép számmal).

Előzmény: Tutti a Frutti (10840)
somytomy Creative Commons License 2023.11.29 0 0 10842

Apróság, de a wiki szerint az S/PDIF a Manchester kódolás egy változatát használja, amiben minden bit elején van szintátmenet az órajel szinkronizálására.

Előzmény: Törölt nick (10833)
Törölt nick Creative Commons License 2023.11.29 0 0 10841

Amikor analóg (jeleket átvivő) kábeleket hallgatnak meg, akkor vakteszten pl. öt emberből 3-4 fel tudja ismerni a különbséget, ez már szignifikáns, tehát valamilyen jelenség biztosan van, pár évtized alatt azért összejött némi tapasztalat.

 

A hálózati kábel más tészta: mikor a falban és a szolgáltatóig akármilyen vezeték is lehet, de pont az utolsó méter számít, az nemcsak műszakilag, logikailag is röhej.

Előzmény: XANTIi (10839)
Tutti a Frutti Creative Commons License 2023.11.29 -1 0 10840

Mivel az utánad író korlátoltságról és rosszindulatról tett tanúbizonyságot, amit többen erősen támogattak, így a tények:

 

Nem tartozom azon suttyók közé, akik egy kémprogram által adott milliónyi irreleváns reklámtalálatot tartanak referenciának.

Azok közé tartozom, akik a tényeket, valódi tudást, információt keresem és az alapján próbálok valamit hasznosítani.

 

Ha weben rákeresel, találsz egyetemi elektronika tankönyvet, ami az alap elemektől eljut a tranzisztorig, sőt a TTL kapukig.

Ennyi.

 

Elektronikai mérnök ismerősöm kiröhögött, hogy nincs olyan, hogy "a" tranzisztor, mert az egy állatorvosi ló, egészen másról van szó, amikor erősítésre vagy kapcsolásokra kell használni, ha jól értettem a két végletet a hosszas hadarásból.

Szerinte a TTL kapuk pedig a 74xx-es IC-k korát jelentik, ami mára erősen elavult, és a valódi tudást csak egyetemi mérőlaborokban szerzett gyakorlattal lehetett megszerezni, ezért van magas fizetése.

 

Amiről viszont itt a fórumon beszéltek, azok különböző IC-nek nevezett "állatkák", amiket a rájuk írt kódokból azonnal tudtok.

 

Úgyhogy továbbra is az a kérdésem, hogy hol van olyan, ellenőrzött, hiteles, lektorált tankönyv, ami leírja, hogy melyik "állatka" mire jó, amiket ezen a fórumon is néhányan írtak, hogyha "ez" van ott, akkor az "erre meg arra" jó, de ha "az" van ott, akkor az "erre, meg emerre meg amarra" jó.

 

Remélem, így már a suttyóknak is érthető a valódi helyzet.

Előzmény: mmormota (10824)
XANTIi Creative Commons License 2023.11.29 0 0 10839

Bizony a hálózati kábelt is "be kell égetni", x üzemóra után éri csak el a legszebb hangját!

Komoly pénzekért vállalják is a műveletet felkent mágusok!

Előzmény: 5bdc (10838)
5bdc Creative Commons License 2023.11.29 0 0 10838

Szia.

 

Ez szerintem olyan,mint az aranyozott 230V -os csatlakozó vagy a nagy pénzekért

"bejáratott" hangfal vezeték.

De ez,csak az én véleményem.

 

5bdc

Előzmény: kápés (10827)
Törölt nick Creative Commons License 2023.11.29 0 0 10837

Ha DAC-ot táplálsz az illető órajellel, akkor az mindenképpen számít, de hogy mennyit és mennyi csak a túllihegése a dolognak, azt nem tudom megmondani, eléggé hajlamos ez a világ a túlzásokra... Építettem-vettem párat, volt is különbség a hangjukban (sajnos főként csak fejhallgatózni tudok itthon), de sokkal prózaibb okokból - leginkább a műveleti erősítők környékén voltak meglepetések -, valamint nem az ilyen írásokban szereplő szinten. És persze az egyirányú aszinkron átvitel miatt az abszolút pontosság is számít, de azt pl. nem nagyon látom, hogy OCXO-kat használnának. Talán csak ki kell várni és egyszer az is divat lesz. :--)

Előzmény: XANTIi (10834)
Törölt nick Creative Commons License 2023.11.29 0 0 10836

Ja, nem említettem: az S/PDIF-en mindig egyirányú adatátvitelről van szó, nincs párbeszéd, így hosszú távon, ha a küldő és a fogadó készülék protokollal foglalkozó áramköreinek órajeleiben különbség van, akkor hosszú távon mindig lesznek olyan pontok az átvitelben, amikor a fogadónak vagy el kell dobnia egy frame-et, vagy közbe kell szúrnia egyet. Ez nem olyan torzítás, mint amire a linken hivatkoznak, és pattanás sem lesz a hangban, ennyit simán el lehet titkolni a hallgató elől. :--) Feltéve, ha nincs nagy százalékos különbség a kettő közt, nem nagyon gyatra az eszköz, mindenesetre az órajel abszolút eltérése is számít a névlegestől. ADI-2 DAC FS-t egyébként rögtön felismertem, ismerős volt a hátsója a fotókon, de az nem ad hozzá túl sokat a leírtakhoz - talán az sem, hogy az induláshoz képest már a duplájába kerül, szóval extra kategóriájú, de azért még nem számít(ott) milliomos-játékszernek.

Előzmény: Törölt nick (10833)
XANTIi Creative Commons License 2023.11.29 0 0 10835

Ma már az nem számít aprónak. De szerszám és rutin valóban kell. Annyi viszont mégsem, mint egy új megépítéséhez.

Előzmény: skywalker75 (10832)
XANTIi Creative Commons License 2023.11.29 0 0 10834

Nem értek a bitmágiához. De. Rádiótechnikai célra kellett 10 és 20 MHz-es TCXO. Jobb fajta.

Van sok, occón is. Ami meglepett, hogy alapvetően pont HighEnd HiFi célra ajánlják ezeket.

Meg a nagyon kicsi fáziszajt is kiemelik. Nem gondoltam volna, hogy ott ekkora pontosságra van igény.

Előzmény: Törölt nick (10833)
Törölt nick Creative Commons License 2023.11.29 0 0 10833

"Ezt kérném véleményezni."

 

Műszaki fórumba írtad a kérdést, nem hifis-be, ezért gondolom arra vagy kíváncsi, lehetséges-e a különbség. Analóg átvitelnél még el tudom képzelni a nüansznyi különbségeket tranziens-átvitelben meg hasonlókban, a digitálisnál viszont mérhetőnek kell lennie a vett jelfolyam megváltozásának, adatvesztésnek, ill. tudni kell, hogy befolyásolja-e a lejátszást a jitter vagy sem, amiből valamennyi minden átviteli úton és protokollal keletkezik.

 

Mivel digitális jelfolyamról van szó és nem valami magas sebességről, elég egyszerű lenne megnézni, hogy a vevő ugyanazokat a biteket látja-e, mint az adó, de nem tették meg. Egy olcsóbb logikai analizátor is röhögve naplózná neked ezt a néhány megahertzes jelfolyamot (ha nincs tömörítés alkalmazva), és össze lehetne hasonlítani őket. Másfelől a vakteszt is segít - bár kis különbségek esetén nem szeretik az A/B teszteket, inkább összbenyomást írnak le. Ami csak annyira precíz, amennyire az ember: ehhez szerintem elég kevéssé. Annak idején a CD-kről való grabbelés köré is mítoszokat szőttek, aztán kiderült, hogy a jobb CD-játszók bitről bitre ugyanazokat az adatokat szolgáltatják...

 

A másik kérdés a bitek helyességén túl a jitter szokott lenni. Az S/PDIF protokoll aszinkron jelfolyamot használ, vagyis nincs órajel átküldve az optikai kábelen, tehát a jel ütemezését vissza kell állítani a vett jelből, a bitek változásának sebességéből. NRZ(I) kódolást használ, ami azt jelenti, hogy ha egy ideig nincs változás a bitekben, pl. csupa nullák, akkor a küldő beszúr egy ellenkező "stuff bitet", hogy a fogadó ne essen ki a szinkronból, meg tudja tartani a sebességet (ha pl. csupa nulla értékű hasznos bitet kell átvinni, pl. a hang hiányát).

 

Ez már egyfajta jitter, hiszen egy kicsit változni fog a küldő és így a fogadó órajele a stuff bitek mennyiségétől, csakhogy az S/PDIF ennél bonyolultabb: amúgy sem lehet közvetlenül ezzel a jelfolyammal táplálni a DAC-ot a vevőben, így ez a jitter nem hiszem, hogy érvényesülne. Ugyanis az S/PDIF-ben frame-ek vannak plusz adatokkal (és PCM-ben kódolt hanggal), tehát eleve gyorsabb ütemezéssel kell küldeni az információt, hogy abból - egy másik, belső órajel szerint - tökéletesen egyenletesen lehessen lapátolni az adatokat a DAC chip-be. Pl. egy buffer töltődik adatokkal a készülék mikrokontrollerében az egyik oldalról, és az a saját órajele alapján, ütemezetten továbbítja a DAC-ba, de meg lehet ezt az egyenletességet még másként is támogatni. Mindenesetre ennek a végső órajelnek a minősége számít.

 

Ami általában az átviteli módszereket illeti, akkor kell gyanakodni, ha eleve hibajavító algoritmusok vannak beépítve egy adott protokollba, mert akkor ott eleve számítanak rá, hogy az átviteli közeg eleve nem lesz elég jó. :--) Én viszont csak az elméletet ismerem egy kicsit, ebben még nem mélyültem el sosem, így nem tudom, hogy milyen egyszerűsítéseket, olcsósításokat alkalmaznak a gyártók vagy milyen itt nem említett problémák szoktak előfordulni, de egy rövid optikai kábel esetén, pár MHz sebességnél nehezen tudok nagy problémákat elképzelni, úgyhogy ezzel az egész teszttel kapcsolatban, amit belinkeltél, egyelőre szkeptikus vagyok. Nyilván nem az egyetlen a világban, majd lesz másik is...

Előzmény: kápés (10827)
skywalker75 Creative Commons License 2023.11.29 0 0 10832

Részermről az is megfelelne, de én azt sem tudom, se szerszám, se rutin. Nagyon apró a forrasztás...

Előzmény: XANTIi (10828)
skywalker75 Creative Commons License 2023.11.29 0 0 10831

Azzal nincs gond, ez egy IP55-ös házban van besüllyesztve a falba, jelenleg is működnek 10 éve. Csak már az egyiknél

pislákol az egyik led, ezért kiszedtem , ez van a képen.

Előzmény: Alpári Gnác (10829)
mmormota Creative Commons License 2023.11.28 0 1 10830

Alternatív, olcsó lehetőség: öntapadó led szalagok szabvány LED táppal. 

Előzmény: skywalker75 (10826)
Alpári Gnác Creative Commons License 2023.11.28 -1 0 10829

Nos, aki ezt megcsinálja, az igen bátor...

 

Nem mintha különösebb kihívás lenne egy LED-panelt legyártani, de mivel ez 230V-ról üzemel, ez mindenféle kérdéseket vet fel.

Magamnak minden további nélkül megcsinálnám, de másnak...

 

Öcsémnek csináltam egy kertvilágítás vezérlést, aztán felébredtem éjjel, hogy annyi pénzem nincs, hogy új házat vegyek neki, bár elvileg semmi probléma nem volt a panellel, mégis újra terveztem és kicseréltem.

 

Nem tud ez 12V-os lenni?

Előzmény: skywalker75 (10826)
XANTIi Creative Commons License 2023.11.28 0 1 10828

Nem lenne egyszerűbb a hibás LED-eket cserélni? Akár egy menetben az összeset?  6000 Kelvines minden méretben létezik.

Előzmény: skywalker75 (10826)
kápés Creative Commons License 2023.11.28 0 0 10827

KáCsa optikai kábel teszt | av-online.hu

 

Ezt kérném véleményezni.

skywalker75 Creative Commons License 2023.11.28 0 0 10826

Sziasztok,
keresek valakit , aki elkészítene 6db, a fotón bemutatott LED-es áramkört,.

 

6 db-ra lenne szükségem. A méret 35x118mm, 16 hideg ,

4000K feletti fehér led van rajta kb 2W.

230V a bemeneti feszültség. Várom a jelentkezést és az árat.

Süllyesztett támfalvilágításban kellene cserevilágításnak, mert időközben megszűnt a lámpa forgalmazása, és egyikben már pislákol a led, szóval kelleni fog cserélni.

A legfontosabb a nyák mérete 35mm x 118mm, hogy belepasszoljon a süllyesztékbe.

 

És ami még fontos lehet ,az a bevonat a nyáklemez hátsó oldalán is, amit a képen is látni, hogy kültéren is használható legyen gondolom.

http://www.kepfeltoltes.eu/view.php?filename=68416_led_es_ramk_r_230V_.jpg

http://www.kepfeltoltes.eu/view.php?filename=83516_led_es_ramk_r_230V_.jpg

http://www.kepfeltoltes.eu/view.php?filename=89216_led_es_ramk_r_230V_.jpg

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!