Keresés

Részletes keresés

hadidoki Creative Commons License 2023.04.16 -1 3 76444

Nem számít! Nem engem, hanem őt minősíti a viselkedése!

Előzmény: klogg (76442)
Pulmy Creative Commons License 2023.04.16 -2 1 76443

....no akkor egy kis túrabeszámoló, hátha oldja a vihart a biliben ;) Február, márciusban ügyes- bajos dolgaink végett talán ha kétszer tudtunk elmenni a KDP-re folytatni a bejárást. Ez mellett volt több alakalom, hogy újitgattuk Somogy turistaútjait besegítve a megyei elnöknek és alelnöknek. Ezen alkalmak során teljesen fel lett újítva, újra festve a Cinege- pihenő, Töreki-tavak madármegfigyelő között a Z-. A Cinegétől viszont a Z kunkor meg lett szüntetve, ez szürkítésre került. A madárfigyelőtől Tóközpusztáig részben új nyomvonalon tovább lett festve a Z-, ezzel egyidőben a régebbi jelzések le lettek szürkézve. Jövő vasárnap és máj. 1-én terveink szerint  Z- lesz festve Balatonendréd és Vaskereszt között, mellyel egyidőben a Z- meg fog szűnni Endréd és Tótakilap között. Ennek eredményeként a DBV újabb nagy szakasza kap jelzett útvonalat Vaskereszttől a Cinege pihenőig. Az új útvonal nagyban fogja segíteni  máj.6-án a dbv.tt-n indulókat is, nagy örömünkre szolgálna ha innét a fórumról is üdvözölhetnénk párótokat. Ezek a megmozdulások teljesen összhangban vannak az SMTSz útvonal egyszerűsítési elképzeléseivel. A megvalósítást a megyei elnökök, a Löszölő szervezői és a DBV mozgatói végezték/végeztük el. Természetesen a változások egyeztetve lettek az MTSz-el, a SEFAG-al és a BFNP-vel is. Mi dbv-sek eddig nem igazán jeleskedtünk a festés tudományában, de megfogott és tetszik is, hogy olyat tudunk létrehozni ami segíti mások kikapcsolódását, ezért könnyen elképzelhető, hogy a jövőben többször fogok beszámolni ilyen eseményekről is.

 

... na egy kicsit elkanyarodtam eredeti célomtól, tehát a KDP. Még februárban jártunk egy télűző túrán Szár és Csabdi között, ahol egy hajtóvadászatba is belefutottunk, igaz ez nem a piroson volt, hanem a Váli-patak másik oldalán, de rohadt közel dörögtek a puskák, a vadászok meg kiabálták no para, ellenkezőleg megyünk a másik oldalon. Kösz szépen, ez igaz, de alig volt 50 méter közöttünk....

Márciusban pedig a Hajag tanyái között barangoltunk egy esős nap után. Ezekről osztanám meg a beszámolókat, melyeket fogadjatok szeretettel:

 

https://boglariturazok.blogspot.com/2023/02/kdp_26.html

 

https://boglariturazok.blogspot.com/2023/04/

 

 

klogg Creative Commons License 2023.04.15 -1 2 76442

Úgy kellett volna írnod: "igazad van, nem vitatkozom hülyékkel".

Előzmény: hadidoki (76441)
hadidoki Creative Commons License 2023.04.15 -1 3 76441

Igazad van, megfogadom tanácsodat: Ne vitatkozzál hülyékkel!

Előzmény: Törölt nick (76440)
Törölt nick Creative Commons License 2023.04.15 -6 1 76440

Egy másik hozzászólásra válaszoltam, nem is neked.

Nagyjából ennyi köze volt a kettőnek egymáshoz:

- kék az ég

- de a fű akkor is olyan szép zöld, nem érted!

 

De tudod mit?

Igazad van fiam! :-DD

 

Geszti Péter - Ne vitatkozzál hülyékkel - YouTube

 

(nem kell szó szerint érteni a címet, inkább élvezni a jellegzetesen zseniális Geszti-szöveget)

Előzmény: hadidoki (76439)
hadidoki Creative Commons License 2023.04.15 -1 7 76439

Ez a te véleményed, de hidd el nem mindenki így gondolkozik. És hidd el én sem azt mondom, hogy a stáb nyolcvanegyben vagy nyolcvankettőben lázasan böngészte a statisztikákat, de azt igen, hogy a hazánk szeretete és a természetjárás népszerűsítése nem az utolsó szempontjuk volt a film készítésekor.

A "szépségkirálynő-jelöltekre" való utalásodra meg csak annyit, hogy ha nem akarod megérteni azt amit mondok/mondunk, akkor ne csodálkozzál, ha sokszor elmondjuk. 

 

Részemről lezártam a témát! 

Előzmény: Törölt nick (76435)
hadidoki Creative Commons License 2023.04.15 -2 1 76438

Ez nem most volt, 2013-ban jártam arra. Akkor én a Mária-kápolna (Mária-forrás) felől érkeztem, és teljesen szabadon be tudtam menni a hátsó bejáraton. A jelölések is bevezettek az arborétumba. Jót sétáltam a kertben, majd elől könnyedén kijöttem. (Arra már nem emlékszem, hogy nyitott volt-e elöl is a kapu, de nagy eséllyel igen.) 

Az arborétum előtt még a hegyen éjszakáztam, este a táborhoz egészen közel bőgött egy szarvasbika...

 

Track-et itt találod: http://feltser1.x3.hu/EGYEB/MZ/13-08-17/20130819v.zip

és a leírás is megtalálható a weblapomon.

 

  

Előzmény: jzp2107 (76436)
olahtamas Creative Commons License 2023.04.14 0 0 76437

A múltkor nekünk zárva volt, de sokan átmásztak.

Előzmény: jzp2107 (76436)
jzp2107 Creative Commons License 2023.04.14 0 0 76436

pont téged kereslek (vagy bárki mást aki járt a Magyar Zarándokúton)

 

a Zengő után, emlékszel hogy Püspökszentlászlóra hogy érkeztél?

bevezetett a jelzés az arborétumba?

és simán be lehetett menni? nem volt zárva a kapu?

 

(néztem volna a honlapjukon a térképet, dehát abból ilyen részletességgel nem derül ki semmi....)

Előzmény: hadidoki (76434)
Törölt nick Creative Commons License 2023.04.14 -4 2 76435

Picit hasonlítasz a szépségkirálynő-jelöltekre akik minden kérdésre azt válaszolják: 

-Világbéke! 

És mindenki ujjong. :-))

 

Akkor röviden:

Nagy valószínűséggel a stábot teljes mértékben hidegen hagyta hogy nyolcvanegyben vagy nyolcvankettőben hányan teljesítették a kéktúrát. 

Előzmény: hadidoki (76434)
hadidoki Creative Commons License 2023.04.14 -1 5 76434

"...nem volt céljuk/célja "trendivé" tenni olyanok számára a túrázást akiknek az "erkölcsi szintje lejjebb van"."

Pedig, de! Persze nem az "erkölcsileg alacsonyabban lévők" voltak a célcsoport, és akkor még nem úgy mondták, hogy "trendi", de azzal, hogy (sok más mellett) bemutatták az országot, a túrázás igényét terjesztették. Hisz időnként beszéltek szállás lehetőségekről, felszerelés beszerzési lehetőségekről, stb, stb. Mi ez, ha nem invitálás az útra! 

Ne tagadjuk, jó dolog, hogy mostanában sokan járják a Kéket, az pedig sajnálatos tény, hogy a sok búza közé ocsú is keveredik.

"...a film maga tulajdonképpen Pali személyes önvallomása Magyarországról." 

Hiszen erről beszélünk évek óta: mindenki a maga Kéktúráját járja, mindenki más-más szépséget talál benne, de ettől még mindenki a természetet járja!   

Előzmény: Törölt nick (76433)
Törölt nick Creative Commons License 2023.04.14 -5 3 76433

A kissé ízléstelen első mondat alapvetése is óriási tévedés. 

 

Rockenbauer Pált nem szerencsés a mai "lájkvadász" felfogás alapján megítélni, minden valószínűség szerint őt egyáltalán nem érdekelte hogy hányan indultak el a következő esztendőben a kéken.

Ezt el is mondják csapattársai is. (lásd lent)

 

És mivel tudjuk hogy mennyire elítélték a természetkárosítókat így azt azért joggal feltételezhetjük hogy pláne nem volt céljuk/célja "trendivé" tenni olyanok számára a túrázást akiknek az "erkölcsi szintje lejjebb van".

 

Heincz László:

"Tulajdonképpen a kéktúra útvonala csupán egy apropó, ürügy, hiszen a sorozat nem kizárólag erről szól. Annak a léte és ötlete adta a film apropóját, de mégis: nem ez volt a filmnek a valódi témája."

 

Peták István:

 "Azt gondolom, hogy a nézők éppen azt díjazták többek között, hogy amikor nézték a sorozatot, megélték, hogy ők is jönnek velünk, rácsodálkozhattak Magyarországra, és pontosan érezhették, hogy mi nem akarjuk sem szépíteni, sem csúfítani, ez a film tényleg olyan, ahogy mi láttuk, illetve ahogyan elsősorban Rockenbauer Pál látta... a film maga tulajdonképpen Pali személyes önvallomása Magyarországról."

 

 

Előzmény: klogg (76429)
Smith W. Creative Commons License 2023.04.14 -2 7 76432

Egyetértek. Sok pénz került bele (turistaház fejlesztések, látogatóközpont, útjelzések festése, marketing), nyilván több kéktúrázó és teljesítő is van. Egyrészt megjegyezném, hogy ennek ellenére még ma is sok olyan ember van, akik nem túráznak, és fogalmuk sincs, hogy mi az a kéktúra. Másrészt még így is bőven lehet olyan túramozgalmakat találni, amiket alig teljesítenek az emberek, ott nem kell aggódni, hogy túl sokan lennének útközben. Aki mindenképpen kékezni akar, annak ott van a DDK, amit jóval kevesebben járnak, az AK-n pedig tényleg alig találkozni valakivel.

Harmadrészt érdemes kevesebbet olvasni a különböző közösségi oldalakat, szerintem a terepen sokkal kevesebb problémával szembesül az ember, mint a virtuális térben.

 

Érdemes belegondolni, hogy a "trendiségnek", a több túrázónak köszönhetően sokkal nagyobb a figyelem is, több visszajelzést kap az MTSZ. Azt gondolom, hogy az útvonalon felmerülő problémákat is jobban kezelik. Ma már szinte az egész kékkörön 0-24-ben elérhetőek a bélyegzők, pár éve ez még közel sem volt így. Akár a saját, több évvel ezelőtti tapasztalatainkat vetjük össze a jelenlegi helyzettel, akár mások sok-sok évvel ezelőtti beszámolóit olvassuk, szerintem jobb a helyzet.

Előzmény: klogg (76429)
AttHunter Creative Commons License 2023.04.14 0 0 76431

Nem szokásom, de most egy kicsit irigykedem.

Mármint a Szomjas csuka miatt. :)

Nem baj, most kaptam a Tisza-tó mellől egy csukát és némi sügért, úgyhogy elcsábultam, irány szombaton a konyha.

Előzmény: olahtamas (76430)
olahtamas Creative Commons License 2023.04.14 0 2 76430

Bizony jól elfáradtam én is, este nem kellett ringatni :)

Most meg épp a Szomjas csukában álltunk meg pihenni, de ma csak kb. 200km a vezetési feladat.

Előzmény: AttHunter (76426)
klogg Creative Commons License 2023.04.14 -3 5 76429

Ugyan már. Rockenbauer legfeljebb azért foroghatna a sírjában, mert a sorozat annak idején nem igazán érte el a célját, illetve a hatása kérészéletűnek bizonyult. Nyilván az lett volna a cél, hogy meghozza a kedvet az országjáráshoz, de legfőképp az OKT-hoz. A hivatalos oldal adatai szerint a '81-es bemutató utáni évben, '82-ben valóban megugrott, mintegy 236-ra a hivatalos teljesítések száma az addig átlag 80-100-hoz képest, de '83-ban pl. az égvilágon senki nem járta, azaz 0 teljesítés történt. Utána is maradt a korábbi átlag, nem indultak el tömegek a hatására.

És már megint ezzel jöttök, hogy trendi lett. Hát basszus, Rockenbauernek pont ez lett volna a célja. Sokan, egyre többen teljesítik? Igen. Örülni kéne, hogy minél többen kimozdulnak, ráveszik magukat, kitartóan végigjárják? Szerintem nagyon is. Hogy egyre több ember között arányaiban több az olyan is, akinek az erkölcsi szintje lejjebb van? Hát jó reggelt kívánok, ilyen emberek mindig voltak és lesznek is, csodálkozni, szörnyülködni ezen álságos dolog.

Előzmény: Zolcsi67 (76427)
Zolcsi67 Creative Commons License 2023.04.14 0 2 76428

Valamint a többször is elhangzó „látszik, hogy településhez közeledünk” felütéseket :( A Bükkben meg a Szlovák import sörkülönlegesség üvege, mint „az ismeretlen turista emlékműve”. Ha már Bükk: Cserepes-kőnél az „ezek nem kéktúrázók”.

Előzmény: olahtamas (76389)
Zolcsi67 Creative Commons License 2023.04.14 0 2 76427

Nem tudom hogy minősíteni: a hozzászólás pluszos, maga az alaphír pedig erős mínusz. A "kék" egy trendi izé lett, túrázás helyett, Rockenbauer Pál meg forog a sírjában.

Előzmény: Törölt nick (76382)
AttHunter Creative Commons License 2023.04.14 0 0 76426

Oké, így már értem a Kevély-nyergi Barbakán történetét. :).

Szoktunk mi is csinálni ilyen ki-be szállogatós-sétálós-továbbmenős köröket, és szerintem sokszor jobban elfáradunk, mintha túráznánk egyfolytában.

 

Előzmény: olahtamas (76422)
Törölt nick Creative Commons License 2023.04.13 -3 1 76425

Erőlködtem én is egy kört, bár most nem készültem a beállításokkal, pár hasonló azért akad:

 

 már csak a csonkja van a hármas-gesztenyének

 

Előzmény: olahtamas (76413)
Pulmy Creative Commons License 2023.04.13 -2 1 76424

Tamás

 

írok privátban , nézz rá

Előzmény: timetable (76421)
HEV Creative Commons License 2023.04.13 0 1 76423

Nem tudom a fb. csoportot követed e, betettem a kérdésedet és valaki be is írta, hogy melyik egyesület szokott ott festeni. A DDP gazdája sosem voltam, max annyira, mint bárki aki valamelyik megyében él.

 

Előzmény: timetable (76421)
olahtamas Creative Commons License 2023.04.13 -3 1 76422

Csak látogatós körtúra, 500 km feletti autózás (Bp-Cegléd-Kecskemét-Soltvadkert-Hajós-Pécs-Baracsi halászcsárda-BP) de nem szeretek sokat ülni egyben a volán mögött, így itt ott rövidebb lábmozgatós séta azért volt :)

Előzmény: jzp2107 (76418)
timetable Creative Commons License 2023.04.13 0 1 76421

Köszönöm a válaszod!

 

Mivel a DDP "gazdái" lényegében ti vagytok, kézenfekvőnek látszott először tőled érdeklődni, még ha az útvonalak karbantartása ebben az esetben nem a ti megyétekhez tartozik. Akkor délután írok az ügyben az érintetteknek.

Előzmény: HEV (76420)
HEV Creative Commons License 2023.04.13 0 1 76420

Nem tudom mi lenne a jó megoldás. Amelyik megyéhez tartozik egy terület annak kellene intézni, én nem tudok ebben ötleten kívül mást tenni.

Előzmény: timetable (76419)
timetable Creative Commons License 2023.04.13 0 1 76419

HEV topiktárs!

 

Tegnap a DDP-t jártam, Komlón én is tapasztaltam a túra Fb-csoportjában már említett problémát, hogy a dávidföldi városrészben felparcellázták a domboldalt pár éve, és a turistaút egy új telek végébe érkezik. Az építkezés egy ideig valószínűleg állt az érintett telken, ezért nem jött elő eddig a probléma, most viszont már készen vannak a telek kerítésének oszlopai, munkálatok folynak rajta, így az átjárás ténylegesen is megszűntnek tekinthető.

 

Hogyan tudom a helyzet mihamarabbi rendezését segíteni? Írjak a komlói jegyzői hivatalnak, fényképet csatolva, beletéve a baranyai szövetséget, vagy a tiéteket is a címzettek közé? A területet a távvezeték nyomvonalát követve valószínűleg különösebb nehézség nélkül ki lehetne kerülni nyugatról. (A rendezési tervben ott csak egy út nyomvonala van, ami szerintem a következő évtized során sem valószínű hogy megépül).

Köszönöm a válaszod!

jzp2107 Creative Commons License 2023.04.13 0 0 76418

csak sétálgatós/rokonlátogatós nap volt, vagy túra is volt?

 

bődületes mennyiségű medvehagymát láttunk bármerre is mentünk

4 napig úgy szendóztunk hogy ott helyben szedtük hozzá a vitamint :-)

 

sajnos még nem virágzott, úgy még szebb lett volna...

 

Előzmény: olahtamas (76416)
olahtamas Creative Commons License 2023.04.13 0 0 76417

Az utóbbiról csak most került fotó a mapy.cz oldalára, mert még nem is volt eddig:
https://en.mapy.cz/s/fusojuraja

Előzmény: olahtamas (76416)
olahtamas Creative Commons License 2023.04.13 -2 1 76416

Csak teljesen véletlenül alakult így, hogy ilyen távoli kéktúrás helyszínt érintettünk egymás utáni napokon.

A múltkori fotózásból, az akkor és most fotók közül a Barbakán kimaradt, meg az Idrisz-Baba Türbéje is.

Ezeket most kerestük fel.

Előzmény: AttHunter (76414)
pozo Creative Commons License 2023.04.13 0 1 76415

Nem vagy egyedül...

Előzmény: AttHunter (76414)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!