Szerintem nem kell ennyire pesszimistának lenni. Vannak előadók, akik bőven 80 felett is turnéznak. Biztos vagyok benne, hogy Jarre is amíg bírja, addig láthatjuk élőben.
Na ezért kellett volna tavaly az ingyenesre jönni Pozsonyba. :)
Tényleg nem olcsó, az egyszer biztos. Nekem persze már megvan a jegy, azért kicsit kínos lenne, ha ilyen Jarre rajongás után a leghátsó sorból nézném, viszont nekem annyi előnyöm van, hogy tavaly már láttam első sorból egy Jarre koncertet, az az élmény már megvolt, hogy pár méterre tőlem játszik a Jarre és két társa, ezért most nem is baj, hogy nem az 50 ezres színpad előtti jegyeket vettem, most egy kicsivel hátrébb lévő, inkább a fényjátékra koncentráló jegyekkel is beérem, az sem olcsó, de még a maximum határon van, amit erre rá merek szánni. Egyébként azt hozzáteszem, hogy így is közelebb leszek, mint 2 éve a DM-on, pedig ez alig pár ezerrel több, mint az akkori, sokkal hátsóbb jegy. Elhiszem, hogy a DM népszerűbb előadó, de azért 2 éve még nem ez volt a gazdasági helyzet globálisan. 77 éves Jarre és 10 éve volt utoljára itt, én vagyok vele, hogy 95%-os eséllyel utolsó koncert a kedvenc előadómtól, amin még ott lehetek.
Úgy felbosszantott, hogy a kedvenc lemezemről megint előásták valahonnan ezt az ostobaságot, hogy nem is írtam hozzá, hogy én egyébként nem is tudtam pontosan, hogy mennyien voltak a Francofolies koncerten. Elvégre az egy zártabb helyszín volt, el sem tudom képzelni, hogy fértek oda be annyian. Valaki aki ott volt személyesen, majd elmesélhetné.
(És persze az is hiba, hogy Jarre nem az olimpia záróünnepségén játszott, hanem a paralimpia záróünnepségén, de ez most ebből a szempontból mindegy is.)
Bárki is írta ezt a szöveget, minden elismerésem, csodálatos, hogy így van reklámozva mindenhol. Persze a WTTOS nem 2021 szilveszterén, hanem 2020 szilveszterén-2021 január 1-jén volt, de ez részletkérdés, a lényeg, hogy Jarre innovatív, újító, változó természetét hangsúlyozza, illetve a legnagyobb koncertjeinek felidézése után a közelmúltat idézi fel.
Nagyon örülök, hogy nem úgy van reklámozva a koncert, hogy az "Oxygene és az Equinoxe készítője ad koncertet". Mert az, hogy így az ezt a hangzást váró öregek pofára esnek mint 2016-ban, még a kisebbik gond, a nagyobb probléma, hogy egy csomó ember nem menne el, mert elavultnak, régiesnek fogják tartani pusztán a név alapján. De így legalább ha beleolvasnak a szövegbe, lesz olyan, aki talán, esetleg mégis elmegy valamiért, valahogy így:
"- Hé, figyeld már haver, Zsár koncert lesz. - Zsár, az a Zsár? Hát milyen öreg az már? Ilyen régies koncert lesz a nagyapának? - Várjá', itt azt írja, hogy tökre modern a fickó, szerintem király lesz, menjünk el - Jó, akkor menjünk."
Ezt osztják meg a magyar oldalak, kivéve azt a nyomorult 24.hu-t, ami képes volt betenni a régi, hibás Wikipédia bemutatót, amit már én rég kijavítottam, de gondolom egy régi saját cikkből lett átmásolva a baromság, hogy a Zoolook lemeze az állatkertek hangulatát idézi meg....... Pontosan tudja mindenki, aki kicsit is képben van, hogy egyetlen nyomorult állat hangja SINCS a lemezen és semmi köze nincs az állatokhoz. Azért Zoolook, mert az emberi kultúrákat a sokféle nyelven keresztül összegyűjtve és bizonyos keretek közé szorítva kiállításszerűen vagy állatkerthez hasonlóan mutatja be, ahogy egy állatkerthez el kell menni ide meg oda, hogy begyűjtsd az állatokat sokféle helyről és utána kifutókat kell építeni nekik, hogy egymás mellett lehessen bemutatni őket, ezért Zoolook, azaz mi emberek vagyunk bemutatva állatkertszerűen. Értem, hogy ez egy ilyen elvont, avant-garde címadás, ami a lemez stílusát meg Jarre kora 80-as évekbeli New York-i művészvilágban való kalandozását tekintve nem meglepő, de aki csak egyszer is hallotta a lemezt, azt tudja, hogy a lemezen nincsenek állatok. Vajon meddig kell várni, míg ezt az ostobaságot elfelejtjük?
A hivatalos oldalán keresd a "newsletter" menüpontot, iratkozz fel és majd az email címedre kapsz linket és kódot, amivel be tudsz lépni az adott oldalra és igényelhetsz rajongói előzetes jegyeket.
Mindig van változtatás, tavaly is mennyi újdonságot kaptunk, teljesen új Azimuth, hegedűs Oxygene 2, új Rendez-Vous 2, gitáros Industrial Revolution, új basszus a Herbalizerhez, még a RV4-et újra elővette hosszú idő után és látványos fájdalommal lejátszotta a népnek, a The Time Machine teljesen új verziója meg elképesztő. Adiescar-al sok új lehetőség nyílik meg, korábban pl. egyik JMJ közreműködő sem tudott hegedülni. És akkor még volt a Les Mots Bleu Francofolies-ban és a Brutalism élőben a Paralimpián. Most is lesznek változások, biztos vagyok benne.
Örülök neki, hogy a magyarok ismét átélhetnek egy Jarre koncertet, nagy szükség lenne több ilyen színvonalú koncertre elnézve hogy milyen koncerteket adnak például idén nyáron is nálunk. Amikre sajnos sokan vesznek jegyet, hát remélem legalább erre is.
Jarre-nak tényleg nagy rajongótábora van nálunk, a lengyeleknél pedig még nagyobb, szóval biztos vagyok benne, hogy sikeres lesz a koncert. Azt mondjuk hozzáteszem, hogy már 2016-ban több beszámoló szerint az volt, hogy elmentek a nyuggerek a 70-es évekbeli nosztalgiázásért, aztán arcba csapta őket a basszus és besértődve indultak haza, hogy "brühühü, hol a régi hangzás", mivel nem néztek utána, hogy mi történt az utóbbi 50 évben, csak a név miatt vették a jegyet. Ilyesmi most is előfordulhat, bár szerintem az utóbbi 10 évben már jobban belekerült a köztudatba, hogy mire is kell számítani. Akinek a pozsonyi koncert tetszett, az menjen, akinek nem, az ne menjen.
Akit viszont valóban érdekel, annak mindenképp ajánlom, hogy menjen. Jarre 77 lesz idén nyáron. Persze fiatalos és egészséges, de tudjuk, hogy nem turnézik gyakran. Volt a 93-94-es, a 97-98-as, a 2007-2011-es egybefüggők meg 10 éve az Electronica. Vajon hány lehetőség lesz még látni itt nálunk?
Egyébként a 'The Concerts in China' (1982) és a 'Music for Supermarkets' (1983) lemezeket kedveled? Azok a Magnetic Fields és a Zoolook közt készültek. Persze egyik sem rendes stúdiólemez. A The Concerts in China ugye egy félig élő, félig stúdióban felvett lemez, aminek a fele a Kínában felvett Equinoxe és Magnetic Fields számok élő verziója, a másik fele viszont teljesen új, máshol nem hallgató szám. A Souvenir de Chine, Finishing Junks at Sunset, a Night in Shanghai, az Arpeggiator, ezeket nem szoktad emlegetni.
A Music for Supermarkets meg ugye az a 30 perces lemez, amiből csak egy darab készült el és azt adta el, a nagyközönség nem is hallotta, aztán el is tűnt egy időre, majd a 90-es években előkerült és a tulajdonos le is játszotta a rádióban, de így csak nagyon rossz minőségben rögzíthette a nagyközönség, szóval, az alapján kellett remake-eket készíteni belőle a rajongóknak, hogy tiszta felvétel legyen belőle. Ma már elég jól meg tudják csinálni úgy, ahogy hangozhat az eredeti: https://www.youtube.com/watch?v=WMF4_7PvEes
Egyébként mivel Jarre nem ostoba és a Music for Supermarkets meg a Zoolook egyszerre készültek, nyilván nagy az átfedés, több Zoolook szám egy-egy részletének egy korai változata ott van ezen a lemezen, szóval ismerős lehet, sőt később a Rendez-Vous 5-höz is felhasznált belőle.
Mindegy, a lényeg, hogy előbb, hogy az utóbbi 25 év lemezeit hallgasd végig, ha lesz rá időd, kíváncsi vagyok melyikek fognak jobban és kevésbé tetszeni.
Még további koncerteket jelentett be! Velencében és Pompeii-ben, történelmi környezetben!!!! Velencét nagyjából 4 évtizede mondogatják, hogy kéne oda Jarre koncert.
Hihetetlen az egész, hogy 76/77 évesen micsoda turnét vállal be, most már kifejezetten hosszú lett a lista:
Ez már nincs is olyan durván messze, főleg valaki véletlenül pont azon a héten a horvát tengerparton akar nyaralni. Azért várjunk még, hátha lesz még közelebb, egy ausztriai mondjuk lehetne. Magyarországon nem tudom lehet-e, de ahogy elnézem, ez nem egy megszokott turné. Fesztiválokra meg mindenféle turista-látványosságok helyszínére van megszervezve, sokszor nagyon nem a fővárosba, hanem akár kisebb településeken. Nem tudom, hogy itt melyik helyszínen lehetne, ami megfelelne egy ilyen koncertnek, ha nem a Puskásban.
Ez igaz, valóban nem csinált ilyesmit Jarre. De pont ezért érdekes ez a látszólagos ellentmondás, hiszen Jarre-t pont azzal piszkálják sokan, hogy "túl könnyen odadobja a régi hangzást, régi stílust, régi hangszert a következő lemezén" és hogy ez biztos azért van, mert még menő akar maradni ennyi idősen is. De sokan nem látják, hogy Jarre valójában éppen, hogy gondolkodásmód terén még attól is egy lépéssel hátrébb van. Dehogy akar ő a mai értelemben menősködni vagy pózolni. Ő egyszerűen azt folytatja, amit mindig is csinált: nem csak zeneszerző akar lenni, hanem közben a műfaji kereteket és magát a zenekészítést is, annak módját akarja előre vinni, fejleszteni, mert abban hisz, hogy a modern kultúrának ez adja az erőt. De ez egy őszinte innováció iránti késztetés és nem egy érzületre való hajtás tartalom nélkül. Amikor interjút ad, lehet hallani, hogy vastagon beleásta magát a binaurális hangzás, a Dolby Atmos zene, a virtuális valóság, a mesterséges intelligencia témáiba. Neki ez nem egy aktuális divathullám, amit egy hónap múlva elfelejt. Inkább beszél ezekről úgy, mint egy szakértő, nem úgy mint ahogy egy zenész vagy sztár beszélne, hogy "húú, de szuper, máris pénzre váltom, gyertek".
Azaz a régi hangzást, régi művészi értékeket féltő, visszafordulni, retrózni kívánó gondolkodás, amit hiányolnak tőle pont azért nem alakult ki nála, mert ezekkel a rajongókkal ellentétben, akik közül sokan egy sokkal kiábrándultabb, szkeptikusabb mentalisáshoz lettek szoktatva, maga Jarre tényleg az 50-es és 60-as évek hagyományos értelemben modern szemléleten keresztül vizsgálja a 21. századi jelenségeket is: komolyan véve, tartalmilag vizsgálva, nem pedig a ingerület alapúan, pózolva, olcsó like-oknak megfelelő módon. Nála nem alakult ki ez a sötétebb, szkeptikusabb, cinikusabb gondolkodás a technológiai innováció iránt, ő tényleg hisz benne, hogy erre kell koncentrálnia művészként, hogy új történeteket írjon, új eszközöket használjon, pont nem menőségből. Hiszen ha így lenne, akkor a ezeket egyrészt úgy használná fel, hogy abból minden esetben több pénzt, több hírnevet szerezzen, másrészt a jelenlegi hullám az AI-tól való félelem, szóval most épp félnie kéne, ha menő akarna lenni.
Itt ez a videó, amin leült vitázni mindenféle fiatal művész/influenszer/aktivista akárkikkel, akik mindenféle cinikus nevetések keretében beszéltek az AI-ról és akkor jött az 1948-as boomer és elkezdte ott megvédeni az új technológiákat, hogy ebben mennyi lehetőség van, de full komolyan véve a témát, példákkal meg konkrétumokkal, fura egy helyzet volt ez: https://www.youtube.com/watch?v=w3PJIVnfXDs
Humorizálni azért csak lehet ezen a helyzeten... hogy annyira limitált, hogy meg sem volt? :D
Na mindegy, a lényeg, hogy az előző hsz-ban leírtam, hogy mi az amiből tudsz CD-t venni és melyik az, amelyikből nem. Lényegében az Interior Music és a Printemps de Bourges kivételével mindet meg tudod venni, de van köztük ami nincs streamen, szóval azok valószínűleg drágábbak is.
Azért, mert ő még az a generáció, aki kimaradt ebből a new age-es jóemberkedésből. Sting már nyomatta a 80-as években, Bono is rákapott később. Már akkor se értettem, mire jó ez. Meg olyanokat olvasol, hogy a Bangladesh megsegítségére szervezett koncert bevételét lenyúlta az egyik szervező. Egyetlen dolog volt, amivel egyet tudtam érteni: Freddie Mercury-ról egészen a haláláig nem lehetett tudni, hogy rengeteget adakozott. Soha nem engedte kiíratni a nevét, mindig teljes titokban tette. Ez csak a később megjelent visszaemlékezésekből derült ki. Na, ez az, amivel 100% egyet tudok érteni.
A Teo Tea CD+DVD-t megvettem volna, benne volt a listában, aztán végül nem találta a tag, ezért nem lett meg. Én kérek elnézést, hogy látatlanban fizettem volna ismeretlen Zsárr albumért. Ráadásul a limitált kiadásért. Jesszusom.