A fő kérdés az, hogy mikor és mihez
pl. építkezéshez legjobban a Borsodi, Soproni Ászok meg ilyesmi alapsörök illenek (és esnek jól), csülökhöz a búzasör (lásd Bajorok), kerti roston sütésekhez valami jóféle Pils tipusú . . . . . . . . stb.
Mostanában a belga söröket vettem nyelőcsöves tesztelés alá, fincsik. Még a gyümölcsös söreiket is megkóstoltam ami elég érdekes, de iható - egyesek szerint viszont vagy sör v. gyümölcs, mert olyan mintha 50 éves Martell cognacot Kóla szörppel inni. . . . . hát van benne valami
Belga sörök: valójában ezek a nedűk jelentik a sörök krémjét. Általában kézműves sörök. A leggazdagabb ízvilág s illatkomponensek, változatos ízek (klf. gyümölcsök, karamell, füstölt ízek, méz stb). Többszörösen (2*, 3*) erjesztett és spontán erjedésű (csak itt a világon!!!) technológia (kriek, gueuze, frambois). Nagyszerű cuvée-k. Hordós és palackos érlelés is szokás. Jellemző képviselők: Chimay (apátsági), Bellevue (gueuze típusú), Leffe (kétszeres double, háromszoros triple, vörös radieuse, világos blonde), Hooegarden, Duval, Kvak mind-mind nagyszerű lehetőség az ismerkedésre. A sörtársadalom nagyágyúi, igényes tartalom, igényes fogyasztóknak...
Mexikói sörök (nem európai piacra szánt spanyol licensz): Corona cerveza: kellemes, friss íz, benne a kukorica eredet érződik (lime-mal körítve - nem citrom - remek szomjoltó nyári napokra)
USA sörök (Budweiser - american, Coors, Lite, Miller): a német pilz típusú sörök, európai társaik követői (sajnos csak követik azokat nem is közelről...) hétköznapi fogyasztásra.
Német búzasörök: Jellemzően bajor, felső erjesztésű, gazdag íztartalommal rendelkező italok. Itthon is kapható példányok: Oberndorfer, Franciskaner, Wiesselburger, Paulaner. Létezik szűretlen hefetrüb illetve szűrt cristalklaar fajtájuk. Ott vannak a szeren...
Német és cseh pilzeniek: krémes, kevésbé kesenyés, sokrétű ízek. Az egész világon elterjedt s kedvelt sörök. Alsó erjesztés. Titkuk a gondos készítésben (tisztasági törv. stb), kíváló alapanyagokban (maláta, forrásvíz stb.) és a fejlett technológiában rejlik. Holsten, Hofbrau, Staropramen,Budvar stb.
Angol sörök: (stout, ale stb): szintén felső erjesztésű, különleges italok. Sajnos kevésbé ismerem őket. Guiness, Murphy's, Kilkenny nagyon jók. Pumpálják a pohárba, éjszín fekete, kemény hófehér hab, isteni nedű.
Egyéb pilz, lager ill. baksörök (osztrák, magyar, francia, ausztrál stb): hát igen, ellentétben a borokkal itt nem tartozunk a nagyhatalmak közé, az már bizonyos. Ennek ellenére megvan a magunk betevő söre. Kicsit keserű, kicsit íztelen, de a miénk. Klf. Ászok és Világosok, Schwechater, Ottakringer, 1686 (vagy 1646???), Kroenenburg mittudomén...
Görög sörök: csak egyet kóstoltam: Hellas Pilz. Lásd előző kategória.
Egyiptomi sör: Stella (nem a belga, hanem helyi ritkaság!!! Made in Egypt). Lefelé hajózva a Níluson sokat fogyasztottunk ebből a kifejezetten rossz ízű, malátakoktélnak inkább nevezhető léből (rémálom 17 helyi fontért)
Root beer: amerikai gyökér (gyömbér???) sör. Gyanús barna szín, hasonlóan rossz íz, üdítős automatában volt, lehet hogy nem is sör volt...???!!!
Leffe Dark a barnák közt nehezen überelheto. A jellegzetes csúcsíves kolostorablakkal díszített balloszeru kehelyben, ujjnyi vastag kokemény habbal, enyhén kávéra emlékezteto utóízzel mmm...
De nem vetem meg az Edelweiss szuretlen búzasört sem citrommal a szájában :-) vagy hétköznapokra egy kis (sok) Sert.
Mikor Miskolcra jártunk egyetemre, a Borsodi volt a standard szomjoltó.
Azóta váltottam.
Hétköznapokon inkább viccelődök (Soproni), néha-néha azonban veszek mást is: Amstel piros+gold, Tuborg a leginkább, de próbálkozom mással is. De őszintén szólva a málnasört, amit a minap láttam a Corában, nem volt lelkem megvenni. Viszont a búzasört igencsak kedvelem (:-)))
Egyébként a hagyományos sörökből a Freibergi a kedvencem: lágy és selymes ahogy a nedű végiggördül a torkodon... Csak egy baja van, itthon nem lehet kapni. Pedig a gyáriaknak egyszer már szóvátettem, hogy tán érdemes lenne küldeniük a Balcsi partjára, hiszen sok német nyaraló Szászországból érkezik és ahogy ismerem őket, a kendvenc ízeiket keresik...
Jó hogy megtudtam, hogy azért szeretem az Amstelt, mert már régóta sörözök! :)
Azért "vészhelyzetben" jöhetnek azok a szar, édes, könnyű levek is! Főleg ilyenkor nyáron.
Aki Erdélyben jár igyon Ursus Premiumot, meg barna Csík sört. Nem hibázhat.
Én 1x ittam csupán gyömbérsört, tehát óriási tapasztalatom nincsen a témában. Engem inkább az illata emlékeztetett az üditőitaléra, nem pedig az íze... Persze lehet, hogy többféle íz létezik, ugye.
Most voltam nemrég egy BeNeLux körúton. A témába még kicsit fejletlen vagyok, de próbálkozom. :-)
Bementem egy boltba és balgán kérdeztem egy belgától /vagy belgán egy balgától :-))) /, melyik a legjobb sörük, mert olyat akarok venni.
Erre csak annyit mondott, hogy kicsit nehéz kérdés, mert kb. 400 féle sörük van. :-O
És én nem tudtam kipróbálni az összeset. :-(((
Itthon azt szoktam csinálni, hogy ha nyugatra megyek (pl. Balaton) akkor Soproni Ászokat iszom, ha keletre, akkor Borsodit, ha pedig Bp-en vagyok, akkor ZB-t.
Vagy mást :-)))
Szerintem vendégségbe a Stellát kell (v)inni.
Ezt általában még azok a lyányok is szeretni szokták, akik egyébként nem szeretik a sört.
Akik meg szeretik, azok biztosan nem mondják, hogy fujj Stella, ezt én má' biztos meg nem iszom. :-))
A Budai Ászok tényleg elég borzasztó. főleg a szaga. de a második után már kezd ízleni.
lehet kapni kb. 78 Ft/ korsó a Klub borozóban
Dózsa György út.- Szabolcs utca sarok.- Troli megálló
na azert kicsit okosabb lettem.. A borsodibol akkor vehettem volna, ezek szerint sokan dicserik.
Megkönnyitené a helyzetet, ha valamelyik sörbarát közületek csinalna a hozzaszolasok alapjan egy nepszerusegi es nepszerutlensegi listat, grafikont vagy mittomén.
Az szerintem a köz javát is szolgálná.
Tul.képp én is megcsinálhatném, de én igen amatőr vagyok hozzátok képest. És leginkább csak csapolt sör tapasztalatom van.
Ha már idepofátlankodtam, akkor hadd mondom el, nekem a Gilde nevű sörözőben a csapolt barna sör illetve a Kaltenberg nevű intezményben a csapolt világos izlett legjobban.
Wagner bátyám : egészség! ne is adjon ám senkinek, kár beléjük csak kihugyozzák :-))
Vendégeeeeek?! Hozááám?! Naaaa.... 1x az a pofoszkodós Fülig Jimmy osont utánam vendégségbe', de aztán egy vasúti kocsiba került, ahol akár szomjan is halhatott volna, de utána majdnem beleszaladt A Kapitány késébe... Na, igy járnak az én vendégeim... :)))
A legjobb Sör pedig az, amit éppen iszoK, de sokk legyen! Egészség!
na azért én nem vagyok ám akkora sörivó...:))
viszont van egy hazai sör, amit soha többé az életben! ő pedig a szonáta... bár budai ászokhoz még nem volt szerencsém...
Ajánlom figyelmetekbe:
http://beer.trash.net Rengeteg féle sört ittam már (van is egy kb.150 darabos sörösüveg-gyűjteményem), amikor azon gondolkodtam, hogy melyiket írjam ide legalább 15 jutott eszembe.
Egyébként szerintem nem is lehet kihozni egyetlen (vagy néhány) sört győztesnek: vannak jobbak, vannak rosszabbak, de például én nyáron a világosakat szeretem, télen a barnát. És mást iszik az ember egy kocsmában, és mást egy étteremben.
Azért írok egy nevet is: Bishop's Finger. (ez egy sör :))) Jó,bár jó drága, ráadásul sikerült a "dizájnt" is elrontaniuk: iszonyú ronda az új címke...
Legrosszabb sör mehet? (ezt valahogy könnyebb eldönteni...)
A legrosszabbat Marokkóban ittam: Stork a neve, helyi. (szegények: arab ország, nemigen lehet alkoholt kapni, és még az is ihatatlan. És eszméletlenül drága)
A hazaiak közül a citromdíjat talán a Budai Ászok érdemelné ki...
:(( persze...persze...
mióta elkezdték nyomni a heinekent, azóta két részre oszlott a sörösök tábora. ez egyik, aki issza, a másik aki fikázza...
szerintem finom, és én ezt iszom már nagyon régen... és éljenek a hollandok!
Tisztelt Hölgyaek és Urak!
A téma jó és örök! (E késői órán igen fenkölt gondolatok jutnak eszembe, de inkább megkíméllek benneteket tőlük. :)...)
Szóval vannak jó és még jobb sörök, persze borzalmasak is. Minden a fogyasztó izlésétől, + a reklámokba beleölt millióktól (10-100 millióktól) függ.
Ezért, igy néhány sör után, az alábbi csak a saját véleményem, senkit meg ne sértsen:
Kezdő sörivók, általában előnyben részesítik a kis komlótartalmú, édeskés söröket (lásd a belga sörök dicséretét alább). Haladók, kis hazánkban a keserű, pils tipusú söröket éltetik (ide tartozom én is). Éljen tehát az Amstel, a Dreher zöld változata, a méregdráda Pilsner Urquell és testvéreik. De a legfontosabb az hogy mikor kinyitod az üveget (dobozt vagy megkóstolod a csapoltat, mindig azt kapd amire számítottál, vagyis ízben teljesen egyforma legyen!
A többi pedidg csak ízlés kérdése...
Na Jóccakát mindenkinek!..
én a Zipfert szeretem leginkább, de Stellát is szívesen iszok alkalomadtán.
Azért az igazi jó félszáraz vörösborokkal nem igazán versenyképes egyik sem (pl Villányi Cabernet Sauvignon). A Sangria sem rossz, igazi női bor.