Ezt nem gondoltam volna. Gondolkodom ezen a Portón, mert még nem voltam ott, de mi vonzza ennyire a sok turistát? Mert én még nem találtam olyat, amiért feltétlen meg kellene néznem. Szeretnék pedig ilyen ötleteket kapni.
Hehe... Saját élmény augusztus hónapban szerzett tapasztalatok alapján: Porto egy élhetetlen, zsúfolt, eszméletlenül hangos város. Az 1 négyzetcm-re jutó turisták száma megszámolhatatlan. De a város szép és hangulatos...
Lisszabon: imádtuk. A tömeg ott eloszlott, a városrészekben barangolni nagy élmény.
Nekem a Lisszabon kártya nem adta ki, ennyit nem utaztunk, általában 1-1 jegy bőven elég volt naponta. 1 éveshez nem értek, szerintem semmit, de Te tudod, hogy békében el lóg-e a nyakadban vagy sem. Aztán jönnek a szubjektív dolgok is, valaki szerint az akvárium gagyi és kicsi, közben Európa egyik legnagybb komplexuma és elég rendesen meg van csinálva.
Sziasztok! Múltkor is jó tippeket kaptam tőletek, gondoltam most is tudtok segíteni. November végén megyünk az egy éves Kislányunkkal Lisszabonba. Lisszabont és környékét szeretnénk megnézni, 7 napot leszünk. Kíváncsi vagyok a kis 1 évesemmel
1. Most néztem, hogy lehet Lisbon Card-ot venni ami tömegközlekedésre (busz, vonat, metró) és múzeumokba, Belém toronyba, vonatjegyre is jó, többnyire ingyenességet biztosít vagy kedvezményeket nyújt. Arra lennék kíváncsi ki az aki használt ilyet, érdemes-e megvenni (a 72 órás 15ezer ft)?
2. Nálatok mi a top10 amit Lisszabonban érdemes megnézni 7 nap alatt egy pici gyerekkel?
Ezen a Portugália fórumon talán már elég sok információ jelent meg Lisszabon tömegközlekedéséről, ahhoz, hogy az idetévedő jövőbeni utazó megfelelően tájékozódni tudjon e témában. A portóiról van még némi hiányérzetem, ezért megkísérlem összefoglalni a város és a környékén tapasztaltakat.
Portó metrós utazási rendszere némileg eltér lisszabonitól. Mindkettő zónákra van osztva, de a portói nyitott, míg a fővárosi zárt karantén ellenőrzési rendszerű.
Portóban jegy nélkül is tartózkodhatunk az állomásokon, peronokon. Az ellenőrzés a járműveken történik. A lényeg az, hogy a feltöltött kártyát az utazás megkezdése előtt a különböző helyeken felállított kártyaleolvasónál érintsük meg. Figyelni erre, mert vannak helyek, ahol nem kimondottan szem előttiek. Például Braga vonatállomásán nem a szokásos helyen a peronok közelében vannak, hanem azoktól kissé távolabb.
Ha zölden világít és mutatja az érvényességi időből még hátralévőt, akkor kezdjük meg az utat célunk felé. Az automatáknál való vásárlásnál a több nyelv mellett állíthatjuk az angolra is. Majd a feltöltés (balra) és az új vásárlása (jobbra) között választhatunk. Napijegy és egyszeri felhasználású menetjegy lehetőségek után a zónahatáros kínálatokban bökhetünk a nekünk megfelelőre. Darabszám meghatározása (mennyi utazásra kérjük) és fizetés a végén. A reptérről 4 zónás jeggyel tudunk a központba jutni. Az ellenőrzés sűrű és szigorú, főleg a zónahatárok környékén. A reptéri metrós kijutásnál vegyünk figyelembe némi ráhagyást, mert akár 20-25 percet is várakozhatunk a peronon a megfelelő járat érkezésére.
Az Andante Tour napijegy lehet 1 (7 €) és 3 (15 €) napos. Villamos és sikló kivételével korlátlanul használható az Andante közlekedési hálózatán a zónák figyelembe vétele nélkül. Az automatáknál ne keressük, mert csak jegyárusítóknál és kioszkokban vehetjük meg. A jegyek az első érvényesítés percétől 24, illetve 72 óráig használható fel.
A vonatjegyek viszonylag olcsónak mondahatóak. Például legutóbb nekem Guimarãesbe egy vasárnapi túra során, (akciósan, oda-vissza) 2 € volt a papíralapú, nyomtatott jegy. A járatok tiszták, pontosak, klímások és wifisek. Braga: 6.40 + 0.50 € SIGA kártyára töltve. Zónák, vonalak és árak itt:
Az optimálisabb fényviszonyok miatt inkább a koradélutáni időponttól javasolnám a Bom Jesushoz való kirándulást, mert akkor jobb fotók készíthetőek a lépcsősorokról, ugyanis délelőtt árnyékban vannak.
Afurada megközelítésének legegyszerűbb módja, ha busszal elmegyünk a Gás megállóig és ott beszállunk a vízitaxiba, ami átvisz bennünket a halászfalu legszebb részére.
Remek utazási élményt és látványt nyújt az 500-as buszvonal (főként emeletes buszt választva), amely a Városháza előtti térről indul, Douro folyó mentén halad és az óceán parti úton Matosinhosba tart.
Uff, tudom, faék-egyszerüségüt kértem, de plíz, plíz nem lehetne-e csak egy kicsikét kevésbé bugyuta? Az Izaurától már annak idején, az elsö sugárzás idején is kivert a víz.
elkezdtem hobbiból portugálul tanulni. Nincs semmi különös célom vele, csak jól hangzik ez a nyelv.
A nyelvtanulás támogatása céljából néznék youtube-on valami portugál nyelvü filmet-sorozatot-dokumentumfilmet-izét, csak nem tudom, hogy keressem. Itt valaki tudna valami tippet adni? Ha lehet, valami faék-egyszerüségü müsor kéne, most vagyok túl a második órámon ;)
Jól beszélsz németül? Szeretnél a világ vezető márkáinak dolgozni, mint a Netflix, Microsoft, Expedia, netán a Google? Esetleg munka után a tengerparton ejtőzni?Akkor Lisszabon csak RÁD vár!
Itt akad konzervanyag, akinek csak hirtelen 1-3 napos program kell, az bekattintja és megtervezi, de tetszés szerint át is lehet variálni, vagy minimum a látnivalók/egyebek listáját látni lehet, nyitvatartással, térképpel, távolságokkal és megsaccolt időszükséglettel, pár átfogó fényképpel, látogatói terheléssel. Pár várost már azért összeraktam így, vagy kategóriákra bontva kerestem látnivalókat hátha máshol elkerülte a figyelmem.
Amúgy ne csak mindig fikázzak, ezek pld. tök jók, látnivalóstól környékestől, bár a hotelt lehagyhatták volna róla, a parkolók viszont jól jönnek. Kinek mi:
Régebben még iPadra is vittem, azon kicsit jobban kezelhető, aztán maradtam a papír alapúnál :-)
Mellé 1-2 odajutást, egyebet külön szoktam jegyzetelni, de mindig más a hóbortom, most éppen kinyomtatva összekészítettem nyitvatartással/egyébbel, azt egyszerűbb helyi erőnek vagy TAXIsnak megmutatni, ha valamerre úgy megyünk.
"Ennyi erővel akkor már Google térkép és az rögtön pozíciót mutat, azt sem kell betájolni."
Örülök, hogy te csak azt használod. Kiváló döntés! Szinte mindenki ismeri és népszerű is. Ezért nincs is értelme itt bemutatni, így én sem tettem.
Ellenben nekem még volt annyi erőm, hogy néhány lehetőséget ajánlottam a hozzászólásomban leírtak szerint. Ezek a cuccok más adottságokkal rendelkeznek, mint az általad említett. Nem jobbak, csak másmilyenek. Igény szerint egy mindig használható alternatívát is nyújthat az online térképek helyett.
-metro, bus, villamos és a Cascais, Sintra hév 10,40
Bár mi külön vettünk a hévre, asszem az returba 5 euro volt. Reggel még pont eltudtunk menni a lejáróban lévő 24 órás jegyünkkel a hévhez. Vettünk csak hév jegyet, amikor este visszaértünk akkor meg feltöltöttük a kártyát újra 24 órással, talán a kompossal, mert másnap terveztünk menni a Cristo Reihez. Kinek hogy jön ki a lépés. :)
Segítség lehet néhány népszerűbb portugál város térképe a telefonra töltve. Nem kell bontogatni, gyűrögetni a hajtogatós térképeket és netes költség sincs használata során. Offline módon bárhol/bármikorwifi nélküli helyen is hasznunkra lehet. Nagyobb méretük miatt kinagyítva élesen láthatóak a kisebb részletek is. Részletgazdagon jeleníti meg az aktuális helyszíneket különböző témakörben.