Keresés

Részletes keresés

Nobody1 Creative Commons License 2021.05.03 0 4 4784

Most nincs sok állatom. A kendermagos tyúkok mellett most csak cigája birkák, egy puli meg egy magyar vizsla és egy cirmos van. De régebben voltak már kecskéim, galambjaim, gyöngytyúkok (nagyon buta madarak), bronzpulykák, kacsák, libák, vadászgörények és minden évben van pár mentett madár, állat is...

De, hogy ON is legyen, van gólyafészkem, (sajnos megint üresen), van örvös galambom, természetesen széncinkém, házi rozsdafarkúm, erdei pintyem, fekete rigóm, vad és balkáni gerlém, mezei verebem és seregélyem, remélem megint lesz füsti fecském és tövisszúró gébicsem kis őrgébicsem is, hogy csak a birtokon fészkelőket említsem.

Aztán minden évben akadnak újdonságok. Idén az egyik akácfán épp dolmányos varjak fészkelnek. Tegnap meg egy őszapó fészkét fedeztem fel az egyik szilvafán. Napok óta egész éjjel énekelnek a fülemülék is, sokszor az ablaktól pár méterre a bokrokon. Szerintem ők is költeni fognak.

Télen itt nappalozik néhány erdei füles a borostyános akácfán, néha fészkelnek is, ha találnak szarkafészket. A szomszéd tanyaromból minden nap meglátogat a kuvik (már-már "barátok" vagyunk) és a porta szélén a nagy nyárfákon egész télen rendszeresen ücsörögnek a réti sasok. Nyáron a birkalegelőn naponta pockoznak/bogarásznak a nagy kócsagok és minden nap rengeteg vízimadár is átrepül fölöttem. Mostanában már hallom a bölömbikát, a nádi tücsökmadarat, a gulipánokat, stb, stb...

Aztán napi vendégek az őzek és mezei nyulak, néha sajnos a róka és a borz is. Nyáron rengeteg fürge gyíkom van és szinte minden évben találok mocsári teknős tojásokat vagy frissen kikelt kis teknősöket. Szóval van itt minden, vagyis majdnem minden... :-)

Persze dolog is van, de nem vészes ha ezt szokta meg az ember. Legalább nem kell fitnesz-stúdióba járkálni... :-D

Előzmény: Törölt nick (4783)
Törölt nick Creative Commons License 2021.05.03 0 0 4783

Akkor nem csak a tyukicák boldogok :)

Sok ember szeretne lakni a "természet làgy ölén" vagy legalábbis mellett , de kicsit idillikus elképzeléseim vannak nekem is erről, viszont biztosan rengeteg a munka. Az ember gondolom az állatokkal kb egy időben kel és fekszik, ez egy általanosítas, de úgy vélem részben igaz.

Ha nem vok indiszkrét milyen állatkak vannak? Csak amit szívesen osztasz itt meg...

Előzmény: Nobody1 (4782)
Nobody1 Creative Commons License 2021.05.03 0 1 4782

Valóban van néhány tyúk is - sok egyéb mellett. :-)

De én ilyen szempontból kivétel vagyok mert 36 éve egy természetvédelmi terület szélén, tanyán lakom...

Előzmény: Törölt nick (4781)
Törölt nick Creative Commons License 2021.05.03 0 0 4781

Ja láttam, tyúkok vannak, szuper!

Boldog tyúkok tojásai? Ezt vmelyik tojástárolón láttam, boldogok ha viszonylag szabadon kapirgálhatnak :))

Nem kell sok egy tyúk boldogságához :)))

Előzmény: Törölt nick (4780)
Törölt nick Creative Commons License 2021.05.03 0 1 4780

Köszi a választ. Memorizálom fedőtollak :)

Spec. én rossz példa vagyok abban a tekintetben, mit visel el egy ember és mit nem, mert nem zavar már egy jó ideje a a szarka csörgése sem, a varjúkárogást is megszoknàm, közben arra gondolnék, milyen jó, hogy nő egy kicsit az egyedszámuk.

De az emberek többsége a saját egoista céljait teszi első helyre, nem hajlandó kompromisszumra a természettel sem, viszont folyamatosan használni akarja a Föld minden forrását, úgy hogy nem ad vissza semmit és a végletekig kimeríti. Mindeközben mindent sterizilizálunk magunk körül, még a fogpiszkálót is darabonként csomagoljuk és lassan Wall-E világában találjuk magunkat. Én sem vagyok kivétel, mivel szinte lehetetlen visszatérni akár 20 évvel ezelőttre, amikor nem volt minden agyonracsomagolva. Ránk testálják a gyàrtók.

Egyre több területet hódítunk el a természettől, utána puffogunk miért jön be a varjú, gerle, medve, róka a településekre. Rá vannak kényszerülve szerencsétlen állatok. Én sem vagyok sokkal jobb persze a Deákné vàsznánàl persze.

Bocsi az offêrt csak mérgelődtem egy sort.

 

Tartasz otthon szárnyasokat? Gyöngytyúkot esetleg? 

Előzmény: Nobody1 (4779)
Nobody1 Creative Commons License 2021.05.03 0 0 4779

"Vhonnan ilyen tollat talált:)"

Igen, de előtte meg ezt írtad:

"látok ott vmilyen más madár tollait, azokat a fekete fehér pöttyöseket,  esetleg tengelic vagy fakopáncs farktollai? A rozsdafsrkúnak inkább barnàs narancsos a farktolla."

Na mindegy, lépjünk túl ezen. (Egyébként a képen láthatók nem pehely, hanem fedőtollak. Ezek alsó része is pelyhes, így jó fészekbélés...)

 

Vetési varjú:

Valahol mindkét félnek igaza van.

Gondolom Te sem szeretnél hajnali 5-kor rikácsoló varjútömeg zajára ébredni és egész nap este 9-10-ig azt hallgatni. Ugyanúgy azt sem szeretnéd, ha az utcán sétálva a fejedre,vagy a fagylaltodra piszkítanának és a leszórt rengeteg ürülék és törmelék, kiöklendezett kitinpáncél és egyéb köpetek, kidobott elpusztult fiókák sem egy szívderítő és turistacsalogató látvány az utcákon és közegészségügyileg is több mint kifogásolható, stb...

A vetési varjú egyszerűen nem oda, nem városokba való!

Kényszerűségből települtek be mert megszűntek a mezőgazdasági területek közelében lévő kisebb "bokorerdők" melyek évszázadokig a varjútelepek otthonai voltak és a természetes táplálékbázisuk is jelentősen lecsökkent.

Mivel az összefüggő erdőket nem kedvelik, a városok magas fáin viszont aránylag nyugalmas költőhelyet találtak és a szemétben bőséges élelmet, így oda települtek. De ez nem jó sem a varjúnak, sem az embernek és a varjútelepeken fészkelő kék vércséknek végképp nem, mert ők nem mennek utánuk...

 

 

Előzmény: Törölt nick (4777)
Törölt nick Creative Commons License 2021.05.02 0 0 4778

Vetési varjú: 20 éve védett itthon és 50.000 ft az eszmei értéke wiki szerint

Előzmény: Törölt nick (4777)
Törölt nick Creative Commons License 2021.05.02 0 0 4777

"Vhonnan ilyen tollat talált:)"

Így írtam pontosan. 

Remélem nem OFF

Mi a véleményetek, hogy Siófokon el akarják a helyiek zavarni a varjakat, azzal a felkiáltással, hogy csúnya a hangjuk, meg piszkítanak? Úgy olvastam a természetvédők védelmükbe vették a varjakat. Én is inkább a term.védőknek adok igazat, bár nem lakom arra :)

Hm?

Előzmény: Nobody1 (4775)
Törölt nick Creative Commons License 2021.05.02 0 1 4776

Rendben köszönöm, örülök, hogy tájékoztattál:)

Az jó, ha kevésbé érzékenyek az ominózus madarak, én is csak feltevésszerűen írtam az érzékenységükről.

Azt viszont nem írtam, hogy saját tollaival bélelte volna a madárka. Csak talàlgattam milyen tollak lehetnek és azt írtam vhol lelte őket a madárka. A gyöngytyúk jó info, köszi. Igen igazad van vslószínű pehelytollak ? lehetnek, semmikêppen nem farktollak.

Tök jó, hogy a fórum is éledezik, mint a természet, remélem beindul mint a tavasz.

Nem szakértő, de madàrbaràt Zelemir

Előzmény: Nobody1 (4775)
Nobody1 Creative Commons License 2021.05.02 0 1 4775

A rozsdafarkú és a széncinke sem érzékeny különösebben az ilyen zavarásra, amit a fészekbe benézés, befotózás okoz. A cinke például még "meg is támad", vagyis megpróbál elijeszteni ha a kotló madár fölött leveszed az odú tetejét. Persze amíg nincs tojás vagy fióka, addig könnyebben elhagyhatja, de ehhez kíméletlen zavarás és fészek szétdúlás kell - általában. De nem minden madárfaj tolerálja ennyire a zavarást, így nem árt pontosan tudni ki a fészek lakója...

Az a pettyes toll gyöngytyúk tollnak tűnik. (Az énekesmadarak szinte soha nem bélelik saját tollaikkal a fészküket és főleg nem kemény, merev faroktollakkal.)

Előzmény: Törölt nick (4768)
Törölt nick Creative Commons License 2021.05.01 0 1 4774

Off.

Tökéletes. Én is hasonszőrű vok. Nekünk párommal két kamasz fiunk van, mi már középkorúak vagyunk, gyerekeket "beoltottam" a természet szeretetével.

Ma pl.fagyiztunk, most is eddig is kizárólag tölcsérbe kérjük a gombócot. Marha zabos vagyok a sok egyszer használatos sétáló fagyisedényre meg műanyag kiskanàlra.

 

Ma találkoztunk verebekkel ( még jó, hogy nem vérebekkel :))feketerigókkal, szajkóval és újabban már a szarkát meg a galambokat is megszerettem :)))

Előzmény: MAN10 (4773)
MAN10 Creative Commons License 2021.05.01 0 1 4773

Én is, ahova lehet, bicajjal megyek, a kocsim pedig lágyhibrid. A 6 éves kisfiammal már többször megbeszéltük a szelektív hulladékgyűjtés fontosságát, és gyakoroljuk is. Ennek ellenére átlagos család vagyunk, de utálom a szemetelést, kuplerájos udvarokat, amiket lehet látni. Nem vagyok "elvakult zöld", de igyekszem jó példát mutatni, és a környezetemben rendben tartani. Meg persze nyugodt fészkelőhelyet biztosítani néhány madárnak! 🙂

Előzmény: Törölt nick (4772)
Törölt nick Creative Commons License 2021.05.01 0 1 4772

OFF Csupàn az emberi természet árnyoldala. Én amikor felmentem 1 db.politikai fórumra, mert amúgy nem politizàlok majdnem elájultam és még finoman fogalmaztam.

Amúgy nem vok egy függő típus, de a fórumozás addiktív sajnos. 

Az autóson azért biztos vannak hasznos infok.

Én is vezetek, de igyekszem tudatosan, ahova lehet gyalog vagy rollerral eljutni (gyerekkoromban kimaradt roller :)

Kicsit sajnálom, hogy csak pár éve lettem viszonylag körny.tudatos, persze korábban sem voltam pl.pazarló. Viszont korábban kellett volna úgymond zöldülnöm. 

Előzmény: MAN10 (4770)
Törölt nick Creative Commons License 2021.05.01 0 1 4771

Akkor bocsi. Ezek a  madarak már valóban az emberek kis szomszédai :)

 

 

 

 

 

Előzmény: MAN10 (4769)
MAN10 Creative Commons License 2021.05.01 0 1 4770

Még csak annyit írnék, hogy tök jó így, ilyen normális hangnemben beszélgetni itt a fórumon. Féléve vettem egy új autót, és tagja vagyok a típus fórumának is, de szörnyű, hogy ott mi megy... Kioktatás, leszólás, okoskodás, piszkálódás... 

MAN10 Creative Commons License 2021.05.01 0 1 4769

Nem zavarom én őket, figyeltem, mikor mennek el, és akkor, gyorsan fényképeztem. A másik odúban cinegék laknak, már etetnek szerintem. KB. két percenként érkeznek, fordulnak, váltják egymást. Tegnap az sem zavarta őket, hogy a fa alatt nyírtam a füvet, a fejem másfél méterre volt tőlük. 

Előzmény: Törölt nick (4768)
Törölt nick Creative Commons License 2021.05.01 0 1 4768

Szépen kibélelte a madárka: mohával, szőrrel és látok ott vmilyen más madár tollait, azokat a fekete fehér pöttyöseket,  esetleg tengelic vagy fakopáncs farktollai? A rozsdafsrkúnak inkább barnàs narancsos a farktolla. Vhonnan ilyen tollat talált:)

Viszont, nem akarok károgni vagy vészmadarkodni, hogy stílszerű legyek és nem értek hozzà, más szakavatottabb, de szerény véleményem szerint nem biztos, hogy olyan jó befotózni a madárfészekbe, főleg ha már tojas van.

Nem biztos, hogy igazam van, de sztem a madarakat ez elriaszthatja esetleg. Meg kéne nézni ezt guglin.

Tudom, hogy szívmelengető a készülö fészek , de talán távolabbról jobb csodálni.

De nagyon jó, hogy így szereted a madarakat. 

Én láttam ma egy csodálatos szajkó párt.

Előzmény: MAN10 (4766)
PowerLift Creative Commons License 2021.05.01 0 2 4767

Zelemir, MAN10!

Köszönöm szépen válaszaitokat!

MAN10 Creative Commons License 2021.04.30 0 0 4766

Belefényképeztem a feltételezett rozsdafarkúak készülő fészkébe. 

Törölt nick Creative Commons License 2021.04.29 0 1 4765

Sok szerencsét az új beköltözőknek. Vhol olvastam, hogy a klímaváltozàs miatt egyre kisebbek a madarak, úgyhogy inkább a tollak színe, madár küllemének egyéb paraméterei dominálók, mintsem a mérete. Bár nyilván ez csak minimálisan változik.

Ha rozsdafarkúnak véled, biztos azok. Szeretnek ők is házak mellett lenni.

Kiraktuk a papagàjainkat most levegőzni, napfürdőzni, mit össze nem dumcsiznak a madarakkal. Nagyon élvezik.

Még érdekesség, hogy jó lenne már tényleg mindenféle tüzijátékot meg petárdázást full betiltanának, mert nem nagyon írják sehol, de bizony a madaraknak is rosszat tesz, az ijedtségtől elpusztulhatnak, nemcsak a kutyákra, macskákra veszélyes a tüzijáték.

Előzmény: MAN10 (4764)
MAN10 Creative Commons License 2021.04.29 0 1 4764

A 4742 számú hozzászólásomban bemutatott c típusú odú iránt érdeklődik valami madárpár. Rozsdafarkúnak nézem őket, de nem vagyok biztos benne. A rigót viszont nem látom a fészek körül, mióta megrakta. 

Törölt nick Creative Commons License 2021.04.29 0 0 4763

A kis gurmanok : )

Előzmény: MAN10 (4762)
MAN10 Creative Commons License 2021.04.29 0 2 4762

Nálam voltak télen is feketerigók. Az almafa csúcsán lévő, elérhetetlen almákat ették még januárban is. Most meg a gilisztákat húzgálják a földből. 🙂

Előzmény: PowerLift (4760)
Törölt nick Creative Commons License 2021.04.29 0 1 4761

Imádom a fekete rigókat. A hímek gyönyörűen énelnek itt nálunk is a háztetőkről, énekük így messze elhallatszik, vonzva a nőstényeket. Azt hiszem 25.000 ft eszmei értékük.

Úgy tudom egy részük marad télen is, mások a Földközi tengerhez, Olasországba költöznek.

Szerintem mint más madaraknál is, ha az ember eteti őket parkokban és vegyes az étrendjük, azzal egy picit arra is ösztönzi őket, hogy maradjanak, de nem biztos. Télen feltétlenül kell etetni sztem.  Én is tanácstalan vok néha mi a jó.

Szegény feketerigók túlontúl barátságosak és könnyű prédái a macskàknak. 

Ha látunk madárra vadászó macskát zavarjuk meg a cicust.

Az esetleges saját macskát ivartalanítsuk, tartsuk bent a házban, a macskák többszöri etetést kívánnak, a kintinek perforàció mentén szakadható csengős nyakörvet a nyakàba.

Ha elkap egy madarat, próbáljuk megmenteni, akár úgy hogy otthon istápoljuk vagy elvisszük madármentőhöz.

Előzmény: PowerLift (4760)
PowerLift Creative Commons License 2021.04.28 0 1 4760

Üdv! Mennyire jellemző a Magyarországon városi parkokban, ligetekben fészkelő fekete rigókra, hogy elköltöznek télen?

Törölt nick Creative Commons License 2021.04.20 0 0 4759

Igen sokan helytelenül egész évben etetik a madarakat, infantilizálva ezzel őket. 

Az egerek és emberek jól megvannak egymással?

Viccet félretéve a ti komposztálótokban vannak? Mi célból?

Tényleg érdekel. 

A videók jók!!!

Előzmény: Madarak az ablakban (4758)
Madarak az ablakban Creative Commons License 2021.04.20 0 1 4758

Sziasztok!

A Madarak az ablakban YouTube csatornánkon mostantól nemcsak madarakról lesznek tartalmak hanem több különböző állatról mert a madáretetési szezonnak vége.

Egerekről készült tartalmaink:
https://www.youtube.com/watch?v=N7pWBvLBxu4&t=8s

YouTube csatornánk:
https://www.youtube.com/channel/UCoOYha5hbml3bSweTQq5YnQ

Instagram:
https://www.instagram.com/madarak_az_ablakban/

Törölt nick Creative Commons License 2021.04.10 0 0 4757

Ügyes vagy és az akác még természetes megoldás is, jó választás. :)

Előzmény: MAN10 (4756)
MAN10 Creative Commons License 2021.04.10 0 1 4756

Igen, tényleg örülök. 🙂 Nálunk is sokféle madár megfordul. Arra a fára, amin az odú van felakasztva, én nagy tüskés akác gallyakat kötöttem, meg el is zavarom a macskát, ha látok. 

Előzmény: Törölt nick (4755)
Törölt nick Creative Commons License 2021.04.10 0 0 4755

Akkor nagy a boldogság...:)

Mi kertünket látogatják feketerigók, gerlèk, galambok, fakopáncsok, cinegèk.

Két éve a szomszéd macska szájából szedtük ki a kis fakopáncsot és vittük madármentőkhöz. 

Diófa törzsére, ahogy javasolják, tekertem egy kis szögesdrótot a macska ellen, ugyanúgy felmászik rajta ( vakartatja magát a kis cudar) és már fent is van a hàztetőn. Legalább ivartalanítottàk a cicát, öröm az ürömben.

Magyarországon rengeteg ritka madár él, ill.lassan minden madár ritka és államilag nem nagyon foglalkoznak a védelmükkel. Még az állatvédelmi kérdőív sem nagyon tért ki a vadon élő madarakra-állatokra sajnos.

Előzmény: MAN10 (4754)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!