egyetlen jóga sem mentes a hindu vallástól, ha csak, mint egészséges pózokban megtartásos és testmozgásos gyakorlatokra nem gondolok...
" A jóga (szanszkrit: योग) a tudat átalakítását, illetve a karma és az újjászületés (szamszára) körforgásából való megszabadulás (móksa) elérését szolgáló indiai vallási módszerek és technikák.[1] A keleti bölcselet egy formája, ami Indiában fejlődött ki a hinduizmus kulturális közegében. Több indiai bölcseleti munka tárgyalja és igen fontos szerepet játszik a hindu szellemiségben. A jóga tudománya, a hozzá kapcsolódó világlátás minden bizonnyal az ókori Indus-völgyi civilizációban gyökerezik.[2] "
" A modern pszichiátria egyenlőre nem úgy vizsgálja a teljes test és elme problémáját, ahogy a jóga rendszere immár pár ezer éve azt leírja "
Nos, a pszichiátria-pszichológia egy pár száz éves kutatások, tanulmányok, megfigyelések, következtetések, sok esetben téves diagnózisok és horror kezelések összegyűjtött kóresetekből kreált könyvnek köszönhetően lerakott alapokból folyamatosan fejlődő tudománnyá vált..., főleg itt nyugaton, az indiai filozófia, ami vallásirodalmi, vallástörténelmi misztériumokra épül, szétválaszthatatlanul... Így jön képbe az a sok jógi, guru, szellemi vezető, akik ebből a környezetből áthelyezték " tudásaikat " a nyugati féltekére és felhasználták szintén a vallásfilozófiát, az orvostudomány lelki és szellemi ágazatát képviselő irodalmakat..., hisz így tudnak olyat nyújtani, trendi eszközt adni erre a civilizációs állapotra, ami számukra hiány ágazat volt!
A nyugati orvoslás is kezdte hasznosítani, felvenni a keleti technikákat, beépíteni praxisaik szolgáltatásai közé..., így már részben egy versenyhelyzet állt elő..., ám az emberek ha csak meditációs gyakorlatokra vágytak, inkább elmentek egy hindu guru, vagy krisnás, buddhista, esetleg valamely jóga központba, helyi oktatókhoz... Van különbség a származásból adódó mentális készségek között..., mint mentális rezerváció, avagy külsődlegesség és a belső viszonyok között!
Hogy értsd, ki milyen céllal oktat, ki milyen céllal akarja elsajátítani azt a meditációs módszert és ki milyen belső indíttatástól vezeti a másikat, akár észrevétlenül tudatosan!
A keletről származó jógát sem tartom letisztult technikának, ahogyan egyetlen keleti színezetű meditációs rendszert sem!
Van nyugati is, csak nem jógának és nem meditációnak hívják, hisz itt az elnevezéseknek is van jelentősége..., ezt te is tudod..
Ezért érdeklődtem, van e tiszta, letisztult módszer, sajnos csak az önvizsgálat maradt..., aminek rossz szájíze van...
" A könyv gyakorlás nélkül, mint a Dallas Jockey nélkül "
nem teljesen így van, hisz akkor ki miért is olvas könyvet?
Minden jógi és guru, meditációs vezető elme olvas, másoktól és saját könyveket fabrikál, főleg azokból az önképzéseiből, amiket úgymond kísérleteket vezet, vezetett, hogy kik milyen általa is megfogalmazott szintek elérését produkálta...!
Ha van ismereted, el tudod dönteni olvasatra, hogy az jó, logikus, annak tűnik, vagy éppen kész átverés szaga van, nemde?
A pszichológia, pszichiátria olyan tudomány, ami megfoghatatlan tényezőkből épül, kimond egy kórképet, majd egy kezelési protokollt és aztán derül ki, hogy más és más kórképre van szükség és kezelésre is, vagyis a hit, vagy hitetlenség vallási tényezői játszák a szerepüket, nem így van:?
Patandzsali azt mondja: Amint eléred a szamádhi nirvicsára
szakaszának legvégső tisztaságát, a szent fény kezd földerengeni.
Legbens lényed a fény természetével bír. A tudatosság fény, a tudatosság az egyetlen fény. Te nagyon öntudatlanul élsz: csinálsz bizonyos dolgokat, de nem tudod, hogy miért; áhítozol bizonyos dolgokra, de nem tudod, hogy miért.
hát nekem aztán tényleg szükségem van szellemi vezetőre :'D
én örülök, hogy lehetőségem van a teljes szókészletet használni. ennél durvább szavaim is vannak, mivel ismerem a mélységeimet, és nem félek tőlük. az, hogy nálad mit alkalmazok, az rajtad múlik. talán azért használtam a pisa szót, mert a legjobb hasonlat volt, ami minősíti a tevékenységedet. nyilván megértem, hogy rossz érzés szembesülni ezzel, csak azon csodálkozom, hogy a lelkiismeretednek nem rossz érzés hazudni és félrevezetni másokat. a mézesmázos felszín alól egy durva szó olvastán egyből csorogni kezd a trágyalé, jógikám. szerintem áskálódjál még magadban, mielőtt másoknak tanácsot osztogatsz.
Innentől "x"-en vagy nálam, remélem lesz valaki, aki segít neked,
láthatóan, és saját magad által bevallottan nem vagy abban a helyzetben, hogy véleményezd a mentális állapotomat. és tudod hány ilyen ember van, akiről valójában fogalmad sincs, mégis osztottad számukra az észt, vagy minősítetted őket? szerintem pedig te példáztad remekül azt, milyenek az átlag spirituális tanácsadók, önjelölt guruk. na pont olyanok, mint te. dumálnak a vakvilágba, mindenféle felelősségtudat nélkül. mézesmázos, felszínes dumákkal, kerülve a kellemetlen, vagyis inkább azt mondanám népszerűtlen kifejezéseket, nehogy a felszínen bárki kivetnivalót találjon benne. játszod itt nekem az agyadat, hogy te milyen jókat kívánsz nekem és a nicknevemnek, közben meg a gyűlölet árad a szavaidból. na ez a képmutatás.
eleve beteg hozzáállás, hogy a másik embert szomjazónak tartod, magadat meg az okostojásnak. ennyi erővel, mivel nincs semmiféle megvalósításod, te is átlag érző lény vagy, a te szavaiddal szomjazó. ne csodálkozz, ha ilyen hozzáállással más is belepisál a szádba. ha megszokod, hiheted, hogy víz vagy nektár, de attól még pisa marad.
Sajnos a példád jól szemlélteti, hogy pusztán a saját egonk, elménk, képességeink által megalkotott gondolkodás folyam mennyire ingatag talajon állhat, ha nem talál értelmes vezérfonalat.....
Soha nem mondanék olyant senkinek hogy "belepisál a szádba"... szomorú, hogy a világi benyomások, ego, és megkülönböztető képesség teljes hiánya ilyen szánalmas mondatokat ad a szádba....
Jó példa vagy, sajnos a negatív értelemben, hogy sok embernek miért szükséges a vezető... kívánom neked, hogy kilábalj ebből a lelki egyensúlytalanságból...
Innentől "x"-en vagy nálam, remélem lesz valaki, aki segít neked, mert önmagadat láthatóan nem sikerült segíteni....
Minden jót ennek a nicknevednek, most már véglegesen!
Igen én sem vagyok tökéletes! Majd Tigristomi ideírja, hogy milyen egy hülye vagyok szerinte:-DDD De ha van nálad víz, hagyod e szomjan halni a szomjazót, csak azért mert nem a folyónál van? A saját, elég nagy és sok évet felölelő tapasztalatom átadása is sokaknak jött jól, hidd el.. (ha nem hiszed, akkor is így volt) S bizony én sem gazdagodtam meg belőle, lévén ingyen oktattam mindig is!
én, ha olyan helyzetbe kerültem, elmondtam, amit gondolok, amit érzek, de soha nem gondoltam, hogy tanácsot adok, és tudhatom a tutit. (még azt sem fogtam fel, hogy tanácsot adok, csak elmondtam az aktuális meglátásomat, és hangsúlyoztam, hogy lehet hibás, amit mondok).mivel a józan ész kizárja, hogy azt higgyem tudom a tutit. tehát nem hittem ilyet. pont erről beszéltem, amikor azt mondtam, hogy mindig igazat mondjál a saját aktuális állapotodról. senki nem hiheti, hogy tudja a tutit a másikkal kapcsolatban, aki mégis, ennek ellenére tanít, az hazudik. akár pénzért akár tekintélyért teszi.
a másik pedig, hogy fogalmam sincs segített-e bárkinek, amit mondtam, és nem is érdekel. nem örülnék neki, ha valaki hálás lenne nekem, vagy rutinszerűen tanácsot kérne tőlem, mert nem garantálom, hogy legközelebb is ér valamit, amit mondok. és igyekszem is kerülni azokat, akik bármiféle kötődést alakítanak ki velem amiatt, amit mondtam. és szerintem ez a normális, igaz hozzáállás.
kérdésedre pedig az a válaszom, hogy szerintem te csak hiszed, hogy víz van nálad. közben meg méreg is lehet. a szomjazót lehet csak az érdekli, hogy mindegy mi, csak folyjon, enyhítse a szomjúságát. a pisát is megissza, csak legyen valami. te lehet belepisálsz a szájába, és nagy jótevőnek érzed magad, közben a tested ürülékét töltöd bele.
eleve beteg hozzáállás, hogy a másik embert szomjazónak tartod, magadat meg az okostojásnak. ennyi erővel, mivel nincs semmiféle megvalósításod, te is átlag érző lény vagy, a te szavaiddal szomjazó. ne csodálkozz, ha ilyen hozzáállással más is belepisál a szádba. ha megszokod, hiheted, hogy víz vagy nektár, de attól még pisa marad.
vélhetően te is ilyen önjelölt tanácsadó vagy, talán megélhetésszerűen űzöd már az ipart
nagyon hiteles jógatanár lehetsz te is.
gondold át mennyire vagy hiteles tanár, és hogy több, vagy kevesebb vagy-e egy könyvnél, hátmég a jógairodalomnál. röhögnöm kell, de tényleg.
jöhet a személyeskedés??? Látod erről beszéltem! Mivel Te könyvekből "okosodsz" ide jutottál, látod??
Egész eddig erről beszéltem, s most ide tárod nekünk saját magadtól azt a példát, hogy ez nem minden embernek való, van akinek szüksége van külső kontrollra. Neked is, látod, érzékeled?? Olvasd vissza magad!
Igen én sem vagyok tökéletes! Majd Tigristomi ideírja, hogy milyen egy hülye vagyok szerinte:-DDD De ha van nálad víz, hagyod e szomjan halni a szomjazót, csak azért mert nem a folyónál van? A saját, elég nagy és sok évet felölelő tapasztalatom átadása is sokaknak jött jól, hidd el.. (ha nem hiszed, akkor is így volt) S bizony én sem gazdagodtam meg belőle, lévén ingyen oktattam mindig is!
Nem kívánok veled ezen a szinten eszmét cserélni, köpködni, minősítgetni.... ezt meghagyom neked, hátha egyszer rádöbbensz, hogy emiatt nem fejlődsz lelkileg, hanem topogsz egy helyben (bár ezt talán most nem is így látod...) Nyilván nem ez az egyetlen neved a fórumon 1 hónapja, egyébként is ismerős a stílus.
nekem mindegy mit gondolsz. vélhetően te is ilyen önjelölt tanácsadó vagy, talán megélhetésszerűen űzöd már az ipart. Hát bevallom, én egy kanyit sem kerestem tanácsadásból, és nem is akarok. amellett meg nem is az én dolgom mások sorsa, mivel tudom, hogy kik irányítják, és abba beleszólásom nincs.
minden tiszteletem és akaratom ellenére, nem tudom komolyan venni!
hát ez felettébb érdekes. akkor most leköpöd azt, amit pár hsz-szel korábban meg magasztaltál? nagyon hiteles jógatanár lehetsz te is.
A siddhiket meg most nem értem miért hozod ide... annyira egy más világ, hogy ebbe most nem is érdemes belemennünk...
elolvastad, értelmezted, amit olvastál? Talán azért hoztam ide, mert a jógában is világosan le van írva milyen képességei vannak egy igazi megvalósult jóginak. Vagyis nincs számára se térbeli, se időbeli akadály. Láthatatlanná tud válni, teremteni tud dolgokat és lényeket is(!), uralja az ok-okozati összefüggéseket, képes másokat irányítani (!). stb. Vagyis bizonyítja, hogy a gurunak egyáltalán nincs szüksége arra a tanításhoz, hogy te mellette üljél, vagy hogy bejárj hozzá jógaórákra. Ha van vele kapcsolatod, akkor igenis otthon, a foteledben olvasva is veled van, meg tud változtatni, meg tud gyógyítani, tud teremteni dolgokat, amik hatással lesznek rád, vagy bekerülnek az életedbe. Vagyis nincs számára akadály abban, hogy úgy irányítson, ahogy akar.
Ezek tükrében nyugodtan gondold át mennyire vagy hiteles tanár, és hogy több, vagy kevesebb vagy-e egy könyvnél, hátmég a jógairodalomnál. röhögnöm kell, de tényleg.
egyébként meg azoknak az embereknek, akik nem képesek egyedül tanulni, nem gurura van szükségük, hanem valamire, ami kimozdítja őket abból a megrekedt szituációból. Vagyis élményre, inspirációra, új környezetre, kisebb léptékű, könnyebben megvalósítható dolgok tanulására, sikerélményre stb, ezer más dologra, mint egy guru. Azt nem mondom, hogy nem a belső guruja teremti meg ezeket számára, ha pl kéri őt rá, vagy imádkozik hozzá, hogy legyenek kedvező körülmények a fejlődéséhez. De nagyon félrevezető lehet egy konkrét emberhez kötődni, és tőle várni az üdvösséget. Bizonyos értelemben az egyedüllét tudata kulcsfontosságú a fejlődésben és a megszabadulásban, nagyon veszélyes kötődni valakihez.
minden ember egyforma, a problémáik a felszínen különböznek, de a lényeg ugyanaz.
nem sok embert ismerhetsz, pláne nem sokat tanítottál, a problémáikkal meg nagyon nem foglalkoztál se testi se mentális értelemben, ugye?? Ez ilyen fotelfilozófia, a gyakorlatban tökéletesen használhatatlan...de jól hangzik...
az igazmondáshoz nem kell külső vezető. tipikusan túlbonyolítod a dolgokat, ami kedvez a zűrzavarnak és a gurubiznisznek. régen egy átlag embernek több magáhozvaló esze volt, mint most egy spirituális majomképzőt felső szinten elvégzett embernek.
biztos sok régi embert ismertél, főleg a gondolkozásukat, gondolatukat, talán pont annyira, ahogy a maiakat ismered... ez szintén használhatatlan fotelfilozófia...
e kirohanásod miatt én is bemásolnék neked egy wikipédia cikket a sziddhikről, talán az alapján komolyan veszed, amiket leírtam:
minden tiszteletem és akaratom ellenére, nem tudom komolyan venni!
A siddhiket meg most nem értem miért hozod ide... annyira egy más világ, hogy ebbe most nem is érdemes belemennünk...
Tulajdonképp elmondtad a magad fotelfilozófiáját, én elmondtam az enyémet (aminek gyökere a saját gyakorlati megtapasztalásom a könyvekből magán úton való tanulásnak, egy mester tanításának, gyökere annak a sok embernek akiket tanítottam jógára és egyébként másra, sbtstbstb)
Egy fórum keretébe nekem ennyi fért bele erről a témáról, így is sok időt töltöttem ezzel:)))
minden ember egyforma, a problémáik a felszínen különböznek, de a lényeg ugyanaz. ezért is örökérvényűek a jóga módszerei. a tudat mechanizmusai mindig ugyanazon elvek mentén működnek.
az autószerelő példát te hoztad fel, nincs jelentősége kidolgozni. a hatékony vállalkozás nem tudom hogy jön ide, hacsak annyiban nem, hogy manapság a világi rendszer mindenhez papírt kér, az nem is számít szinte, hogy egyébként profi vagy a témában, csak épp papírod nincs róla. de ez egy más téma. az önismeret nem biznisz, nincs értelme papírról beszélni. (persze tudom, hogy már ezen a téren is papírokat osztogatnak. nevetséges)
az igazmondáshoz nem kell külső vezető. tipikusan túlbonyolítod a dolgokat, ami kedvez a zűrzavarnak és a gurubiznisznek. régen egy átlag embernek több magáhozvaló esze volt, mint most egy spirituális majomképzőt felső szinten elvégzett embernek.
egyébként meg mint mondtam, a guru mindig veled van. ha őszinte ember vagy, mindig irányt fog mutatni, akkor is, ha nem perkálsz le neki havi járandóságot. és mivel az igazi gurunak szerencsére nincs szüksége fizikai találkozásra, hogy tanítson, ezért nem is kell őt külső pénzelnyelő egyházakban vagy ashramokban vagy akárhol keresned. mivel mindig veled van. nem is tudna nem veled lenni, mivel a tudata kiterjedt, és mindennel eggyé vált - ha ismerős számodra ez a kifejezés. (sokaknak lehet ismerős, csak fel nem fogják mit jelent)
ez egyben azt is jelenti, hogy a fotelben könyvecskét (te nevezed így a jóga irodalmát) olvasva a gurud végig fog asszisztálni (igen, akiről azt sem tudod, hogy néz ki, vagy a fizikai teste hol van)
e kirohanásod miatt én is bemásolnék neked egy wikipédia cikket a sziddhikről, talán az alapján komolyan veszed, amiket leírtam:
aṇimā: e képesség birtokosa végtelenül parányivá tud válni és képes láthatatlanná válni; be tud hatolni bármibe és áthatolni bármin
mahimā: a végtelen naggyá válás képessége
laghimā: levitáció - e képesség révén lebegni és repülni is tud és bárhová el tud jutni
prāpti: bármilyen tárgyat el tud érni, s képes behatolni mások érzékszerveibe is, azaz át tudja élni azt, amit mások tapasztalnak vagy éreznek
prākāmja: e képesség birtokosa bármilyen kellemes érzékszervi tapasztalatot képes átélni, különböző szubsztanciákon tud áthatolni
iṣaṭva: a jógi e tökéletesség révén bármit akarata szerint át tud alakítani és csodás jelenségeket tud létrehozni, pl. gyógyítani vagy befolyásolni az időjárást
vaśitva: az ok-okozati összefüggések uralása, a jógi képes másokat irányítani, azaz rá tudja kényszeríteni az akaratát másokra, s az anyagi energia többé nem akadályozhatja meg vágyai beteljesülését
kāmāvaszājitva: a vágyak (kāma) beteljesítésének (avaszājitva) képessége az anyagi elemek feletti uralom révén. Ezen képesség által a mester bármilyen élőlényt életre hívhat, és ez a lény megmarad mindaddig, amíg létrehozója által kijelölt vége el nem következik. Az irodalom ismer pl. mesterségesen létrehozott elméket (nirmána-csitta), amelyek bizonyos feladatokat hajtanak végre név szerint a létrehozó vagy másvalaki karmájának csökkentését. [12]
kell venni egy pár autószerelő könyvet, és el kell olvasni. biztos vagyok, hogy rakás egyéni felfedezést is fogsz tenni.
ezzel így nem lenne hatékony vállalkozásod, és oktatási rendszered sem.... plussz a mai autókat nemigen fogod megszerelni könyvből.... azért gondold már át ezt....
MInden ember más, nem lehet minden ember tapasztalásaira, életére, benyomásaira könyvet írni....
nem értem, miről beszélsz, az emberek nem ugyanolyan gépek, akikre egy kalapácsütés pont ugyanúgy hat...
nem robotokról beszélünk... olyan könyv még a világon nem létezett, ami minden ember számára azonos jelentéssel bírna.... gondold már át miket írsz!
S pláne egy olyan témában, mint az emberi elme, lélek! Ha ezeket könyvből szeretnéd megérteni, az egy remek kezdet, csak aztán tovább kell lépni.... s amikor a jóga 8 lépcsőjéből már (lesarkítva) a pratjahara és dharana körül járkálsz, csak a jóég fogja tudni, hogy a téged ért behatások ép le vannak e írva e a könyvedben...s ha nincsenek, vajon a jó irányba indulsz el onnan.... ezt te magad sem fogod feltétlen egyből tudni..... Persze lehet a jó irányba...de elhet nem -> mikor fogsz rájönni?? Később, ha egyáltalán rájössz valaha...
Ezzel szemben egy valódi vezető ezeket az út elágazásokat a sadhanaban már észleli, s segít a számodra megfelelő irányba állítani.... sokkal sokkal hatékonyabb az egész folyamat, mint otthon a fotelban könyvecskéket olvasni.....
Mondjuk ezt így a fotelből egyébként elhiszem, hogy el se lehet képzelni, sőt hihetetlen.... Viszont ezért kéne annyi önkontrollnak lenni, hogy nem lehülyeségezem ezt, hanem beteszem a fogalmam sincs, mert nem tapasztaltam ezt meg fiókomba az elmémben.
gondold el, ha az autószerelő képzésen mindenkinek magának kellene rájönnie, hogy lehet az adott problémát megszerelni.... biztos többen rájönnének, csak tök felesleges időtöltés ez, hisz más már rájött érdemes azt felhasználni, és még egyet tovább lépni az ÉLET tanulás útján, nem pedig egyhelyben topogni....
kell venni egy pár autószerelő könyvet, és el kell olvasni. biztos vagyok, hogy rakás egyéni felfedezést is fogsz tenni. amíg ha iskolában, tanár (átlag tanárra gondolok) okít, sokszor csak eredményeket magolsz be, összefüggéseket nem látsz annyira, és sokkal kisebb tered van az egyéni struktúrád megélésére, egyéni kérdések feltételére, és megválaszolására.
egyébként meg nincs jelentősége, hogy melletted van-e fizikailag a gurud vagy nincs, mivel mindig veled van, akár tudsz róla, akár nem. Ezért amikor egyedül tanulsz otthon könyvek alapján, akkor az igazi, megvalósult guru végigasszisztálja a tanulmányaidat. És ha aktuális lesz, találkozol vele talán fizikai formában is. Mindenesetre nem kell összetörnöd magad, hogy megtaláld, mert azt hiszed nélküle nem fogsz fejlődni. Attól a pillanattól kezdve, amikor komolyan veszed a témát és időt szánsz az elmélkedésre, elemzésre, ő veled lesz. A lényeg, hogy önmagad legyél, mindig minden pillanatban, saját magad feladataival foglalkozz, és ne foglalkozz olyannal, amiről tudod, hogy nem téged érint, a velük való foglalkozás téged nem fog előre juttatni. Pl gondolok itt olyanra, amikor valaki elmegy egy közösségbe, ahol belerángatják mindenféle olyan dologba, amiről elhitetik vele, hogy az a dolga, csinálnia kell ezért meg azért, és érzi, de nem meri elhinni, hogy elforog a kerék, üresjáratban van. Mindig olyat kell csinálni, aminek kapása van, ami nehéz, ami konkrét kihívás. A kellemes, jóleső dolgok (kivéve a mazochizmust súroló kihívások), a mézesmázos dumák stb ritkán jó irányadók.
ebben nem értünk egyet. olyan guru lehet, hogy segíthet, aki ténylegesen megvalósult, de olyan biztosan nem, aki csak a technikát ismeri.
gurunak, mesternek azt hívjuk (a jógában) aki már végig ment az úton. Azaz nem csak a technikát ismeri, hanem a technika hatásait, ellenhatásait, lehetőségeit, egyénre és közösségre kifejtett hatásait..stbstb...
Amíg ezeket nem ismeri nem gur (mester) csak sadhaka (tanítvány) vagy fejlettebb sadhaka....
A guru felmagasztalása és túlhangsúlyozása okozta ezt az egész horrorisztikus guru bizniszt is, a rengeteg csalót és a rengeteg áldozatot.
a mostani "guru biznisz-t pontosan olyan "guruk" okozzák, akik nem járták végig az utat...akik fél, negyed igazságokat ismernek, s elméjüket a vágy vezeti....
Tanulmányozd Swami Sivananda gurut pl. Milyen volt? Megvolt mindene, mégsem volt vagyona... Emberek ezreinek segített ingyen, viszonzás nélkül... a 30as40es50es években ingyen gyógykezelt rengeteg embert, az ashramjába sok rászorulót ingyen fogadott...
Én sem vagyok guru mániás, sőt, de elfogadom, hogy éltek, élnek igaz emberek, kiknek saját élete a példa rá, hogy megfelelő odaadással sok-sok emberen lehet segíteni...
S az őszinte útkeresőknek sokkal többet tud segíteni az, aki már végigjárta előttük azt, s át tudja adni, mi az amit jól és mi az amit rosszul csinál....
gondold el, ha az autószerelő képzésen mindenkinek magának kellene rájönnie, hogy lehet az adott problémát megszerelni.... biztos többen rájönnének, csak tök felesleges időtöltés ez, hisz más már rájött érdemes azt felhasználni, és még egyet tovább lépni az ÉLET tanulás útján, nem pedig egyhelyben topogni....
S szerinted, hány ember képes ezt magától megvalósítani????? Nagyon nagyon kevesen!!
Ezért kell a tanító, guru, pap, mester, bárki, ki birtokában van ezen technikáknak.... több száz, akár ezer éves technikáknak....
ebben nem értünk egyet. olyan guru lehet, hogy segíthet, aki ténylegesen megvalósult, de olyan biztosan nem, aki csak a technikát ismeri. Aki csak a technikát ismeri, mert a lexikális tudáson kívül nincs mása, az könnyen helyettesíthető a témával kapcsolatos könyvvel, ráadásul olyan veszélyek nélkül, amit egy ilyen nagyszájú ember jelenthet számára. Aztán ha eleget tanult, tájékozódott, kipróbált, alkalmazott dolgokat az illető, akkor előbb utóbb összehozza a sors a gurujával, de mint korábban is mondtam, egyáltalán nem cél az, hogy gurut találj. A guru felmagasztalása és túlhangsúlyozása okozta ezt az egész horrorisztikus guru bizniszt is, a rengeteg csalót és a rengeteg áldozatot.
szóval igen, amit az emberek tudnak róla, és amit művelnek vele, az hülyeség.
azért ez így másképp hangzik, mint amit az előbb említettél....tehát nem a jóga a hülyeség, hanem amit ezen cím alatt művelnek egyes emberek, embercsoportok.
hát pont ezt mondom, minek így elnevezni természetes dolgokat?
azért, mert az emberek többségének ezek sajnos már rég nem természetes dolgok!!
A civilizáció, az emberiség nagyon eltávolodott a természetestől!
Nyugodtan mondhatjuk, hogy a jóga tanok, a klasszikus vallás nélküli jógatanok azok, melyek utat mutatnak minden korok emberének...ezért is jöttek létre...
Pontosan ezért hibás vallási közösségek gyakorlatait csinálni, amik arra fókuszálnak, hogy eltűnjenek a problémák, elmismásolják őket,
A klasszikus jógaművek és mesterek is azt tanítják, hogy a problémák, nehézségek, stb megedzik az elmét, megedzik a lelket és testet. Ezért nem eltüntetni kell őket, nem küzdeni ellenük, mert úgyis jönnek és lesznek, hanem felhasználni őket, hogy általuk erősebbé, kifinomultabbá váljunk...
S szerinted, hány ember képes ezt magától megvalósítani????? Nagyon nagyon kevesen!!
Ezért kell a tanító, guru, pap, mester, bárki, ki birtokában van ezen technikáknak.... több száz, akár ezer éves technikáknak....
nem a hagyományos jógára, hanem a divatjógára értettem. ha egyáltalán létezik itt olyan, hogy hagyományos jóga. már a név is visszataszítóan cseng az utóbbi évtizedek hatásának köszönhetően. szóval igen, amit az emberek tudnak róla, és amit művelnek vele, az hülyeség.
Látod, tudtod nélkül is lelki gyakorlatokat végzel több ezer éves technikáknak megfelelően
hát pont ezt mondom, minek így elnevezni természetes dolgokat? hogy többé ne legyenek természetesek és azt higgyék az emberek valami extrát csinálnak? általános iskolában akkor több ezer éves technikát folytattunk, amikor megtanultuk az ábécét, vagy csak megtanultuk az ábécét, mert képesek vagyunk odafigyelni, és mert ha nem, akkor karót kapunk.
egyébként meg tudom, hogy technika a koncentráció, de csak azért csináltam mert jólesett feszegetni a határaimat, és mert zavartak az akadályok, mivel lelkileg nagyobb igényeim voltak.
mármint nem tudom mennyire érezhető a különbség. soha nem csináltam azért dolgokat, hogy valaki vagy valami mássá váljak, hanem azért csináltam, mert aktuálisan vmi gátolt egy feladat megoldásában. Aztán unatkoztam, és újabb kihívások elé állítottam magam. De soha nem akartam valami vagy valaki lenni. Egyszerűen szórakoztatott az akadályok legyőzése. Ezt csak azért mondom, mert én úgy látom, hogy mások, akik gurukhoz meg akárhová mennek, azoknak valami távoli céljuk van, valakikké válni akarnak, és nem pedig játszani akarnak a saját elméjükkel, akadályaikkal. Ezért türelmetlenek, meg akarnak szabadulni az akadályaiktól, elvárják a gurutól, hogy egy suhintással megszabadítsa őket ezektől, miközben pedig a tény az, hogy csak úgy lehet gyarapodni, ha megoldasz dolgokat. ha elvesznek tőled problémákat (ami nem lehetséges, viszont távol lehet tartani a problémáid megoldásától), megfosztanak a fejlődési lehetőségeidtől.
Pontosan ezért hibás vallási közösségek gyakorlatait csinálni, amik arra fókuszálnak, hogy eltűnjenek a problémák, elmismásolják őket, könyörögnek meg meghunyászkodnak, meg minden, ahelyett, hogy játszanának a kihívással. Ugyanakkor tönkreteszik a feladattal szembeni helyes hozzáállást is.
nem fáradok vele, mert a jóga tanulmányozása mindig is nagy örömet okozott nekem, mivel ez számomra egy természetes érdeklődés, viszont megértem, ha más nem tud viszonyulni hozzá. én nagyon jónak és követhetőnek tartom ezeket a tanokat, logikusak, tudományosak, visszaellenőrizhetőek, alkalmazhatóak. viszont nem nyitok róla vitát, mert magánügynek tartom. a te szempontodból is, és a sajátomból is. ha valamit nem értenék, olyat kérdeznék meg, aki iránt van bizalmam. de semmiképp nem fórumtéma számomra. amellett meg az ember ezek nélkül is tud foglalkozni önmagával, mivel mindene adott hozzá. ott van hozzá ő maga, a tudata, teste, érzelmei stb, amiket meg tud figyelni a másik adottságával, a megfigyelő képességével. kész is. már csak el kell kezdeni befelé tekintgetni, és elemezni.
másik dolog, hogy engem mindig zavart a tompaság, ha nem tudtam maximálisan koncentrálni dolgokra, mert érzelmek, szituációk stb elterelték a figyelmemet. Szerintem a koncentráció fejlesztésére nagyon jó a memorizáció. Én mániákusan memorizáltam mindent, és egy idő után a zavaró érzelmek teljesen eltűntek. Pl utcán sétálva is felidéztem szövegeket, vagy akármit, igazából játszani lehet a memóriával, fel lehet fedezni újabb kapacitásokat. Nem mondom, hogy veszélytelen, de fontos a tiszta motiváció, és a lazulásra való képesség, játékosság.
van. megfigyeled önmagadat. nem is értem, hogyan lehetnek az emberek ennyire hülyék saját magukhoz.
ezt aztán jól megmondtad....
A Te példádból kiindulva is látszik, hogy sok embernek szükséges egy olyan lelki vezető (pap, pszichológus, guru, stbstb) aki tudja értelmezni saját elmebeli ömlengéseit, sodródását.... sok embernek, de természetesen nem mindenkinek!
Ne ítéljük el azt, akinek szükséges! Mert nem tudni, ki milyen élethelyzetből, háttérrel, lelki jó/rossz dolgokkal a zsákjában közlekedik....
Van e tiszta, hogy is mondjam mentes, mindent ráolvasattól mentes, vallásoktól, babonaságoktól, pszichológiai-pszichiátriai dolgoktól mentes önmegismerés?
van. megfigyeled önmagadat. nem is értem, hogyan lehetnek az emberek ennyire hülyék saját magukhoz. nem tudják, hogy mit miért cselekszenek? talán a reakcióik előtt vagy ha más nincs, utána, álljanak meg egy pillanatra, és vizsgálják meg, hogy miért tették, mondták, gondolták, amit tettek, mondtak, gondoltak. rajtuk kívül ezt más nem teheti meg, és senki más nincs is abban a pozícióban, hogy lelkük mélyén lévő motivációkat kibogozzák, a hibás motivációkat felülbírálják, a jókat, önzetleneket megtartsák. Ha ezt elkezdik csinálni, egyre jobb önismeretük lesz, ha nem, akkor életük végéig egy mechanikus csapdában lesznek, és csak pislognak, hogy mi miért történik velük, vagy hogy mit miért tettek. Ha valaki megvádolja őket, nem tudnak védekezni, bizonytalanok maradnak, hogy talán a másiknak igaza volt, ezáltal gyengülnek. Ha lenne önismeretük, ismernék a saját motivációikat, erősek lennének, és azt mondanom sem kell, hogy semmiféle hazug pap vagy guru nem tudná őket orruknál fogva vezetni.
ennyit az önismeretről, másik pedig a másokhoz való hozzáállás kérdése. a kulcs, hogy mindenkit le kell vakarni magadról. ha pl hülye volt az apád, szitkozódj, átkozódj, mindegy mit, éld meg az érzelmeidet, aztán engedd el a csávót, mert ő is csak saját tudatlanságában cselekedett, utána pedig határolódj el tőle, szüntesd meg a kapcsolatot, hogy ne maradjon fenn egy megoldhatatlan huzavona. szerintem ez is tiszta sor, megélni a másik okozta érzelmeket, aztán gátolni az újabbak létrejöttét elhatárolódással. Ilyenkor, ha az elhatárolódást közömbösséggel meg tudod valósítani, akkor a másik iránt természetes módon kialakulhat egyfajta együttérzés, de pozitív érzelmeket semmiképp nem kell erőltetni, mert ha nincs, akkor nincs.
az önismeretet egy egészséges önvédelemmel kell párosítani úgy, hogy ne közöny alakuljon ki a másik iránt, hanem csak elhatárolódás. a közöny ugyanis beszűkülést okoz, az elhatárolódás ellenben szabadságot, és felszabaduló szellemi energiákat.
szerintem ez a sok rizsa felesleges. alapvetően az igazmondást, az önmagadhoz való hűséget kell gyakorolni. hiába jógázol vagy csinálsz akármit, ha hazudsz, soha nem fogsz semmiféle spiritualitást megvalósítani, mert benned maradnak a világtól és a következményektől való félelmek. alap az igazmondás, becsületesség. ha nincs alap, nincs vár. gondolom ez világos. ha viszont megvan a tökéletes alap, a vár magától megépül, azzal nem is kell foglalkozni. szabadidődben meg lekötheted magad olyan érdekességekkel, mint a jóga meg a többi hülyeség
A jóga ún nyolc lépcsője közül az első képcső (yama) ezzel foglalkozik!!
Kimásolom a wikiből, hogy ne kelljen fáradnod vele (s kivastagítottam az igazmondás szabályát), bár ha már lehülyeségezel egy több ezer éves tant, ez a minimum, ami elvárható lenne.......
ahimsza (अहिंसा ahimszā): erőszakmentesség, nem-ártás minden élő iránt. Az ahimsza elvét megszegi, aki megvetést mutat a másik ember iránt, aki bárkivel szemben oktalanul ellenszenvet vagy előítéletet érez, aki másra rosszallóan tekint, aki más embert gyűlöl, aki mást kihasznál, aki másokról rosszat mond, aki rágalmaz vagy becsmérel másokat, akinek gyűlölködő gondolatati vannak, aki hazudik, vagy aki más embert bármely egyéb módon bántalmaz.[6] Amikor egy emberben a senkinek és semminek sem ártás ideája teljesen megvalósul, jelenlétében maguk a vadállatok is szelídek lesznek. Egy ilyen jógi jelenlétében a tigris és bárány egymással játszani fog. Amikor először elérte ezt, tudni fogja, hogy megvalósult benne a nem-ártás – szilárdan.[7]
szatja (सत्य szatjā): igazmondás, ragaszkodás az igazsághoz. Ha csak egy kicsit is hazudunk, az ettől még hazugság marad. A jógi, az igazságban élve, eléri a képességet, hogy a maga és mások számára, a munka gyümölcsét fáradozás nélkül learassa. Ha az igazságnak ebben az erejében vagyunk, az álmok soha sem fognak velünk valótlant közölni. Gondolatban, szóban és tettben, egyaránt igazak leszünk. Mindent amit mondunk igazság lesz. Mondhatjuk egy embernek, légy áldott és áldott lesz. S ha egy beteg embernek azt mondjuk légy egészséges, azonnal meg fog gyógyulni.[7]
asztéja (अस्तेय): a tulajdon tisztelete (a lopás tilalma). Ha a jógi a "nem-lopás" állapotában van, a bőség hozzááramlik.[7]
brahmacsarja (ब्रह्मचर्य): önfegyelem, önkontroll, önmegtartóztatás. Az agy, a nemi mértékletesség következtében hatalmas energiával és akaraterővel rendelkezik. Szüzesség nélkül nincs lélekerő. A mértékletesség elvezet az emberek fölötti uralkodás csodálatosabb módjaihoz.[7]
kszama (क्षमा kṣzamā): megbocsátás. A hinduizmus (és más vallások) egyik etikai alapja.
dhṛti (धृति): az elmében való elkötelezettség, erősség
daja (दया dajā): együttérzés, mások iránti könyörületesség, szeretet
mitáhára (मितहार): mértékletesség a táplálkozásban. A gondolatok a táplálékból születnek. Ha az étel egyszerű és "tiszta", a gondolatok is tiszták lesznek. Akinek a gondolatai tiszták, az igen nagy meggyőző erővel beszél és mély hatást tesz hallgatósága elméjére.[9] Az önsanyargatás (hosszú böjt) következménye rögtön észrevehető, gyakran mint szellemi vizionárius erő, kiemelkedő képességek.[7]
saucsa (शौच): külső és belső tisztaság. E kettő közül a belső tisztaság - a szív és az elme tisztasága - a fontosabb. A belső tisztaság vidámságot, örömöt, harmóniát, nyugalmat, békességet ad. Minden tisztátalan és gyűlöletes gondolat amiket táplálunk, visszapattan – legyünk akár félrevonultan egy barlangban - összegyűlnek és egy nap rettenetes erővel, mint valamilyen földi kényszerűség, visszatér hozzánk. Ha gyűlöletet és irigységet sugárzunk ki, kamatos kamataival térülnek azok meg. A tisztátalanság megszüntetése után az önmegtartóztatás következménye, az érzékszervek és a test erőinek kibontakoztatása lesz.[7]
ha nem tűnt volna fel, mindenféle pszichológia probléma gyökere a hazugság. csak az igaz ember tudata nem beteg, ezért a beteg tudatot az igazmondással/igaz-gondolkodással lehet helyrehozni, vagyis visszahelyezni a tengelyébe, helyreállítani az egyén integritását. az igazmondáshoz való közelítésnek vannak módszerei, imák, gyakorlatok, de az ilyen gyakorlatokat körüllengő pátosz stb tönkreteszi a gyakorlat hiteles motivációját. ezért az ember jobb, ha nem csinál vallási, előírt, keretbe foglal gyakorlatot, hanem csak elgondolkodik, hogy miért hazudik, és változtat rajta. szerintem az igazmondás és a hazugság tudatra ható mechanikája elég nyilvánvaló, mindenki tapasztalja, és mindenki utálja máson a hazugságot (valahogy magán nem annyira). A hiteltelen, hazug papokat leköpnivalónak tartja, és valaki nagyságát mindenki a hitelességen méri, vagyis azon, hogy szinkornban van-e beszéde, gondolkodása és a cselekedete. Szóval ez elvet mindenki ismeri, és alkalmazza, csak kevesen jutnak el addig, hogy saját maguk számára is mércének állítsák. És nem azért, hogy mások hogyan fogják megítélni, hanem mert tudja, hogy ez a jó saját magának.
szerintem ez a sok rizsa felesleges. alapvetően az igazmondást, az önmagadhoz való hűséget kell gyakorolni. hiába jógázol vagy csinálsz akármit, ha hazudsz, soha nem fogsz semmiféle spiritualitást megvalósítani, mert benned maradnak a világtól és a következményektől való félelmek. alap az igazmondás, becsületesség. ha nincs alap, nincs vár. gondolom ez világos. ha viszont megvan a tökéletes alap, a vár magától megépül, azzal nem is kell foglalkozni. szabadidődben meg lekötheted magad olyan érdekességekkel, mint a jóga meg a többi hülyeség. a gyakorlásra a terepet viszont a mindennapi élet kihívásai jelentik. amikor helyzetben vagy, ragaszkodsz a valóságodhoz, és nem állítod, cselekszed az ellenkezőjét, még akkor sem, ha az látszólag neked valamiféle hátránnyal jár.
csak hogy megelőzzem a kérdést, a mai pakisztán területére eső, becslések szerint 10ezer éve virágzó indusvölgyi kultúra ásatásain előkerült kisméretű plasztikai ábrázolások az ún.: pecsétlők, amiken ászanák és meditációs gyakorlatok vannak ábrázolva (Tenigl Takács 19974, Rawson 1973, stbstb)
A védikus irodalomban (kr e 6-4000-ben) található első szanszkrit írásos emlék amely a jógát említi. A jógatechnika az upanisadokban (kr e 700 tól) jelenik meg.
Ilyen részletes mű erről a témáról ennél korábbról, vagy máshonnan eddig nem került elő, s utalás sincs rá.
Most nem azt kell látnod írásomból, hogy elmarasztalom az indiaiakat, nem, ott is vannak tisztességes emberek, jó emberek és sok esetben ők a legelső áldozatai saját népeinek..., azt a jelenség is irritáló számomra, hogy minden tudást, bölcsességet, ismeretet szinte, saját kútjaiknak nevezik meg, ősi tudásnak mondják,
Attól, hogy valaki, valakik indiai/ak még nem szent emberek.... s mivel az indiai szó milliárd embert ölel fel, több ezer népcsoporttal, nincs is értelme az azon a részen élőket így emlegetni...
Azért mondják ősi tudásnak azt - amit, mert erről a területről származnak azon ősi művek, melyek ezt a tudást írott formában vagy tartalmazzák, vagy említik, mint meglevő dolgot. Ha tudsz vele párhuzamban említeni hasonló korai műveket, mik ilyen részletességgel és átfogóan tartalmaznak ilyeneket, akkor szólj...
Nyilván egy egyetemes igazságra földrajzilag külön külön is rájönnek emberek, csoportok. De ezen igazság legmagasabb művelői (s itt a jóga a test szabályozása, az elme szabályozása a vizsgálat tárgya konkrétan) mégis csak a mai India (Pakisztán) azaz ezen földrajzi elhelyezkedés területéről származnak.....