Keresés

Részletes keresés

st_patrick Creative Commons License 2005.04.25 0 0 1328

Ha már az objektumoknál tartunk egy kérdés: a hétvégén busszal elhaladtam veszprém mellett a 8-ason. nyugat felé haladva balkézfelől volt egy mesterséges dombból kiálló toronyszerű bejárat és 500 méterrel arrább egy másik dombon egy antennaerdő. Ez lenne a veszprémi Szikla?

Előzmény: Volt tüzér (1323)
charlie21 Creative Commons License 2005.04.25 0 0 1327
Sziasztok! Ha már szóba kerültek ezek az antenna erdős helyek. A lakhelyem közelében Csillaghegyen a régi téglagyári bánya hegyének a tetején van egy máig is müködő HM objektum.Sok sok antenna és mindenféle egyébb müszaki berendezés.Tudja valaki hogy ott mi van?Van köze vajon a légvédelemhez.Állítolag a Vasvárihoz tartozott,legalábbis onnan ment az őrség.Fedezékek nincsenek csak sima épületek és látszik hogy régebben fontossabb hely lehetett (kettős kerités,védelmi rendszer nyomai,több örtorony)
A_vándorló Creative Commons License 2005.04.25 0 0 1326
Szia, ment egy emil...:)))
Előzmény: Volt tüzér (1325)
Volt tüzér Creative Commons License 2005.04.24 0 0 1325
Kerítésen kívül azt csinálok, amit akarok.
Előzmény: Kelepisti64 (1324)
Kelepisti64 Creative Commons License 2005.04.24 0 0 1324
Szerbusztok!
Azért ez nem teljesen igaz. Katonai és polgári repülőtér mellett az illetékes szervek bármikor a "légiközlekedés veszélyeztetése" cimen elküldhetnek. Bizonyitsd be, hogy nem veszélyezteted. Az objektivre ráfoghatják, hogy tükrözödik rajta a nap és elvakitja a pilótákat...

üdv. Kele
Volt tüzér Creative Commons License 2005.04.24 0 0 1323
Magyarország szabad ország. Itt mindenki azt csinál, amit szabad. Egyébként a "Fényképezni tilos!" táblákat már régen összeszedték, tehát ahová kerítésmászás és egyéb más módszerek kihagyásával eljutsz, ott fényképezhetsz is.
Előzmény: A_vándorló (1322)
A_vándorló Creative Commons License 2005.04.24 0 0 1322
Szia, egy gyors tanácsra lenne szükségem tőled, ha most én a „támaszponthoz” ami az MO-s mellett van, odamegyek és felmegyek a dombra, „teli antennákkal” és elkezdek ott a kerítésen kívül fotózni, azért segberúgnak, rúghatnak??? Sürgős lenne a válasz, mindjárt indulok arrafelé…

Előzmény: Volt tüzér (1321)
Volt tüzér Creative Commons License 2005.04.24 0 0 1321
A sugárzó folyamatosan forgott, és mindig más hajlított tápvonal szakasz előtt haladt el, amely tápvonalszakaszok ha nem is nagy, de egy bizonyos szögeltérést, vagyis a legyezést produkálták. A kétfajta szöget emlékezetem szerint úgy csinálták, hogy a primer sugárzót a henger palást és a forgás középpontja között mozgatták. Többre már nem emlékszem.
Előzmény: Hpasp (1318)
A_vándorló Creative Commons License 2005.04.24 0 0 1320
A másik topikban írtam róla, kihalt laktanyák, az antennaerdő az MO-s szélénél, gyorsan kéne a válasz, persze attól aki tudja, volt tüzér, ha itt vagy… szerinted?

A_vándorló Creative Commons License 2005.04.24 0 0 1319
Sziasztok, egy gyors segítséget kérnék tőletek, mert bő egy óra múlva elnézek arrafelé, a gép nálam van, ha felmászok a dombra és fotózok, azért  segberúghatnak engem???  A kerítésen kívülről?? Az MO-s ról beszélek...
Hpasp Creative Commons License 2005.04.24 0 0 1318

Tulajdonképpen a parabola előtt "mozgatták" a sugárzót egyvonalban, és ezáltal legyezett. Ezt értem, de akkor hogyan tudtak két nyílásszögű nyalábot előállítani?

(0.7 / 1.5)

Előzmény: Volt tüzér (1316)
Volt tüzér Creative Commons License 2005.04.23 0 0 1317
Off! E-mail ment.
Előzmény: Hpasp (1315)
Volt tüzér Creative Commons License 2005.04.23 0 0 1316
Gomdolom, még emlékszel arra az antennára, mit a főiskolán mutattam. A primer sugárzó ugyanolyan forgó tápvonaldarab , mint amit ott láttál. Képzeld el ezt a forgást azzal a különbséggel, hogy nem egy kúpra csavatr tükörre sugárzunk, hanem egy hengerre. Ennek a hengernek a palástja mentén indult sugárirányban szanaszét - ha jól emlékszem - 36 farab csavart tápvonal szakasz, ami némi kanyar után egy körcikk mentén ért véget. Ezek voltak a szekunder sugárzók. Ez az egész egy zárt blokk volt, ami egy fém dobozban volt, csak a görbe tápvonalszakaszok végénél volt a doboz mikrohullámú áteresztő anyagból. Ezzel a dobozzal volt pont szemben a tercier sugárzó, ami csak annyit mozgott, amennyit a többi antenna is. Nem tudom, érthető voltam-e de egyszerűbben nem tudtam elmagyarázni. A rajzon láthatod a primer sugárzót, a hajlított tápvonalak közül néhányat - a többit meg képzeld hozzá - és a tercier sugárzót. Ha nem világos, akkor még kérdezz!
Előzmény: Hpasp (1313)
Hpasp Creative Commons License 2005.04.23 0 0 1315

ti sokkal jobban tájékozottak vagytok, ez nem semmi, érdekelne, hogy honnan…

Amit ezen a topicon látsz, az már régen nem hadititok...

... ha tényleg érdekel a téma, akkor elballagsz az I. kerületben a Krisztina krt. 26 szám alá, és a Püski kiadó könyvesboltjában megveszed Veres Mihály, "Légvédelmi Tüzérek és Rakétások" című könyvét.

Előzmény: A_vándorló (1314)
A_vándorló Creative Commons License 2005.04.23 0 0 1314
Most lehet, hogy hülye vagyok és tudatlan. De én csak Nagytarcsán, előtte a Sziklában voltam. Ilyeneket én nem tudok. De amiket írtok, az érdekes. A föld alatt sokat, nagyon sokat töltöttem el… a katonaidőm alatt és a telefonközpontban is voltan igen sokat Nagytarcsán, külön vonalak voltak a „központi” rendszerbe, mi ott mindent, minden laktanyát tudtunk kapcsolni… Nagytarcsa ebből a szempontból érdekes volt, teljesen bejártam az egész ország légvédelmi rendszerért láttam néha, mikor arra küldtek. De ti sokkal jobban tájékozottak vagytok, ez nem semmi, érdekelne, hogy honnan… Gondolom, azt, hogy tiszti beosztásban voltatok én meg honvéd… Mindenesetre, Nagytarcsa, azt hallottam még ma is működik, a régi rendszerrel. Az adóház is szintén üzemel… Össze vannak kötve..
Előzmény: Hpasp (1313)
Hpasp Creative Commons License 2005.04.23 0 0 1313

Ezek a sugárzók a kisugárzási karakterisztika formáját semmiben nem befolyásolták. A 0,7 fokos tűnyalábot teljes egészében a forgásparaboloid reflektor, tehát a tercier sugárzó állította be, ezért kellett a teljes metszet.

És akkor hogy legyezte? Gondolom nem a tercier sugárzó legyezett??

Előzmény: Volt tüzér (1309)
Hpasp Creative Commons License 2005.04.23 0 0 1312

Tudod mit szeretnék kérdezni, ha mindent felszámoltak, akkor most mi és hol védi a hazánkat, van még működőképes rakéta támaszpont, légvédelmi? Vagy ha nincs….

www.raketadandar.hu

Előzmény: A_vándorló (1310)
A_vándorló Creative Commons License 2005.04.23 0 0 1311
Tyűűűűűű… , ti miket tudtok, nem piti! Érdekes nagyon, figyelmesen olvasom.:))))

Előzmény: Volt tüzér (1302)
A_vándorló Creative Commons License 2005.04.23 0 0 1310
Szia, néztem az elejét a topiknak, nem semmi, hogy mennyire pontosan tudod ezeket…  most jöttünk Tinnyéről, készítetem pár jó képet…

Tudod mit szeretnék kérdezni, ha mindent felszámoltak, akkor most mi és hol védi a hazánkat, van még működőképes rakéta támaszpont, légvédelmi? Vagy ha nincs….

Előzmény: Hpasp (1308)
Volt tüzér Creative Commons License 2005.04.22 0 0 1309
Hát azért nem egészen. A keskeny antennáknak a primer sugárzója ugyanolyan méretű volt, mint az összes tápvonal. A szekunder sugárzó ugyancsak sima tápvonal vol, amelynek a teljesítményre jellemző mérete ugyanolyan volt, mint a többi tápvonalé, a szélességi mérete viszont majdnem 20 cm volt, és az természetesen úgy sugárzott, ahogy neki tetszett. Ezek a sugárzók a kisugárzási karakterisztika formáját semmiben nem befolyásolták. A 0,7 fokos tűnyalábot teljes egészében a forgásparaboloid reflektor, tehát a tercier sugárzó állította be, ezért kellett a teljes metszet.
Előzmény: Hpasp (1308)
Hpasp Creative Commons License 2005.04.21 0 0 1308

Vajon a keskenysugarú antennákat minek csinálták parabola alakúra?

Hiszen csak egy keskeny cikket használ belőle.

Hpasp Creative Commons License 2005.04.21 0 0 1307

Szerinted az írás üti a rajzot?

Ok, mostmár (legalábbis ez a rész) világos.

:)

Előzmény: Volt tüzér (1306)
Volt tüzér Creative Commons License 2005.04.20 0 0 1306

Szerinted az írás üti a rajzot? Akárhogy is nézem, csak azt tudom kiolvasni az írásból, mint amit a kép ábrázol. Az általam kiegészített rajzon a két síkot külön színnel ábrázoltam (piros β, kék ε) A két irányú szines nyil az adott sík 20 fokos letapogatási hosszát jelenti. Ebből egy a lényeg. Az a kis vonal, amit a közepére ugyancsak két színnel rajzoltam, vagyis azok a szögek, amit meg kell mérni. Ezt mindkét síkban az antennaközép megmérésével érjük el,, vagyis ha az antennánk szögek szerint tájolva van, akkor a közepe mutatja az általunk mérni kívánt oldal és helyszöget. Azt is megjelöltem, hogy az antennákhoz melyik legyezési karakterisztika tartozik.

Előzmény: Hpasp (1304)
Volt tüzér Creative Commons License 2005.04.20 0 0 1305
Na ezt elismerem, elb...
Előzmény: Hpasp (1303)
Hpasp Creative Commons License 2005.04.20 0 0 1304

β; oldalszög, vízszintesen fekvő antenna, jobb oldali indikátor, ez tekerhető 0-360 fokig körbe.

ε; helyszög, függőlegesen álló antenna, bal oldali indikátor, ez tekerhető fel-le 0-90 fok között.

Nem pont fordítva, valahogy így?

Előzmény: Hpasp (1301)
Hpasp Creative Commons License 2005.04.20 0 0 1303

Azért nem értem, mert a 107. hozzászólásodhoz az alábbi ábrát csatoltad:

Előzmény: Volt tüzér (1302)
Volt tüzér Creative Commons License 2005.04.20 0 0 1302
Na, csak összejött!
Előzmény: Hpasp (1301)
Hpasp Creative Commons License 2005.04.20 0 0 1301

β; oldalszög, vízszintesen fekvő antenna, jobb oldali indikátor.

ez tekerhető 0-360 fokig körbe?

ε; helyszög, függőlegesen álló antenna, bal oldali indikátor.

ez tekerhető fel-le 0-90 fok között?

Előzmény: Volt tüzér (1300)
Volt tüzér Creative Commons License 2005.04.20 0 0 1300

Még egyszer: β; oldalszög, vízszintesen fekvő antenna, jobb oldali indikátor.

ε; helyszög, függőlegesen álló antenna, bal oldali indikátor.

Előzmény: Hpasp (1298)
Volt tüzér Creative Commons License 2005.04.20 0 0 1299

Na az is megérne néhány misét. De nemcsak az a nyomorult sapka, hanem az egyenruha többi darabja is.Talán csak a téli sapkát és a derékszíjat találták el. A derékszíjat is csak azért, mert az nem változott.

Egyébként azt a Bocskainak nevezett vacakot már nálunk is bevezették. Az elmúlt nyári avatás már abban volt. Még szerencse, hogy innen is lelépek hamarosan, így azt már nem kell hordanom.

Előzmény: st_patrick (1297)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!