Keresés

Részletes keresés

gw Creative Commons License 2005.04.26 0 0 1354

szia,

mint tegnap írtam, Budapesten belülre sehova se adott őrséget a Vasvári. 1-2 éve pedig már jócskán nem volt a Vasvári laktanya :(

Előzmény: PAPA1970 (1352)
charlie21 Creative Commons License 2005.04.26 0 0 1353
Tudomásom szerint valóban zavartak eggyes adásokat ,tehát kellet valamilyen kiépített rendszernek lennie.De erről nem igazán beszélnek most sem.Más:Még a Veres könyvben láttam egy térképet Budapest Csöves légvédelméről , a rakétás korszak elöttről.A mai Csillaghegyi laktanya kb területére is jelől egy üteget.És most beugrott hogy a laktanya max 200-300 méteres körzetében van 3 kis vasbeton bunker kb 4-5 személyesek. lehet hogy ezek az üteg kezelőinek a védelmére készültek?És még valami ,egyszer előkerült a Álca gumi rakéták témája.A két héttel ezelötti Angyalbőrben sorozatban egy ilyen felfújt rakétát kellett elfoglalniuk a Karády örmesteréknek egy hadgyakorlat folyamán.A végén még le is eresztették.Teljesen élethűen nézet ki.
Előzmény: PAPA1970 (1352)
PAPA1970 Creative Commons License 2005.04.26 0 0 1352

Jártam arra többször Én is, sőt "sztorikat" is hallottam az ojjektumró! Szerintem vmi rádióátjátszó lehet. Ugy tudom, hogy már civil őrség vigyázza, de 1-2 évvel ezelött komoly katonai jelenlét volt. állandóan csücsültek a mafikba, kutyák stb. Szóval volt nagy elrettentés! Tény, hogy az őrség és a műszerészek is a Vasváriból jártak ki. Csak azt nem értem, hogy most mi a szerepe.

OFF

Szerintetek voltak fix telepítésű rádió bemérő, zavaró állomások??

Előzmény: charlie21 (1351)
charlie21 Creative Commons License 2005.04.26 0 0 1351
Igen pontossan ez van a felvételen, most már rendesen körülnötte a lakópark,de régen ott csak a puszta természet volt,és egy csomo fényképezni tilos tábla.Jó a rendes fénykép is ,azt valahonnan a köfejtötől csinálhatta a kollega.Köszi ezek szerint már más is felfigyelt az objektumra.
Előzmény: LeX (1339)
Yosser2 Creative Commons License 2005.04.25 0 0 1350
A világháborúban a Szikla a Várban (alatt) lévő irányítóközpont neve volt. A veszprémié, pedig Erdő...
iM Creative Commons License 2005.04.25 0 0 1349
Egyről beszélünk, csak lehet hogy fogalmazásbeli eltérések vannak köztünk (meg én sem szeretnék több konkrétumot írni, hisz ez egy működő létesítmény).

im
Előzmény: Volt tüzér (1347)
mezenguz Creative Commons License 2005.04.25 0 0 1348
Helló!

Raktam fel a képtáramba néhány veszprémi légifotót, jó nézelődést, ha valakit érdekel...
Előzmény: iM (1346)
Volt tüzér Creative Commons License 2005.04.25 0 0 1347
Lehet, hogy mi nem ugyanarról beszélünk? Azt, amit én "Szikla" néven ismerek, az a Légierő Parancsnokság vezetési pontja. A várhegy mellett van, a volt börtönnel átellenes oldalon. A bejárata a Légierő Parancsnokság udvaráról nyílik, egy egyemeletes épületkében. Az egész egy sűrűn beépített részen van, többnyire több emeletes épületes között. A főbejárattól fel lehet látni a várra, de a "Sziklával" átellenes oldalon.
Előzmény: iM (1346)
iM Creative Commons License 2005.04.25 0 0 1346
Nem is azt mondja a cikk. A cikk csak azt mondja, hogy a CRC (Szikla) is a városban települ.

im
Előzmény: Volt tüzér (1344)
gw Creative Commons License 2005.04.25 0 0 1345

Én se tudom mi lehetett, de 7 éve már biztos nem adtunk ki oda őrséget semmilyen formában. Akkoriban annyi emberünk volt csak, hogy 2 helyre állandó örséget tudjunk adni, 3 helyen volt vagyonőrség, + Mezőcsátra is adtunk embereket a Miskolc környéki objektumok vagyonőrzésére (ha jól emlékszem ez akkortájt Lillafüredet és Tardonát jelentette).

Előzmény: Volt tüzér (1332)
Volt tüzér Creative Commons License 2005.04.25 0 0 1344
Állj! Az 54. Légtérellenőrző ezred és a Légierő Parancsnokság vezetési pontja nem ugyanaz.
Előzmény: iM (1343)
iM Creative Commons License 2005.04.25 0 0 1343
Idézet az 54. Légtérellenőrző Ezredet bemutató cikkből:

"Az ezred parancsnoksága, illetve az alakulat biztosító és logisztikai alegységei Veszprémben, a Jutasi úti és a Jókai úti laktanyákban települnek. A helyőrségben - egy speciálisan erődített létesítményben (SEL) - települ az első számú légiirányító-központ, a CRC (Control and Reporting Center) is, amelyet a köznyelv Szikla néven ismer. A Magyar Nemzeti Bank mészkőbe vájt egykori épületének mélyén, a külvilágtól hermetikusan elzárva végzik munkájukat a Magyar Honvédség vadászirányítói és légtérellenőrzői. "

Az idézet innen való

Ezek szerint jól emlékeztem, hogy a Nemzeti Banknak volt köze egykor ahhoz a helyhez. Azt hiszem, a koronát is őrizték ott a háború alatt.

im
Előzmény: Volt tüzér (1340)
iM Creative Commons License 2005.04.25 0 0 1342
Igen, civilek elől el van zárva, de ha tudod mit keresel, akkor megtalálod. Így legalább kívülről megnézheti az ember :-)
Előzmény: Volt tüzér (1340)
iM Creative Commons License 2005.04.25 0 0 1341
Ezt a képet találtam hirtelen róla:

Előzmény: LeX (1339)
Volt tüzér Creative Commons License 2005.04.25 0 0 1340

A Veszprémi "Szikla" eredetileg is légvédelmi vezetési pontnak épült még valamikor a két világháború között. Nagyjából azonos időben, mint a Budapesti, és a Miskolci építmény. Mindhármat ugyanabból a célból csinálták, és ugyanarra is használták hosszú ideig. Most már csak a Veszprémi az, amit arra használnak, amire épült.

Azt, hogy honnan lehet bejutni, a civilek számára el van zárva, a mostani Légierő Parancsnokság objektumában van. Bár ha valaki tudja, miről van szó, az az utcáról is felfedezheti. Egyébként valóban jellegtelen fehér egyemeletes épület egy hegy oldalának támasztva.

Előzmény: iM (1335)
LeX Creative Commons License 2005.04.25 0 0 1339
Ez volna a túrástól balra? Jobbra a csillaghegyi strand tájékozódásképp.

csillaghegy
Előzmény: charlie21 (1338)
charlie21 Creative Commons License 2005.04.25 0 0 1338
Hát akkor továbbra is rejtély marad a dolog.Majd elnézek hétvégén arra hátha tudok valami konkrét dolgot utána leírni nektek.Már gyerek koromban is ott volt ,a nagyapám mindig elvitt arra és nagyon titokzatosan magyarázta hogy innen zavarják a szabadeuropa rádíót(városi legendák?!).Ezt a népi szóbeszédet tapasztaltam amúgy Alcsúton is ahol telkünk volt,és mindenki tudta hogy a hegyen(Vértesacsa) rakétások vannak,na és persze Atom rakéta.És ezt teljes átéléssel tudták mesélni ,persze csak suttogva.
mezenguz Creative Commons License 2005.04.25 0 0 1337
...lehet , hogy radarfedezék?..Városföldön is van ilyen külső fedezék, É-ra a laktanyától, régebben (lehet, hogy most is) néhanapján telepítettek oda lokátort, általában P-18 volt kirakva, egyébként a vasútról látszott e hely igazából Városföld felől Kecskemét felé haladva jobbkéz fele..
Előzmény: st_patrick (1331)
iM Creative Commons License 2005.04.25 0 0 1336
Ezt jól egyszerre írtuk :-)))
Előzmény: Volt tüzér (1334)
iM Creative Commons License 2005.04.25 0 0 1335
Maga a "Szikla" a várhegy alatt van és eredetileg a Magyar Nemzeti Bank terzorja volt. Az a sziklatömb azt hiszem ideális egy ilyen létesítmény elhelyezésére.

Az épület ahonnan be lehet jutni szerintem olyan jellegtelen, hogy meg nem mondanád, mi van alatta.

im
Előzmény: Volt tüzér (1329)
Volt tüzér Creative Commons License 2005.04.25 0 0 1334
Nem a várban van. A vár tövében van egy utca, aminek a várral ellentétes oldalán van a parancsnokság. Ugyancsak ellentétes irányban van a "Szikla" bejárata is.
Előzmény: mezenguz (1330)
iM Creative Commons License 2005.04.25 0 0 1333
Nem azt a dombot láttad, ami Veszprém és Szentkirályszabadja között van és ha jól emlékszem egyik irányból erdő van a beton építmények mellett?

im
Előzmény: st_patrick (1331)
Volt tüzér Creative Commons License 2005.04.25 0 0 1332

Nem tudom, mi lehetett, mert nem volt dolgom azzal az objektummal sohasem. A Vasvárihoz csak annyiban tartozhatott, hogy mintegy tíz éve - Budapesten - csak a Vasváriban volt az egyetlen számottevő katonai erő, ahonnan őrséget lehetett akárhová kivezényelni - a 32. őrezredet leszámítva. Lehet, hogy a légvédelem valamelyik adóállomása volt, és azért őrizte a Vasvári laktanyába tartozó őrség.

A Budapesten és közvetlen környékén már csak különféle intézmények és háttérintézmények maradtak, valós katonai alakulatok nem. És ez nem a mostani állapot, ez sajnos 10 éve is így volt.

Kettős kerítés? Naná. Ha valahonnan az egyszerű kábeltolvaj állampolgárt el akarod riasztani, akkor valami védelmet mutatni kell, különben apránként elhordanak onnan mindent. Különben úgy járnak, mint a 104. ezred harcálláspontja valamikor a '90-es évek közepén, mikor a kettős kerítésen Ifával mentek be kábelért, és egy lokátor teljes tartalék kábelkészletét elvitték. Ugyan a rendőrség megtalálta, de már szétdarabolva. Az egyik elkövető egy valamikor ott szolgált őrkatona volt. Tudta, hogy hol rossz a őrberendezés.

Előzmény: charlie21 (1327)
st_patrick Creative Commons License 2005.04.25 0 0 1331
Akkor nem tudom mit láttam de hogy mesterséges képződmény volt maga a domb is (olyan volt mint a betonfedezékre hordott füvesített földhányás) az hótziher.
Előzmény: mezenguz (1330)
mezenguz Creative Commons License 2005.04.25 0 0 1330
Szia!

A Szikla fent van a várban tudtommal, nem a légtér ellenőrző ezred híradósainak a telephelyét láttad véletlenül?

..más: nem jár valaki Kecskemét környékén mostanában, ugyanis a győri dandár ott gyakorol a lengyelországi lövészetre(KUB, Igla, Mistral)..Kecskemét és Városföld a települési helyek..(hmmm..., csak megmaradt a jól bevált Igla..:)) )
Előzmény: st_patrick (1328)
Volt tüzér Creative Commons License 2005.04.25 0 0 1329
A veszprémi "Szikla" bent van a város közepén, majdnem az állatkert mellett. Közvetlenül a várbörtön külső része mellett volt. Pontosabban a börtön volt. Késő délután és este jókat lehetett röhögni a nemzetiségi rabok és családtagjaik közötti hangos levélváltásokon.
Előzmény: st_patrick (1328)
st_patrick Creative Commons License 2005.04.25 0 0 1328

Ha már az objektumoknál tartunk egy kérdés: a hétvégén busszal elhaladtam veszprém mellett a 8-ason. nyugat felé haladva balkézfelől volt egy mesterséges dombból kiálló toronyszerű bejárat és 500 méterrel arrább egy másik dombon egy antennaerdő. Ez lenne a veszprémi Szikla?

Előzmény: Volt tüzér (1323)
charlie21 Creative Commons License 2005.04.25 0 0 1327
Sziasztok! Ha már szóba kerültek ezek az antenna erdős helyek. A lakhelyem közelében Csillaghegyen a régi téglagyári bánya hegyének a tetején van egy máig is müködő HM objektum.Sok sok antenna és mindenféle egyébb müszaki berendezés.Tudja valaki hogy ott mi van?Van köze vajon a légvédelemhez.Állítolag a Vasvárihoz tartozott,legalábbis onnan ment az őrség.Fedezékek nincsenek csak sima épületek és látszik hogy régebben fontossabb hely lehetett (kettős kerités,védelmi rendszer nyomai,több örtorony)
A_vándorló Creative Commons License 2005.04.25 0 0 1326
Szia, ment egy emil...:)))
Előzmény: Volt tüzér (1325)
Volt tüzér Creative Commons License 2005.04.24 0 0 1325
Kerítésen kívül azt csinálok, amit akarok.
Előzmény: Kelepisti64 (1324)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!