Keresés

Részletes keresés

ninovarga Creative Commons License 2008.12.19 0 0 2780
Ezen rengeteget tűnődtünk és idáig nem lettünk okosabbak. Ezt a spontán kelt paradicsompalántát akkor fényképeztük teljes épségben a becsehelyi dombtető 310 méteres magasságában, a talajtól 0-25 cm-es szinten, amikor ezt megelőzően Magyarország minden meteorológiai állomása mért már legalább -8 fokos radiációs minimumot. A kevéssel előtte leszüretelt teljesen ép paradicsomok is csak 0-tól 60-70 cm magasságban voltak a földfelszín fölött.
Előzmény: Floo2 (2778)
sbubu Creative Commons License 2008.12.19 0 0 2779

szaguaro Ezt ítad:

"A barackokat jól le szoktam rezelni, oszt' lesz, ami lesz. Ha a tafrina elviszi a levelét, nő másik.A levéltetveket meg lemossa az első nagyobb eső."

Hát szerintem:

A rezes lemosót én is alkalmazon, de

Ha a  tafriana elviszi a levelét, persze nő helyette másik, de igen legyenegíti a fát, mert nem tud szegény rendesen asszimilálni és utána jönnnek a tetevek és ezt a következő generációs levelet meg a szinte teljesen elpusztítják . Azért ez igen nagy sokk az őszibarack fának. Az eső nálam ugyan nem viszi le a levéltetveket, pláne mikor teljesen belepték majdnem az összes levelet. Nálam Champion, Red Haven, Dixie Red fajták vannak, ezeknél a te módszered nem működik biztos vagyok benne, mert már legalább  6-8 éve kísérem figyelemmel az életüket. Az általad írt módszerekkel elég hamar elpusztulnánk szerintem.

Na ezért nagyon jók a Nino által kiszelektált fajták, mert azokknál biztos működik a te módszered.    

Előzmény: szaguaro (2719)
Floo2 Creative Commons License 2008.12.19 0 0 2778
A hóréteg felett közvetlenül mérés egy kicsit számomra sántít!
Ugyanis a szakma ezt a hófelszin felett közvetlenült radiációs minimunak nevezi, magyarán a talaj(hó)felszin felett 5 cm-el elhelyezett hőmérőről van szó!
Több alkalommal tapasztaltuk Ninoval, pl. idén tavasszal, amikor -3-4 fokos fagy volt 2 méteren, és a magnoliák épp virágzásban voltak, a -3 fok nem tett bennük komoly kárt, de hogy éppeg a határon volt a hőmérséklet, azt jelezte néhány megbarnult sziromlevél!
A -3-4 fok 2 méteren feltételezi, hogy a talajon legalább -5-7 fokos minimum lehetett, ugyanis fagyzugban voltunk éppen, és a magnolia ágai a földre lógva, tele virággal, sértetlenek voltak!
-5-7 fokban el kellett volna feketedniük!
A fügénél is ez a helyzet, ha kapnak egy -14 fokos fagyot, azt éppeg csak átvészeli a növény, viszont a talaj fölé lógó ágai nem -14-et, hanem -16-18-at is bekaphatnak, mégsem lesz semmi bajuk a föld vagy éppen hó fölé lógó ágaknak sem!
Szóval a radiációs minimum növényekre gyakorolt hatása nem tiszta nekem, márpedig a mezőgazdaságon belül ez fontos index, az utolsó és első talajmenti fagy dátuma pl.!
Előzmény: mergez (2756)
Island* Creative Commons License 2008.12.19 0 0 2777
:))) nincs harag.

Maradjunk annyiban, hogy március körül közzé teszek egy érdeklődő felhívást itt, hogy aki megnézte a franciák katalógusát és kér valamit tőlük (bár nem elsősorban gyümölcstermőkre specializálódtak, de van egy-két különleges növényük), az jelezze felém.
Előzmény: Béla1007 (2776)
Béla1007 Creative Commons License 2008.12.19 0 0 2776

Sziasztok!!

Légyszi légy elnéző velem Islad*. Még egyszer 1000 bocs !!

Akkor erre térjunk vissza tavasszal !!!!

Üdv

Béla

Island* Creative Commons License 2008.12.19 0 0 2775

Én hölgy vagyok, de remélem nem bánod, hogy én válaszolok neked. :)

A franciától való rendelés úgy működik,,hogy kér egy listát a kívánságainkról és azt követően visszaigazolja, hogy milye van éppen raktáron és mennyiért.

Példaként csak a leandereket tudom említeni, azok 5-7 Euróért mentek, kb. 20-40 cm-es növények másfél literes konténerben. A katalógusában sajnos nem tüntet fel árakat.

Tavasszal fogjuk megkérni az ajánlatot, addíg akit még érdekel a dolog gondolkodjon és majd tavasszal összesítjük az igényeket.

Előzmény: Béla1007 (2774)
Béla1007 Creative Commons License 2008.12.19 0 0 2774

Sziasztok !!

Urak mennyi ez a szamóca fa ??

Engem is érdekel egy darab ha rendeltek akkor vegyetek be engem is és jobban oszlik a posta költség

Köszi

Üdv

Béla

ninovarga Creative Commons License 2008.12.19 0 0 2773
Kiegyenlítődés
Island* Creative Commons License 2008.12.19 0 0 2772
Mergez!

Mail ment!
Island* Creative Commons License 2008.12.19 0 0 2771
A nyugati szamócafa van a franciák katalógusában, lehet onnan is rendelni, ha érdekes a dolog. (Mi Aiol19-el rendelünk tavasszal, ilyenkor nem küldenek, ha érdekes a dolog "beveszünk" a buliba, de arra készülj, hogy a postaköltség elég horribilis, kb. ugyanannyi, mint egy növény ára, vagyis plusz 5-6 Eur/db a költség)
Előzmény: mergez (2764)
Island* Creative Commons License 2008.12.19 0 0 2770

Persze itt a franciák weboldala:

http://www.jardin-sec.com/

Sajnos csak egy oldal van, amit angolul is lefordítottak, ami a rendelésről szól, a többi francia, de egy online fordítóprogi használatával simán le lehet fordítani a téged érdeklő részeket konyhanyelven.

Egyébként a leanderes topicban nemrég betettem pár képet, ami pont arról szólt, hogy az Atlasz hegységben 2000 m körül - nem mediterrán klímán - milyen jól alkalmazkodtak a leanderek. Ezek kapnak rendesen mínuszokat, innen szelektálták ki az 'Atlas' és gondolom abból később a 'Villa R.' nevű fajtákat.

Kíváncsi leszek a szaporítási/télállósági tapasztalataidra, drukkolok. Én most a magvetésbe vetem bele egy kicsit magam tavasszal, mert ott igazi "csodák" (anyanövénytől merőben eltérő színű és formájú virágkülönlegességek) is születhetnek, persze van sok kis csúnyácska is, de oltogatásra azok is jók lesznek. :)

Előzmény: mergez (2762)
mergez Creative Commons License 2008.12.19 0 0 2769
Leanderem egy hónappal ezelőtt. Egy kicsit felkopaszodott nyár óta, vagy családtagjaim kopasztották meg, nem tudom. Nagyon megnyúlt, tavasszal kicsit jobban megmetszem. Fagyásnyomok sehol, a törzse sem repedezett meg. Pár nap múlva már otthon leszek, élő képekkel jelentkezem... :-) A japánnaspolyáról is.

ninovarga Creative Commons License 2008.12.18 0 0 2768
Forma (forme) di allevamento

Metodo (metodi) di potatura
Előzmény: Törölt nick (2767)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.18 0 0 2767
Ha szépen megkérlek lefordítanád olaszra :koronaforma/-mák ,metszésmód/-ok .Mivel őszibarackos honlapból az olaszok a legjobbak a fenti két Téma megtalálásához kérnék ennyi segítséget.
Előzmény: ninovarga (2749)
ninovarga Creative Commons License 2008.12.18 0 0 2766
Mindkettő szép szál legény.
Előzmény: valila (2765)
valila Creative Commons License 2008.12.18 0 0 2765

Freddy, nem tudtam, hogy ilyen sokan ismerik a csicsókát,

ráadásul Neked, mint kertszomszédnak is van.:)

Köszönöm a felajánlást, alkalomadtán élni fogok vele.

Floo2, nem a neveteket találtam hasonlónak, hanem a külsőtöket.

Bár most hogy átgondolom, mintha Te egy picivel magasabb lennél.

Nem bánom a cserét, legalább megtapasztalhattam a humorodat.:)

Előzmény: Freddy56 (2704)
mergez Creative Commons License 2008.12.18 0 0 2764
Talán azért nem kínáltak meg vele, mert ritka és nehezen beszerezhető. Legalábbis én még sehol nem láttam kertészetekben.
Előzmény: szaguaro (2726)
ninovarga Creative Commons License 2008.12.18 0 0 2763
Majd megkérdezem az olasz labort, ahol a jégfügét klónoztattuk.
Előzmény: mergez (2762)
mergez Creative Commons License 2008.12.18 0 0 2762
Meg tudnád adni ennek a skálának az elérhetőségét és egyáltalán bármi más leanderes oldalt?! Köszönöm.
Előzmény: Island* (2757)
mergez Creative Commons License 2008.12.18 0 0 2761
No erre sajnos nincs lehetőségem. Marad nekem a dugványozás. Tudok ugyan egy szakközépiskolát Pesten, akiknél van (pár éve még biztos volt) labor, őket meg lehet kérdezni, vállalnak-e szaporítást bármiből és egyáltalán, milyen áron. Ez a Varga Márton Kertészeti SZKI.
Előzmény: ninovarga (2760)
ninovarga Creative Commons License 2008.12.18 0 0 2760
A fagyszelektált egyedekből pedig mikroszaporítással szaporítani.
Előzmény: mergez (2758)
ninovarga Creative Commons License 2008.12.18 0 0 2759
Ez nagyon szép. Ez is igazolja, hogy ha arra lehetne garanciánk, hogy a leghidegebb helyeken is -15-nél minden lehűlés megállna, szinte bármit tarthatnánk a szabadban.
mergez Creative Commons License 2008.12.18 0 0 2758
Köszi az azonosítást, már régóta tudni szerettem volna, melyik változatom van. További 'al'-szelekciót lehetne végezni ugyanezen fajták több tíz, akár száz példányos, takarás nélküli kiültetésével és kiválasztani a legtélálóbb példány(oka)t és azt továbbszaporítani. Jövőre elkezdem a szelekciót...
Előzmény: Island* (2757)
Island* Creative Commons License 2008.12.18 0 0 2757
Igen a tiéd az a "Luteum Plenum" nevű fajta, ami a franciák 0-tól 5-ig terjedő saját használatú télállósági skáláján a 4,5 pontot kapta, ami nagyon jó eredmény és ez nálad is visszaigazolódott.

0= elpusztul -10 C-ban (törpe fajták)
5= -10 C-nál semmilyen károsodás sem éri (Ilyen a villa Romaine)
mergez Creative Commons License 2008.12.18 0 0 2756
Nagyon szépen köszönöm a lehetőséget! Jövő tavasszal küldöm a kísérleti alanyt.
Tulajdonképpen azért buzdultam fel ennyire, mert bár nem emlékeztem, hogy az én leanderem mióta van kiültetve, de visszanéztem a hozzászólásaimat és kiderült: 2002 nyara óta. Azóta kapott hideget bőven, igaz, takarás alatt, ami csak egy nádfonat és fóliasipka a csapadék ellen volt, tehát a leghidegebb éjszakákon kb. -13-14C-t kellett átvészelnie és ez több, mint bíztató (nálam az elmúlt években -18C volt az abszolút minimum, hóréteg felett közvetlenül. Én ott mérem, hiszen a növényeknek ezt a hideget is el kell viselniük). Igaz, az első két évben siralmasan nézett ki tavasszal (persze még kicsi is volt), de mindig kinőtte a sérüléseket, évről-évre nagyobb lett és virágzott. A szövetpusztulást meg tudom erősíteni. Tapasztaltam ezen is és a japánnaspolyámon is, azon sokkal láthatóbb és kevésbé regenerálódik. Na a japánnaspolya lehetne még a másik próbanövény...
Leanderem idén augusztusban:

Előzmény: ninovarga (2750)
Island* Creative Commons License 2008.12.18 0 0 2755
:)))

De kertekben annál nagyobb jövője lehet megérzéseim szerint, főképp a tényleg enyhébb klímájú területeken, védett mikroklímájú udvarokban, védett teraszokon vagy házfalak közelébe ültetve. Legalább nem kell majd idősebb korukban erősen visszavágni őket, hogy beférjenek a pincébe/garázsba.
Előzmény: ninovarga (2753)
ninovarga Creative Commons License 2008.12.18 0 0 2754
Lassan-lassan a spanyol határ közelít az ukránhoz, avagy Dunántúl kontra Alföld
ninovarga Creative Commons License 2008.12.18 0 0 2753
Ha nagyobbak lesznek, lehet velük kísérletezni. Ígéretesek lehetnek nagyvárosok központjában, parkosításként. (Persze, hazánkban mennyi időt érhetnének meg ott!?)
Előzmény: Island* (2752)
Island* Creative Commons License 2008.12.18 0 0 2752

Vagy azokat a szelekciókat kellene kipróbálni, a melyeket a francia Filippi kertészet kísérletezett, szelektált.

Nevezetesen: a 'Villa Romaine' (új fajta), állítólag a -15 C-ot károsodás nélkül bírja, valamint az 'Atlas' és az 'Italia' nevű fajták minimális levélfoltosodás mellett bírják a   -10 C körüli fagyokat.

Ezek a fajták még nincsenek az országban (ill. nekem és még 1-2 emberkének van már belőlük, rendeltük a franciától, de nagyon kis példányok még, úgyhogy a kiültetéssel még várok, amíg legalább 3-4 példányom lesz pluszban biztosítékként belőlük...)

Előzmény: ninovarga (2750)
ninovarga Creative Commons License 2008.12.18 0 0 2751
Globális "elszélsőségesedés"

Július - December

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!