Keresés

Részletes keresés

mezenguz Creative Commons License 2005.04.26 0 0 1365
Helló!

Hpasp!

..na, lássuk csak:

A Dvina( a kezdetek): a verőceiben nem vagyok biztos, de ha a légifotókat nézem, Tardona kivételével az összes körkörös, tehát: Börgönd, Vértesacsa, Úny, Vácegres, Gyömrő, Táborfalva, Szabadszállás, Dunaföldvár, Sárbogárd, Pest és Dunaújváros védelmére, miskolci iparvidék védelmében: Aszaló, Szakáld, Cserépfalu...

A modernizálás, átfegyverzés után( Volhov, Nyeva):
1. Körkörös:
a. Volhov:
Etyek, Zsámbék, Fót, Felsőpakony-Ócsa(11. ezr.)
Szabadszállás, Dunaföldvár(104.ezr.)
Cserépfalu, Szakáld(105.ezr.)
b. Nyeva:
Tinnyét láttuk, a többiből nekem csak Nagytarcsa néz ki szektorosnak, tehát : Bia, Tinnye, Lom-hegy(Pilisszentlászló-D), Gyál, Szigethalom.
2. Szektoros:
a. Volhov:
Pilisszentkereszt(Pilis-tető), Urak Asztala(Pilisszentlászló-É), Tardona, Sárbogárd?

..ha valamit kihagytam a nagy sietségben, elnézést, javítsatok nyugodtan, ha tévedtem, akkor is, Volt tüzér, számítok Rád...végül is te voltál közelebb hozzá...:)))
Előzmény: Hpasp (1364)
Hpasp Creative Commons License 2005.04.26 0 0 1364

Volt Tüzér, Mezenguz, Topictársak

Össze tudnánk szedni, hogy a rakétaosztályok közzül melyik volt szektoros harcrendben, és melyik körkörös védelembe rendezve?

Érdekes lehetne ezt felrajzolni egy térképre.

Hpasp Creative Commons License 2005.04.26 0 0 1363

A tököli repülőtérről és a mellette lévő bázisról, ami Szigethalom néven szerepel, mit tudtok, érdekelne… Kérem a segítségeteket

Kihalt laktanyák topic, 694 - 705 hozzászólás.

Előzmény: A_vándorló (1360)
A_vándorló Creative Commons License 2005.04.26 0 0 1362
Köszi, de kéne pontos leírás is, fotók miatt...:)))
Előzmény: mezenguz (1361)
mezenguz Creative Commons License 2005.04.26 0 0 1361
Szia!

A repülőtérről van topik is, de ha benézel a képtáramba a légifotók végén van egy nagyfelbontású róla.. a szigethalmi volt lv.rak oszt.-ról pedig a topik első felében voltak fotók...
Előzmény: A_vándorló (1360)
A_vándorló Creative Commons License 2005.04.26 0 0 1360
A tököli repülőtérről és a mellette lévő bázisról, ami Szigethalom néven szerepel, mit tudtok, érdekelne… Kérem a segítségeteket.

A_vándorló Creative Commons License 2005.04.26 0 0 1359
A Sas-hegyen, még nagyon régen, gyerek voltam és az Édesapámmal felmentünk oda piknikezni…

Ennek van vagy 30 éve… Ott voltak akkor ilyen beton valamik, lehet, hogy géppuskafészkek, kis bunkerekkel, erről tudtok valamit?

A_vándorló Creative Commons License 2005.04.26 0 0 1358
Szia!

A „szikla” ha jól értelmezem, Te máshova teszed, az ott van a Gellért-hegyben, bocs, volt..

A félkörépülettel szemben, a Bach csomópontnál. A felüljáróról még lehetett látni az antennát egy hosszú antenna volt, vagy még talán meg is van. A bejárata egy zsákutca, jobbra volt a sporttelepük a tiszteknek, balra egy sima kis mezei kerítés volt és jött az üveg portásfülke, ott ha valaki felnézett, egy hatalmas sziklafal volt, ott volt a bejárata, bazi vastag ajtók… OLP.

Előzmény: Volt tüzér (1347)
PAPA1970 Creative Commons License 2005.04.26 0 0 1357

Hello!

A Hármashatárhegyen levő antennák a BM HŐR rádióátjátszó állomása volt kb 2-3 antennával, ugyanott a "sarokba" a Honvédségnek is volt- van egy tornya. Amikor karcsusították-"modernizálták" a HŐR t akkor leszerelték az RT-t. A Honvédségé még megvan, meg szerintem az Antenna Hung is van egy tornya. Egyébként nyilt lett az egész bárki bemehet. Érdemes is felmenni mert gyönyörű a kilátás! 

Előzmény: charlie21 (1356)
charlie21 Creative Commons License 2005.04.26 0 0 1356
Még megvannak az álltalad látot beton gyürük a Hármashatárhegyen.Én is láttam kb két éve.Apropó ott is volt valamilyen antenna rengeteg,bár nekem valaki azt mondta hogy a BM-hez tartozik.Ennek mondjuk ellentmond hogy én ott katonákat láttam.Az most akkor ott mi?Gumirakéta:A filmben a hátulján a hajtómű kiömlő nyilásnál volt valami nagy szelep vagy dugó,ők is leengedték ,és igazad van ,az orra rögtön fél hatot mutatott :-)
Előzmény: Volt tüzér (1355)
Volt tüzér Creative Commons License 2005.04.26 0 0 1355

Igaz, nem most volt, de a Hármashatár-hegyen, a kilátótól nem messzi is volt egy üteg, aminek a vasbeton fedezékeit én még körüljártam. Nem tudom, megvannak-e még, de a hetvenes évek végén még viszonylag jó állapotban volt minden. Akkor már azt hittem, mindenhez értek, így szakavatott szemmel azonnal kiszúrtam a valamikori 85-ös ágyúk fedezékeit. Hogy most mi lehet ott, azt nem tudom.

Valóban zavartak egyes adásokat, de ez központilag ment, a valamikori RÁF (rádiófelderítő) fegyvernem amellett, hogy folyamatosan figyelt mindenféle rádióadást, amellett némelyiket zavarták is. Egy ilyen állomásuk volt valamikor a Pasaréti út végén.

Gumirakéta. Volt hozzá rendszeresítve egy másik rakéta is, méghozzá egy Rakéta porszívó, amivel folyamatosan nyomni kellett bele a levegőt, mert különben lekókadt, mint egy pöcs.

Előzmény: charlie21 (1353)
gw Creative Commons License 2005.04.26 0 0 1354

szia,

mint tegnap írtam, Budapesten belülre sehova se adott őrséget a Vasvári. 1-2 éve pedig már jócskán nem volt a Vasvári laktanya :(

Előzmény: PAPA1970 (1352)
charlie21 Creative Commons License 2005.04.26 0 0 1353
Tudomásom szerint valóban zavartak eggyes adásokat ,tehát kellet valamilyen kiépített rendszernek lennie.De erről nem igazán beszélnek most sem.Más:Még a Veres könyvben láttam egy térképet Budapest Csöves légvédelméről , a rakétás korszak elöttről.A mai Csillaghegyi laktanya kb területére is jelől egy üteget.És most beugrott hogy a laktanya max 200-300 méteres körzetében van 3 kis vasbeton bunker kb 4-5 személyesek. lehet hogy ezek az üteg kezelőinek a védelmére készültek?És még valami ,egyszer előkerült a Álca gumi rakéták témája.A két héttel ezelötti Angyalbőrben sorozatban egy ilyen felfújt rakétát kellett elfoglalniuk a Karády örmesteréknek egy hadgyakorlat folyamán.A végén még le is eresztették.Teljesen élethűen nézet ki.
Előzmény: PAPA1970 (1352)
PAPA1970 Creative Commons License 2005.04.26 0 0 1352

Jártam arra többször Én is, sőt "sztorikat" is hallottam az ojjektumró! Szerintem vmi rádióátjátszó lehet. Ugy tudom, hogy már civil őrség vigyázza, de 1-2 évvel ezelött komoly katonai jelenlét volt. állandóan csücsültek a mafikba, kutyák stb. Szóval volt nagy elrettentés! Tény, hogy az őrség és a műszerészek is a Vasváriból jártak ki. Csak azt nem értem, hogy most mi a szerepe.

OFF

Szerintetek voltak fix telepítésű rádió bemérő, zavaró állomások??

Előzmény: charlie21 (1351)
charlie21 Creative Commons License 2005.04.26 0 0 1351
Igen pontossan ez van a felvételen, most már rendesen körülnötte a lakópark,de régen ott csak a puszta természet volt,és egy csomo fényképezni tilos tábla.Jó a rendes fénykép is ,azt valahonnan a köfejtötől csinálhatta a kollega.Köszi ezek szerint már más is felfigyelt az objektumra.
Előzmény: LeX (1339)
Yosser2 Creative Commons License 2005.04.25 0 0 1350
A világháborúban a Szikla a Várban (alatt) lévő irányítóközpont neve volt. A veszprémié, pedig Erdő...
iM Creative Commons License 2005.04.25 0 0 1349
Egyről beszélünk, csak lehet hogy fogalmazásbeli eltérések vannak köztünk (meg én sem szeretnék több konkrétumot írni, hisz ez egy működő létesítmény).

im
Előzmény: Volt tüzér (1347)
mezenguz Creative Commons License 2005.04.25 0 0 1348
Helló!

Raktam fel a képtáramba néhány veszprémi légifotót, jó nézelődést, ha valakit érdekel...
Előzmény: iM (1346)
Volt tüzér Creative Commons License 2005.04.25 0 0 1347
Lehet, hogy mi nem ugyanarról beszélünk? Azt, amit én "Szikla" néven ismerek, az a Légierő Parancsnokság vezetési pontja. A várhegy mellett van, a volt börtönnel átellenes oldalon. A bejárata a Légierő Parancsnokság udvaráról nyílik, egy egyemeletes épületkében. Az egész egy sűrűn beépített részen van, többnyire több emeletes épületes között. A főbejárattól fel lehet látni a várra, de a "Sziklával" átellenes oldalon.
Előzmény: iM (1346)
iM Creative Commons License 2005.04.25 0 0 1346
Nem is azt mondja a cikk. A cikk csak azt mondja, hogy a CRC (Szikla) is a városban települ.

im
Előzmény: Volt tüzér (1344)
gw Creative Commons License 2005.04.25 0 0 1345

Én se tudom mi lehetett, de 7 éve már biztos nem adtunk ki oda őrséget semmilyen formában. Akkoriban annyi emberünk volt csak, hogy 2 helyre állandó örséget tudjunk adni, 3 helyen volt vagyonőrség, + Mezőcsátra is adtunk embereket a Miskolc környéki objektumok vagyonőrzésére (ha jól emlékszem ez akkortájt Lillafüredet és Tardonát jelentette).

Előzmény: Volt tüzér (1332)
Volt tüzér Creative Commons License 2005.04.25 0 0 1344
Állj! Az 54. Légtérellenőrző ezred és a Légierő Parancsnokság vezetési pontja nem ugyanaz.
Előzmény: iM (1343)
iM Creative Commons License 2005.04.25 0 0 1343
Idézet az 54. Légtérellenőrző Ezredet bemutató cikkből:

"Az ezred parancsnoksága, illetve az alakulat biztosító és logisztikai alegységei Veszprémben, a Jutasi úti és a Jókai úti laktanyákban települnek. A helyőrségben - egy speciálisan erődített létesítményben (SEL) - települ az első számú légiirányító-központ, a CRC (Control and Reporting Center) is, amelyet a köznyelv Szikla néven ismer. A Magyar Nemzeti Bank mészkőbe vájt egykori épületének mélyén, a külvilágtól hermetikusan elzárva végzik munkájukat a Magyar Honvédség vadászirányítói és légtérellenőrzői. "

Az idézet innen való

Ezek szerint jól emlékeztem, hogy a Nemzeti Banknak volt köze egykor ahhoz a helyhez. Azt hiszem, a koronát is őrizték ott a háború alatt.

im
Előzmény: Volt tüzér (1340)
iM Creative Commons License 2005.04.25 0 0 1342
Igen, civilek elől el van zárva, de ha tudod mit keresel, akkor megtalálod. Így legalább kívülről megnézheti az ember :-)
Előzmény: Volt tüzér (1340)
iM Creative Commons License 2005.04.25 0 0 1341
Ezt a képet találtam hirtelen róla:

Előzmény: LeX (1339)
Volt tüzér Creative Commons License 2005.04.25 0 0 1340

A Veszprémi "Szikla" eredetileg is légvédelmi vezetési pontnak épült még valamikor a két világháború között. Nagyjából azonos időben, mint a Budapesti, és a Miskolci építmény. Mindhármat ugyanabból a célból csinálták, és ugyanarra is használták hosszú ideig. Most már csak a Veszprémi az, amit arra használnak, amire épült.

Azt, hogy honnan lehet bejutni, a civilek számára el van zárva, a mostani Légierő Parancsnokság objektumában van. Bár ha valaki tudja, miről van szó, az az utcáról is felfedezheti. Egyébként valóban jellegtelen fehér egyemeletes épület egy hegy oldalának támasztva.

Előzmény: iM (1335)
LeX Creative Commons License 2005.04.25 0 0 1339
Ez volna a túrástól balra? Jobbra a csillaghegyi strand tájékozódásképp.

csillaghegy
Előzmény: charlie21 (1338)
charlie21 Creative Commons License 2005.04.25 0 0 1338
Hát akkor továbbra is rejtély marad a dolog.Majd elnézek hétvégén arra hátha tudok valami konkrét dolgot utána leírni nektek.Már gyerek koromban is ott volt ,a nagyapám mindig elvitt arra és nagyon titokzatosan magyarázta hogy innen zavarják a szabadeuropa rádíót(városi legendák?!).Ezt a népi szóbeszédet tapasztaltam amúgy Alcsúton is ahol telkünk volt,és mindenki tudta hogy a hegyen(Vértesacsa) rakétások vannak,na és persze Atom rakéta.És ezt teljes átéléssel tudták mesélni ,persze csak suttogva.
mezenguz Creative Commons License 2005.04.25 0 0 1337
...lehet , hogy radarfedezék?..Városföldön is van ilyen külső fedezék, É-ra a laktanyától, régebben (lehet, hogy most is) néhanapján telepítettek oda lokátort, általában P-18 volt kirakva, egyébként a vasútról látszott e hely igazából Városföld felől Kecskemét felé haladva jobbkéz fele..
Előzmény: st_patrick (1331)
iM Creative Commons License 2005.04.25 0 0 1336
Ezt jól egyszerre írtuk :-)))
Előzmény: Volt tüzér (1334)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!