Credós állománylistát készítek. Nagy segítségemre lenne, ha vki egy kicsit együttműködne velem abban, hogy az egyes volánoknál hány Credo állt forgalomba 2009 január 1-e óta. Én ezekről tudok:
Mátra Volán 1 db
Hatvani Volán 1 db
Nógrád Volán 1 db
Gemenc Volán 6 db
Jászkun Volán 2 db biztos, de valószínűleg több
Pannon Volán 7 db
Kőrös Volán 8 db
Pannon Volán 10 db
Legyetek szívesek ezt kiegészíteni vagy ahol szükséges, javítani.
Credós állománylistát készítek. Nagy segítségemre lenne, ha vki egy kicsit együttműködne velem abban, hogy az egyes volánoknál hány Credo állt forgalomba 2009 január 1-e óta. Én ezekről tudok:
Mátra Volán 1 db
Hatvani Volán 1 db
Nógrád Volán 1 db
Gemenc Volán 6 db
Jászkun Volán 2 db biztos, de valószínűleg több
Pannon Volán 7 db
Kőrös Volán 8 db
Pannon Volán 10 db
Legyetek szívesek ezt kiegészíteni vagy ahol szükséges, javítani.
nem vagyok győri, hajdúböszörményi, csak a simson topicban is volt már ilyesféle vita, na, énmeg hogy okosnak tűnjek, szépen átmásoltam. am nem másoltam át :D télleg nem, csak vicc volt!
OFF: hidd el nekem, érettségiztem magyarból, és nem lett szar a jegyem. De attól függetlenül, hogy Jászkörmösfaszalján hogy mondják a motor szót, attól még a helyesírási szótárban így szerepel és így is kell leírni. De ez legyen a legnagyobb gondunk, azt hiszem...
460 le nem semmi. Már csak azt kellene megtudakolni, hogy a mi válogatottunk miért SETRA-val, eg MERCEDES-sel furikázik. Azért nem túl bátrak a szlovákok, hogy csak úgy megrendelnek egy olyan típust, amiből még alig van, vagy nincs is? Mondjuk, ha rosszul sikerül, az a mi válogatottunk szempontjából csak előnyös lehet :D
Előre elnézést kéerk az offért, csak tényeket fogok közölni! :D
Igenis van olyan szó, hogy motra. Vannak ún, nyelvjárások, amelyek másoka megszokott nyelvnél, egy-két szó eltér. Győr környékén, illetve erdély bizonyos részeina motort motr-nak mondják, illetve a kanyarodnit kanyarninak. Ált iskola 5. osztály. Nem akarok kötekedni, csak tényeket közöltem (jó kifogás sose rossz) és még 1x bocsánat az off ért.
Nem érted az a baj!:))) Ha egy gyártó valami jobb kényelmesebb üléssel adná be a tenderre a pályázatát máris annyiba kerülne mint egy"rendes"busz.(Mivel a legnagyobb súlypont az ár!)Az ülések többek között azok amin a gyártó tud spórolni ezért meg is teszi,hogy alacsonyabb árral indulhasson.Inkább beadja egy kényelmetlennel oszt a vevő azt választ amit akar.De a vevőnek nincs pénze ezért ilyen üléssel szerelik a buszt!22-es csapdája. Ma olvastam csak nem tudom hol,és nagyon szellemesnek tartom ráadásul vág is ide.
"Ez annyira nehéz mint Magyarországon tisztességesen közbeszerzési pályázatot nyerni!"
Több hozzászólásra is válasz, s ezzel befejezem a magam részéről, egyrészt mert nem szeretnék rátelepedni a topikra, másrészt mert már ismételni fogom így is önmagam, harmadrészt mert annyira nem rossz általában a véleményem a Credóról, mint ahogy az az "ülésfrontról" kitűnik. Kifejezetten azt mondom, hogyha nem kínálnának ilyen rossz ülésekkel kialakított verziót, akkor ez - dizájnja ellenére - egy szerethető gép lenne.
A Borsod Volán EC-11, EC-12-eseit ismerem, az alacsony, meg a magasított háttámlás, gyengén párnázott, (szerintem) sűrűn telepakolt székekkel. Másfelé nem utaztam még Credóval, de láttam már, hogy az Agriának is vannak ugyanilyen kiosztású kocsijai. Természetesen ismerem az "ahogy a megrendelő kéri"-szöveg összes változatát. A faberakásos, négycsillagos szövegnek van azonban egy ellentéte is: ha a gyártó megtenné, a szabványok szerint megtehetné, akkor a szűk látókörű megrendelő megrendelné egyszerű, csiszolatlan fapadokkal is a kocsit, "mer úgy ócsóbb". Szerencse, hogy ezt a szabványok nem engedik. De az, hogy a szabvány-előírások ilyen kényelmetlen - használhatatlan üléseket engednek, még nem kötelezi a gyártót, hogy felvegye a kínálatába. Vagy ha igen, akkor kínálhatna csak egy-egy ülésorral kevesebbel szerelt buszt . (Erre példa a fapados Ik C56, amelynek az ülései ugyanilyen kíméletlenek, de legalább szellősen vannak szerelve.)
E tekintetben tehát szerintem a gyártó és az üzemeltető összekacsint - "ha te igénytelen vagy, én is"- alapon. Tehetik, mert nem az üzemeltető szív közvetlenül, hanem az utas. Magyarán: ez nem tisztán piaci viszony, mert a végső felhasználó nincs döntési helyzetben. Ezért őt védő, azaz utasvédő intézkedésekre, esetleg belső megállapodásokra lenne szükség. (Ezen a ponton bicsaklanak meg a személyautós összehasonlítások: persze, ha döntéshelyzetben vagyok és kevés pénzem van, akkor Suzukit veszek, s nem Mercedest. Ez tiszta sor. De utasként állok a megállóban és azt látom, hogy megint egy marha kényelmetlen járgány áll be, miközben az ellenirányban a társvolán ugyanilyen típusú busza kényelmes.)
Igen, az sok tekintetben szubjektív dolog, hogy mi kényelmes és mi nem. Szerintem ez egy kirívó példa, amire nem válasz, "hogy márpedig én kényelmesen elférek rajta, még ha neked rossz is". Az egész vita épp onnan indult, hogy egy ismerősöm mesélte: nyolcadmagával azért szoktak le a buszos munkába járásról és álltak át az autózásra, mert a falujukba Credót vezényelt a Borsod Volán. Szóval nem hiszem, hogy ez az én egyéni problémám lenne.
És végül az Alfához: igen, szinte minden buszon vannak olyan ülések, amit jobb elkerülni (a sokat dicsét E95-ösöknek is gyenge pontja volt a tengelyek fölötti tér kihasználása.) Ehhez képest az említett kiszerelésű Credókkal az a legfőbb gond, hogy nem a problémás üléseket kell elkerülni, hanem a véletlenül kényelmesebb, nagyobb térközű üléseket kell megkeresni, levadászni.
Láttam a minap egy Marcopolo Alfa buszt 3 tengellyel.Fehér színű volt,de nem a válogatott busza lehetett mert LM... volt a rendszáma.Na az kinek a fia borja volt?:)))
Annyival fejezném be az OFF-olást, hogy az általad belinkelt magáncég, nem csak ebben az országban, de máshol is előnyben részesíti a hazai ipart.Lásd Solák, SOR stb. üdv
,,az Alfa Regiok a bizonyítékok rá, hogy lehet kényelmes üléseket beszerelni szabványosan."
Jujj. Tessék helyet foglalni az említett buszban a tengelyek felett, mindjárt nem lesz olyan kényelmes...
Hogy milyen típusú ülést szerelnek egy buszba az szinte csak a megrendelőtől függ. Egyik buszgyár (a Kravtex se) se fog elzavarni ha éppen faberakásos kapaszkodós bőrfotelt kérsz, 4 csillagos kiosztással.
Az ülések beépítése viszont a karosszériagyártótól függ, a motortér, kerékdobok és hasonló kritikus helyeken jól láthatóak a különbségek.
Ha fontos az üzemeltetőnek a jó fogyasztás, akkor legyen fontos az utas kényelme is.
Egy tipikus példa arra, hogy ezt hogyan cáfoluk meg: Deszkaülés távolságiban. Persze a motra meg kicsi...
Az EC-11-es sűrűn pakolt üléseinél jobb az állva utazás!
Merrefelé szoktál EC11-esezni? Kaposnál kettő van (magastámlás Halas ülésesek), én egyszer nyomtam le az egyikkel 1,5 órát, semmi bajom nem volt. Benyelt majdnem annyi embert, mint egy kistermes 280-as.
És e tekintetben nem vigasztal sem az, hogy mindez szabványos, sem az, hogy egyébként a gyártónak vannak kényelmes gyártmányai is, amit a kutya sem vesz meg, mert a gagyit néhány százezerrel olcsóbban adja.
A 2007-es tenderes EC12-esek a Kapos Volánnál (KVT-668 - 673) mind dönthető, karfás ülésekkel rendelkeznek. Meg a két FLR-es 2006-os. A KVT-668 csinálja a Siófok-Dunaföldvárt (1651) munkanapokon.
Nem teljesen off, mivel Ikarus buszokhoz is kapcsolódik :)
Mivel az autótörténeti blogunk még nem olyan népszerű, mint mondjuk a Totalcar, ezért több helyre is belinkeltem a mai nap folyamán ezt a kis írásomat. Remélem nem gond.
Ha téma lesz a volán topikba, akkor beszállok.:) De itt most nem időszerű. Tudom nagy a félelem, hogy ha bejönnek a multik akkor hozzák a használt rozsdás buszaikat, és esetleg soha nem vennének magyar buszt, de szerintem szabályozással minden megoldható.
Teljes mértékben egyet értek Veled. A tender kiírják bizonyos paraméterekkel, a gyártó aszerint indul, olyan típussal, ami alkalmas lehet arra, hogy a feltételeknek eleget tegyen.Az nem a gyártó hibája, hogy úgy írják ki a tendert ahogy, de a volánok anyagi helyzete miatt ez jön ki. Régesrég nyitni kellett volna a piacot, de ez már itt OFF.
Ezzel még azonosulni is tudok, vagy legalábbis részben. A problémát én ott látom, hogy a gyártó rá van kényszerülve, hogy buszt adjon el, és olyat ad el, amilyet (és amennyiért) megvesznek.
Az utasvesztés csak nagyon-nagyon közvetve probléma egy gyártónak. Ha a Volánok ezt problémaként fognák fel, és lenne rá anyagi fedezetük, akkor olyan buszt vennének, ami kényelmes az utasnak. Ergó a gyártó olyat adna el. Az üzemeltethető meg mutogathat a gyártóra, de a gyártó ki tud lépni a csapdából, hiszen ott egy másik üzemeltető, aki kevesebb és jobb üléssel kérte a buszt.
Mellesleg nem tudom mi az a 21-es csapdája, én csak a 22-es csapdáját ismerem ;)
Értelek természetesen. Pusztán arra a 21-es csapdájára hívtam fel a figyelmet a vitaindító első hozzászólásban, hogyha gyártó és üzemeltető is szűk keresztmetszeten nézi a saját érdekeit, akkor az fokozott, gyors ütemű piacvesztéssel jár. Ezt a mindenki mutogat a másikra hozzáállást (a gyártó az üzemeltetőre, amelyik a legócsóbbat veszi, az üzemeltető a gyártóra, hogy hát a legócsóbba ezt szereli be, nem tudok mit tenni) pedig el lehet játszani egy ideig: amíg el nem fogy az utas. És igen, akkor maradnak a nyugdíjasok, meg a diákok. Autóval pedig kár összevetni a kényelmi tényezőket, mert hát ugye az autónak ott a behozhatatlan hátránya, hogy akkor és oda megy, ahová a benne ülők szeretnék. A folyamatos utasvesztést emiatt nyilván nem is lehet megakadályozni (egy távoli pontig), de a mértékét lehet csökkenteni, sebességét lassítani: pl. normális menetrenddel, kiszolgálással stb. Na mindegy, maradhatunk annyiban, hogy minden jó így ahogy van, mindenki jól csinál mindent, bezzeg ha több pénze lenne mindenkinek, akkor mennyivel jobb lenne. Egy gond van: nincs példa a gazdaságtörténetben arra, hogy ezzel a mentalitással gazdagodott volna meg egy ország.
1. A Kravtex nem hülye. Ha a tenderen arra adnak pontot, hogy olcsó legyen a busz és sok ülőhely legyen benne, akkor úgy adja be a dokumentációt, hogy a lehető legolcsóbb ülésből a lehető legtöbbet ajánlja. Ha nem ezt csinálná, nem nyerné meg az adott tendert. 2. De ha vannak plusz kitételek (pl. fejtámlás, karfás, vagy dönthető ülés, minimális beülési térköz, stb.) akkor úgy tesz ajánlatot. 3. Nagyon valószínű, hogy fontos neki a jó hírnév, de cseszheti a jó hírnevét, ha nem ad el buszt.
Nem olcsó az ülés. A jó ülés pedig nagyon drága.
Az pedig demagógia és általánosítás, hogy Credo=fapad. A Kravtex, de a Alfabusz sem, sőt, a Mercedes, az MAN, a Solaris sem, de még anno az Ikarus sem adott ingyen jobb ülést, sőt, semmit.
Az, hogy neked mi a kulturált kiszolgálás, az a te dolgod. 187 cm magas vagyok, egy teleülésezett IC 12-esben nincs kevesebb lábterem, mint hátul egy Ford Focusban, egy Volvo S40-ben, egy Peugeot 206-ban, egy Opel Vectrában, egy Suzuki Swiftben, vagy egy Renault Megane-ban. Ezekhez van 2 évnél korábbi összehasonlítási alapom.
Ha keresztbe akarod rakni a lábadat, járj hosszított 7-es BMW-vel, Rolls Royce-szal, vagy flextronixos Vasi Volános EC 12-essel. Ha nem teheted meg egyiket sem, akkor pedig azt szidd, aki okozta, hogy nem teheted meg. Ha én azt mondom, hogy a 206-os egy gyenge és lassú kocsi úgy ámblokk, az nem igaz, persze lehet hogy én csak az 1,4-es dízelt vezettem 68 lóval, ami tényleg kín városon kívül, pedig ott van a 180 lóerős 206 RC változat is, ami valószínűleg nem megy rosszabbul, mint egy kétliteres dízel Passat. Hogy miért az 1,4-est vezettem mégis? Mert arra volt lehetőségem. De attól még nem lesz A 206-os gyenge autó. Csak az amit én vezettem.
- a galériában új képek vannak a kolozsvári L23-02D-ről, és a Lay Reisen (Németország) emeleteséről, valamint a Lasta (Belgrád), és a Beyaz ÚJ D02-21D emeletes buszairól.
- a turista buszok menüben ott az E98-as (Volvo alvázon) és E15 (BMC alvázon), igaz Euro 2-es motorral. Vajon megvan a gyártási joguk ezekre a típusokra?
Szabványokra vonatkozó egyetlen megjegyzésem: az Alfa Regiok a bizonyítékok rá, hogy lehet kényelmes üléseket beszerelni szabványosan. Nem tudom, mennyivel drágább, mint a Credo fapadjai, de szerintem egyszerűen utasellenes azokat beszerelni, még ha ki is lehet a buszt hozni olcsóbban. Egy cég (a gyártó és az üzemeltető is!) adjon valamit magára. Ha fontos az üzemeltetőnek a jó fogyasztás, akkor legyen fontos az utas kényelme is. Ha fontos a gyártónak a jó hírnév, akkor legyen fontos az utassal való első számú találkozási pont is. Én épp 50 percet szoktam utazni busszal: állítom, hogy az nem kulturált kiszolgálás, ha egyszerűen csak "le tudok ülni derékszögben", de pl. a lábamat már nem tudom keresztbe rakni, esetleg az előző ülés háttámlájának dönteni. Az EC-11-es sűrűn pakolt üléseinél jobb az állva utazás! És e tekintetben nem vigasztal sem az, hogy mindez szabványos, sem az, hogy egyébként a gyártónak vannak kényelmes gyártmányai is, amit a kutya sem vesz meg, mert a gagyit néhány százezerrel olcsóbban adja.
Itt találsz némi információt. Illetve tévedtem, mert az a 6 az 7 különböző típus. És többféle üléselrendezéssel, különböző méretű peronokkal vagy azok nélkül. És igen, volt olyan megrendelő, aki egy sor üléssel kevesebbel kérte, hogy szellősebb legyen. Természetesen megcsinálták.
A beülési magasságokra, szélességekre és térközökre pedig szabvány vonatkozik. Ezt az összes autóbusznak teljesítenie kell. Tehát nem pakolhatsz bele 80 ülést egy EC 12-esbe, mert te sok ülőhelyet akarsz.
Jó példa az itt OFF VB-s Mercedes Intouro. Baromi kényelmes, óriási helyed van, tény. De a folyosó már csont szűk, alig férsz el egy táskával, nembaj, mert nem Érdre járatják, hanem mondjuk Fehérvárra. De csak 43 ülés van benne. ami kő kevés egy 12 méteres busztól. Van 50 embered aki utazni akar, és mind le tud ülni, igaz, hogy a lábát nem tudja keresztbe rakni, e mégis emberi módon eljutnak A-ból B-be. Vagy ugyanez az 50 ember, 43 leül, 7 meg áll egy olyan buszban, ahol 40-50 percet utazol, kapaszkodási lehetőség alig van, igaz, hogy csillag van az elején.
Mondjuk szerintem elgondolkodhatna a Kravtex, hogy esetleg az Alfa üléseivel mennyivel lenne drágább, ugyanakkor jobb és kelendőbb a gyártmányuk. Ezzel együtt igazad van: itt jön be a volánok szűklátókörűsége. Az az elv uralkodik, hogy tegyünk bele minél több ülést, mert akkor sok utasunk lesz. De nem, egy ponton túl minél több ülést tesz be, annál kevesebb utasa lesz.
25.ÉN A KLN-094-essel dolgoztam este hatalmas vihar volt a nyakamba zudult az esővíz de szerencsére csak jobbrakanyarodásnál ért úgyhogy már rákészültem,persze könyv nem volt benne,hogy beírjam,erre a diszpécser hív hogy mostmár kikapcsolhatod a légkondit,nem tudtam sírjak vagy nevessek.
Szerintem az újabb Credok is megfelelő szolgáltatást tudnának nyújtani, ha kivennének belőlük 1 sor űlést. Csak gondolom mivel a buszokra szánt keret szűkös inkább a férőhelyeket maximalizálják a társaságok.
Nem ez a baj,hanem az,hogy a szolgáltató rá van kényszerítve arra,hogy enyhén szólva is kétes minőségű,de legalább olcsó autóbuszokat vásároljon!Ennek a levét isszuk (isszák a volán vállalatok is) évek óta.Még mindig bízom abban,hogy idén nem lesz központi volán tender,hanem inkább azt a kevés pénzt megkapják a volánok és azt vesznek amire szükségük van!
Nem Rózsadomb sajnos és az ott lakók sem olyan igényesek. Egyetlen bajuk volt vele, hogy nem lehetett rajta aludni (EC-11). Műszakos dolgozók 8 óra munka után nem szívesen ülnek derékszögben 40-50 percet. Amíg Ik-256 járt oda, nem volt gondjuk, utána elkezdtek gondolkodni. Rájöttek, hogy autóval valamivel olcsóbb és gyorsabb is: majdnem úgy van, hogy a műszakos busz indulására már otthon is vannak...
az a falu esetleg nem rózsadomb? a credot meg nem tévesztették össze véletlen a karosa-val? persze, nem veled van bajom, hiszen te csak a tényt közölted :-)
Esetleg E95-ről, Ik C56-ról és Volvo Alfa regio B12b-ről tudtok ilyen értéket mondani? E98 25 literes fogyasztása komoly?
Credóhoz: valóban kiváló a fogyasztása. De azért azt is nézni kellene, hogy hány utast veszít a volán, ha a kényelmetlen Credokat járatja egy vonalon... (Konkrét esetet tudok, ahol 3 autónyi utas fogott össze, s munkába járáshoz lecserélték a volánt, amikor megkapta a falujuk a Credót.)
"És most kapaszkodj,mert a sokat szidott Credorol tegnap hallottam elég meglepő adatot.A srác kb egy éve jár vele,és normál esetben-állítása szerint-20 literből elkocsikázik vele.De amin még ő is nagyon meglepődött:különjáratban nagyon nyugisan autózva 14(!!) literes fogyasztást hozott ki belőle."
Igen tudom, hogy a helyközi Credo-k nagyon jól fogyasztanak, de a 14 litert azt egy kis túlzásnak gondolom. (Mondjuk, ha EC11-es talán még lehetséges is.)
A Cíviseket konkrétan nem tudom mennyit esznek,de az elődje-vagy inkább amiből kifejlesztették (Volvo 7700) kiautózható volt 30 liter körüli mennyiségből. Ik 266: 25-és 30 literes fogyi Ik 256-250 távban 25-27 liter (D10-es motorral) Nekem az Ik 415 ösöm (CTH-083-as) helyijáratban 27-28 ból elment automata váltóval Ik 411 (FHK-261) 35-38 liter között,Cummins motor Rába Contact 092 H :32-37 liter között (gazda és talpfüggő volt) És most kapaszkodj,mert a sokat szidott Credorol tegnap hallottam elég meglepő adatot.A srác kb egy éve jár vele,és normál esetben-állítása szerint-20 literből elkocsikázik vele.De amin még ő is nagyon meglepődött:különjáratban nagyon nyugisan autózva 14(!!) literes fogyasztást hozott ki belőle.Na ezen lehidaltam.
Köszönöm! Valamivel közelebb vagyunk :)))) Mondjuk azt nem értem, hogy a gyárak is és az üzemeltetők is miért titkolják ennyire fogyasztási adatokat. (Mielőtt kiverné valaki a hisztit elmondom, hogy ezt az adatot néhány külföldi nagy gyár is titkolja!)
Egy pillanatra visszatérek a mobil kórházhoz aztán tényleg befejeztem! Természetesen, ahogy eddig is sejtettük a hadseregnek van mobil kórháza. Rába H18-as konténer szállítókkal lehet a helyszínre hordani a részeit. Elég komoly. Ha nagy baj van akkor a Katasztrófavédelem rendelkezésére bocsájtják.
Hát kb. ennyire megbízható akkor ez az információ. Jobbik esetben jó kis sofőrpletyka, rosszabb esetben hasraütés szerű adat tőled. Kár, hogy mostanában ilyen színvonalon lehetséges csak az értekezés a 3 győrivel. Authentikus a forrás, de különösebben nem zavar, hogy mit hiszel el, vagy mit nem. Aki ismer, az tudja, hogy a rosszabb esetben hasraütés szerű adat tőled kitétel nem állja meg a helyét. Tudod, sokatokkal az a gond, hogy bármit is mondanánk, bármilyen infót tennénk közre csak a leszólást, a lekezelést, rosszabb esetben durvább esetben mocskolódást kapunk. Erre pedig senkinek, többek között nekem sincs szükségem...
Nagyon jól elvagytok látom! De még mindig nem tudom, hogy mennyit fogyasztanak a Civis-ek. (Apropó a buszokon Civis és nem Cívis felíratott láttam ez helyes így?) Valamint én is kíváncsi lennék, egy összehasonlításra, hogy mely járművek mennyit fogyasztanak!? Engem pláne a hazánkban készített buszok érdekelnének.
Én csak feltettem egy kérdést, amire valami konkrét infót vártam, de csak egy lekezelő választ kaptam. A többi ennek a folyománya, de nem tudom, hogy mit kell ezen ennyit rugózni, szerintem lezárhatnánk már ezt a témát.
- ki tudja honnan megszerzett - Ad 1: onnan, aki ott volt a tesztnél, az mondta... Ad 2: én sem vagyok szent, de mégis megkerestem a KTI honlapján az előírásokat tartalmazó dokumentumot, amit ide is linkeltem, holott ezt te is meg tudtad volna tenni személyeskedés nélkül.
OFF: Én sem benned... Beírják a tapasztalati értékeket, erre te beírod a - ki tudja honnan megszerzett - "típusvizsga körülmények közötti fogyasztást", amiről később tulajdonképpen te is bevallod, hogy nem tudod hogyan lehet összeegyeztetni a gyakorlattal. Tehát ennek a körnek is sok értelme volt; nem baj, legalább megint lehetett személyeskedni egy jóízűt... :/ ON