Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2014.01.21 0 0 61608

Domestost ajánlanám, először finoman leoldani a penészt, aztán feloldani vele a festéket, hagyni összeszáradni.

Nátrium-hidroxidot tartalmaz, az tartós gombaölő.

Előzmény: sur5al (61577)
pajaci Creative Commons License 2014.01.21 0 0 61607

"mennyire kell "messzebbről" indítani a lakás kört?"

Nem értem.

Előzmény: beze_s (61606)
beze_s Creative Commons License 2014.01.21 0 0 61606

Üdv!

Lefényképezne nekem valaki egy "T" bekötést , a puffernél? 

Nem tudom eldönteni, mennyire kell "messzebbről" indítani a lakás kört.

A szakszeres bekötésnél a V135B-T100R-t lehet helyettesíteni a VTA-val? Gondolom előbbi jobban szabályozható, mármint nagyobb tartományban.

Köszi!

-Tsunami- Creative Commons License 2014.01.21 0 0 61605

http://www.tospur.hu/parasodas/

Nem a hőszigetelése nőtt az üvegednek hanem elkezdtél intenzívebben fűteni.

Melegebb lett az üveged belső felülete is.

Valószínüleg radiátor is van alatta.

Nekem is van, csak egy estére leengedett roletta a radiátor meleg levegőjét  nem engedi az üveghez..

Van 2 üveged az egyik 2.8W/m2k hőátbocsátású, a másik 1.0-1.1W/m2k.

Látszik hogy 2,5x nagyobb a hővesztesége a régebbinek.

Az újakkal harmatpont felé került az üvegek belső felületi hőmérséklete, mert melegebbek a jobb hőszigetelő képességük miatt.

Nagyon nem bántam meg, hogy kicseréltem az összes régebbi üveget a lakásban.

20-22C a hőmérséklet és 50-60% közötti a páratartalom a lakásban.

Előzmény: bnorci71 (61604)
bnorci71 Creative Commons License 2014.01.21 0 0 61604

OFF

nekem sima 4-16-4 öveg szezon kezdetén izzad mostmár nem

akkor nőt az üveg hőszigetelése?

ha magas a páratartalom akkor is kicsapódik a pára ez nem csak hőmérséklet -hőszigetelőképesség- fügvénye

az a pára ami eddig az üvegeden csapódott ki ha talál magának más felületet ott fog és penészedést okoz, ha nem talál akkor szerencséd van, de egy 2 rétegű hőszig üvegen se szabad kicsapódnia

Előzmény: -Tsunami- (61578)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.01.21 0 0 61603

Ragassz telibe (tehát ne csak pöttyökkel) 1-2 centi vastag XPS (és nem EPS!!!) lapot a penészfoltokra. Csodát nem tesz, de a semminél jobb :)

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.01.21 0 0 61602

"Mester! a vályog függőleges terhelhetősége közel azonos a betonéval (97%),"

Vályog átlagos nyomószilárdság: 2 N/mm2

Tömör tégla nyomószilárdság: 10 N/mm2

A beton meg még jóval több.

Nem jól tudom?

Előzmény: Orion68 (61579)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.01.21 0 0 61601

"A molekula mérete ugyan úgy pici és ugyan úgy diffundál át az üvegen felületén is."

Akkor pl a villanykörtékből is minden esetben elszökne a gáz pár év alatt. De szerencsére az üveg ennél sokal jobban záró anyag

Ha szökik az argon, akkor azt biztosan nem az üvegen át teszi.

Előzmény: Tomsojer68 (61598)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.01.21 0 0 61600

"A szigetelés, nyílászáró stb.... megtérülési ideje sok-sok év, ez igaz.

De felesleges?"

Az ablakcsere peches esetben csak az unokádnak hoz hasznot,

viszont egy hőszigetelés akár 3-5 éven belül is megtérülhet.

...ezért a hőszigetelés és az ablakcsere fontosságát nagyon-nagyon ne mossuk egybe.

Egy haveromnak ezt mondtam viccből: "Akinek nincs sok pénze és mégis ablakot cseréltet, az nem normális. Akinek nincs sok pénze és NEM hőszigetel, az sem normális." :)

Előzmény: nyárimádó (61570)
-Tsunami- Creative Commons License 2014.01.20 0 0 61599

"Elszökik az argon gáz az üveg közül?

Több helyen is arról lehet olvasni ugyanis, hogy elszökik a gáz elég hamar az ilyen üvegekből és utána már ugyanolyan az üveg, mint a gáz nélkül. Kétrétegű üveg esetén a két réteg között lágyfém hővisszaverő réteg található (low-e üveg) továbbá egy légrés is, ami szintén javítja a hőszigetelést. Ez tovább fokozható, ha a légrésben argon gáz van,ami jobban szigetel, mint a levegő. A mai technológiát alkalmazva a két üveg réteget egy argongázos légtérben illesztik össze, így az összeillesztés után már argongáz van a légrésben, nem kell az üveget megfúrni, így sokkal kisebb az esélye a gáz eltávozásának. Mérések szerint legrosszabb esetben is 15 év múlva a gáz 80%-a bent marad a két réteg között. Ez már nagyon jónak számít, és nem csökken lényegében a szigetelés"

Előzmény: Tomsojer68 (61598)
Tomsojer68 Creative Commons License 2014.01.20 0 0 61598

A molekula mérete ugyan úgy pici és ugyan úgy diffundál át az üvegen felületén is.

Egy argon palacknak is csökken a nyomása évek alatt, hiába zár jól a szelep.

Előzmény: -Tsunami- (61595)
sur5al Creative Commons License 2014.01.20 0 0 61597

Na, ki is kipróbáltam.

SWEP 30lemezes 30kW-os 1/2"-3/4" csatlakozású 22-es rézzel szerelt hőcserélő Wilo Star RS25/2 ill. 25/4 primer/szekunder keringetővel. Felfűtés után.

1:1 (18W/28W) dT=7oC (igazából már lement 5-re, most nem tudok rosszabbat csinálni, de volt már 10 is, sőt talán több is 1:2 esetén és felfűtéskor)

2:1 (30W/28W) dT=4-5oC

3:1 (45W/28W) dT=3oC

A szekunder egyébként 38 ill 45W-on menne 2-es és 3-as fokozaton.

Szóval a dolog sok tényezős. Az előbb pl. kihagytam a rendszer méreteket ill. az aktuálisan betáplált és kivett hő mennyiségét. Az is számít. Az előbbi mondjuk a két oldalon pörgő víz mennyiségével jól jellemezhető. A tapasztalatom alapján viszont az sem mindegy, hogy éppen a kandalló és a radiátorok felfűtés alatt vannak-e vagy már a tűz kezd leégni és a lakás is felmelegedett. Ugye a két görbe valahol metszi egymást, szerintem azon a ponton lesz minimális a hőlépcső (fix fordulatok mellett). Utána csökken a hőbevitel, de az igény is. Melyik milyen gyorsan csökken? Ha a hőigény csökken gyorsabban, akkor a hőlépcső nem lesz magas később sem, ellenben...

Az is fura azért, hogy a legmagasabb primer hozza a legkisebb lépcsőt. Egyrészt érthető, mert a lépcső abból volt, hogy a szekunder még vett volna fel több hőt, de nem kapott a primertől eleget, ezért emeltük a primer teljesítményt. Így viszont a primer oldalon gyorsabban pörög a víz, kevesebb időt melegszik. Összességében mégis több hőt visz el a hőforrástól, hiszen változatlan szekunder teljesítmény mellett a szekunder hőmérséklet emelkedik. Ja nem. Mert a primer hőmérséklet is csökken. A primer oldalon felvett hő kb. ugyanannyi. Mondjuk az 50 fokos víz többet felvesz, mint a 80 fokos, hiszen a hőcsere hatékonysága függ a közegek hőmérsékletének különbségétől. Vagy nem? Ajjaj. Végig kéne jegyzetelni egy teljes fűtési ciklust, de kinek van ahhoz kedve?:D

Puffernél más a helyzet, nem ugrál ennyire, bár ott is lehet valamennyi különbség a felső és alsó rétegek között, meg a szekunder hőfelvétel sem állandó.

Előzmény: sur5al (61576)
pajaci Creative Commons License 2014.01.20 0 0 61596

Reggelig majd csak megtudjuk, hogy mi is történt pontosan nálatok :-)

Előzmény: -Tsunami- (61593)
-Tsunami- Creative Commons License 2014.01.20 0 0 61595

A töltés és az üvegfelületek zárásán is sok múlik.

Előzmény: Tomsojer68 (61590)
-Tsunami- Creative Commons License 2014.01.20 0 0 61594

A korábbi és az új között.

Írtam, hogy az utóbbival megszűnt és a belső oldalon párásodott, mert a párkányra csorgott a víz.

Előzmény: pajaci (61592)
-Tsunami- Creative Commons License 2014.01.20 0 0 61593

Tokot nem cseréltünk, csak üveget.

Milyen légzárása lenne jobb, mint a korábbi gyári üvegekkel?

Tökéletesen zártak a régiek is.

Aluplast ideal a tok.

A normál 2,8 üveghez képest a + low e réteg 1,4 re csökkenti az üveg hőátbocsátási tényezőjét.

A + argon 1,1-re és a melegperem 1,0-ra.

Előzmény: pajaci (61583)
pajaci Creative Commons License 2014.01.20 0 0 61592

"páralecsapódás a két üvegszerkezet között"

Te írtad.

Előzmény: -Tsunami- (61588)
pajaci Creative Commons License 2014.01.20 0 0 61591

Írkáltok ám mindent össze-vissza, mi lenne ha pontosan fogalmaznátok?

Előzmény: -Tsunami- (61586)
Tomsojer68 Creative Commons License 2014.01.20 0 0 61590

Az argonra azt mondték az üzemben, hogy mivel nagyon kicsi molekula az argon (hasonlóan mint a hidrogén) átdiffundál  mindenen és 3-4 év múlva eltűnik.

Előzmény: -Tsunami- (61584)
42tibcsi Creative Commons License 2014.01.20 0 0 61589

Csak a saját tapasztalatomat tudom mondani. Több mint 30 éve mikor építkeztünk kalákával a koszorúk és tartó lábak szigetelését kihagytuk. Rendesen meg is jelent a penész főleg a tetőtérben. Belül 4 cm hungaroccel sem sokat javított, késve de azon is megjelent a penész. Mikor kívül kapót 5 cm es szigetelést (rejtett csatornát ki bontottuk) végig a cserépig felvittük. Megszűnt a penészesedés.

-Tsunami- Creative Commons License 2014.01.20 0 0 61588

Nem.

Belül folyt le a víz a párkányra, onnét meg a földre.

Ha a két üveg között párásodik, akkor hibás az üvegfelületek gyári zárása.

Előzmény: pajaci (61585)
Tomsojer68 Creative Commons License 2014.01.20 0 0 61587

A 2 rétegű üveg egyik lapjának a belső felületén van a lágyfém réteg.

A Solglasnál rendeltem az üveget és fel is hívták a figyelmemet rá. Mondták, hogyha fordítva teszem be akkor a belső sugárzást kiengedi mint a normál üveg, de a külsőt viszont nem engedi be. Ha ők félrebeszéltek akkor én is.

Előzmény: pajaci (61582)
-Tsunami- Creative Commons License 2014.01.20 0 0 61586

Ezt a hülyeséget hol olvastad?

Ha fordítva építed be az üveget, akkor se tudod letörölni róla mert nem férsz hozzá.

Az üveg belső felületén van, csak nem mindegy hogy melyiken.

Előzmény: pajaci (61582)
pajaci Creative Commons License 2014.01.20 0 0 61585

A két üveg között párásodott?

Előzmény: -Tsunami- (61584)
-Tsunami- Creative Commons License 2014.01.20 0 0 61584

Akkor mitől szűnt meg a páralecsapódás a két üvegszerkezet között?

Ugyan az a rétegrend, az argon és a lágyfémbevonat a különbség.

Este nincs napsugárzás, csak fűtés és nagyobb hőmérséklet különbség.

Mitől lett melegebb az üvegfelület?

Előzmény: 42tibcsi (61580)
pajaci Creative Commons License 2014.01.20 0 0 61583

Vastagabb a tok, melegperembe van téve az üveg, jobb a légzárása, van benne gáz (még), ezek együttes hatása, nem pedig a fémréteg tette a "csodát".

pajaci Creative Commons License 2014.01.20 0 0 61582

Azért van jelölve, mert ha kivül lenne, takarításkor ledörgölnéd róla.

Előzmény: Tomsojer68 (61581)
Tomsojer68 Creative Commons License 2014.01.20 0 0 61581

Én is kicseréltem Low-e ra a normál üveget. A csoda csak  a redőny nélküli üvegen következett be. (páralecsapódás elmaradása)

A fémbevonat olyan mint a dióda, egyik irányba átereszti a hősugárzást a másikban pedig visszatükrözi. Ezért is van gyártáskor egy matricával jelölve, hogy belső oldal.

42tibcsi Creative Commons License 2014.01.20 0 0 61580

Ezeknek szerintem kívülről jövő sugárzás miatt van jelentőségük (nyáron). Belülről kifelé infrasugárzás szerintem minimális.

Előzmény: -Tsunami- (61574)
Orion68 Creative Commons License 2014.01.20 0 0 61579

Megosztanám a tapasztalataimat tavalyelőttről, amikor infra kamerával néztem meg 3 házat, egyik beton, emeletes (cég), másik tégla (barát), harmadik vályog (+2 téglafal) saját:

Nem hiába mondják, nagyon hasznos dolog egy ilyen kameramérés, a kis kézi IR+Laser nem képes helyettesíteni, az belső falfelületre jó, de kívülről látszik igazán a veszteség. Nos, szigeteletlen ház /bármilyen/ orrán-fülén veszíti a hőt, főleg nyílászáróknál és redőnytokozásoknál. A vályog vesztesége nem igazán mérhető összevetve a tömör téglával (egy sor vastagság keresztben), annak színhője teljesen elnyomta a vályogét (bár annak a vesztesége egyéb módon látható, mert van), a beton meg szinte olyan mint az üveg. A beton és a téglaház kapott 4-7cm polisztirolt+régi thermo ablakok cserélve lettek, óriásit javult a konfortérzet és csökkent a gázfogyasztás kb 40%-ot, a vegyes még nem volt szigetelve. A vegyest belülről infra hőmérővel mérve látható a veszteség, 21,5C belső hőmérséklet esetén a külső falak 18-19C ha kint 0 körül van, a tömör tégla 13-13,5C - meg is jelent a penész a falak alján -na ezt a falat kell sürgőssen szigetelni. A gerébtokos ablakok körbetömítése meggátolta a légáramlást, de a hideg ablakfelületek szívják el a hőt (mérve 15-16C - még ez is jobb mint a csupasz-vakolatlan-tömör tégla). Való igaz, a redőny szinte tökéletes hőzárást hoz kamerával mérve is, de amikor leengedjük a redőnyt, a redőnytok csak úgy világít mint egy lámpa! Ablak kitűnő ilyenkor, de a tok felette 1-1,5m2 felületen vékony fal/semmi/. A vályog valóban nagy tömege miatt komoly hőtehetensége miatt jó puffer, ezért azt szereti ha állandó a belső hőmérséklet, nagyon meghálálja. És Tibcsinek igaza van, a víz és a nedvesség az ellensége, ezért nem mindegy mivel van szigetelve (csak kőzetgyapot). Mester! a vályog függőleges terhelhetősége közel azonos a betonéval (97%), de az oldalsó nagyon kicsi (<10%, pl. próbálj tiplit fúrni bele) ezért építették vastagra. Ahogy Blue mondaná: az el nem használt energia a legolcsóbb, szigetelésre fel!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!