Keresés

Részletes keresés

A_vándorló Creative Commons License 2005.04.27 0 0 1374
Szia, Nagytarcsán van az OLP, a légirányítás, az ami a Gellért-hegyben volt. Pont a költözésnél ott voltam, ami 1985 tavaszán történt meg. 84. nov- 86 máj. voltam katona…

A bázis pontosan a faluból kiérve pár kilométerre balra helyezkedik el, egy nagy kapu+ kamera, meg valamilyen raktár a „fedőneve”, de nem raktár, hanem még ugyan az ami a 80-as években volt… A falubéli laktanyából vittek fel minket, én a híradós századnál telexes voltam. A kapuját nem lehet eltéveszteni, ha valaki arra jár, de belátni nem lehet, mert egy dombon van. És a kaputól még tekereg bent az út…

Esetleg van még kérdésed írd meg, bő 13 hónapot voltam ott.

Előzmény: st_patrick (1373)
st_patrick Creative Commons License 2005.04.27 0 0 1373
Bár lehet hogy a Kihalt laktanyákban kellene feltennem, de Nagytarcsáról lenne egy kérdésem. Ez ugyanis nem kihalt laktanya (vagy inkább helyőrség?). A kérdés pedig úgy hangzik hogy a mostani Híradó Pság Nagytarcsán a volt OLP objektumában van, vagy máshol helyezték el?
Előzmény: st_patrick (1372)
st_patrick Creative Commons License 2005.04.27 0 0 1372

Üdv Vándorló!

Nem kioktatásképpen de a "Szikla" megnevezés egy zsargon ami a védett harcálláspontokat jelenti. Ezért tesszük elé mindig a jelzőt mert csak ebből nem lesz világos hogy melyikre gondolunk. Amikor írtam, ezért írtam hogy veszprémi szikla. Van a miskolci szikla ami a Lillafüredi háp-ot jelenti (most alakították rockmúzeummá hogy a fene esne beléjük, aztán amikor meg kéne, akkor halomra hullik a jónép arrafelé, de legalább a múzeumi anyag biztonságban lesz...). Amiről Te beszélsz az a Gellért-Szikla, ami a világháborúban épült, az OLP majd később ORLÉKÖZ aztán megint OLP védett háp-ja volt, utána meg a polgári légiirányítás központja(Budapest-Távolkörzet).

Előzmény: A_vándorló (1370)
Volt tüzér Creative Commons License 2005.04.27 0 0 1371
Megkövetlek.
Előzmény: mezenguz (1369)
A_vándorló Creative Commons License 2005.04.27 0 0 1370
Ha szabad visszatérnem a „Sziklára”, eléggé sokat voltam ott és bent is, a pontos helye a Gellért-hegyben van, a Bach csomópontnál. Ott van még a félkörépület, mely jó nagy, megnézem a térképen az utca nevét, az volt a szikla. Onnan irányították az összes repülőt, mik az országunk légterében voltak, számkódok alapján, egy hatalmas üvegfalon.

Előzmény: iM (1346)
mezenguz Creative Commons License 2005.04.27 0 0 1369
Helló!

Volt tüzér!

Elnézésedet kérem, mert Zsámbékkal nem értek egyet, Börgönddel igen..felrakom a fomi-s fotókat róluk: az első Zsámbék, a másik Börgönd:
Előzmény: Volt tüzér (1368)
Volt tüzér Creative Commons License 2005.04.26 0 0 1368
"telepítésre nincs más lehetőség" Bocs. Ezt ki kellett volna vastagítanom. Ez egy olyan indok, amit bármire rá lehetett húzni. Még arra is, ha nem sikerült pontosan kimérni a 60 fokot.
Előzmény: Volt tüzér (1367)
Volt tüzér Creative Commons License 2005.04.26 0 0 1367

Börgönd szektoros volt. Emlékezetem szerint Zsámbék is szektoros volt.

A kicsiket meg nyugodtan kiveheted ebből a felsorolásból, mert az természeténél fogva mind szektoros.

Mindazonáltal a közepeseknél a körkörös harcrend és a szektoros harcrend között esetleg csak néhány foknyi különbségek vannak. A szektoros harcrend fő indoka az volt, hogy előre ismert volt az átok, gaz ellenség támadásának iránya, illetve a telepítésre nincs más lehetőség (Lásd: Pilis, Urak asztala, Zsámbék?).

Mindazonáltal nekem a legnagyobb bajom ezzel, hogy akármennyit is töltöttem egyik - másik osztálynál, nem az indítóállványokat nézegettem. Vagy csak az orromig néztem el (kabinok), vagy pedig jóval messzebb, attól függött, mit kívánt a PV kabin tájolása. Emlékezetem szerint egyszer fordult elő, hogy Felsőpakonyban én tájoltam a PV kabint, és közeli tájolópontnak kiválasztottam az egyik indítóállvány szintezőkaróját. A marha kannibálok két nap múlva arrébb rakták. Ezért érdemes volt őket nézegetni.

Mindazonáltal akkor körkörös egy harcrend, ha az állványok pont 60 fokra vannak egymástól. Ha már eltérés van, akkor már nem is passzol a körkörös harcrend.

Előzmény: mezenguz (1365)
mezenguz Creative Commons License 2005.04.26 0 0 1366
...érdekesség: Bükk turistatérképe, Cserépfalunál feltüntetve a TÁS, és a laktanya, melléírva: használaton kívüli honvédségi bázis...
Előzmény: mezenguz (1365)
mezenguz Creative Commons License 2005.04.26 0 0 1365
Helló!

Hpasp!

..na, lássuk csak:

A Dvina( a kezdetek): a verőceiben nem vagyok biztos, de ha a légifotókat nézem, Tardona kivételével az összes körkörös, tehát: Börgönd, Vértesacsa, Úny, Vácegres, Gyömrő, Táborfalva, Szabadszállás, Dunaföldvár, Sárbogárd, Pest és Dunaújváros védelmére, miskolci iparvidék védelmében: Aszaló, Szakáld, Cserépfalu...

A modernizálás, átfegyverzés után( Volhov, Nyeva):
1. Körkörös:
a. Volhov:
Etyek, Zsámbék, Fót, Felsőpakony-Ócsa(11. ezr.)
Szabadszállás, Dunaföldvár(104.ezr.)
Cserépfalu, Szakáld(105.ezr.)
b. Nyeva:
Tinnyét láttuk, a többiből nekem csak Nagytarcsa néz ki szektorosnak, tehát : Bia, Tinnye, Lom-hegy(Pilisszentlászló-D), Gyál, Szigethalom.
2. Szektoros:
a. Volhov:
Pilisszentkereszt(Pilis-tető), Urak Asztala(Pilisszentlászló-É), Tardona, Sárbogárd?

..ha valamit kihagytam a nagy sietségben, elnézést, javítsatok nyugodtan, ha tévedtem, akkor is, Volt tüzér, számítok Rád...végül is te voltál közelebb hozzá...:)))
Előzmény: Hpasp (1364)
Hpasp Creative Commons License 2005.04.26 0 0 1364

Volt Tüzér, Mezenguz, Topictársak

Össze tudnánk szedni, hogy a rakétaosztályok közzül melyik volt szektoros harcrendben, és melyik körkörös védelembe rendezve?

Érdekes lehetne ezt felrajzolni egy térképre.

Hpasp Creative Commons License 2005.04.26 0 0 1363

A tököli repülőtérről és a mellette lévő bázisról, ami Szigethalom néven szerepel, mit tudtok, érdekelne… Kérem a segítségeteket

Kihalt laktanyák topic, 694 - 705 hozzászólás.

Előzmény: A_vándorló (1360)
A_vándorló Creative Commons License 2005.04.26 0 0 1362
Köszi, de kéne pontos leírás is, fotók miatt...:)))
Előzmény: mezenguz (1361)
mezenguz Creative Commons License 2005.04.26 0 0 1361
Szia!

A repülőtérről van topik is, de ha benézel a képtáramba a légifotók végén van egy nagyfelbontású róla.. a szigethalmi volt lv.rak oszt.-ról pedig a topik első felében voltak fotók...
Előzmény: A_vándorló (1360)
A_vándorló Creative Commons License 2005.04.26 0 0 1360
A tököli repülőtérről és a mellette lévő bázisról, ami Szigethalom néven szerepel, mit tudtok, érdekelne… Kérem a segítségeteket.

A_vándorló Creative Commons License 2005.04.26 0 0 1359
A Sas-hegyen, még nagyon régen, gyerek voltam és az Édesapámmal felmentünk oda piknikezni…

Ennek van vagy 30 éve… Ott voltak akkor ilyen beton valamik, lehet, hogy géppuskafészkek, kis bunkerekkel, erről tudtok valamit?

A_vándorló Creative Commons License 2005.04.26 0 0 1358
Szia!

A „szikla” ha jól értelmezem, Te máshova teszed, az ott van a Gellért-hegyben, bocs, volt..

A félkörépülettel szemben, a Bach csomópontnál. A felüljáróról még lehetett látni az antennát egy hosszú antenna volt, vagy még talán meg is van. A bejárata egy zsákutca, jobbra volt a sporttelepük a tiszteknek, balra egy sima kis mezei kerítés volt és jött az üveg portásfülke, ott ha valaki felnézett, egy hatalmas sziklafal volt, ott volt a bejárata, bazi vastag ajtók… OLP.

Előzmény: Volt tüzér (1347)
PAPA1970 Creative Commons License 2005.04.26 0 0 1357

Hello!

A Hármashatárhegyen levő antennák a BM HŐR rádióátjátszó állomása volt kb 2-3 antennával, ugyanott a "sarokba" a Honvédségnek is volt- van egy tornya. Amikor karcsusították-"modernizálták" a HŐR t akkor leszerelték az RT-t. A Honvédségé még megvan, meg szerintem az Antenna Hung is van egy tornya. Egyébként nyilt lett az egész bárki bemehet. Érdemes is felmenni mert gyönyörű a kilátás! 

Előzmény: charlie21 (1356)
charlie21 Creative Commons License 2005.04.26 0 0 1356
Még megvannak az álltalad látot beton gyürük a Hármashatárhegyen.Én is láttam kb két éve.Apropó ott is volt valamilyen antenna rengeteg,bár nekem valaki azt mondta hogy a BM-hez tartozik.Ennek mondjuk ellentmond hogy én ott katonákat láttam.Az most akkor ott mi?Gumirakéta:A filmben a hátulján a hajtómű kiömlő nyilásnál volt valami nagy szelep vagy dugó,ők is leengedték ,és igazad van ,az orra rögtön fél hatot mutatott :-)
Előzmény: Volt tüzér (1355)
Volt tüzér Creative Commons License 2005.04.26 0 0 1355

Igaz, nem most volt, de a Hármashatár-hegyen, a kilátótól nem messzi is volt egy üteg, aminek a vasbeton fedezékeit én még körüljártam. Nem tudom, megvannak-e még, de a hetvenes évek végén még viszonylag jó állapotban volt minden. Akkor már azt hittem, mindenhez értek, így szakavatott szemmel azonnal kiszúrtam a valamikori 85-ös ágyúk fedezékeit. Hogy most mi lehet ott, azt nem tudom.

Valóban zavartak egyes adásokat, de ez központilag ment, a valamikori RÁF (rádiófelderítő) fegyvernem amellett, hogy folyamatosan figyelt mindenféle rádióadást, amellett némelyiket zavarták is. Egy ilyen állomásuk volt valamikor a Pasaréti út végén.

Gumirakéta. Volt hozzá rendszeresítve egy másik rakéta is, méghozzá egy Rakéta porszívó, amivel folyamatosan nyomni kellett bele a levegőt, mert különben lekókadt, mint egy pöcs.

Előzmény: charlie21 (1353)
gw Creative Commons License 2005.04.26 0 0 1354

szia,

mint tegnap írtam, Budapesten belülre sehova se adott őrséget a Vasvári. 1-2 éve pedig már jócskán nem volt a Vasvári laktanya :(

Előzmény: PAPA1970 (1352)
charlie21 Creative Commons License 2005.04.26 0 0 1353
Tudomásom szerint valóban zavartak eggyes adásokat ,tehát kellet valamilyen kiépített rendszernek lennie.De erről nem igazán beszélnek most sem.Más:Még a Veres könyvben láttam egy térképet Budapest Csöves légvédelméről , a rakétás korszak elöttről.A mai Csillaghegyi laktanya kb területére is jelől egy üteget.És most beugrott hogy a laktanya max 200-300 méteres körzetében van 3 kis vasbeton bunker kb 4-5 személyesek. lehet hogy ezek az üteg kezelőinek a védelmére készültek?És még valami ,egyszer előkerült a Álca gumi rakéták témája.A két héttel ezelötti Angyalbőrben sorozatban egy ilyen felfújt rakétát kellett elfoglalniuk a Karády örmesteréknek egy hadgyakorlat folyamán.A végén még le is eresztették.Teljesen élethűen nézet ki.
Előzmény: PAPA1970 (1352)
PAPA1970 Creative Commons License 2005.04.26 0 0 1352

Jártam arra többször Én is, sőt "sztorikat" is hallottam az ojjektumró! Szerintem vmi rádióátjátszó lehet. Ugy tudom, hogy már civil őrség vigyázza, de 1-2 évvel ezelött komoly katonai jelenlét volt. állandóan csücsültek a mafikba, kutyák stb. Szóval volt nagy elrettentés! Tény, hogy az őrség és a műszerészek is a Vasváriból jártak ki. Csak azt nem értem, hogy most mi a szerepe.

OFF

Szerintetek voltak fix telepítésű rádió bemérő, zavaró állomások??

Előzmény: charlie21 (1351)
charlie21 Creative Commons License 2005.04.26 0 0 1351
Igen pontossan ez van a felvételen, most már rendesen körülnötte a lakópark,de régen ott csak a puszta természet volt,és egy csomo fényképezni tilos tábla.Jó a rendes fénykép is ,azt valahonnan a köfejtötől csinálhatta a kollega.Köszi ezek szerint már más is felfigyelt az objektumra.
Előzmény: LeX (1339)
Yosser2 Creative Commons License 2005.04.25 0 0 1350
A világháborúban a Szikla a Várban (alatt) lévő irányítóközpont neve volt. A veszprémié, pedig Erdő...
iM Creative Commons License 2005.04.25 0 0 1349
Egyről beszélünk, csak lehet hogy fogalmazásbeli eltérések vannak köztünk (meg én sem szeretnék több konkrétumot írni, hisz ez egy működő létesítmény).

im
Előzmény: Volt tüzér (1347)
mezenguz Creative Commons License 2005.04.25 0 0 1348
Helló!

Raktam fel a képtáramba néhány veszprémi légifotót, jó nézelődést, ha valakit érdekel...
Volt tüzér Creative Commons License 2005.04.25 0 0 1347
Lehet, hogy mi nem ugyanarról beszélünk? Azt, amit én "Szikla" néven ismerek, az a Légierő Parancsnokság vezetési pontja. A várhegy mellett van, a volt börtönnel átellenes oldalon. A bejárata a Légierő Parancsnokság udvaráról nyílik, egy egyemeletes épületkében. Az egész egy sűrűn beépített részen van, többnyire több emeletes épületes között. A főbejárattól fel lehet látni a várra, de a "Sziklával" átellenes oldalon.
iM Creative Commons License 2005.04.25 0 0 1346
Nem is azt mondja a cikk. A cikk csak azt mondja, hogy a CRC (Szikla) is a városban települ.

im
Előzmény: Volt tüzér (1344)
gw Creative Commons License 2005.04.25 0 0 1345

Én se tudom mi lehetett, de 7 éve már biztos nem adtunk ki oda őrséget semmilyen formában. Akkoriban annyi emberünk volt csak, hogy 2 helyre állandó örséget tudjunk adni, 3 helyen volt vagyonőrség, + Mezőcsátra is adtunk embereket a Miskolc környéki objektumok vagyonőrzésére (ha jól emlékszem ez akkortájt Lillafüredet és Tardonát jelentette).

Előzmény: Volt tüzér (1332)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!