Szakértői javaslatot kérnék málnaszúnyog (vagy mi a búbánat) elleni fegyverzetet illetően.
Arra a gonosztevőre gondolok ami megszúrja a málna fiatal hajtásait minek folyományaként azok a következő évben egyszercsak lelombozódnak (és velük együtt én is)
További tünet a vesszők gumós megvastagodása.
Az pedig ha a permetezés (megelőző jelleggel) időpontját i smeg tudnád súgni rendkívüli hálára kötelezne.
A COUNTER nevű - egyébként kitűnő - talajfertőtlenítőt dolgoztam be a fóliasátor talajába, aztán öntözés, bezárás következett. Másnap kiszellőztettem, de mivel kint még nagyon hűvös volt becsuktam ajtót, ablakot és nekiláttam a paprikamagok vetésének. Gondolom, jó kis adagot szipákoltam be a terbufosz-hatóanyagból, másnap már görcsös fejfájás, hányinger volt. Orvos kellett, meg kalciuminjekció,stb. A pulzusom vagy két napig 90 felett volt...Még egy hét múlva is enyhe fejfájásom volt. DE NINCS IS LÓBOGARAM ! :)
Szóval ezúton üzenem mindenkinek: a szer kitűnő,naná BASF gyártmány, de ELHÚZÓDÓ, mondom ELHÚZÓDÓ a hatása, 8 napig szigorúan tilos a fóliasátorban tartózkodni.Maximum locsolni és kifelé. (főleg, ha egy kicsit magasabb dózist használsz)Frint, aki megúszta.
Frint kollégát megkövetve: a Galition valóban nem a legveszélyesebb a madarakra (most néztem utána), de azért nem árt az óvatosság. Franc tudja milyen a felhalmozódásra való képessége. Viszont a bomlása talajban rendkívül lassú, akár 100 nap is lehet, körülményektől függően.
Szerves foszforsav-észter mérgezés az kemény buli. Hogy csináltad? Kellet orvos, atropin miegymás?
Karaki
Hali, néhány észrevétel a lótetű-irtó irtó jó módszeremre -le kellene védetnem? :)
Szóval: nem gondolom, hogy a madarakat megölné a szer, nálam verebek csipegették fel, szerintem minimális mennyiség szívódik fel a lóbogárba a hatóanyagból! A 60 nap az már komoly rátartást tartalmaz, néhány hét alatt lebomlik szerintem. Amúgy én már csak tudom, nemrég átéltem egy enyhe szervesfoszforsav észter mérgezést !!! De ez egészen más szertől és módszerből adódott, amúgy természetesen a hülyeséget kellő szakmai megalapozottsággal követtem el. Szabadföldön, palánták kezelésénél a módszeremet változatlanul fenntartom. (most dolgozom a #2 változaton) Frint
A teraszon a muskátlis ládákat rendszeresen rigók kapirgálják. A párom agyvérzést fog kapni, mert már a pici muskátlikat is kicsinálják. Mi a csudát lehet tenni a rigók ellen a növény védelmében? :o)
Szia!
Sajnos erdészetben nem vagyok otthon, és a héten nem ér rá az erdős "tanácsosom". Fenyő tükrösmolyt nem ismerek. Fenyőre csak szerves foszforsav-észtereket javasolnak hivatalosan, pl. Bi 58, Danadim, de nem túl szerencsés. Viszont hatásos. Ha a dögöd kívül van (feltételezem, mivel nem kéregmoly), lehet próbálkozni érintőméreggel, de kell valami tapadásfokozót hozzáadni, pl. Nonit.
Karaki
Nagyon nem akarják átvenni. A lejárt gyógyszereimet se akarták a patikák bevenni, pedig állítólag kötelesek lennének.
Van valahol egy nagyonkülső kerületben egy ilyen átvevő, de nekem autó nélkül a napom rámenne.
Némely kerület évente egyszer-kétszer rendez ilyen gyűjtést.
Legközelebb megkérdem a Hermes boltban.
bd
Szia!
Veszélyes hulladéknak minősül. A települési önkormányzat jogi kötelessége megoldani az elhelyezését. Elvben tehát náluk kell érdeklődni, de sajnos igen gyakori, hogy csak bambán néznek. Azért ki lehet hajtani belőlük. Vannak környezetvédő szervezetek, akik gyűjtést rendeznek időnként (esetleg folyamatos), ha nagyon nem megy az önkormányzatnál, próbálok keresni egyet.
Üdv:
Karaki
Ha budapesti vagy, akkor a Főv.Településtisztasági vállalatnál (Kft?) érdeklődj, ők átveszik, az biztos. Lehet, hogy másutt is tudnak ilyen átvevőhelyet, egy telefont megér.
Sziasztok!
Új vagyok itt, mindenkit üdvözlök.
Örököltem :-( egy kis szőlő-, gyümölcsöst szerszámosházikóval együtt. A rendcsináláskor kiderült, hogy egy csomó lejárt szavatossági növényvédőszer is maradt. Némelyiken már a felirat is kifakult,olvashatatlan.
Milyen megoldás lehetséges ezek környezetbarát megsemmisítésére?
Létezik-e olyan hely, ahol átveszik?
A választ előre is köszi!
jjani
Szia!
Jó lenne tudni, mekkor területről van szó, ill. hogy házkörüli hobbikert, vagy a szőlő a lényeg. Gondolom III. forgalmi kategóriás kell. Elég sok van engedélyezve, szóval bővebb infó birtokában írok.
Üdv:
Karaki
Mindig óvatosan bánok vele, a farkát szoktam megfogni mert így nem tud harapni. Aztán átfuvarozom a szemközti rétre és szabadon engedem. (Persze előtte el kell fogni) Csak kicsit nyűgös vagyok amikor mindent aláaknáz.
A diazinont és a chinetrint kipróbálom, köszi a tanácsokat.
Ja, már máshol is volt róla szó: van valami olyan növény ami tartósan elűzi a vakondot?
(Nálunk van valami teljesen bíborszínű gyom amiről ezt híresztelik de még nem teszteltem)
karaki
Egyetértek,nem szabad lemérgezni a madarakat.
Mentségemre szolgáljon,hogy Frint lótetűirtó receptjét tettem közé változatlan formában és segítő szándékkal.
üdv cac424
Corten!
Szerencsére "csak" drótféreg lehet, talajfertőtlenítést szoktak alkalmazni, Diazinon szabdforgalmú, káposztafélékben jó. Hozzáteszem, nem valami kifinomult szer, de pillanatnyilag nincs jobb ötletem. Elég polifág társaság, ráadásul sokféle drótféreg van, számíthatsz rájuk több növényen (pontosításhoz már határozni kéne, neten nehéz :)). Földibolhák ellen Chinetrin biztos hogy hat, amikor tömegesen megjelennek mehet rájuk. Gondolom észrevenni nem lesz gond, még hallani is őket. Vakondokot soha nem bántottam még, naftalin gondolom csak riaszt, mellesleg védett állat, csak finoman.
Cac424!
A Galition talajfertőtlenítő, többek között lótetűre fejlesztve, így jogosan hat. A leírt eljárás szellemes (új nekem), viszont a végével kapcsolatban kétségeim vannak. A talajtakarást fent kéne hagyni, mielőtt levesszük összeszedni a hullákat, így kímélve a madarakat. Akkor már inkább a lótetű lakjon jól, minthogy madárirtásba kezdjünk.
kgy2316!
Az Arvalin rágcsálóirtó, akkor inkább a fenti megoldás, de csak ha muszáj! Ágyások mellé szórva sem vagy jobb helyzetben. Ugyan az vonatkozik rá, mivel a talajban való mozgását a szernek nem tudod nyomonkövetni.
Összeségében minden talajfertőtlenítés vad dolog, nem igazán lehet bio módszerrel megúszni (én nem tudok hatásost), pedig szívesebben javasolnék.
Jó hétvégi kertészkedést!
Karaki
Hát gyökérzöldségek, retek, saláta, zöldhagyma mellé elég korán kell kijuttatni (sőt azt hiszem retek mellé nem is ajánlatos).A többi kultúra azért hosszabb tenyészidejű (80-90-100-120 nap) és az adagoláson is sok múlik. Viszont bombasztikusan hat, az tény. 1-2 óra is elég ahhoz, hogy meginduljon a pusztulás, és a csigák sem szeretik.
Újabb kérdés.
A vakundok ellen láttam mostanában naftalin tartalmú golóbisokat. Ezek hatásosak valamennyire?
Kosz, viszont felmerult bennem egy ujabb kerdes: ennek a szernek az elelmezesugzi varakozasi ideje 60(!) nap, nem szivesen szornam ki az agyasokra, ket honap nagyon sok ido :-(. Ha mondjuk az agyasok melle szorom, milyen minimum tavolsagot tartva lehet hasznalni?
A rosseb tudja hogy drót vagy fonál. A lényeg: a káposztafélék gyökerét furkálják össze-vissza amitől az ugye nem funkcionál rendesen, hanem dagadt lesz. (Tavaly a brokkoli esett hanyatt tőle) Ám lehet hogy a kabakosokra is rákapnak. A pici fekete pattogós bogarak meg száraz időben minden ehető zöld növényt pöttyösre rágnak. Ezt sem szeretem. Nem vagyok híve a kemikáliáknak, krumplibogárra a szomszéd japán tyúkjait és kakasát szoktam szerződtetni, de van amikor muszáj gátat szabni a nemzetközi bogárterrorizmusnak.
kgy2316
Lótetű ellen Frint kolléga utólagos engedelmével:Frint #1 módszere lóbogár ellen (minden jog fenntartva)
Szóval: végy 1 doboz Galition 5G-t.(1100 Ft) A sikeres kezelés feltétele a délelőtti erős napsütés, 20-25 fokos meleg. A kezelenő területet előző este jól be kell locsolni. Amint a nap jól felmelegítette a felső, immár nedves talajréteget(ezzel csaljuk fel a lóbogarat)óvatosan lehintjük az anyagot.Kézzel nem illik megfogni, bőrön keresztül is felszívódik, ezért én kiselejtezett szia szűrővel hintem el egyenletesen. Ahol túrás nyomát látom, oda többet szórok. NEM KELL bedolgozni, beásni!!!Ha a terület elbírja,és a vetemény/palánta nem károsodik, ill. nagyon erősen fertőzött, akkor fóliával egy órácskára le lehet takarni a talajt, ez nagyban növeli a hatást.
Tulajdonképp' készen is volnánk, hátradőlés, várakozás, napocska süssön tovább. Rövid idő elteltével megjelennek az áldozatok, bár ha nem vagyunk frissek a madarak összefogdossák őket. Tán mondanom sem kell, hogy zárt fóliasátor alatt a hatás frenetikus. Két hét múlva meg lehet ismételni, de a java első körben elpusztul.
Hát ennyi, több éve bevált e módszer.Frint, a lóbogár-gyilkos
Szervusztok,
lotetu irtasara tudtok valami elfogadhato megoldast? Meg csak ket hete ultettuk ki a palantakat, de mar paprika, zeller, karalab is esett aldozatul ezeknek a dogoknek :-(. Biztos, hogy lotetu, mert a reggel felfedezett jaratokat kiasom es mar tobbet is osszekaszaboltam az asoval. Probaltam a macskanknak mutogatni, hogy na ezeket kell megenni, de hozzaerni sem mer. Ajanlottak az Arvalint, de miutan elolvastam a dobozon mennyire veszelyes inkabb nem szortam ki. Van szabadforgalmu kategoriaban valami korszerubb, kevesbe veszelyes szer?
Igazán nincs mit.
Elég változatos kérdés, milyen növényekről van szó? Földibolhák elég jól irthatók pl. piretroidokkal (Chinetrin-t szoktam javasolni elsőként). Drótféreg: pattanó bogarak lárvái, taljfertőtlenítőkkel, elég durva szer a legtöbbje, ennek ellenére vannak szabadforgalmúak. Írj növényt, nézek valami elfogadhatót.
Fonálféreg (Nematoda): egész más, pl. ha burgonyában van, akkor jó az esélyed egy zárlatra, főleg ha továbbadom az infót a megfelelő helyre :) Komolyan: ha fonálféreg, csakis specializált szakember tudja határozni, M.o.-on 2 ilyen van, aki hivatalosan megteheti. Ellenük tenni keveset lehet utólag, rezisztens/toleráns fajták vannak. Reméljük csak drótféregre gondoltál.
Karaki
Köszi hogy figyelmet és időt szenteltél nekem.
A kertben valszeg marad a kapazol, viszont a fűre kipróbálom a dicambát. A pitypang évről évre szaporodik.
Más.
Mit lehet tenni a földibolhák és a dót(fonál) férgek ellen?
Ezen én is átmentem már, és többé-kevésbé sikerült felül kerekednem a gyomokon. 800 négyszögöl parlag, rét stb. Első évben ősszel lefújtunk mindent Glialkával. Utánna felszántattuk, tavasszal rotával nagyon sokszor átrotáltuk, kb. 2-3 hetente. Mivel mindkét szomszédtól jön a gyom át, folyamatos a küzdelem. Jelenleg úgy védekezem, hogy a nem használt területen - vetésforgó- mustár van elszórva, a beültetett helyeken széles sorközök, hogy a rotával el lehessen menni, és a kiürült ágyásokra pedig fóliát terítek le. A kerítés mentén kb 60-80 cm-es távolságon semmi nincs, mert ott állandóan át kell menni a rotával, de jövőre oda is fektetek le fóliát.
Bevallom őszintén, házikertben sosem használtam gyomirtót, pont az általád vázolt sokféleség miatt. Igaz nem is volt soha ekkora saját kertem :) Amikor viszonylag nagyobb (~500 nm) "ősterületet" kezdtem hobbikertként művelni, maradt a rotációs kapa többször, ásó stb., majd a gyomlálás. Mostanában reményeim szerint újra nagyobb kertem lesz, maradok a füvesítésnél, virágoknál, a zöldségeket pedig megveszem a boltban. Néhány gyümölcsfa jöhet.
Sajnálom hogy nem tudtam segíteni. Üdv:
Karaki
Mivel nálunk "ősgyep" van meg nincs i s kedvem füvesíteni, muszájból nyúlnék kemikáliákhoz. A pitypang már az agyamra megy, a "zőccséges kert"-ben meg szintén muszáj valamiit tenni a dudvákkal.
Bár amilyen szárazság van már azok is száradnak.
Végül is ilesmiket szoktam ültetni :
tökfélék, krumpli, csemegekukorica, napraforgó, bab. Ezekkel nem is lenne különösebb gond, csak az apróbb magvú vackaim mire kibújnak mindent ellep a gaz. Kapálni még nem lehet, gyomlálni meg rengetetg idő . Valami olyan kellene ami kelésig tartaná nagyjából gyommentesen az ágyásokat.
A szelektív gyomirtók mindeig elég szelektívek, ráadásul akkor 5 féle is kevés lenne. Ezért gondoltam arra hogy totális támadás, (lehetőleg ami a magokat is elpusztítja 20 cm mélységig, majd 1-2 évig csak kukorica, aztán lehet újra termelni.