Én erre vettem egy pici Metz vakut kettőezer ft-ért...ha zavarna a fénye, ami Computer állásban igen kicsi, akkor max infraszűrő megy eléje. A stúdióvakut elsüti gond nélkül. De még egy rendszervaku is megteszi manuál 1/128-adon..
Hangsúlyozom, a Metzzel semmi bajom, kiváló, megbízható, jól átgondolt eszközök. A kommunikációval van a baj és elég nyilvánvalóan ez a Pentax ill. a gép gyártóinak számlájára írható. Szeretem az "54-es vonalat" ez sem drágább mint bármely más hasonló cucc és a megbízhatósága nem elhanyagolandó.
Azért vettem (hosszas keresgélés után egy M3-as talpat jó drágán, hogy legyen PTTL az 54 MZ4-el. Erre kiderült, hogy tényleg van, de minek, merhogy pocsékul működik. Még most sem értem, hogy miért.
Egyébként épp a hétvégen cseréltem egy K30 tulajdonos topiktárssal talpat, merthogy az M2-es talppal sehogy sem volt oké a vakuja, ugyanakkor a régebbi sima M talppal, amit én vittem, azzal kifogástalanul üzemelt. Ugyanez az M2-es talp viszont az én K7-es gépemen az MZ3 és MZ4-es vakuval is rendben dolgozott.
Az viszont elég egyértelmű, hogy valamiért nagyon nem akar tökéletesen egy nyelvet beszélni a Pentax és a Metz cucc.
Amíg pentax rendszerem volt metz 58AF1-et használtam, ugyanezzel a hibával (zoom error) ment garis szervízbe anno (2hét alatt megcsinálták), azóta semmi baja - az új gazdájánál se jött elő újra.
Én is köszönöm az új infót a költözésről. Igazából az én Mezt 58-asomnál is csőcsere + panel csere történt, én is elgondolkodtam, hogy eladom a Metz vakut és lecserélem egy canon 580-asra. Mostanság nekem azt produkálta, hogy manuális zoomolásnál zoom errort ír ki. ETTL módban ilyet nem produkált.
Szerintem a beépített vaku kivételével a PTTL elég hektikusan viselkedik (nemhiába Pathetic-TTL -nek szokták hívni), ez nem a talp hibája, és váztól is független.
Én is azt gondoltam, hogy veszek egy 54MZ-4-et és akkor nem kell PTTL vakut venni a 40MZ-k mellett, de ezek után elvetettem ezt a megoldást.
Megnyugtatlak: nekem volt kettő is, mindkettő hatalmas hanghatás kíséretében durrant el. Mindkettőt ki kellett küldjem végül Németo-ba, mert az itthoni fotomato ( in english fotoparadicsom ) nem tudta meggyógyítani. Neki is eldurrant két csöve csere után... A gyárban panelcserével+csőcserével oldották meg, de mindkettőt eladtam a visszaérkezése után....Azóta 580-asokat nyúzok, gond és baj nélkül. Altorjay Gabi szerint az elektronikus Metzek közül az utsó jó széria az 50 mz5 volt, az újabbak ( még az 54 mz3,4, a 44 af4c elmennek ) viszont sokan csődurranással halnak meg, ami a Metzekre anno 402/45/60 soem volt jellemző
A költözés nekem is új infó, köszi. A talp kérdéshez pedig hozzátehetjük, legalábbis Pentax vonalon, hogy teljesen kaotikus a kompatibilitás.
Az M3 talp pedig, ahogyan korábban már megjegyeztem, színtiszta pénzkidobás volt, mert a PTTL gyakorlatilag hasznavehetetlennek bizonyult. (Pentax K7+ Metz 54 MZ-4)
Köszi, jó tudni hogy elköltöztek. Ez a talp de frissítés érdekes dolog. Viricsi vett nemrég 3702 M3 talpat , pedig volt neki egy M2. Csak az nem tudja az 54MZ-4-vel a PTTL -t. Elvileg elég lett volna fw -t frissíteni...
A régebbi helyükről költöztek a Bajcsyra, a Nagy Lajos királyról. A Mo-i képviselete a Metznek egyébként a Hama, de pl SCA papucs szoftveres frissítését csak a bécsi út végén tudják...az idehaza telepítet szgépvezérelte gépük nem állt fel már 4 éve kb...Uis igazából mindegy lenne, ha Mx típusú SCA 3xxx papucsod van, járna az ingyen frissítés. Itthon meg vegyed az újabb és újabb M4-6-7 modellt, 14 ezerért, ha jön egy új váz és nem akarod pl a Metz 76 Mz 5-ödet kidobni.)))
A Metz 48 AF1 vakumnak kiégett a "körtéje" (gondolom, mert egyik kattintásnál pukkant egyet, aztán többet nem). Mit lehet tenni? Lehet javítani? Hol? Mennyi? Köszi.