Keresés

Részletes keresés

st_patrick Creative Commons License 2005.04.29 0 0 1411

Igaz, hogy ez megint híradós téma. A Cikloidáról és szerepéről már volt szó.

Első kérdésem:a Dvinák idejében hogyan oldották meg a híradást az osztályok között illetve az elöljárókkal?

A második:a Vega osztálycsoport hogyan kommunikált? Itt is Cikloida volt vagy valami mást rendszeresítettünk?

st_patrick Creative Commons License 2005.04.29 0 0 1410

Úgy látom hogy lemaradtam valamiről, így jár az aki a munkahelyéről netezik:-) Ha nem akarsz válaszolni, az 1400-as hozzászólásod úgy veszem hogy külön ojjektum és témát váltok.

Előzmény: Volt tüzér (1400)
A_vándorló Creative Commons License 2005.04.29 0 0 1409
Töröltettem mindet, mert ne ide vágó téma, jogos a szidás, bocsi és köszi.:)))))

Előzmény: Hpasp (1397)
A_vándorló Creative Commons License 2005.04.29 0 0 1408
Ok, nem fogom kockáztatni, köszi a tanácsot!:)))))

Előzmény: Hpasp (1397)
A_vándorló Creative Commons License 2005.04.29 0 0 1407
Ok. Értelek, befejeztem, ezt a témát és maradok a „volt” dolgoknál!:)))))

Előzmény: Volt tüzér (1402)
Eburafako1974 Creative Commons License 2005.04.29 0 0 1406
Köszönöm Válaszaid.

Kérdés:
Volt olyan eset, amikor valamit láttatok a radarokon, de senki sem tudta, hogy mi az? Az UFO igazi jelentésére, vagyis azonosítatlan repülő tárgyra gondolok (nem zöld lényekkel teli űrhajóra). Ha volt ilyen, akkor mik voltak a teendők? Gondolok itt olyan esetekre, amikor egyszercsak hopp, megjelent mondjuk valami az ország közepén, nem a határ túloldaláról repült a légterünkbe.
Előzmény: Volt tüzér (1405)
Volt tüzér Creative Commons License 2005.04.28 0 0 1405

Mindkettőre igen a válasz. A lőtéren volt olyan célanyag, amit régi rakétából bütyköltek. Ha annak a rakétának a sebessége nem nagyobb, mint ami ellen a mi rakétánk tevékenykedni tud, akkor lehetséges a dolog.

De: Annak viszont igen kicsi a valószínűsége, hogy olyan közel lenne egymáshoz a két komplexum, hogy ezt meg tudnák csinálni. Ez még a Vega esetében sem igazán megy.

A második kérdésedre is igen a válasz. Amikor elveszett a cél, akkor az addig stabil automata követés ledob, amit a cél ismételt feltűnésekor helyre lehet állítani. Ha meg elmegy a rakéta? Van ám a levegőben még kettő.

De: A Volhovnak és a Nyevának is igen hatékony SZDC berendezése volt, ami kifejezetten az állócélok kiszűrésére készült. Az "megette" a hegyeket, így a repülő meg ott virított az indikátoron.

A Vegát meg az állócélok nem érdekelték.

Előzmény: Eburafako1974 (1404)
Eburafako1974 Creative Commons License 2005.04.28 0 0 1404
Megpróbálok érthetően fogalmazni:

Elindult egy mondjuk Vega lelőni egy repülőt. A repülő országának is van viszont Vegája, ők meg elindítják a saját Vegájukat (vagy mindegy mit), hogy lelője a repülőjük megsemmisítésére indított rakétát. Ilyen szituációkról is tanultatok?

A második kérdésem is érthetőbben:
Száll a repülő a rekéta meg feléje, hogy felrobbantsa. A repülő hegy takarásába kerül, a rakéta nem tudja, hogy most mi van, de egy idő után kibukkan a hegy takarásából a repülő. Ilyenkor a technika ismét képes már az elindított rakétát az újból felbukkant célra vezetni?
Macroglossa Creative Commons License 2005.04.28 0 0 1403

Meg technikailag is nehéz elképzelni szvsz.

Egy rövid hatótávolságú levegő-levegő (ami, ha IR, akkor fire and forget fegyver)rakéta repülési ideje másodpercekben mérhető, nincs az a légvédelmi rakéta, amit ilyen gyorsan indítani lehet.

Egy közepes hatótávolságú rakétánál még talán elképzelhető, de ott meg sokkal kényelmesebb az indító vadászgépet lelőni, vagy kitérő manőverekre kényszeríteni (ha félaktív rakétát küldött).

Attól most tekintsünk el, h esetleg F-14-ek hülyülnek a légtérben...

Üdv

A MAcroglossa

Előzmény: Volt tüzér (1399)
Volt tüzér Creative Commons License 2005.04.28 0 0 1402

Egyébként nem értem, hogy miért lovagolsz még mindig Nagytarcsán és az "OLP-n".

Keress már valami mást. Annyi szép elhagyott katonai objektum van ebben a kis országban. Szinte nincs is másfajta. Keress valami olyant, amit nem őriznek fegyverrel. Járj nyitott füllel, és ha azt hallod, hogy Стой! vagy Halt!, akkor állj meg és ne menj tovább. Leginkább a saját valagad épsége érdekében.

Előzmény: A_vándorló (1398)
Volt tüzér Creative Commons License 2005.04.28 0 0 1401
Az OLP már nagyon régen megszűnt. Az utódja az 1. Honi Légvédelmi Hadsereg Parancsnokság volt. Az is megszűnt. Annak az utódja lett a Légvédelmi és Repülő Parancsnokság. Az is megszűnt. Aztán lett - nem helyette - a Légierő Vezérkar. Az is megszűnt. Most van valami Légierő Parancsnokság. Csak légierő nincs.
Előzmény: A_vándorló (1392)
Volt tüzér Creative Commons License 2005.04.28 0 0 1400
Ezek szerint Te el sem tudod képzelni, mi lehet abban a híradó szertárban. Mit gondolsz, miért szertár? Talán azért, mert esetleg különféle híradó eszközöket, anyagokat TÁROLNAK, NEM PEDIG HASZNÁLNAK ott. Menj el Níregyházára, ott is van egy hasonló, csak ott kidobásra itélt dolgok vanna, Nagytarcsán valamivel frissebb az árukészlet. Tudod, mikor fogsz oda bejutni? Majd ha valami híradással kapcsolatos dolgot tudsz nekik eladni. Da csak addig, amíg a kapunál lerakod az árut, aztán már mehetsz is. Mi a fenének kell mindenáron egy működő katonai szertárba bejutni. Bár ha bizonyos nemzetiségi szakemberekre gondolok... Nagyon sok réz van ott.
Előzmény: A_vándorló (1398)
Volt tüzér Creative Commons License 2005.04.28 0 0 1399

Az első kérdésedet nem értem.

A cél csak akkor tudott ezek elől az eszközök elől végleg eltűnni, ha lezuhant. Ha valami miatt rövid időre eltűnt, akkor az ismételt feltűnéskor ismét meg lehetett valósítani a követést, még akkor is, ha a rakéta már a levegőben volt. Egyébként ezek a rakéták olyan hosszú ideig nem voltak a levegőben, hogy azalatt sokat lehetett volna variálni.

Azért az első kérdésed csak foglalkoztat. A légvédelemben nagyon szigorúan le volt szabályozva, hogy hol és mikor tevékenykedhettek a vadászok, mikor a rakéták. Annyira külön volt választva, hogy a vadász a rakéták hatáskörzetébe nem is nagyon repülhetett be. Tehát a saját vadász nem mehetett annyira közel a légvédelmi rakéták tüzelőállásához, hogy a repülő ellen indított rakéta ellen valamit tehettünk volna.

Előzmény: Eburafako1974 (1394)
Hpasp Creative Commons License 2005.04.28 0 0 1397

Kemény dolog és az ember sokat koztáztat, mint én…

Azt kockáztatod, hogy mindenki bolondnak néz :)))

Előzmény: A_vándorló (1396)
Hpasp Creative Commons License 2005.04.28 0 0 1395

- Egy célra tartó rakétára szoktak-e indítani légvédelmi eszközt (föld-levegő), hogy megvédjék a repülőt?

Nem értem a kérdést, milyen célra tartó rakéta???

Előzmény: Eburafako1974 (1394)
Eburafako1974 Creative Commons License 2005.04.28 0 0 1394
Sziasztok!

Két dolgot szeretnék kérdezni:

- Egy célra tartó rakétára szoktak-e indítani légvédelmi eszközt (föld-levegő), hogy megvédjék a repülőt?

- Ha a rakéta indítása után eltűnik a cél valami okból, de mielőtt a rakéta elkövet egy önmegsemmisítést (gondolom én), akkor rá lehet e íránytani a még mozgó és irányítható rakétát a második célra?
A_vándorló Creative Commons License 2005.04.28 0 0 1383
Igen, köszi..!:)))
Előzmény: mance (1382)
mance Creative Commons License 2005.04.28 0 0 1382

Vándorló,

A Budaörsi ut- Alkotás út- Hegyalja út csomópont = BAH nem Bach! Bocs:)

st_patrick Creative Commons License 2005.04.28 0 0 1380

Volt tüzér! Nem vagyok valami jó légifénykép-kiértékelő:-)

A nagytarcsai OLP objektum azonos azzal ahová a mostani Híradó Pságot (ÖLTP alárendelt szervezet) telepítették vagy teljesen máshol van Nagytarcsán belül?

Előzmény: Volt tüzér (1332)
mezenguz Creative Commons License 2005.04.27 0 0 1379
Volt tüzér, Hpasp!

Feltettem azoknak a TÁS-oknak a légifotóit a képtáramba, melyek nagyfelbontásban is megvannak: Fót, Vácegres, Nagytarcsa..
Előzmény: Volt tüzér (1371)
A_vándorló Creative Commons License 2005.04.27 0 0 1378
Volt, hogy 72 órát voltam a föld alatt egyhuzamban, ma már nem tenném meg, az, tuti, de akkor…

Előzmény: A_vándorló (1377)
A_vándorló Creative Commons License 2005.04.27 0 0 1377
Ja, akkor még ott is megvolt a közvetlen vonal, vonalak, az oroszokkal, Moszkva, Kijev….

„Jófajta” ruszki telefonközpont, úgy 5 méter hosszú volt, de már nyomógombos!!!!

A telexek szintén, az meg olyan hangos volt, hogy ha hirtelen beindult és elbambult az ember, szó szoros értelemben felriadt, jött a ruszki számkódos üzenet, aztán azzal rohanás a megfelelő helyre… A telefonközpont volt a legjobb, ott elvoltunk, sőt éjszakánként még rengeteget ökörködtük is, telefonbetyárként… Egy hülye gyermeteg példa, de akkor jó eltelt vele az idő.. 4X-5X egy kitalált számot hívtunk éjjel!!! Kérdeztük, hogy a Lujzát keressük, majd 20 perc után visszaszóltunk, hogy Lujza vagyok, nem kerestek?? Tudtuk, hogy a telefon magnóra megy, de azt is, hogy letörlik 1-2 nap után és csak különleges estben hallgatják meg, olyan meg nem volt..

Az egész országgal összeköttetésben voltunk, azt azért nem kötötték az orrunkra, hogy melyik laktanyában pontosan mi van, de sejtettük, az „elődök” mondták, szájhagyománnyá vált…

Előzmény: st_patrick (1373)
A_vándorló Creative Commons License 2005.04.27 0 0 1376
Hogy ez a betű mérete miért változik, azt nem tudom, pedig mindig egyformán írok…

A_vándorló Creative Commons License 2005.04.27 0 0 1375
Tudtommal, vagyis amikor katona voltam, azért kapta a szikla nevet, mert egy szikla aljában van a bejárata. Igazad van ez egy zsargon kifejezés. Tudtam a pontos nevét, de azt már elfelejtettem, a másik ilyen neve az OLP volt. Budapesten ez az egy „szikla” volt, tudtommal…

Előzmény: st_patrick (1372)
A_vándorló Creative Commons License 2005.04.27 0 0 1374
Szia, Nagytarcsán van az OLP, a légirányítás, az ami a Gellért-hegyben volt. Pont a költözésnél ott voltam, ami 1985 tavaszán történt meg. 84. nov- 86 máj. voltam katona…

A bázis pontosan a faluból kiérve pár kilométerre balra helyezkedik el, egy nagy kapu+ kamera, meg valamilyen raktár a „fedőneve”, de nem raktár, hanem még ugyan az ami a 80-as években volt… A falubéli laktanyából vittek fel minket, én a híradós századnál telexes voltam. A kapuját nem lehet eltéveszteni, ha valaki arra jár, de belátni nem lehet, mert egy dombon van. És a kaputól még tekereg bent az út…

Esetleg van még kérdésed írd meg, bő 13 hónapot voltam ott.

Előzmény: st_patrick (1373)
st_patrick Creative Commons License 2005.04.27 0 0 1373
Bár lehet hogy a Kihalt laktanyákban kellene feltennem, de Nagytarcsáról lenne egy kérdésem. Ez ugyanis nem kihalt laktanya (vagy inkább helyőrség?). A kérdés pedig úgy hangzik hogy a mostani Híradó Pság Nagytarcsán a volt OLP objektumában van, vagy máshol helyezték el?
Előzmény: st_patrick (1372)
st_patrick Creative Commons License 2005.04.27 0 0 1372

Üdv Vándorló!

Nem kioktatásképpen de a "Szikla" megnevezés egy zsargon ami a védett harcálláspontokat jelenti. Ezért tesszük elé mindig a jelzőt mert csak ebből nem lesz világos hogy melyikre gondolunk. Amikor írtam, ezért írtam hogy veszprémi szikla. Van a miskolci szikla ami a Lillafüredi háp-ot jelenti (most alakították rockmúzeummá hogy a fene esne beléjük, aztán amikor meg kéne, akkor halomra hullik a jónép arrafelé, de legalább a múzeumi anyag biztonságban lesz...). Amiről Te beszélsz az a Gellért-Szikla, ami a világháborúban épült, az OLP majd később ORLÉKÖZ aztán megint OLP védett háp-ja volt, utána meg a polgári légiirányítás központja(Budapest-Távolkörzet).

Előzmény: A_vándorló (1370)
Volt tüzér Creative Commons License 2005.04.27 0 0 1371
Megkövetlek.
Előzmény: mezenguz (1369)
A_vándorló Creative Commons License 2005.04.27 0 0 1370
Ha szabad visszatérnem a „Sziklára”, eléggé sokat voltam ott és bent is, a pontos helye a Gellért-hegyben van, a Bach csomópontnál. Ott van még a félkörépület, mely jó nagy, megnézem a térképen az utca nevét, az volt a szikla. Onnan irányították az összes repülőt, mik az országunk légterében voltak, számkódok alapján, egy hatalmas üvegfalon.

Előzmény: iM (1346)
mezenguz Creative Commons License 2005.04.27 0 0 1369
Helló!

Volt tüzér!

Elnézésedet kérem, mert Zsámbékkal nem értek egyet, Börgönddel igen..felrakom a fomi-s fotókat róluk: az első Zsámbék, a másik Börgönd:
Előzmény: Volt tüzér (1368)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!