Igazán nagyon sajnálom, hogy mindig a paprikáimmal nyavajgok, de hát, ha mindig valami bajuk van. Most több példány levele elkezdett sárgulni foltokban. Erezete zöld marad. A képen is látszik, hogy a főér mentén szürkés ezüstös kis pontik vannak a levél szinén, a fonákon nem látok semmit. Ezek a pontok rossz esetben a levél más részén is kezdenek megjelenni. 1,5 héttel korábban permeteztem le Fundazollal.
[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]
Szerintem az önkormányzat környezetvédelmi osztályához kéne fordulni, és vagy ők megcsinálják pénzért, vagy megadják a vállalkozó nevét.A szert ui. szerintem mi földi halandók meg sem kapjuk, nálunk a XVI-ben is hasonlóan ment.
A fa a tiétek, csak védett, tehát a tiétek a költség is sajnos.
Köszi a segítséget,valóban azt írják hogy nem olyan veszélyes dolog a dió gubacsatka,de azért majd adok nekik valami atkaölő szert mert nem szeretném ha az egész fát ellepnék.
Következő kérdésem lenne: Társasházunk udvarán (IX. Mester u.) tekintélyes méretű és korú platán, vadgesztenye fák vannak amiket az önkormányzat védett ősfáknak nyilvánított és az építkezés alatt sem engedett kivágni. (szerencsére)
Namost a vadgesztenyén megjelent az aknázómoly, és attól tartok szépen lekopaszodik a nyár közepére végére ahogy ez máshol is előfordul.
Kérdésem, h. ki az illetékes ezek védelmében (az udvar a t.ház tulajdona, de asszem ezek az ősfák önkormányzati védelmet és tulajdont? képeznek, legalábbis remélem)
Van e vmilyen szerv akinek bejelentve ezt, a nagy értéket megóvandó védekeznek, ill. házunkra maradna a feladat? Emlékeim szerint nem egyszerű mivel parkban nem permetezhet az ember akármivel, a kitinszint. gátlók pedig nem olcsók főleg 2 db "égig érő fa esetében"...
Mit javasoltok, kihez forduljak ill. mivel védekezzünk?
A szomszéd bácsi (képzett mezogazdász), aztmondja , hogy a mézgásodás a kalciumhiány miatt van.
Szereztem is mészkolisztet , , de még nem tudok véleményt alkotni , osszel csináltam.
Próbáld ki , persze ha meszes a föld felétek ,
akkor máris bukott az elmélet.
Segítség!
15 éves diófám levelein apró sárga foltok jelentek meg a levél erezet mentén,amik a fonák oldalon rücskök formájában tapinthatók.
Kb 15...20 hajtáson az összes levél fertőzött volt /ezeket a hajtásokat letördeltem/,míg a többi hajtáson nem találtam beteg levelet.Tehát valószínűleg már a rügy fertőzött volt amiből nőttek a fertőzött hajtások.
Ijedtemben megpermeteztem a fát rézoxiklorid + merpán + Bi58-cal.
Aki tudja mi ez segítsen.
A mézgásodás nem mindig betegség jele. A csonthéjasok, különösen amelyek nem teljesen kompatibilisek a mi klímánkkal, a rossz közérzetüket is ezzel jelzik. A rossz "közérzet" vége persze valami kórság. Most pl. a téli fagyok utóhatása is okozhat mézgásodást.
Akinek őszibarackfái vannak jó lesz ha figyelnek, mert 15 C alá ment a napi középhőmérséklet és nedves a zöld felület. A tafrinás levélfodrosodás veszély különösen a kopasz fajtáknál újra előjött. Én a Score-t használom ellene és nem árt valami levéltetű pl. Chess :-) és gyümölcsmoly elleni anyagot is hozzátenni. Üdv Chess
Szia, köszi a tanácsot, próbáltam, de azt be kell dolgozni a talajba, és még nincs rotakapám. Legközelebb óvatosabb leszek, amúgy foszforsavészter ügyben próbálom mélyebb ismereteket beszerezni, abban valahogy jobban bízom.
myofibrillum
Permetezd meg a kajszit sürgősen Merpan,Orthocid,Kaptán vagy Buvicid-K szerek valamelyikével,ajánlom tegyél bele Topas-t is.Emellett öntözd bőségesen a fa alatt a földet, akkora kört amennyi a lombkorona.
Minél ha marabb cselekszel,annál több az esély a famegmentésére.
Találsz egy jó cikket erről a http://www.origoplaza.hu/gazdabolt/ oldalon a felécen Publikációk,itt Növényvédelem,itt Kajszi-gutaütés
Sok sikert üdv cac424
Van egy sárgabarackfánk, és elkezdtek az ágain szép sorban lekókadni a levelek. Nem minden ágon, csak páran. A gyömölcsök is esnek össze, és nem tudjuk, mi az oka. Én nem vettem észre semmi kórokozót, de nem értjük, mi történhetett vele.
Tud valaki segíteni?
Erre jártam éppen. A paprika lisztharmat nem szabadföldi betegség hanem zárt térben lép fel inkább. A boltban vásárolt üvegházban nevelt paprika terméssel is érkezhetett némi spóra a lakásba. A sárguló foltok szögletesek ha lisztharmat okozza és végül finok penészgyep jelenik meg a fonákon, ez fertőz tovább. De színen foltokat, fonákon apró dudorokat, amelyek végül parásodnak, túlöntözés is kozhat.
Üdv Chess
Szia Frint ! A talajfertőtlenítők között van egy piretroid tipusú is, amely kisebb kockázatú mint a Counter és nem is szívódik fel az megevendő részekbe. A hatása viszont nem rosszabb a kártevők ellen. Force 10 CS a neve.
Újabb paprika fajtám betegedett meg! Kérem segítsen valaki, ha felismeri a bajt! A levelek nyelétől kiindulva az erezete mentén kis fehér, világos zöld pontok jelentek meg. A levél fonákján pedig ezeken a helyeken kis dudorok vannak. Egyre jobban terjed a felső leveleken!
Teljes a kétségbeesésem!
[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]
Corten!
Garanciát nem vállalok, de asszem a málna-gubacsszúnyog lehet a gonosztevő. Ha ő az, ki kell vágni a letermett vesszőket. Rajtuk lesznek a gubacsok. Elvben kora ősszel kéne, de mivel ált. május közepén kezd rajzani, még pont időben lehetsz. Főleg, hogy sokáig volt hideg, szerintem még nyugton vannak a gubacsok rejteke alatt. Idei vesszőn még nem lehet, de ha van olyan, ahol látod a megvastagodást, és szeretnéd megtartani, próbáld óvatosan kivágni a gubacsot. Ja, égesd el a kimetszett cuccost! Szerencsére csak 1 nemzedék évente, így ennyivel megoldható. Ha mégis látod a kártételt, sajna csak felszívódó szerek jöhetnek szóba.
U.i.: Lenyúlta valaki a szúnyogkönyvem, anélkül ennyi telt.
Üdv:
Karaki