..ma megint játszhattunk..csak hárman jöttünk össze, két teljes fordulós körmérkőzés volt..
..végre nekem is összejött az első győzelem, három vereség mellett..így is felfértem a dobogóra.. :-))))))))))))))
..köszönöm a lehetőséget..jó meccsek voltak..
..a Rákosmenti Dózsa, a szinte semmiből létrehozott új klub, a friss igazolásokkal végül is nem vallott szégyent, egy szoros meccsen győzni tudtak 1-0-ra, kétszer is csak 1-0-ra kaptak ki, de beleszaladtak egy 3-0-as vereségbe is..
..kivételesen Kardos gombok..mert volt elfekvőben nagyon ritka és ritka szép lila felsőm..összesen 12 darab..nem sok ilyen lilát láttam még eddig..
..elmondhatom, hogy az összeállítás után, az illesztésnél lévő eltéréseket összereszeltem, a gombokat felpolíroztam..csillognak villognak..és holnap pályára lépnek..
..mivel abban nagyjából már egyetértés van közöttünk..hogy a gombfociban szinte minden lehetséges..így felcsaptam menedzsernek..és egy új klubot gründoltam..a Rákosmenti Dózsát..
..Rákosfalván nőttem fel, az első 18 évem ott telt, ott kezdtem gombfocizni..ott leltem meg életem párját..és a Rákos patak partján rengeteg időt töltöttem..
..aztán kis kitérő után Gödöllőre költözvén, újra öszzefutottam a Rákos patakkal, hiszen errefelé ered, és keresztül csordogál a városon..és itt élek szinte 1982 óta..
..vagyis a klub nem is lehetne más, mint Rákosmenti..a Dózsa pedig azért merült fel, mert egykoron nagy csodálója és szurkolója voltam a csapatnak..és rengeteg meccsén voltam kint a Megyeri úton..
..nem is lehet a klub színe..csak lila..
..elkezdtem az igazolásokat..első körben egy támadó szellemű csapatot szeretnék összeállítani, hiszen a játék lényege a gól..
..ha minden összejön, legközelebb egy nagy nemzetközi tornán lépnek pályára a fiúk..remélhetően minden igazolás realizáslódik, és a Buffon - Dani Alves, Alaba, Casemiro, Marcelo - Asensi, Alexix, De Bruyne - Dybala, Kane, Mbappé csapatot üdvözölhetjük a gombfoci pályán..a hagyományos lila-fekete mezükben..
..a képeid kapcsán, megnézve a magyar csapatot..elgondolkodtam azon, ki ez a Bencsics..és mivel nem hallottam még róla, kicsit utána néztem..szóval nyolcszoros válogatott, az 1958-as VB-n is páylára lépett, és gólt is szerzett..
..érdekes, hogy amíg egyes játékosok megragadnak az ember emlékezetében, addig másokat egyszerűen meg sem jegyzünk..röstellem, hogy így jártam..igaz a VB-kor még csak öt éves voltam, nem is követtem figyelemmel, és eléggé el nem ítélhető módon akkor még gombfocim sem volt..de számtalan csapatot elkészítettem már arról a VB-ről..de ő valahogy kimaradt..
..az első VB, mi már nagyon érdekelt..az az 1962-es volt..akkor már kilnec voltam, és böngésztem a hírek után a sajtót..
..bár nekem nagyon tetszenek az általad kissé elhomályosított, fakított megoldásaid, de az okára nem találok logikus magyarázatot..hiszen sem az arc, sem a felirat nem lesz éles..és talán egyetlen előnye, ha ez előny, hogy jobban hajaz egy régi, fénytől megfakult képre..
..de, ha lerántanád a leplet, megmondanád, hogy miért (azon kívül, hogy neked így tetszik)..lehet másként tekintenék a képekre..
..csapok egy kis hirverést, azoknak, akik még nem tudják, hogy létezik egy "Gombfoci kedvelők csoportja"..a népszerű közösségi oldalon, jelenleg 99 taggal..aki még nem csatlakozott..megteheti..
..kicsit más kör, mint az itteni, de a főszereplő elsősorban a GOMBFOCI..
Mikor és minek a hatàsàra érkeztek az elsõ jugoszlàv(horvàt) kivàndorlòk Ausztràliàba?(Jankovics,Utjesenovics)(vagy elõbbi inkàbb izraelita szàrmazàsù)
(Ez inkàbb földrajz/tàrsadalomismeret,de engem érdekel...)
Egy kicsit szedett-vedett lett, mert eredetileg az 1976-os gárdát szerettem volna elkészíteni (addig játszott ott Atti Abonyi, a socceros első világbajnokságra kijutott csapatának magyar származású játékosa), de sajnos még a worldfootbalon is csak 8 labdarúgójuk volt feltüntetve, akiket több órás keresgélés után meg is találtam.
Jobb híján, a következő évi, illetve a 78-as gárdából egészítettem ki 3 játékossal (Gnavi, Morgan, Grosse).
Bocs, nem esett le. Azt hittem, Te is szervezel a heti meccsek mellett. Úgy rémlett, említetted már 1823 óta máskor is. :) A szigetszentmiklósit is felvéstem, persze.
Olykor nehéz követni, mi a "fátyolos szemmel" történő nosztalgiázás és mi az aktuális.
Engem érdekelne a felvetésed, örömmel csatlakoznék. Bár önző dög vagyok és csak veszek, veszek és veszek... Az én gyűjteményem eltörpül a Tiétek mellett, másfelől mindenkinek megvan a maga stiklije, amire más esetleg fújna. Tegát felhozatallal nem feltétlenül szolgálnék, de lesz nálam pénztárca (már ha nem csak csereberések lesznek többségben). A hétköznap esetében a kezdés kicsit korainak tűnik számomra, de a hétvége biztosan jó.
Ritkán röffenek a fórumon, de örömmel olvaslak Titeket és nagyra értékelem a kezdeményezést!
portoocsi2008.03.0800962Egész jól megleszek ítt magammal úgy látom ! Na figyeljetek kitaláltam valamít! Mi lenne, ha a sok irogatás helyett egyszer találkoznánk egymással ? Én vállalom a találkozó megrendezését a következő képpen: Bp.-en a XIII.-Szt. István parknál dolgozom, remek központi hely egy gf. börze megrendezéséhez. Mindenki elhozná amit gyűjt, amit cserélne,vagy amit eladna. Egy jót beszélgetnénk, megismernénk egymást, eszmét cserélnénk. Lehetne egy hétköznap du., vagy hétvégén de. Mondjuk április közepe felé. Válaszoljon akinek tetszik az ötlet itt, vagy az ocsi@porto.hu-n,de akár telefonon is 20/947-0776. Hát remélem tetszik az ötlet és a nevem is elárulom: Tóth Sándor vagyok és ha ez számít 1953-ban születtem.
Örülök,hogy alakul a történelmi pillanat !!! Rátérhetünk a konkrétumokra/ gf. képek még mindíg kellenének / A dátum :2008 április 15 kedd ! Az időpont: 16 óra !/ késni lehet, csak az én munkaidőm tart eddig, innentől szabad a pálya/ A helyszin: Portó Bp. Kft. 1137 XIII., Pozsonyi út 40/ bejárat a ház hátsó Szt. István parki oldalán/! Kérdéseket várom ! Mindeni jöhet, akit érdekel !!!!!!!!!!!!!!! Sziasztok.
Ez tíz éve történt !!!!!!!! 2008 március elején tettem közzé, ez már valóban történelem !!!!!
Hát sok minden történt azóta. Hárman voltunk az elsőn: Bajor Béla, Németh Gyuri és jómagam.
Nagyon sok gombfocist kutattam fel az évek során akik aztán aktív majd passzív tagjai lettek
..kicsit belegondoltam ebbe a könyv dologba..és nem igazán tudom, hogy mi lenne magának a szöveges résznek a tartalma, hiszen eddig nem beszéltünk másról, mint valamiféle katalogizálásról..
..kicsit bővebben mesélhetnél erről valamit, mire gondolsz..?
Hogy mennyire lenne keresett a fórumozókon meg az 500 - 2000 szektor játékoson kívül...
Nem tudom...
De ha könyvesboltok polcaira kerül ,ne tán a kiraktba , biztos vennék jó páran.
Kis marketing ,könyvbebutató, - kiállítások a nagyobb városokban,mikor valamilyen nagyobb városi napok vannak. ... helyi tévékben bemutatni , gombokkal játékkal együtt.
Persze ez is idő ,szervezés,a kapcsolati tőke kiaknázása...
Valakinek valamilyen politikus haverja aki tolna tudni rajta egy kicsit...?
Szponzorokat se felejtsétek el.
Egy köszönő gondolat a könyv elején" nélkülük nem valósult volna meg ez a könyv,stb-stb,
meg egy- két oldal reklám elfér az utolsó oldalon ..éppen ...
Összefogás.
Többen könyebb össze hozni az biztos.
------------------
Én szerkesztgetek,eredeti kivágókat nem gyűjtök.
A tipusokat úgy ahogy ismerem,de hogy mikor bukkantak fel s meddig voltak ott a játékboltok polcain
arról vajmi keveset tudok.
De ha összejön a könyv ,itt Hódmezővásárhelyen biztos megoldható lenne egy idaszaki kiállítás.
Tavasztól őszig van egy rakás rendezvény,több ezer ember fordul meg rajtuk.
Elég kultúrált Művelődési központunk van , az emeleten egy kiállítási előtérrel.
Lehet hogy vannak üveges azstalaik is - a Tornyai János múzeum 30 méterre van tőlle - lehet ,hogy ők is tudnának segíteni ebben ... de ez már részletkérdés..
Ezúton szeretnék elnézést kérni mindazoktól akik itt kerestek ( gombbal kapcsolatban ) és nem jeleztem nekik vissza , már elkeltek mind amit feltettem.Egyenlőre ennyi volt. Később még meglátom lesz-e olyan amit eladok.
Kedves Chaifo !
Ide tudsz írni és kérném is ,hogy küldj egy mailt.
2014 után joggal vetődik fel újra a gondolat, hogy csinálni kellene egy gombfoci könyvet.
Tipográfus, nyomdász, számítógépes kiadvány szerkesztő vagyok, könyveket tördelek be, járatos vagyok a kiadói szakmában, stb, tehát én tudnék "segíteni"...
Haaaaaaaaaa esetleg arra gondolnék, hogy mégis megírnám a gombfoci története képekkel illusztrálva c. könyvet, akkor lenne- e valaki aki vállalná az 1980-tól a mai napig, tehát az x-esektől Csíkos Csabáig részt ? A másik pár kolléga ( a zöregek ) segítségével lehetne egy időszaki kiállítást rendezni valahol, valamikor ugyan ezzel a címmel de az igen költséges lenne ( persze mindkettő ) .
Vitrinek, őrzés, stb, stb. Ez egy halva született ötlet ????????
Jó lenne ha nem csak max. 2 ember reagálna erre, hanem a szundikálók is :)
Az előbbi témához pl. kéne egy profi fotós, egy szerkesztő meg valami kiadó is. Meg ilyenek.
Meg, hogy van-e értelme 10 embernek megcsinálni és koldusbotra jutnom :)
6.-kép:Goytacaz, Paris FC , Roma , Patizan ,Antwerp , Bastia
7.-kép:Hertha , Leverkusen , B.Dortmund ,Chlesea
Bárkinek szívesen elrakom ( ha késöbb szeretne fizetni ) márc. 15-ig. Cserélgetni nem szeretném , ami a képen van abban a csomagban eladó . Szerdáig ami nem kel el felteszem vaterára.
Részvétem Lázár Bence Családjának. Sajnos játszani nem láttam és Dózsa drukker sem vagyok. Nekik biztos még rosszabb . Igy inkább mint egy fiatal sportoló elvesztése sajnálom nagyon.És itt a hangsúly az emberen van. Természetesen az idősebb emberek elvesztése is fájó nagyon ,legyen az ismert vagy kevésbé ismert .
..világos..én általában sportemberekről beszélek..fiatalon elmenni, amikor az ember ereje teljében van..
..persze, egy Machos, Bene, Albert..akiket élőben láttunk..
..bár sosem voltam fradista, de a gimiből hazafelé útba esett a fradi pálya..és több tucat ember nézte az edzést..velünk Flórit, Novákot..mindezt 1968-72 között..
Az 'A' csoportból már csak egy meccs van hátra ,de a 'B' csoport csapatait vettem elő,
így azzal kezdtünk...... a nagy meccs előtt még jó is lesz ez bemelegíteni.
Gábor ) Barca - Bayern München ( Én
Nagyon izgalmas fordulatos meccs volt végig.
Hatalmas bombát nyomott a kapusom kapufára mindjárt az elején,amit még három lövés követett
az első félidőben ,amiből az utolsónál újra védenie kellett a portásomnak.
---
És itt jön ,hogy szerencsém volt a védéseknél?
Az a helyzet tudatosan oda állítottam mind a kétszer ahova a lasztit vártam.
Elég sok védőt hagytam hátul folyamatosan(3-4),így csak a fent maradt folyosókat kellett lefognom.
S be jött.
Ezt csak azért írtam ,mert a fiaimmal játszott Spanyol Kupában a "Legjobb Kapus is díjat kap.
---
Én két lövéssel árválkodtam a kapu felé.
2.félidő:
Megint Barca rohamok ,egy mellé,majd kapufa.
Majd jöttek az én perceim két hatalmas kihagyott lehetőség,meg egy óriási védés.
Amire jött a Barca válasz ,az én kapusomnak is védenie kellett.
Barca dominancia volt a meccsen,de a gólt én szereztem egy kirugás után,Müller nyesett lövése beakadt.
Csöngő után Gábornál volt a laszti megpróbálta átjuttatni az én térfelemre,de nem jött össze.
Üres kapu ,igaz elég távoli lövéssel de meg játszható...s bejött ..0-2.
A Bayern behúzta a meccset ,pedig a lehetőségeket nézve a Barcelónának állta zászló.
--------------------
'A' csoport utolsó meccse.
Körbeverés van,At Madrid ( 8-7),Real Madrid (4-7),Porto(8-2)...6 pontosak,
a Monacom két vereséggel biztos kieső.
Dő ők ( Monaco) játszanak a Real ellen,akinek legalább négy góllal kell győznie s akkor beérik az Atleticomat gólkülömbségben , s akkor ők a tovább jutók.
A Porto 5-0-ra kivégezte a Realt ,ezzel bebiztosította a gólkülömbségével a tovább jutását.
A feladat adott Gabinak legalább négy gólal kell nyerni a tovább jutásért.
Meg lehet csinálni?
Én )Monaco - Real Madrid ( Gábor
Én kezdtem.Kitaláltam ,vagy tovább gondoltam egy középkezdés variációt amit
használok mostanában.
A lényeg ,hogy a kezdő körtől a felezővonal mellett felállítok sorban 5 játékost.
Két érintés kezdésnek ,de a labdát közel a sorfal előtt hagyom.
Az egyiknek biztos jó lehetősége marad a kaput célba venni.
Mivel Nagy Fodor gombok,rossz mentés esetén könnyen visszapattan s ott marad a laszti.
Persze ha rábírja patintani a játéjosomra könyen jöhet belőlle bedobással ,vagy szöglettel.
Gábort figyelmeztettem is ,hogy hogy álltam fel .
-az első meccsen is szóltam mikor én kezdtem ,arra majdnem ráfáztam mert sikerült úgy mentenie,
hogy helyzetbe került utánna egyből - azt hiszem dobás lett belőlle.
Nem sikerült most mentenie ,a labda ott mardt.Harmadik érintés ,gól ,1-0.
A 'Dió egyre keményebb'.Öt gól kell most már.
S majd nem össze is jött a szépítés .Én 1000 % os helyzetnek írtam amit Gábor kihagyott.
Ha ez bemegy ,lehet ,hogy másként alakul a meccs.
Ehelyett Moutinho bomba ,2-0.
A Real próbálkozott,de a kontráimmal életveszélyes voltam.
Meglehet, nyitott kapukat döngetek, de most éppen jól jönne néhány információ.
Korábban innen, a fórumról loptam ezt a remek összefoglaló képet, amivel kapcsolatban a következő a kér(d)ésem:
Kaphatóak-e, és ha igen, akkor HOL ezek a típusok üresen, képek nélküli verzióban?
Bocsánat, ha ez már ezerszer le lett írva, nem tudtam még végigböngészni a fórumot, viszont komoly segítség lenne szerintem egy összefoglalás a lehetőségekről. Előre is köszönöm!
(Egyéb "történelmi" adat: a legrégebbi típus, amit valaha láttam, az a bal felső kettes (púpos-plexis bakelit), apámnak voltak ilyen csapatai. Mivel bátyámmal mi a "két-körömmel-lenyomósok" közé tartoztunk, ezért elég hamar kialakult a saját elnevezésünk: ezek a gombok voltak a "rózsaszín körömtörők". Erős, jó játékosok voltak, mint amilyenek a képeiken szereplők is.)
Mikor nem jön az ihlet, hogy a sorozataimból melyik csapattal folytassam, akkor szerencsére van A csapat (kinek melyik), aminek valamelyik évjárata megoldja a problémát.
Egy elég rossz minőségű képről készült Fradi.
Jó kis csapat volt, talán az első amelyiknek a teljes idényét követtem annak idején, bár Apám már korábban kivitt a Stadiba egy kettősrangadóra .
Sajnos ez a gárda nem nyerte meg a bajnokságot, csak második lett, ahogy előző évben is, mert volt egy Rába ETO...
Szeretnék beszerezni egy darab rövidlábú gombfocit, ha valakinek esetleg akadna egy felesleges ilyen típusú gombja akkor nagyon megköszönném vagy bizonyos értékben megvássárolnám!
..a Liverpool nem szarozott..szarrá verte a Portót..annak otthonában..így tuti, hogy a BL legjobb nyolca között van már..tehát illett megörökíteni őket..16-os kerettel..kétféle változatban..
Nincs mit. Azzal pl hogy a mez friss legyen annyira nem törődtem, mert most a Fradié pl vízszintes csíkos, de nekem a függőleges az igazi, ezért azt használtam. Egy játékosét kivágtam és onnantól, már csak nyakkal illesztgetem be a fejeket a gallérhoz passzítva és méretezve. Valóban én is az SF ARCH RIVALT használom félkövéren, de valamiért a te betűid kicsit távolabb vannak egymástól. Valahol biztos lehet ezt állítani, de nem szoktam így nem tudom. Én csak és kizárólag photoshoppal csinálok mindent, ez a program amit valamennyire vágok.
Te tudsz valamit én sehogy nem bírtam berakni ide. Ahogy képet menteni sem tudok ebből a fekete hátterű képnézegető rendszerből. Így a tiéd is csak printscreennel szedtem le. Amennyire én látom (sajnos a szememmel vannak gondok egy ideje) a legalapvetőbb különbség, hogy a tiéden az arcok kicsit fakóbbak, most nyomtam rá kontrasztot meg némi színt. A hátteret azért színeztem, be hogy ne zavarjon meg a sok fehér, jobban tudjam hasonlítani az enyémmel. Azt látom még, hogy nálam kicsit tömörebbek a szövegek a betűk között kisebb a hézag. És ami a legszembetűnőbb, hogy én személy szerint ragaszkodom az egyenmezhez. Olyannyira, hogy csak a játékosok fejét cserélem ki. Ez biztos csak az én hülyeségem, de nekem jobban tetszik ez a forma. Azt gondolom, hogy teljesen jó másolat, ha valóban tetszik szerintem ne add fel!
Na ezt meg sikerült ... , lehet, hogy csak nem vártam elég ideig a betöltésre!? Ami még beugrott, hogy jómagam sokszor a játékosok arcát külön-külön is kontrasztosítom, színezem, mert van amelyik sárgásabb, másik pirosabb, azt szeretem, ha relatíve egységesen néznek ki. Bár a te honvédodban ilyen problémát nem igen látok.
..nem volt rossz megoldás ez a színezett kép..legalább ez utalt valahogy a csapat jellemző színeire, mert ugye a gombok színei a legritkább esetben igazodtak a klubszínekhez..legalábbis a korai gombokat illetően..
Ezzel a képpel kapcsolatban többen kérdezték, milyen képek ezek. Nos anno tudomásom szerint kétféle gombba
tettek ilyen képeket, a királyba és a két felsőrészesbe . Ami tuti: Vasas, Fradi, MTK, Honvéd és Győr jelenhetett meg így. Dózsát és külföldit egyáltalán nem láttam. Nekem két ilyen csapatom van és pár képem van ezekből.
Majdnem egyezik a versenyasztal méretével.Bár meglátásom szerint annak a vonalazása koránt sem tökéletes.
Kérdés hogy mennyit szánsz rá?Mert néha egészen jó áron lehet versenypályát is kapni.Szerintem minőségi váltás lesz asztalon játszani.Könyebb felűlről játszani,mint a pályán ülve.Jobban át is látod majd az egészet.Jobb az általános élmény és kényelmesebb is.
Én még sosem játszottam asztalon,mindig gyerekkorom óta csak a parkettán.Most lenne egy lehetőség egy asztalt venni,ami ugyan házilag gyártott,de méretét tekintve(156X100) majdnem akkora,mint amekkora területen mi játszunk(185X110).Ezek a méretek alap illetve oldalvonalig értendőek.Az asztal teljes hossza:181X121Tehát van minden irányba a vonalak mellett kb:10cm
A méretek alapján ez egy versenyasztalnak is megfelel?Ilyenen szoktatok játszani?
Hogy miért ivott Best, azt nem tudom , de egyszer a következőt nyilatkozta :,, Minden pénzemet a szép nőkre, sportkocsikra és az italra költöttem, a többit meg elszórtam ."
Sajnos az általam feldolgozott időszakból nem sok van, de találtam egy (számomra új) oldalt, ahol 1977-től 2018-ig temérdek Panini album van (még marokkói, és thai bajnokságból is).
Észrevettem, hogy sajnos nem teljes albumokat tettek fel, de azért évadonként 10 csapat általában fent van.
Csak még annyit szeretnék tudni,hogy Best mikor kezdett el inni?
S legfőképpen miért??Nevezhetnénk akár az 'északír Törőcsiknek' is;vagy fordítva.Tulajdonképpen kortársak is voltak.Lehet hogy még játszottak is egymás ellen???
Egy "viszonylag" jó kis 2. ligás csapat, az eddigi egyetlen világbajnok angol csapat csapatkapitányával (B.Moore) , egy aranylabdással (Best) és Best mellett egy másik labdazsonglőrrel (Marsh).
..egyébként továbbra is meggyőződésem, hogy egy gombfoci képre nem is kell több adat..látsszon jól a fej, és legyen ott a neve az illetőnek..
..a csapatnév vígan elhagyható szerintem, hiszen "normális" ember valamiféle dobozban tárolja csapatait, és arra ráírható a csapat neve..
..a körfeliratosnál viszont a kép egyensúlya miatt jobban néz ki, ha a fej két oldalán van felirat, és ez praktikusan a csapatnév és a játékos neve kell legyen..
..a múltban sok csapat úgy készült, hogy csak a nevet írták rá az arc egyik oldalára..nekem ezek kevésbé tetszenek..
..a kérdéses gombtípusból ez az egy darabom van..(Sanyitól kaptam ajándékba, több, más típussal egyetemben 1-1 darabot, király kategóriás, bajonnetes, körmös..bakelit plexisek, domború és lapos, osztott felsőrészes..stb)..
..a gomb össze van ragasztva, nem szeretném szétszedni..ha valakinek van olyan, amelyik darabokban van, külön alsó, felső és plexi..szívesen venném kölcsön, hogy az alkatrészeket leméretezhessem..
..mint látható, nem az én találmányom az arc alatti ferde feliratozás..(nekem egyébként nagyon tetszik)..ez a közel 50 éves gomb is ezt bizonyítja..
..a gomb az úgynevezett "rövidlábú" gombfoci, mely szerintem azért lett ilyen, mert a mez színe a domináló, az alsó rész talán a jóval kisebb nadrágot szimbolizálja..
..egyébként én egy remek gombnak tartom..elsősorban azért, mert alacsonyan van a súlypontja..és ezáltal remekül irányítható a pályán..stabil..és masszív..a gomb méreteihez képest a kép nagy..
..érdemes lenne újragondolni a típust, milyen remek gomb lenne, kicsit nagyobb méretben és szép színekkel..
..nálam nincsen míves, vagy nem míves kép..hanem van amelyik tetszik, van amelyik nem..
..valamikor, hajdanában, mondjuk 1968-ban..nálunk a képek mind így néztek ki, hiszen nem volt számítógépünk, csak újságunk és húszfilléresünk, körülrajzoltuk a képet, és a nevet aláragasztottuk..aztán milyen jó volt.. :-)))))))))))))))
..egyébként csak szerényen megjegyzem.., hogy az első ide szóló bejegyzésemet 2004. 01. 20-án tettem, és a topik történetében ez volt a 152-ik hozzászólás..
..igen, ez a hagyományos megoldás még ma is tetszetős..és akkor tényleg egyszerű a készítés is, ha nem kell a háttereket esetleg radírozni..
..a nagyhajúakkal két megoldás kínálkozik..egyrészről lehetsz egy diszkrét fodrász, és megnyírod a fazont, hogy a felirat jól olvasható legyen..másrészről a keretes betű is jó megoldás lehet..
..azt hiszem a világoskék háttéren nem lesz nagyon olvasható a fehér felirat..de az alkotói szabadság bármit megenged..
..jó lenne tudni, ez a forma..mely gyakran vissza-vissza tér..honnan ered..?
..ezt te találtad ki, vagy voltak ilyen képek valamikor gombokban, és így lehetett vásárolni..?
..csak azért kérdezem, mert nekem ez a forma, bár tudom, hogy sokaknak népszerű, nekem nem jön be..de ez téged ne zavarjon, amikor ilyeneket fabrikálsz.. :-)))))))
..nem szeretnék vitát, esetleg veszekedést generálni..de van véleményem..
..egyrészről, én magam nagyon örülök, hogy egyesült a sok topik..hiszen, az új , majd még újabb topikok is azért jöttek létre, mert ketten, vagy többen valamin összeugrottak, valami olyasmin, hogy ez nem ide való, meg egyebek..
..a gombfoci egy és oszthatatlan, ráadásul a mi törekvéseink szerint egyben örök is..hiszen vannak köztünk fiatalok, és vannak nyugdjjasaink..akikben egyetlen közös van, a gombfoci szeretete..ez kell, hogy a szemünk előtt legyen..nem az, hogy miben különbözünk egymástól..
..a gyűjtő gyűjt..igen, hiszen ez mozgatja, és jól teszi, hiszen gyűjteménye, azon kívül, hogy neki személy szerint örömet okoz, megőriz valamit a gombfoci múltjából is..
..a játékos játszik, felnőtten is átéli a gyermekkor örömét, és jól teszi, hiszen azzal, hogy a gomboci asztalon vezeti kedvenceit, a gombfocinak, mint játéknak a fennmaradását segíti elő..
..a képszerkesztők, szerkesztgetnek, és jól teszik, hiszen egyrészt hiányokat pótolnak, másrészt a mai kornak megfelelő, de egyben a hygományokat is ápoló módszereikkel a gombfoci továbbélését, jövőjét is befolyásolják..
..akik dokumentálják és közzéteszik a játék eredményeit, jól teszik..hiszen melyik az a társasjáték, melyről azok, akik játszanak vele, kimutatásokat vezetnek, meglátásom szerint ebben is egyedüli a gombfoci..és nem a mában, hanem a jövőben lesz ennek jelentősége, amikor húsz év múlva a dokumentumok alapján felidézhető lesz egy-egy viharos mérkőzés..
..én magam, nagyon sajnálom, hogy gyermekkorom csapatai elvesztek a sok költözés során, nagyon sajnálom, hogy azok a kockás füzetek mind-mind elkallódtak, hamuvá lettek, melyben vezettük bajnokságainkat..és nincsenek meg azok a statisztikáim, melyek akkoriban készültek..mi ugyanis állandó csapatokkal játszottunk, így volt olyan klub, vagy válogatott, mely többszáz mérkőzés adataival rendelkezett..
..akik egy fórumra írogatnak, oda képeket, szerkesztéseket tesznek fel..azért teszik, hogy megmutassák másoknak is, amire büszkék..így jár el a gyűjtő, a játékos, a szerkesztő, mindenki..és nem másokért járunk fórumozni, hanem magunkért..
..tehát kedves gombfocisok, legyünk egymással őszinték egyben toleránsak..fogadjuk el a másikat olyannak, amilyen..ugyanakkor legyünk kritikusak is..ha valaki embertelen összeget áldoz valamiért, azt véleményezhetjük, ha valakinek a szerkesztése nem tetszik, azt nyugodtan szóvá tehetjük, adhatunk tanácsot egymásnak, és bizony fordulhatunk egymáshoz kérésekkel is..
Bumbi egyszer azt mondta,hogy a gombfoci kivágón kettő (három) dolog számít: a fej,a név,esetleg csapatnév.
íme egy kísérlet az univerzális 'kortárs gombfociképre.tulajdonképpen ez a legkönnyebben elkészíthető kivágó a világon
MANCHESTER UNITED 2017-18
még éppen Alexis Sanchez nélkül...
FC BARCELONA 2017-18
még éppen Mascheranoval,de már Coutinhoval és Paulinhoval...
REAL MADRID CF 2017-18
a MAN.UTD-nél Fellaini nagy hajába belelógott kicsit a felirat;ezért ezt a kivágót színes alapra helyeztem fehér betűvel~hogy Marcelo haja is elférjen...
Mondom "szerintem", ha mindenki (hangsúlyozom: MINDENKI) teszi a dolgát. A gyűjtő, gyűjt és megoszt, régi dolgokról mesél, ad-vesz, cserél.
Az aktív játékos, játszik és beszámolókat tesz fel, élményeket oszt meg.
A kép gyűjtő, feldob pár kuriózumot.
Az érdeklődő bedob pár kérést, ami beindítja a készítőke.
A készítő képeket fabrikál, kreál kisebb-nagyobb sikerrel új formákat, utánoz régieket.
A gombfoci gyártó, pedig csapatokat készít.
Ha mindenki elfogadja azt, hogy hogy ő ennyivel, a másik meg annyival tud hozzájárulni a fórum fejlődéséhez és teszi a dolgát. tudása szerint a lehető leg több energiával, akkor fog ez a fórum fejlődni.
Ezt már előttem többen szerették volna,sőtt próbálkozások is születtek.
Portoocsi említett bemutató sorozatánál szerintem kévés nagyobb sikerű hozzászólás volt,
vagy legalább is lenyűgözőbb.
A fajták - méretek - korszak időrend ,stb az elférne itt is.
Többen lavorral ülnének a monitor elé újra :)
( az édességre a gyerek nyálla csosrog,egy gombozónak az ilyen gombok láttán).
----------------
A gombokhoz tartozó kivágókból ,hogy milyen csapatok ,
milyen összeállítással jelentek meg az már komplikáltabb.
A korai gomboknál egyszerűbb a helyzet (gondolom én) a kevesebb példányszám miatt.
Egy X -es sorozat ,Török ,Molnár félék,stb ,amik majd két évtizedes pályafutást öleltek fel
sok féle náció különböző bajnokságaival ,tornáival...már fogós kérdés.
Nem beszélve állati nagy meló.Fotók amik élvezhetők ,használhatók,de visszaélésre alkalmatlanok (ez nem mellékes).
Ahhoz már valamilyen tárhelyes oldal kell,képek kommentekkel,érdeksségek,stb,
( pl :össze állítás ,nem egyszer rossz nevekkel adtak ki csapatokat,vagy két kapus is volt a csapatban,ez volt a bajnok ,ez volt aki legyőzte ezt meg ezt ,mit tudom én ,stb).
Ez csak egy ötlet . Ami újra felmerült.
Ráadásul nem kis feladat.
Ide tényleg közös összefogás kellene ,fajtánként,amit elég nehéz összehozni.
Nem ecsetelem a részleteket ,hogy miért.
Úgy ,hogy ha nem lesz belőlle semmi ,nem lesz pálca törés senki felett...
..Sanyi, ne adjátok fel ezt a harcot..sajnos ezekben a dolgokban én nem tudok segíteni..de mégis jó lenne egy egyszerű katalógus..ahol a gombokról egyesével van háromkép, felülről, alulról és egy ránézeti..valamint fel vannak tüntetve a jellemző mértei..mint átmérő, magasság, kép nagysága, stb..
..készítek majd a nekem lévő (amit többnyire tőled kaptam) gombokról egy mintát, ezt megvitatnánk, és kialakítanánk egy sablon hozzá..
..tudom, hogy messze nem tökéletes a dolog..de valahogy el kell kezdeni..hiszen vannak olyan réges-régi képek, melyeket fel kellene dolgozni, de milyen szép lenne, ha színesben lehetne..
..kezdem kapisgálni, miként kell ezt csinálni..
..próbaképpen Mándi Gyula (MTK) eredeti képe, és egy általam színezett..
Köszönöm a választ.Így visszaolvasva már emlékszek,hogy feszegetted ezt a témát.Szinte biztos,és általad elírtak is alátámasztják,hogy bizony ezeknek a csapatoknak a képeit beletették a hárompontos gombokba is.Látszik a képen,hogy ragasztónak nyoma sincs a kép hátoldalán.
A hárompontos típussal kapcsolatban kérdezném,hogy Liverpool készült-e?
Eddig ezt a Liverpoolt ragasztott karikásban és kétrészes élesben láttam.Most került hozzám egy Liverpool és bordó - fehér szín összeállítású hárompontos mezekben volt.Kiszedtem a képeket és ragasztó még csak nyomokban sem látszik egyáltalán a képek hátulján.....Szóval lehetséges,hogy így készült?
..tettem egy kísérletet, hogy újraszínezzem a fekete fehér csapatképet..(van még mit csiszolni)..persze gombfoci méretben szinte alúlról súrolja a tökéletest.. :-))
Van egy jó sztorim Gyula bátyánkkal /Mister Borzasztóval/ :) Biztosan emlékeztek nem is olyan rég árult a vaterán körmös komplett csapat üres testeket 5-7 ezer forintokért amibe sima papírok voltak ragasztva.Mindenki tudja,hogy ennyit nem nagyon ér de eredeti képekkel 3-4 szeresét is.Vásároltam tőle egy csapatot és mikor megérkezett a csomag kellemes meglepetésemre a sima papírok alján ott volt az eredeti kép.Írtam is neki egyből,hogy érdekelne a többi is de előtte azért ránéznék,mondtam magamba hátha a többibe is megvannak a képek.Megbeszéltünk egy találkát a körúton,hozta a motyót 7-8 csapatnyi körmöst és mondta a kocsi ablakán keresztül,hogy ő siet és akkor adja ide,mutatja meg a cuccot ha kifizetem előre :) Nem tudtam komolyan venni az öreget,gondoltam a körmösöket meg nem veszem meg ha nincs benne kép így kikaptam a kezéből a szatyrot bezártam az ajtót és átnéztem őket lehetnek-e benne eredeti képek közben ő meg verte a szélvédőt :) :)
Persze egyikben sem volt eredeti kép,lehúztam az ablakot elmarta a szatyrot és elhúzott a picsába :) :)
..ha ebbe belekotyoghat egy oylan, aki nem gyűjtő..akkor azt mondom száz százalékig igazad van..egy ilyen kijelentés mindenképpen felfelé sófolja az amúgy sem alacsony árakat..
Első gondolatom az volt, hogy ez egy vitaindító hozzászólás lesz, de aztán lehet, hogy semmi hatása- ne tartsam olyan nagyra ezt a pár sort.
A Nemzeti Sportban megjelent, a gombfoci múzeumról szóló cikkről lenne szó.
Az feltétlenül jó, hogy időnként néha megjelenik valamelyik újságban cikk a gombfociról. Ebből a szempontból nem vagyunk elkényeztetve.
Ha ezt a cikket elteszem csak azért lesz mert a gombfociról szól, nem a cikk színvonala miatt.
Több dolgot is lehetne észrevételezni, azonban csak egy dolgot említenék meg és ezzel inkább Becz Andrással szállnék vitába.
Úgy vélem,hogy az a megállapítás, miszerint az 1954-es angol csapat a gyűjtők körében több mint félmillió forintot ér - túlzás.
(ilyen alapon egyes gyűjtők az ország leggazdagabb emberi közé tartoznak...)
Elég régóta foglalkozom a gyűjtéssel és úgy gondolom nagyjából - mert mindenkit azért nem ismerhetünk - azért megismertük egymást.
Ebből a körből szerintem senki nem adna félmilliót sőt többet az említett csapatért és talán más csapatért sem. Szóval maradjunk a realitásoknál.
Ez a mondat azért is lehet úgymond "veszélyes" mert ezt olvasva egyes kereskedők úgy gondolhatják hogy a náluk levő gombfocit "arany árban" kínálják majd eladásra.
példaként említhetném a "borzasztó" nevű vaterás eladót.
Tudod 56/57 nagyon követhetetlen volt a magyar fociban. A Honvéd engedély nélküli Dél-Amerikai turnén vett részt ahová páran okkal nem mertek elmenni de az épp Európában portyázó magyar csapatokból csatlakoztak páran amint az ábra mutatja.
Az oldal, ahol a képet találtam, a Bilbao elleni meccset adta meg, de óvatosan kezelem az információit, mert több mindenben is pontatlan adatokat közöltek.
Fekete gyászszalag a karukon. Ez valószínűleg a Bilbao elleni meccs vagy valamelyik Dél-amerikai túra 57-ben...... A Vasashoz kérsz neveket vagy meg van ? Nagyon ritka képek !!
..a történet szinte banális, de mindenesetre megmosolyogtató..
..úgy ért baleset, hogy egy métert sem csúsztam, ráültem egy olyan szánkóra, melynek talpa rövidebb volt, mint az ülés hátrafelé, így egyből hanyatt estem, magamra rántva a szánkót is..
..mindenesetre lepedőbe csavarva és spaniferrel összefogva vezettem haza..itthon sem csigolya, sem bordatörést nem állapított meg a röntgen..azt mondják bordaközi zúzódás, ki kell pihenni..több napig csak feküdni tudtam, de inkább azt sem..legjobb lett volna az űrállomáson lenni, a súlytalanság állapotában.. :-))
..most már felkelek, járkálok, de nem az igazi..még gombfocizni sem merek.. :-))
Nekem van 4-5 ilyen gyári schmideg csapatom de azok már a mai formában, nem ilyenek a képek benne. Ha érdekel (vagy valakit) írj(on): koba76@citromail.hu.
Igen,én is észrevettem. Az 54-es vb-n Dél-Koreánál is a kép alatt van pár név ami kérdőjellel van megjelölve.A másik pedig ,hogy a képeken szerepelnek olyanok is akik nem voltak tagjai a vb keretnek pl.: 1966 Argentína ,De La Mata és Daniel Onega ( testvére Ermindo Onega volt ott ), de akad több ilyen is ,viszont nagyjából amiket átnéztem azok megfelelőek.
Mivel közeleg a világbajnokság úgy gondoltam megosztok veletek egy oldalt ( hátha van aki nem ismeri) , ahol az eddigi összes vb csapatai megtalálhatóak képekkel és nevekkel ellátva.Lehet van akinek valamelyik kell a gyűjteményébe.http://www.worldcupteams.republika.pl/index.htm
Üdv mindenkinek! Néhány hozzászólást és választ láttam a Bröndby FC nevű csapattal kapcsolatban, ennek alapján gondoltam, hogy megírom, én hogyan járok el. Brazil klubcsapatokból készítek magamnak „bajnokságot”, a kilencvenes évek kereteivel. A zerozero.pt oldal számomra egy kincsesbánya. Beírja az ember a csapat nevét, majd kiválasztja a szükséges évszámot, és megjelenik az akkori keret fényképpel és adatokkal (de nem mindig teljes, ezt azért hozzá kell tennem). Ha esetleg nincs kép a játékosról, akkor lehet, hogy az adatai alapján, más netes oldalon rá lehet találni. Én is voltam úgy, hogy olyan csapatképet találtam, ahol nem voltak aláírva a nevek, vagy nem a megfelelő sorrendben, ilyenkor jól jött a zero…. Persze valószínűleg sokan ismerik az általam említett oldalt, ha jól emlékszem, én is egy korábbi hozzászólásból szereztem róla tudomást (ezúton is köszönöm!). A Bröndby-t nem adja ki, a zero…, de a Brondby-t igen…
A bal oldaliról korábban megállapítottuk hogy nem alapfodor hanem proto schmideg.Gyönyörű márvány testek voltak.Valóban X-es kivágókkal,fényes fotópapíron.(nekem a videoton volt ugyanilyenben.lehet hogy ez éppen az?)
De akkor mi van mellette?Láthatóan ugyanaz a kép van benne.
A kivágóméret azonban eltérő is lehet.
Nem lehet hogy ez már nem '80-as hanem '90-es proto schmideg?
Mikortól gyártják a schmideget jelenlegi formájában?
A képen látható kék-sárga és sárga-fekete,80-as években árusított csapatokról kérnék infókat.Ezeket a csapatokat is x-es képekkel látták el.
Kíváncsi lennék mely csapatokat gyártották le?Szeretnék egy listát összeállítani.Valamint,ha esetleg valaki szabadulna az ilyen csapatoktól,akkor esetleg meg is vennék ezt-azt.....:-)
Sziasztok! A korábban vásárolt gombjaimat (schmideg),mivel nem tetszettek felajánlottam a helyi óvodának,mondván a gyerekek talán hasznát veszik,meg legalább kicsit ismerkednek ezzel játékkal.A pályám alakulóban van,a vonalazás megtörtént ,már csak az asztal lábakat kell valahogy megoldani, iskolapad lábakkal próbálkoztunk ,de az sajnos nem vált be,kiszakadt a bútorlapból,hosszabb csavar kellett volna hozzá,de akkor kijön a túloldalon.Robinak köszönöm az eddig küldött kivágókat és a tippet ,hogy a gombokat a gyártótól próbáljam beszerezni,valóban olcsóbb mintha boltban venném.Amiket keresek még csapatok azok az 1970,1974,1978 és az 1982-es világbajnokság csapatai , ha esetleg valakinek megvannak ,azt kérném ,hogy küldje el a donlace@freemail.hu email címre.Szívességét előre is köszönöm!
Az alsó képen, álló sor balról jobbra: Peter Schmeichel, Kim Vilfort, ? , ? , ? , Bent Christensen. Guggol: ? , ? , Lars Olsen, ? , John Jensen. Őket ismertem fel a többieket sajnos nem...
Keresek az alábbi csapatok kivágóit - fekete-fehér kivitelben - X-es gombokba:
1974 VB - Ausztrália
1978 VB - Irán, Hollandia, Tunézia
1982 VB - Bulgária
Keresem még X-es képekben 1974-1988 közötti időszakból kifejezetten Svédország, Norvégia, Románia, Írország illetve egyéb nem VB résztvevő ország képeit. Eddig is rengeteg segítséget kaptam Tőletek, hátha most is sikerül.
Sokoldalú támadójátékos volt, aki a Dózsában középcsatárként szerepelt, a válogatottban azonban Albert Flórián miatt a jobb összekötő posztját töltötte be. Erőteljes, izmos felépítésű, gyors kezdősebességű, gólérzékeny játékos volt.
Pályafutása:
Marcali és Kaposvár csapataiban játszott. Avar István fedezte fel és ajánlotta a 17 éves játékost az Újpestnek 1961-ben. 17 éven át, 1978-ig az Újpesti Dózsa játékosa volt. Később játszott a Volán, a finn Seinäjoki, a Soroksár és a Kecskeméti SC csapataiban.
418 bajnoki mérkőzésen szerepelt, 303 gólt szerzett ezeken. Ötször lett magyar gólkirály. Nyolcszor nyert magyar bajnoki címet, háromszor Magyar Kupát. 1974-ben BEK-elődöntőt játszott a Bayern München ellen. 1975-ben a nyolcaddöntőben a Benfica ellen egy szenzációs gólt szerzett: a kapus kézből kirúgás előtt hosszan kidobta a labdát maga elé, erre ő zseniális helyzetfelismeréssel elpöckölte a labdát, amely a hálóban kötött ki. Ezt az akkori kupaforduló legszebb góljának választották Nyugat Európában.
1964-ben tagja volt az olimpiai bajnok csapatnak, és ő lett a torna gólkirálya is 12 góllal (az első mérkőzésen Marokkó ellen a magyar csapat mind a 6 gólját ő szerezte). Ugyanebben az évben Eb-bronzérmet szerzett.
ott volt az 1966-os angliai világbajnokságon, ahol az egyik legkiegyensúlyozottabb teljesítmény nyújtotta, mind a négy mérkőzésen sikerült gól szereznie. Bekerült a Világbajnokság "Álom tizenegyébe"
Pályafutását Putnokon kezdte, majd Ózdon folytatta. 1971-től a Vasas SC csatára volt. 1983-tól két idényen át a francia FC Toursban játszott. Ezt követően rövid időre visszatért a magyar bajnokságba, majd alsóbb osztályú csapatoknál fejezte be pályafutását.
Híres volt hatalmas erejű lövéseiről. Egy alkalommal egy csepeli bajnokin az első félidő legvégén csapattársai jelezték, rúgja jó messzire ki a labdát, hogy mire visszakerül, vége legyen a félidőnek. Közel a félpályáról hatalmas bombalövése után kettős kapufáról pattant a kapuba a labda. A Vasas szurkolói rigmust is faragtak: "Béla, Béla, Béluska, úgy lő mint a géppuska…"
A válogatottban:
1972-82 között 36 mérkőzésen 13 gólt szerzett. Az 1972-es müncheni olimpián az ezüstérmes csapat tagja. Az 1978-as argentínai világbajnokság tagja, de sérülése miatt egyetlenegy mérkőzésen sem szerepelt.
Bár régi motoros gombfutballista vagyok, és határozottan tetszik ez a fórum, de most hirtelenében csak egy kérdéssel (és egyben akár üzleti ajánlattal) hozakodnék elő.
Apám hamarosan (február végén) tölti be a 70. évét, és szeretném (többek között) egy vagy kettő speciális csapattal meglepni a születésnapján. Az első csapatainkat tőle örököltük (ha a bátyám megőrizte, nála még egészen régi különlegességek is vannak), szintén nagy gombrajongó (volt?).
Mivel ügyetlen és egyben időhiányos vagyok, bárki jelentkezését szívesen várom, aki vállalná, hogy a részére átküldött képekből megszerkeszti a csapatokat, és bizony, még valamilyen díjazásban is megállapodhatunk ez ügyben. A részletek nyilván később megbeszélhetőek. (stílus, szín, akármi egyéb)
Várom az ajánlatokat, vagy akár a "mennyémár a fenébe, eznemidevaló"-üzeneteket!
Nevelő egyesülete a Ferencvárosi TC, majd a MOM SE, edzője Szabó József. Első élvonalbeli klubja a Budapesti Honvéd volt, amelyben 1965 és 1974 között szerepelt kapusként. Ezt követően még két évet védett az MTK-VM-ben, s 1976-ban fejezte be aktív pályafutását. A magyar NB I-ben 240 alkalommal szerepelt és 1 gólt szerzett tizenegyesből. A Honvéddal kétszer volt második a bajnokságban (1969, 1972). A Magyar Népköztársaság Kupában négyszer került döntőbe csapatával (1968, 1969, 1973, 1976), ám egyszer sem tudta megnyeri a sorozatot.
A válogatottban 1 alkalommal védett, az 1973. június 13-án megrendezett Svédország elleni világbajnoki-selejtező mérkőzésen. A világbajnoki részvételhez győzni kellett volna, de a végeredmény 3-3 lett, és főleg a harmadik gól miatt érte kritika a kapust.
Edzőként
Azon kevés magyar edző közé tartozik, akik elvégezték a világhírű kölni főiskolát. Ezt rajta kívül csak páran mondhatják el magukról: Lóránt Gyula, Varga Zoltán, Kisteleki István. Edzőként először az ifjúsági válogatottnál dolgozott, amellyel 1984-ben megnyerte a korosztályos Európa-bajnokságot. Ezt követően bajnoki címet nyert a Budapesti Honvéd vezetőedzőjeként (1988). Dolgozott Dél-Koreában is és a Deawoo Royals együttesét is bajnoki címhez segítette (1991). Vezetőedző volt a svájci FC Luzern (1992-1993), az egyiptomi Port Said (1994), az MTK (1994-1995), a Kispest-HFC (1996-1997), a Győri ETO FC (1997, szakmai igazgató), a kínai Senjang (2002) és az Újpest FC (2006) felnőtt gárdáinál is. Utolsó állomáshelyén mindössze egy mérkőzésen ült a kispadon, mert a liechtensteini Vaduz elleni UEFA-kupa mérkőzés után (a vendégek 4-0-ra nyertek a Megyeri úton) lemondott. Az NB I-ben összesen 70 mérkőzésen dolgozott. Szövetségi kapitányként kétszer dolgozott a magyar válogatottnál (1989, 1998-2001, összesen 45 mérkőzésen), de irányította a malajziai válogatott csapatot is 2004-2005). 2007-ben kinevezték a magyarországi edzőképzés vezetőjének. 2010 júniusában libériai szövetségi kapitánnyá nevezték ki.
Sajna vagy hál Istennek nincs okos telefonom a fényképezőt meg elvitte a fiam, hogy mentsen képeket, így most nem tudok oldalképet készíteni. Van egy pár képem azt felteszem és a talp vastagsága 3 mm.
1978 és 1998 között posztonként osztották ki a számokat elkezdték a védőkkel, aztán középpályások és végül a csatárok. A kapusokat meg beszúrogatták közéjük.