Keresés

Részletes keresés

annyi baj legyen Creative Commons License 2011.10.19 0 0 34004
Jesper Olsen Creative Commons License 2011.10.19 0 0 34003

Szomorú történet. - Én azért igyekszem eljutni a kapitányságig (így is olyan sok dolog volt már az életemben, amit nem fejeztem be).

Előzmény: Múzsla (34002)
Múzsla Creative Commons License 2011.10.19 0 0 34002

Sziasztok!

 

Örülök, hogy a "régi arcok" még mindíg nyomják és vanak bőven újak is.

 

A felmerült kérdésre helyes volt a válasz. A mozgalom alapítója Gyetvay Iván kitalálta, hogy akik elérték a kapitány rangot, azokat egyrészt lovaggá ütik, másrészt választhatnak maguknak, képketesen egy várat, amelynek a kapitányai lesznek. Ez lehetőleg olyan legyen, amely nincs magánkézben ill. közel esik az illető lakóhelyéhez. Ehhez mérten le kellet adni három olyan vár nevét, amelyben már jártam és ők kiválasztottak egyet, hiszen lehettek átfedések is. A megkeresés levélben történt.

 

Az ünnepség 2005. augusztus 20-án volt, Tiszaújvároson. Olyan 30-an lehettünk ott, a teljesség igénye nélkül emlékszem Lienkára és párjára, Fabók Julira valamint Kovalik Bandira. Az egyik aradi vértanú ükunokája ütött bennünket lovaggá és megkaptuk a "várunk" díszoklevelét is. Én Ágasvárt "kaptam". Aztóta minden évben fel is megyek megnézni, hogy mi a helyzet a váramban. ;-)

 

Sajnos Gyetvay Ivánnak ez volt itt a földön az utolsó ilyen nagyszabású tette, mert két hét múlva egy autó halálra gázolta. Egy igazán meghatározó, nagylelkű, barátságos embert ismertem meg benne, akivel szívesne leveleztem is. Neki köszönhetem azt is, hogy a Bükk 900-as csúcsai a kedvenc túrám lett (volt). Így nélküle már nem az igazi, azóta csak kétszer voltam arra és a várak pecsétjeit sem gyűjtöm már.

 

A legjobbakat!

Múzsla

Előzmény: Güsziológus (33969)
Remélemilyennicknincs Creative Commons License 2011.10.19 0 0 34001

Hörpölin:

 

Nos nem hinném, hogy a hadvezéreket kancákon vagy herélteken ábrázolnák. Mind csődör, lévén a férfiasság….

 

Ami pedig a korábban említett Hadik András féle lovasszobrot illet a Budai Várban, aminek a tökét a Műegyetemisták fényezik évről évre – nos az per spec két igazi lóról lett mintázva. Egy Shagya törzsménről, akinek a nevére nem emlékszem de a másik Gazal II volt. Mindkettő bábolnai tenyésztés. ;)

 

Fordulj hozzám bizalommal lovas témakörben.

Jesper Olsen Creative Commons License 2011.10.18 0 0 33999

OFF

Ez volt az ezredik fórumhozzászólásom. :-)

ON

Előzmény: Jesper Olsen (33997)
Jesper Olsen Creative Commons License 2011.10.18 0 0 33998

Ott történt, hogy a nagy svunggal haladó járművek egyikének menetszele még a baseball sapkámat is lesodorta a fejemről. :-))

Előzmény: Jesper Olsen (33997)
Jesper Olsen Creative Commons License 2011.10.18 0 0 33997

Ma úgy látszik ilyen félreértéses nap van. :-((

Mi teljesen szabványosan mentünk és úgy figyeltük meg az alább leirt vezetési módokat (mondjuk olyan azért nem volt, aki direkt lehajtott a padkára a kedvünkért).

Előzmény: Törölt nick (33995)
Törölt nick Creative Commons License 2011.10.18 0 0 33996

Kivételes esetek egyike mikor én is tesztelek -mérgemben.Végül elengedtük őket,10-ből egy köszönte meg.

Itt éppen beszorultak a Nagy-Hidas völgy patakmedrébe (Vörösmarty th.-Mátraháza közt) ,alig bírtak kikecmeregni,ugyanis nem mertek áthajtani a gyaloghídon.

Előzmény: jzp2107 (33994)
Törölt nick Creative Commons License 2011.10.18 0 0 33995

Ugyanitt tesztelhettétek a saját kulturáltságotokat is...ugyanis egy gyalogosnak sem kerül semmibe egyet oldalra lépni a padkára ha esetleg mindkét oldalról autó jön...nem pedig kicsit provokatív módon "tesztelni az autóst".

Lehet hogy azért mert autót vezetek a hét öt napján egész nap,de nekem is első dolog gyalogos turistaként hogy ha autó jön félreállok,egyrészt udvariasságból is másrészt mert én sem szeretem mikor autósként egy gyalogos miatt kell nullára lassítanom az országúton.

  Egyébként ha megfigyelted remélemilyennicknincs nem azt mondta hogy márpedig Te voltál Güszi,csak elmondott egy esetet amelyet szállásadójától hallott egy többszörös teljesítő idősebb túratársról.Akinek nem inge...

sümegi aszfaltok

Tapolca felé

a Gérce felé vezető aszfalt amelyet buszosbandi említett,ez tényleg kellemes volt,lehet hogy tényleg nem a burkolattal van a baj?:-)

Előzmény: Jesper Olsen (33990)
jzp2107 Creative Commons License 2011.10.18 0 0 33994

Rezi várából lefelé* a földúton a következő megfigyelést tettem:

 

a német lassít, a svájci majdnem megáll és integet, a magyar gázelvétel nélkül megy tovább (ugyanez terepjáró esetén: gázfröccs)

 

*:

-orthodox kékezőknek: nem, nem kéktúráztam a Kl-en kerülve csak épp arra jártam

-nem orthodoxoknak: de :-)

Előzmény: Jesper Olsen (33990)
jzp2107 Creative Commons License 2011.10.18 0 0 33993

má' hogy a fenébe ne illene!

egyes tanintézményekben a gólyaavatás elmaradhatatlan kelléke bizonyos lóherék fényesítése :-)

Előzmény: hörpölin (33992)
hörpölin Creative Commons License 2011.10.18 0 0 33992

OFF!

 

"Lovas szobor szimbólika: ha a ló ágaskodik – a lovasa harcban halt meg

Ha egyik lába nincs a földön – a harcban szerzett sérülésbe halt bele

Ha mind a négy lába a földön volt – ágyban párnák közt…"

 

Köszi a magyarázatot. Most legalább tudom, mit jelent, ha a lovasszobor lova négy, vagy három, esetleg kettő lábbal áll a talapzaton. És az jelent valamit, hogy kancán, vagy ménen ül a lovas? Vagy herélten? Vagy ezt nem illik "ábrázolni" a bronzlovon? :-)

 

ON!

Előzmény: Remélemilyennicknincs (33983)
hörpölin Creative Commons License 2011.10.18 0 0 33991

Nagyon sokszor úgy érzem, hogy túldimenzionáljátok az aszfaltos szakaszokat! Nekem soha nem volt különösebb bajom velük. Egyszerűen ráállok az úttest bal oldalán közvetlenül az aszfalt szélére, oszt felveszek egy menősebb tempót. Nagyon termelékenyen lehet így haladni! Aztán ha azt látom, hogy a szembejövő jármű kikerül, akkor megyek tovább egyenesen, ha meg úgy látom, hogy az biza' nem fog kitérni, akkor én térek ki: egy lépés balra a padkára, aztán ha elment, akkor vissza az aszfalt szélére.

 

Ne értsetek félre, nem szeretem én sem az aszfaltozást, de megtanultam eddigi életem során elfogadni a dologokat olyannak, amilyenek - mármint akkor, ha nincs módomban megváltoztatni őket. És ha a kéktúra az országúton vezet, akkor ott megyek, nem pedig húsz méterre balra, vagy a legközelebbi földúton jobbra, hanem ott, ahol jelzik! És gyalog, mert síelni nem tudok. Persze ha csak "passzióból" kirándulok, akkor nyilván én sem keresem az országutakat.

Előzmény: buszosbandi (33989)
Jesper Olsen Creative Commons License 2011.10.18 0 0 33990

Sümeg előtt is van egy ilyen szakasz (ha Kisvásárhelyről jövünk). Ott teszteltük a szembejövő sofőrök kulturáltságát (úgy jön, mintha ott sem lennénk; picit kerül; nagyobbat kerül; átmegy a túlsó sávba; megpróbál leszoritani). Szerencsére nem volt hosszú...

Előzmény: buszosbandi (33989)
buszosbandi Creative Commons License 2011.10.18 0 0 33989

Azért itt jegyezném meg, hogy nem maga az aszfaltút, ami igazán gyilkos. Én a napokban gyalogoltam a Kemenesháton, a Hidegkúti vadászháztól Gércéig, szinte végig aszfalt, illetve aztán Sárvár előtt is van egy hosszabb szakasz. Végig erdő, vagy forgalom elől elzárt út, vagy gyér forgalmú út.

Múlt hónapban volt szerencsém Abaújdevecsertől Gibártig sétálni. Itt még busz is közlekedik, ám Encs és Gibárt között a bicikliúton kellemes a séta. Még a Tapolca - Szent György-hegy között sem volt probléma, ám valóban a Lesenceistvánd - Tapolca szakasznak, különösen mikor Lesencetomajt elhagyva ráérünk a kamionokkai is járt Keszthely - Tapolca -(Veszprém) főútra... Ott én is megnéztem a buszmenetrendet... De vagy másfél óráig nem jött semmi, így kénytelen voltam bebattyogni Tapolcára. De ez az igazán fárasztó, hogy állandóan ugrálni kell a kamionok, és az amúgy is nagy forgalom elöl... Akármilyen módszerrel is, de előrelépésnek tartanám legalább az ilyen forgalmas szakaszok elvezetését! 

Előzmény: hörpölin (33971)
Jesper Olsen Creative Commons License 2011.10.18 0 0 33988

Itt szerintem valami félreértés van.

Remélemilyennicknincs Creative Commons License 2011.10.18 0 0 33987

Jesper : öngól.

 

Güszi, csak egy kérdés – minek a kéktúrás körítés, ha tudatosan nem a kéktúrás ösvényen mész? Ha két pecsét között mész piroson, sárgán, zölden, jelzetlen jelzésen, akkor a kéktúra jelvényt mire veszed át? Háromnegyed kettőre?

 

Jó tudom, többet mész máshol, de az nem kéktúra.

 

Félreértés ne essék, tőlem ott mész, ahol akarsz, csak szeretném egyszer megérteni azt az álláspontot, hogy miként lehet azt összehozni fejben, hogy van egy saját vállalásom, amit senki nem követel tőlem, nincs kényszer csak egy keret, ami a vállalás lényege maga és én a saját vállalásommal szemben csalok? Hát hogy van ez kérem?

Jesper Olsen Creative Commons License 2011.10.18 0 0 33986

Abban a fajta "teljesitésben" nem tudom, hogy mi a kihivás.

De a Güszi-féle kóricálós (?) teljesitésben van fantázia.

Güsziológus Creative Commons License 2011.10.18 0 0 33985

Biztosan nem én voltam:-)

 

Nem tudom, ki miért megy, én nem a jelvényért.

Talán egyszer elkészül az összefoglaló (bő vázlat már van), a mostani a "verifikációs" túra, próbálok minden részletre ügyelni, hogy tárgyi tévedés ne legyen.

Az előző volt a "közeli útvonalak" belövése:-)

Ahol lehetett, más, természetesen hosszabb útvonalon próbálkoztam ismerkedni a túra környezetével.

A pecsételést soha nem hagytam ki, és utólag sem kellett pótolni.

 

A legemlékezetesebb "ráadás" a Kőris-hegy leküzdése volt.

Megmásztam kelet felől, követve a jeleket), majd Bakonybélnél "fordultam", és a sárgán mentem vissza a szállásra.

Akkor még nem tudtam, hogy ez gyakorlatilag végig aszfalt.

Sikeresen visszaértem:-)

 

Azért arra kíváncsi lennék, hogy ki volt a túratárs, aki többszörös teljesítő, de engem nem zavar, ha ilyen módszerrel gyűjti a jelvényeket. Lelke rajta.

Előzmény: Remélemilyennicknincs (33976)
Güsziológus Creative Commons License 2011.10.18 0 0 33984

Köszi, ez jólesett.

 

Nekem az is gond, hogy én szinte mindig egyedül megyek.

Belegondolni is félelmetes, hogy valaki egyszer majd azt mondja, hogy az igazi az, ha mások is tudják igazolni, hogy teljesítettem.

Nem magamnak kell bizonyítani, hisz én tudom, ha csalok.

Volt már példa arra, hogy más útvonalon tettem meg egy szakaszt, de a távolság mindig több volt, mint a füzetben lévő.

 

Az ominózus szakaszról amúgy egy illetékesnek beszéltem jó pár éve, aki azt mondta, hogy legközelebb szálljak buszra, nem az a fontos, hogy az aszfalton gyalogolva tegyük meg a távot.

Ez szöget ütött a fejembe.

Előzmény: Jesper Olsen (33979)
Remélemilyennicknincs Creative Commons License 2011.10.18 0 0 33983

:DDDD

 

Még jó hogy!

 

Lovas szobor szimbólika: ha a ló ágaskodik – a lovasa harcban halt meg

Ha egyik lába nincs a földön – a harcban szerzett sérülésbe halt bele

Ha mind a négy lába a földön volt – ágyban párnák közt…

 

Hm bár attól függ, hogy mi volt még az ágyban a halál pillanatában! :D

Előzmény: nagypapi (33982)
nagypapi Creative Commons License 2011.10.18 0 0 33982

Gyalogos túrázónak lovasszobor? Még jó, hogy nem egy buszban akarod ábrázoltatni magad! :-)

Előzmény: Remélemilyennicknincs (33981)
Remélemilyennicknincs Creative Commons License 2011.10.18 0 0 33981

Efemm, két dolog.

Miért jut eszedbe, hogy buszra szállsz? Azért, hogy ne kelljen végigmenni egy szarabb részen vagy azért, mert fáradt vagy és már véget akarsz vetni a favágásnak.

 

Nos végiggondolva az eltelt három évet olyan tényleg sosem volt, hogy betonra érve az járt volna a fejemben, hogy bárcsak jönne egy busz és felszállhatnék rá, és akkor gyorsan túlesek az unalmas betonúton, mert nem az volt a fejemben, hogy hogy ússzam meg, hanem az, hogy meg akarom csinálni és ehhez a betonút is hozzátartozik.

 

Olyan volt, hogy hulla fáradt, lesántult voltam és eszembe jutott, hogy a következő lehetőségnél buszra avagy vonatra szállok és hazamegyek és aztán így is tettem. Ez nem egyszer volt. De hogy két pont között ne gyalogoltam volna, hanem vitettem volna magam, na  olyan nem volt, még csak kósza gondolatként se.

 

A szobor jöhet! Lehetőleg lovas szobor legyen, ágaskodó lóval! Még az egy lábát felemelt ló is okés, de négy lábbal ne álljon a földön, mert az full gáz…

Előzmény: efemm (33978)
gyongyhaju lany Creative Commons License 2011.10.18 0 0 33980
Jesper Olsen Creative Commons License 2011.10.18 0 0 33979

A kisértés igenis létezik. De azért vagyunk, hogy ellenálljunk. Nem hiszem, hogy Güszi "érintett" lenne.

Előzmény: Remélemilyennicknincs (33976)
efemm Creative Commons License 2011.10.18 0 0 33978

A Te fejedben még sohasem fodult meg túra közben, hogy "De felszállnák egy buszra, ha jönne!"? Mert olyan napod volt, mert elfáradtál, vagy mert csak. Ha Te még sohasem gondolkoztál ilyenen túra (teljesítménytúra, OKT, stb.) közben, akkor valószínűleg szent ember vagy, egy példakép, egy turista ikon, mondd meg, hogy hol állítsuk fel a szobrodat! :)

Előzmény: Remélemilyennicknincs (33976)
nagypapi Creative Commons License 2011.10.18 0 0 33977

"Nagyon a begyemben van a Lesenceistvánd - Tapolca közötti forgalmas út.

Hallottam már olyat, hogy azt nem kötelező gyalog megtenni."

 

Nem tudom, ezt kitől hallottad, ha MTSZ-estől, akkor ezt egyébként máshol, pl. honlapon ügyesen titkolják.

Amúgy szó volt erről a szakaszról jónéhány hónappal ezelőtt, és valami olyasmi jött ki, hogy azért megy itt a jelzett út, mert mocsaras terület, nagyon nagyot kellene kerülni a két település között.

 

A Kék körből - ha jól tudom - csak a Mesztegnyő-Felsőkak szakaszt szabályos más közlekedési eszközzel (kisvasúttal) teljesíteni (az AK kerékpáros verzióját nem számítva, persze).

Előzmény: Güsziológus (33970)
Remélemilyennicknincs Creative Commons License 2011.10.18 0 0 33976

Az illetőt Forrest Gumpnak hívják.

 

Güszilógus, egy kérdést engedj meg neked, szokásomhoz híven provokatívan:

 

A kéktúrát gyalog és sível lehet teljesíteni. Persze senki nem néz oda, hogy hol mit csinálsz, amíg a pecsétek meg vannak.

 

De valamit nem értek. Ha te magadnak eldöntöd, hogy legyalogolod a kéktúrát, tehát nem más elvárásának akarsz megfelelni, hanem saját magadnak állítod fel a mércét, hogy igen, márpedig én legyalogolom az országot az egyik végéből a másikba, akkor mi ez a lelkizés a buszozás felett? Most vagy csinálok valamit úgy, ahogy én saját magam elhatározásából felvállaltam, vagy nem. Ezzel számadásod csak neked magadnak van magaddal, hiszen senki nem áll ott a betonutaknál fényképezőgéppel figyelve, hogy az arra járó OKT-s vajon buszozik, stoppol vagy todd is én mit csinál.

 

(Megjegyzem nem is lenne rossz szívatásnak. OKT kaller. Aki lesben áll és fotózik. Sőt az aljasabb válfaja akár kiadhatja magát jólelkű sofőrnek is és galádul becsalhatná maga mellé egy fuvar erejéig a betonúton elcsigázott túrázónkat. Aki beszállna a kocsiba annak már fuccs! Ott és akkor ugorna a kéktúra jelvénye! :DDDD )

 

Elmesélek egy történetet, amit az egyik dunántúli magasabb hegyünk közelében élő szállásadómtól hallottam. A hegy tetején OKT pecsételő hely van. Szándékosan nem írok konkrét helyeket, neveket.

 

Járt nála egy idősebb túrázó, aki ráadásul többszörös OKT teljesítőnek mondta magát.

Este vidám kvaterka, majd a kérdés, hogy miként lehetne a Hegyet gyorsan megközelíteni, mert az illetőnek megy a busza délután.

A házigazdám kertje pont olyan helyen volt, ahonnan a Hegy nyílegyenesen belőhető, levágva vele az OKT ösvény sok tekergését.

 

Jó túrázó emberünk azon mód pattant és szépen nyílegyenesen felbattyogott a hegyre a pecsétért, ugyanazon az úton visszament a szállásra, majd másnap buszozott tovább a következő pecséthez.

 

Hagy kérdezzem meg, ennek mi értelme van? Pláne egy többszörös teljesítő esetén…

Megint begyűjtöm az n+1dik kitűzőt? Rajta leszek a kétezredik teljesítésüket is megérő OKTsek listáján? De ez vajon igazi teljesítés-e?

 

Fogalmam sincs, ki volt az illető, a szállásadóm sem emlékezett a nevére, de ezen a történeten eléggé elgondolkoztunk ott mindketten…

 

annyi baj legyen Creative Commons License 2011.10.18 0 0 33975

Örülök :)
Remélem, jó sokszor kell még használnod ezt a funkciót :)

Előzmény: Törölt nick (33974)
Törölt nick Creative Commons License 2011.10.17 0 0 33974

Szia annyi baj legyen!

Most jutottam oda hogy kipróbáljam a programod fejlesztését és szerintem remekül sikerült.Nagyon jó ez az archiválási lehetőség,egy klikkeléssel elértem azt amit szerettem volna és működik a többi dolog is,meg tudom nézni az előző teljesítést is ha akarom,ráklikkelve az archivált,befejezett kéktúránkra,amelyet úgy neveztem el ahogyan akartam.

Jelenleg pedig a Galyatető-Mátraháza szakaszt látja ,ezzel kezdtem el a másodikat.

 

 Szóval úgy néz ki működik minden,köszi!

Előzmény: annyi baj legyen (33966)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!