Keresés

Részletes keresés

onlyread Creative Commons License 2019.12.19 -3 1 27235

Néhányan csinálnak ilyet. A tisztességesebbje nem engedi a lemondható foglalást, aki meg próbálkozik, az beír egy teljesen irreális összeget... A végeredmény ugyanaz, vagy kifizeted előre vagy keresel mást.

Előzmény: cassano71 (27234)
cassano71 Creative Commons License 2019.12.18 0 0 27234

Érdekes ez a szállás, nagyon jó helyen van tényleg és ahhoz képest meglepően olcsó, legalábbis szerintem. 4 éjszakára a 47e Ft-os ár manapság az, főleg Rómában meg bármilyen európai nagyvárosban gyakorlatilag.

Az meg fura, hogy ha vissza nem térítendőt foglal valaki akkor ennyi az ár, de ha helyben fizetéssel akkor háromszorosa, ilyennel még nem nagyon találkoztam. 

Előzmény: Manipura (27233)
Manipura Creative Commons License 2019.12.18 -1 1 27233

Az előző hozzászólásban szereplő szállás nagyon jó stratégiai helyen van. Pénztárca függvénye is, de a Spagna,  Flaminio,  Quirinale-Via Nazionale környéke közlekedés látnivalók és  utcai arcok szempontjából is a legjobbak közé tartoznak. A Barberini metró még mindig zárva van. 

A  program is szempont lehet, így a Prati városrész jó közlekedése és Vatican közelsége (reggel tömegmentes Bazilika, Musei Vaticani gyors és tömegközlekedés nélküli megközelítés), és a klassz vásárlási lehetőségek, étkezdék piacok miatt sokaknak jó választás. A Re di Roma közlekedés szempontból jó, de előbbivel együtt első úthoz nem ad tipikus dolce vita feelinget. A történelmi Városközpont sikátoros részei hangulatosak, szinte minden gyalogos távolságra van, de eléggé drágák, és a reptéri utakhoz több átszállás, cipekedés szükséges. A korai gépindulás és a reptéri közlekedés is szempont lehet. 

Előzmény: T-P-M (27231)
irreverzibilis Creative Commons License 2019.12.18 -1 1 27232
Előzmény: T-P-M (27231)
T-P-M Creative Commons License 2019.12.17 -4 0 27231

Sziasztok!

Január 18-án utazunk a férjemmel Rómába, 5 nap 4 éjszaka időtartamra. A repjegy megvan, most szállást keresünk és utána összeállítjuk a programot. De már a szállás keresésnél elbizonytalanodtunk. Tudtok ajánlani jó, tiszta, megfizethető szállást olyan környéken ahonnan gyalogosan is elérhető sok látnivaló?

Köszi

erikanyu Creative Commons License 2019.12.16 -2 1 27230

Köszönjük a beszámolót. Élmény volt olvasni, mint mindig. 

Előzmény: Manipura (27216)
pandabarát Creative Commons License 2019.12.14 0 1 27229

Vélemény, bonnita nagyon köszönöm.

vélemény Creative Commons License 2019.12.13 -2 3 27228

Én idén március elején láttam legutóbb, 17.30-kor kezdődött. Fotózással érdemes megvárni a legvégét, amikor az egész templom ki van világítva.

Előzmény: pandabarát (27223)
bonnita Creative Commons License 2019.12.13 -1 2 27227
Előzmény: pandabarát (27226)
pandabarát Creative Commons License 2019.12.13 0 0 27226

beírtam, tényleg van eredmény, de 2016 és még régebbi. Néztem a szenvedélyesben is, ott is ilyen régi beszámolók vannak. Legkésőbb ott kiderül :D

Előzmény: onlyread (27224)
pandabarát Creative Commons License 2019.12.13 0 0 27225

Köszönöm, ezek szerint nem jól kerestem.

Előzmény: onlyread (27224)
onlyread Creative Commons License 2019.12.13 -1 0 27224

Ha oldalt beírod a keresőbe, hogy fényjáték, akkor kijön néhány infó. Megnéztem, eddig mit írtak a többiek:

- csak hétfőtől péntekig, tehát hétvégén nincs

- eddig mindig 17.30-kor kezdődött

- valaki írta, hogy november 13-ig van, ő lemaradt róla - ezt sajnos nem tudom értelmezni...

Talán látta valaki mostanában, és tud friss infót.

Előzmény: pandabarát (27223)
pandabarát Creative Commons License 2019.12.13 0 0 27223

Szeretném megkérdezni, hogy a Gesu fényjátékának van előre bejelentett időpontja, vagy csak véletlenül futhatunk bele. Én eddig nem találtam róla semmit. Szilveszter hetében leszünk Rómában, jó lenne látni, illene az alkalomhoz.

Előzmény: vélemény (27215)
Manipura Creative Commons License 2019.12.13 -1 1 27222

A kis templomok ha útbaestek, és nyitva voltak akkor az egyértelműen látszott, kiraktak egy presepe feliratot, vagy valamelyik program ismertetőjét, amiben érintettek voltak. A Santa Maria Maggorében is nagy ünnepség volt, de oda most nem mentem. A Terminon is csak a reptéri oda-vissza úton leszállás nélkül átutazóban voltam. Több templomban láttam gyönyörű Madonna szobrokat egy-egy mellékkápolna rekesztőnél vagy a   sokvirágos koszorúk és  egyéb formájú virágkompozíciókkal körbevéve. Szegfű-orchidea gerbera volt a leggyakoribb. Az Angelusra is csak biztonsági ellenőrzéssel lehetett bejutni, a  Mignanelli felé 2 helyen lehetett bemenni ahol beletúrt 2 őr  is a táskákba. Sorfalas élő kordon és fémkordon zárta az elöljáróktól a tömeget.

Előzmény: vélemény (27219)
Paater Altenburg Creative Commons License 2019.12.11 0 0 27221

Üdv. Római ünnep ügyében úgy 7-8 éve csúnyán melléfogtam Péter-Pál napkor. Nem állami, de római ünnep. Barátaimnak téves információt mondtam - máig restellem.

Előzmény: Manipura (27218)
bonnita Creative Commons License 2019.12.11 -1 0 27220
vélemény Creative Commons License 2019.12.10 -1 1 27219

A kis templomokról tudtál vagy csak benéztél, ha láttad, hogy nyitva van?

Párizsban pl augusztus 15.-én ( Mária mennybemenetele) zárva voltak az állami és városi múzeumok. Mindegyik. Sőt az üzletek is, kivéve az élelmiszerboltok.

Előzmény: Manipura (27218)
Manipura Creative Commons License 2019.12.10 -1 0 27218

Igen, hivatalos ünnepnap, de az üzletek mindenhol nyitva voltak. Advent második vasárnapja is egyben.  Csak az egyházi kezelésű múzeális intézmények tartanak zárva a városi és állami szektorhoz tartozók kinyitnak. (Ha dec. 8-a hétköznapra esik,  akkor pl. a katakombák,  a Necropolis vagy a Musei Vaticani nem nyit ki.  Lásd a 2020-as Musei Vaticani naptárt. )

Éppen ezért nem terveztem múzeumot, csak szabadon festázni akartam.  Egyetlen ilyen programom volt, a FAI rendkívüli nyitvatartásos vezetett vizitjén megnéztem a Piazza del Popolón a carabinieri laktanyát, amely Giacomo Acqua 1870-es hadnagy nevét viseli. Eredetileg kolostor volt. Néhány múltszázadi carabinieri járgány van az udvarán és egy szép szökőkút. Elegáns az épület, freskókkal duplalépcsős lépcsőházzal, Valadier vázlatokkal, és a teraszról klassz panoráma tárul elénk a Piazza del Popolo és környékéről.

A San Luigi dei Francesi ismét nagy élmény volt. Több kicsi templomba is bejutottam, amelyek egyébként többnyire csak misére nyitnak ki vagy zárva vannak.

A közlekedési káosz biztosan zavart volna, ha konkrét programtervhez és helyekhez kellett volna igazodnom. 

Idén is van bevásárló buszjárat.

Előzmény: vélemény (27217)
vélemény Creative Commons License 2019.12.10 -2 1 27217

Gondolom, hogy hivatalos ünnep. Boltok, múzeumok zárva voltak?

Én  mindig gondolkodom, hogy utazzak-e ünnep idején. És mindig ellene döntök. Ahányszor belefutottam, rosszul jártam. Emlékszem már 1991-ben is november 1-én olyan tömeg volt a Spanyol Lépcsőnél, hogy sehol nem tudtunk leülni enni, a Mekiből kihozott szendvicset ettük a lépcsőn ülve. Akkor még lehetett ott üldögélni. Pedig akkor még töredéke volt a turista a mai tömegeknek. De ugyanilyen emlékem van dec 8-ról Madridból is. De azért lehet, hogy egyszer meg kellene néznem a Karácsonyra készülő Rómát. Vagy egyáltalán Olaszországot. Mert dec 10 és Jan 20 között sosem voltam Olaszországban. Örülök, hogy jól sikerült.

Előzmény: Manipura (27216)
Manipura Creative Commons License 2019.12.09 -1 5 27216

Rómában töltöttem egy hosszú hétvègét. A terv az volt, hogy az adventi hangulatból, készülődésből magamba szippantsak valamennyit.  

Napi 15- 20 km-t tettem meg. Előzetesen tájékozódtam, és tudtam, hogy Festa  Immacolata lesz vasárnap, és hogy néhány órára elterelik azokat a buszokat, amelyek a Pza Veneziát és/vagy a Spagnát/ via del Tritont érintik. 

Összességében úgy gondolom, a december 8. nagyobb ünnep az olaszoknál, mint a Szenteste.

Lázasan készülnek, dekorálnak, berendezik a lakásokban is saját betlehemüket, ünnepi ebédre/vacsorára mennek agroturizmókba, kisebb városokba vagy épp a fővárosba a   családok.

A Centro Storico több utcája és a népszerűbb terek figurális fényfüzérekkel fenyővel díszítettek, a szállodák, az éttermek középületek, lakó-palazzók, és az ablakok is gazdag dekorációt kaptak. Számos templomban elkészült 

a születést bemutató betlehem.vagy az utolsó simitásokat végezték rajta.

Gyönyörű a Volsugana hagyományaira komponált életkép a Piazza San Pietrón. Végre nyitott, nekem így jobban tetszik, nem elszigetelt, és szerintem   harmóniával illeszkedik a tér állandó építményeihez.

A 100 Presepi kiállítás a Via Conciliazione egyik mellékutcára nyiló épületében magyar vonatkozása miatt többeknek érdekes lehet.

https://m.origo.hu/itthon/20191208-magyarorszag-a-diszvendege-az-idei-vatikani-betlehemkiallitasnak.html

A vasárnapi Angelus után a Spagna melletti piazza Mignanellire is elmentem pápa-nézőbe. Hatalmas vágott virágból készült képeket és koszorúkat helyeztek el a madonna szobor  talapzatán ès egyet a 18 méter magas szobor karjára fűztek a tűzoltók. Ferenc pápa beszéde és  közös ima utàn  az ünnepség végére a  madonna szobor és a Trinita dei Monti templom selymes fényruhát kapott a felhők közül kimosolygó napfénytől. 

https://roma.repubblica.it/cronaca/2019/12/08/foto/immacolata_il_papa_in_piazza_mignanelli_non_e_la_stessa_cosa_essere_peccatori_ed_essere_corrotti_-242936015/#7

https://roma.repubblica.it/cronaca/2017/12/08/news/roma_il_papa_in_piazza_di_spagna_basta_rassegnazione_al_degrado_-183498552/?ref=search

Új közösségi bringák vannak piros és fehér színben, a 227 db új buszon hangosbemondó és információs kivetítő is van, az első felszálló ajtó leszűkült, a sofőr fülke szeparált, az ajtaja a busz külső oldalán elkülönül.  

A vasárnap esti fénymenetet (a Corso Maria e Gesu templomától a Santa Maria Sopra Minerváig )kihagytam, mert az Unicef és katolikus szervezetek által is felkarolt Concertóra mentem a Sant Ignazio bazilikába. Előbbiekkel egyidőben gyújtotta meg a Pza Venezia betlehemének és a Corso felett kifeszített fényfüzérek fényét a Sindaca Raggi polgármester-asszony. A Corso fényhálója most nem tetszett, annál inkább a Condotti, Babuino és Borgognona utcáké.

Változatos különcködésekből most sem volt hiány,  mint pl. egy utcai hegedűs férfi női cipőben hosszú szoknyában, a  Campo de Fiorin sétáltatott fehér malac, vagy a Corsón egy napágyon  színes takaró alatt fekvő fiatalember könyvvel a kezében, aki kartonra írta, hogy fizessetek nekem a semittevésért! Ami nekem fura és új volt : 2 füvesboltot is láttam. Nem gondoltam, hogy ott legális. 

Hömpölygött a tömeg mindenhol, ki lehetett volna tenni a megtelt táblát. +15-19 °C  maximumok voltak, ciklámen, bougenvillea, százszorszép rózsa is virágzik a szabadban, az akantusz új életre kelt, a színes levelek lassan lombhullás idejét is jelzik.

Mindennel együtt csodaszép volt. Roma per sempre.

vélemény Creative Commons License 2019.12.04 -1 2 27215

A Gesuban 3x néztem meg a hang és fényjátékot, 50 embernél sosem volt ott több. Tucatnyi gyönyörű templom van, ahol  alig van látogató. De a Galleria Doriaban vagy a Palazzo Altempsben sem. Utóbbiban még az ingyenes hét első délelőttjén is rajtam kívül csak két kisiskolás csoport volt.

Előzmény: erikanyu (27214)
erikanyu Creative Commons License 2019.12.04 0 0 27214

Egyetértek Vélemény! Az üres templomok, megnyugtató, nyugalmat árasztó, szeretem. :) Nagyon jó kis hozzászólásokat írtatok egyébként. Rómát most meghagyom tavaszra. Jövő hét Velence. Na az is egy olyan hely ahová nyáron semmiképpen, de télen csodás, persze ha nincs acqua alta ;)

Előzmény: vélemény (27213)
vélemény Creative Commons License 2019.12.03 -1 1 27213

Nekem pont a templomok és múzeumok azok a helyek,ahol nincs tömeg. Mert csak abba az egy max kettő híres múzeumba vagy templomba mennek és megnézik azt a híres egy max kettő képet/szobrot.    Barcelonában a világörökség San Pau kórházban  egy májusi szombat délután kb húszan lézengtünk, a Batllo házban egymás sarkát tapostuk.  Mert az "híres" a kórház pedig szebb. A reggeli  korán  kezdés is jó, az esti nyitvatartások kihasználása is. De a londoni múzeumokban sem zavart soha a tömeg.

cassano71 Creative Commons License 2019.12.03 0 3 27212

Az európai nagyvárosokban a turisták igen nagy része ez a kategória jelenleg, ne legyenek illúzióid. Te is, én is, és valószínűleg az itt az indexen hasonló topikokra írogatók döntő része is. Mármint fapados utazó.

Az utazás, főleg Európán belül, nem kiváltság többé hanem átlagemberek hétvégi ( vagy éppen hétközi ) időtöltésének egy formája. A huszonezres jegyeket azért javítanám a cikkben mert manapság, ha valaki kicsit odafigyel és jókor foglal, inkább 6-8-10e Ft-os jegyekkel repülhet itthonról oda-vissza kézipoggyásszal olyan helyekre mint London, Milánó, Párizs. Persze sokszor nem mindegy "a mikor" sem, a nyár nyilván drágább, bár ez sem mindig igaz. 

Rómát konkrétan nem tudom megítélni mennyire elviselhetetlen manapság mert Rómában én egyszer voltam két hetet, 1993-ban, és azóta nem mentem vissza:-) Ez nekem is kicsit fura mert amúgy tetszett meg minden, de így alakult. Turisták akkor is voltak, tömeg is, de azért elviselhető mértékű emlékeim szerint. Úgy emlékszem még a Sixtusi-kápolnát is viszonylag nyugodtan meg tudtuk nézni, sokan voltak bent, de nem volt nyomasztó azért, Raffaello stanzái meg majdhogynem levegősek voltak. A Trevi-kútnál voltak még sokan talán, de pl. ilyen helyen mint a Piazza Navona észre sem vettük a turistákat szinte, sőt, a Colosseumnál sem volt nyomasztó tömeg akkor.

Mondanám hogy nyáron, főszezonban voltunk, de van pár hely a világon ahol mindig szezon van és azt hiszem Róma is ilyen csakúgy mint mondjuk Velence.

Szóval ha Rómát pont nem is, de meg tudom ítélni mondjuk Londont ahol voltam 10+ alkalommal vagy Milánót és környékét ahol szintén nagyon sokszor. Nagy csodák nincsenek. A milánói dóm előtt tobzódik a tömeg természetesen, meg Londonban is a híres műemlékeknél. A Comói-tónál is rözsögnek az amerikai, német stb. turisták egy nyári napon.

Igazából szerintem ha a mai viszonyok között valaki ezeket a helyeket nyugodtan esetleg egyedül vagy majdnem egyedül akarja élvezni vagy éppen autentikus és nem tömegélményt keres akkor csak néhány dolgot tehet:

- Totál szezonon kívül megy, magyarul a Comói-tóhoz vagy a Lago Maggioréhoz pl. februárban. Én ezt megcsináltam, persze ki kell fogni hozzá egy tiszta, napsütéses, esőmentes napot is ( vagy napokat ), a hideg az nem igazán gond. Így sikerült pl. egy februári hétköznap reggel 9-kor turisták nélkül állni a tóparton Varennában és elég komoly élmény volt, most részletekbe nem megyek, de ugyanezt megcsináltam a Lago Maggiorénál is szintén februárban. Nekem rettenetesen bejött hogy egy szál magam megyek fel a felvonóval a Mottaronéra, egyedül állok a tóparton Stresában. Ilyenkor pl. a helyiek, a pincér, a felvonókezelő, a matróz a hajón, az utca embere, az öregek a bárokban is leállnak beszélgetni veled percekig ami főszezonban nyilván elképzelhetetlen lenne.

- És ezzel már rá is térek arra amire rászoktam utóbbi években, bár ezért sokan meg fognak kövezni egy Róma topikban. Szóval valaha én is nagy múzeumjáró, templomjáró, műemlékrajongó voltam mint itt sokan. Nem mondom hogy ma nem vagyok már az, de eléggé elmentem egy másik irányba és nem utolsósorban az vitt el ebbe az irányba ami a téma most itt, azaz a tömegturizmus néha elviselhetetlen méretei egyes városokban. szóval ma én ha választhatok hogy tobzódás x számú angol, német, japán egyéb turistával egy híres műemléknél vagy kávé valami külvárosi csehóban a helyiekkel akkor elég gyakran utóbbira szavazok. Most leegyszerűsítettem nyilván, de mindenki érti mit akarok ezzel mondani. 

- És még egy dolog ami eszembe jutott, nem rossz technika hogy felkelsz kora reggel, de nagyon kora reggel

tényleg, mondjuk 5-kor, és nekiindulsz felfedezni a várost. Velencében pl. kitűnő stratégia, templomokat, múzeumokat ugyan sajnos nem fogsz látni belülről így turistamentesen mert még zárva vannak, de láthatsz turistamentesen épületeket, műemlékeket, érdekes negyedeket.

Előzmény: erikanyu (27208)
vélemény Creative Commons License 2019.12.03 -1 2 27211

Szerintem mindenki fapadossal utazik, mert nekünk magyaroknak  Malév halála után nem sok egyéb lehetőségünk van. Max valami átszállással.  

A Nagy Kötelező látnivalókkal nincs gond, persze látni kell őket. De a tömegeknek a Nagy Kötelező látnivalók csak a attól kötelezők, hogy híresek.  Pl a Colosseumról nem tudják, hogy melyik évszázadban épült. Még 2-3 évszázadnyi megközelítéssel sem. Csak annyit, hogy régi. De a Sixtusiról is csak annyit, hogy ez egy híres hely. Mert nem ér nekik 3 percet, hogy utána nézzenek.   És KIZÁRÓLAG azért mennek ezekre a helyekre, hogy szelfizzenek és feltegyék a Facebookra, megmutatni azoknak a barátoknak, akik szintén csak a nevét tudják a helynek.

sotolon Creative Commons License 2019.12.03 0 1 27210

Legalább egyszer szerintem mindenki túlesett a Nagy Kötelező Látnivalókon. Rómában és bárhol másutt is. Elviselve a tömeget, részt vállalva a csúnya tömegturizmusból. Mert azért vannak dolgok, amiket látni kell mindenáron. Az meg nem korrekt, ha egyesek ezt követően nekiállnak lesajnálni azokat, akik még mindezt nem élték meg.

Aztán persze van, aki ezen túl tud lépni és van, aki nem. Van, aki beéri ennyivel és van, aki igazi ínyenc módjára ennél jóval többet akar. A MÁSODIK úttól, mert az elsőbe nyilván nem fér bele minden és a továbblépéshez szükséges tudást sem egyszerű megszerezni.

Az olcsó fapados utazás meg pont a dolgok normalizálódását jelenti a repülésben. Erős piaci versenyben törvényszerű az árak esése és ennek a többség a haszonélvezője. De biztos vannak olyanok is, akik elvi okokból rövidtávot is szigorúan csak legacy járatokon repülnek, sokszoros árakon. Nekik ehhez gratulálok, az embernek ugye legyenek elvei :-D

uati Creative Commons License 2019.12.03 0 2 27209

Nem vet rád követ senki! Mellesleg nekünk is úgy indult az egész, hogy leszaladtunk Pompeibe és onnan indultunk északnak. 9 nap alatt próbáltunk a legtöbbet kihozni az útból, de mikor hazaértünk rájöttünk, hogy mennyi minden kimaradt. Ezeket próbáljuk pótolni az azóta eltelt 25 év óta.

Előzmény: erikanyu (27208)
erikanyu Creative Commons License 2019.12.03 -2 1 27208

Bevallom őszintén. Én valóban az a tipikus hétvégi olcsó repjegy utazó vagyok. Vessenek követ rám, de imádom. Az első utam még tényleg a római kötelezökről szólt. De most már nem is tudom hanyadik utam óta vannak régi kedvencek, és mindig keresek valami újat. Találok is. Imádjuk Rómát a párommal. Azonban sokat utánaolvasok, és az évek alatt Ti fórumozó társak, jól kis is okosítottatok. Köszönet érte. Azt is be merem vallani, hogy első utamon a Vatikánban végigfutottam a Sixtusi kápolnán, emlékszem nagy tömeg volt, ezért kimenekültem. Nem tudtam, hogy AZ volt a Sistusi kápolna. Otthon jöttem rá, honnan is menekültem ki futva. Most mikor megyek a kiskönyvemmel a kezemben leülök, és megkeresem azt a fontos képet, részletet amire kíváncsi vagyok. 

Más : Imádom az olaszokat, az olasz városokat, a hangulatát. Most szeptemberben (szintén olcsó repjeggyel) eljutottam Bariba és a környező kis városokba. Holtszezon révén volt olyan időszak, hogy rajtunk kívúl senki nem sétált az utcákon. Imádtuk. 

Előzmény: bonnita (27196)
Manipura Creative Commons License 2019.12.02 -1 1 27207

Off. Szerintem hiba lenne, ha "ideális" másvilági eszményképhez akarná bárki hasonlítani az élő, de néha "fuldokló" mai világvárosokat. 

On

9.-én hétfőn tömegközlekedési sztrájkot hírdettek Rómában Bolognában Lazio tartomány egyes helyeire. A reggeli és esti munkásjáratokat garantálják. Rómában 10-14 közötti leállások várhatóak. A szállástól a  gyalogos távolságokra lévő helyekre érdemes menni, reggel 1/2 9 körül a szokottnál is nagyobb lesz a járműveken a tolongás. 

Idén is beleszippantok Róma és Vatican adventi atmoszférájába. 

vélemény Creative Commons License 2019.12.02 -1 3 27206

Többnyire még most is elhatározás kérdése. Ha jól akarom  érezni magam, akkor jól érzem magam. Ha rosszul akarom érezni magam, akkor rosszul érzem.  Murphy különösen szereti az utazásokat, mindig van valami, amin cirkuszolni lehet.

A Vatikáni Múzeumokban 2016-ban voltam, kétszer is. Március elején és november elején. Akkor végre rendesen felkészültem, a "nemistudomhanyadik" látogatásra. (  Nagy kár, hogy korábban nem tettem meg). Sokan voltak, de csak a Sixtusihoz felmenő lépcsőn volt zavaró.  A többi helyen nem. A Sixtusiban és Raffello stanzákban is a látnivaló magasan van, bármekkora tömegben jól lehet látni. A szobrok előtt pedig úgy is csak az a töredéknyi tényleg érdeklődő áll meg.

Előzmény: uati (27205)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!