Keresés

Részletes keresés

Order of Hermes Creative Commons License 2014.11.12 0 0 58938

Ket eset lehetseges.

 

1. Ugy vagy palyakezdo 33 eves, hogy meg semmi szakmai multad nincs. Adja magat a kerdes, mit csinaltal 10-15 evig? Ha semmit, akkor nem vagy ambiciozus, lusta vagy, a szuleiden logsz. Bukta.

 

2. Ugy vagy palyakezdo, hogy mar van valami szakmai multad egy masik szektorban. Ott elertel valamit, megbecsulest, kicsit magasabb fizetest stb. Miert lepnel innen vissza a nullara, egyaltalan hogy viselned, ha vissza kellene lepned a nullara? Mi a garancia arra, hogy megelegedsz az alacsonyabb palyakezdo fizetessel, es nem kezdesz 3 honap utan mas allast nezegetni. Hogy reagalod le, hogy nalad joval fiatalabb emberek is joval tapasztaltabbak nalad, alkalmasint osztjak neked az eszt. Mi can ha frusztralni fog? Egy palyakezdotol abszolut rugalmassagot, betabithatosagot varunk el - mi van ha neked mar vannak berogzodeseid, amiket egy profinak siman elneznenk, de te ugye nem vagy az...

 

Ezek olyan kockazatok, amiket egy munkaado nem szivesen vallal, foleg, ha kozben ott all a kapu elott egy rakat huszoneves.

Előzmény: Törölt nick (58937)
Fradista Utazó Creative Commons License 2014.11.12 0 0 58936

Hogy ontopic legyek: állásinterjún mondtam annak idején, hogy nagyjából mennyit szeretnék keresni, az ügyvezető egy kicsit számolgatott, és utána jött, hogy akkor mennyi is lenne egészen pontosan a havi bruttóm, amit a cég ajánl. Az összeg -ötven euróra végződött, és, ha nem tette volna elém egy papírlapra felírva is, nem biztos, hogy egyből megértettem volna, mi az a "fuhcis".

Előzmény: Order of Hermes (58935)
Order of Hermes Creative Commons License 2014.11.12 0 0 58935

Tekintve, hogy sok esetben meg az anyanyelvi nemetek se kepesek egymas cuccogeset megerteni, szerintem megfelelo :)

 

A multkor a svajci kolleganom bevallotta, hogy o bizony hochdeutschul nem annyira tud, szoval ha beszelgetunk, akkor inkabb az angolt preferalna :D

Előzmény: Fradista Utazó (58933)
Fradista Utazó Creative Commons License 2014.11.12 0 0 58934

Itt az életkorod is probléma. Idősebb vagyok nálad, nem is kevéssel, szóval ne cikizésnek vedd ezt :-) De, ha most vagy 31, mire elvégzel valami tanfolyamot, leszel 33. Ha valaki mondjuk hozzánk jelentkezne, 33 évesen, de nulla szakmai tapasztalattal, hát néznénk csak, hogy ez meg mi a fenét akar, és már kerülne is a másik dossziéba (akiket soha nem fogunk keresni) az önéletrajz.

Előzmény: Törölt nick (58931)
Fradista Utazó Creative Commons License 2014.11.12 0 0 58933

Több, mint húsz éve tettem le a középfokút németből. A televízióműsorból legfeljebb néha egy-egy szó van, amit nem értek. Képes vagyok, ha nem is hibátlanul, de folyékonyan beszélni németül, mindig el tudom mondani, amit szeretnék, rendszeresen megdicsérnek, hogy milyen jól beszélek.

Ehhez képest, ha egy helybéli elkezd hozzám beszélni (Nyugat-Németország, Köln-Bonn térség) előfordul, hogy csak pislogok, mert fogalmam sincs, kb. miről beszél. Na most akkor az én nyelvtudásom megfelelő, vagy nem? :-)

Előzmény: Törölt nick (58932)
Törölt nick Creative Commons License 2014.11.12 0 0 58932

Egyetértek veled amit ebben a hozzászólásodban leírtál, sajnos nagyon nehéz olyan helyet találni, ahol a kezdőkkel is szóba állnak.

 

"Amúgy véleményem szerint a középfokú nyelvtudás még nem egyenlő a folyékony, tárgyalóképes nyelvtudással..."

 

Na ez az, amit szerintem sokan rosszul látnak. Tök mindegy, miről van papírod, ha egyszer telefonon, vagy szemtől szemben valakivel nem tudod felvenni a beszélgetés fonalát, vagy félreértesz dolgokat. Az egész nyelvtanulásnak ez a lényege: élő szóban, valós szituban megérteni a másikat., és megértetni magad a másikkal aki esetleg anyanyelvi szinten beszéli az adott nyelvet. Ha azt hiszed, hogy a sikeres középfokú nyelvvizsgáddal még nem kell ennek megfelelned, akkor nem érted a lényeget. Nekem nincs nyelvvizsgám, ennek ellenére külföldön dolgozom, egész nap angolul beszélek. Sokszor szembesülök azzal a szemlélettel, amit te is vallasz, pont a múlt héten fodult elő, hogy angolról angolra kellett fordítanom, mert a kollégámnak szövegértési nehézségei voltak. Tedd le a középfokút, de nem ez a lényeg, hanem hogy minél többet beszélj az adott nyelven. Nézz tévéműsorokat, hallgass angol nyelvű rádióadást. Nyomd az angolt éjjel nappal, intenzív tanfolyamon, ahogy mások is javasolták.  Szerintem kevesebb mint egy év alatt fel tudod hozni magad a verbális kommunikációban.

Előzmény: Törölt nick (58929)
nyman Creative Commons License 2014.11.12 0 0 58930

Ha nem kot ide semmi, akkor ntenziv nyelvtanfolyam nehany honapig. De annyira, hogy akar napi 3-4-5 ora. Es esetleg valami egeszsegugyi, szakapoloi szakkor, es utana mar esetleg kulfoldon is el tudsz helyezkedni, tisztesseges fizetesert, amibol pihenesre, nyaralasra, utazasra is jut.

 

Mondanam meg a hegesztoi tanfolyamokat... :)

Előzmény: Törölt nick (58921)
Törölt nick Creative Commons License 2014.11.12 0 0 58928

"Viszont azt leszögezném, hogy az OKJ-s tanfolyamokkal is tanulsz szakmát, legfeljebb rövidebb idő alatt".

 

Nem értek egyet. Azokkal még ideális körülmények között is legjebb egy szakma alapjait tanulhatnád meg, semmi többet. A szakmát majd a gyakorlattal együtt sajátítod el. Ilyen himi-humi, nyúljuk-le-a-pénzt  tanfolyamokkal nem sokra mész.

 

"Külföldön biztos, hogy a már meglévő szakképesítéseimmel rég el tudtam volna helyezkedni"

 

Erre azért nem vennék mérget. Ott is az számít mihez értesz, nem az, miről van papírod.

 

"Alapfokú nyelvvizsgám van, ami azt jelenti, hogy ezen a szinten (közeledve a középszinthez) elég jól elboldogulok szóban és írásban is. Folyékonyan viszont nem beszélek. "

 

Akkor a középszinthez még nem közelítesz. A nyelvtudásod úgy fogják leelenőrizni, hogy kapásból angolra vátlanak az interún. Ha ott nem tudsz kommunikálni, akkor hiába...

 

 

Előzmény: Törölt nick (58925)
Order of Hermes Creative Commons License 2014.11.12 0 0 58926

Kertesz, viragkoto az egy vicc, szerintem ezekre a kereslet nagy kerek 0. A cukrasz es szakacs kepzesek szinvonala meg kritikan aluli, tobbet tanulhat a szakmarol ha elmegy egy jo etterembe konyha lanynak.

Előzmény: KissMe (58923)
Order of Hermes Creative Commons License 2014.11.12 0 0 58924

A vegyesztechnikus jo lehet, szerintem ez a szegmens meg nem telitett, raadasul ha jol tudsz angolul, akkor ezzel kulfoldre is siman lehet menni.

 

Rendszergazda felejtos, marmint ha ilyen OKJ kepzesben gondolkodsz, az egy rakas sz*r. Vannak ilyen ceges kepzesek, Cisco, MS stb, azokat erdemes megcsinalni, viszont onerobol nem megy, mert horror aruk van.

Webprogramozo ugyanez a kategoria, az OKJ-vel max pistie bt-khez lehet elmenni, ahol altalaban zsebbe fizetnek keveset. Ahhoz hogy itt valaki viritani tudjon kell egy szakiranyu diploma, marha sok otthoni gyakorlas, hobbiprojektek, aztan kesobb itt is befigyelnek a specko technologiak.

Előzmény: Törölt nick (58921)
KissMe Creative Commons License 2014.11.12 0 0 58923

Szakács, cukrász, kertész, virágkötő?

Előzmény: Törölt nick (58921)
Törölt nick Creative Commons License 2014.11.12 0 0 58922

OKJ-s tanfolyamokkal (mert azok nem szakmák), gyakorlat nélkül nem egyszerű a helyzeted. Először is: beszélsz is angolul, vagy csak van egy nyelvvizsgád? Ha valóban tárgyalóképes vagy, akkor a nyelvvizsga nem is fontos, ha pedig nem akkor felesleges. OKJ-s képzésen én is részt vettem, elég szkeptikus vagyok velük kapcsolatban. Röntgenasszisztens szerintem felejtős, nulla anyagi és erkölcsi megbecsülés, magyar egészségügy, stb....

Rendszergazdával Dunát lehet rekeszteni, és ott is a gyakorlat számit. Ha jól emlékszem, nyman kartács írt valamilyen építőiparral kapcsolatos szakmáról, lehet hogy azzal lehente több sikerrel próbálkoznod.

Előzmény: Törölt nick (58921)
Törölt nick Creative Commons License 2014.11.12 0 0 58920

"A HR szuro mukodik ugy, hogy megnezik a koma oneletrajzat, osszehasonlitjak a kiirassal. Ha benne van minden, oke, felhivjak"

Pár hete küldtem egy választ egy fejvadásznak, miután megkerestek egy munkalehetőség kapcsán. Egyetlen egy feltételnek SEM feleltem meg. Előfordult, hogy a szakmai interjún derült ki, hogy egyáltalán nem olyan ember kellett mint én vagyok, a szakmai szempontok miatt.

Ennyit arról, hogy mennyire kompetens ebben egy HR-es. Semennyire.

"hogy nem-e valami pszichopataval allnak-e szemben, milyen a csapatmunka orientaltsaga blabla"

Ha te kiszűrsz egy pszichopatát ilyen kérdésekkel, akkor zseni, vagy léleklátó vagy.

Előzmény: Order of Hermes (58919)
Order of Hermes Creative Commons License 2014.11.12 0 0 58919

A szakmai interju az mas, ott mar hanyagolhato a bullshit. A HR szuro mukodik ugy, hogy megnezik a koma oneletrajzat, osszehasonlitjak a kiirassal. Ha benne van minden, oke, felhivjak, bedobnak par szuro kerdest, hogy nem-e valami pszichopataval allnak-e szemben, milyen a csapatmunka orientaltsaga blabla. Na ez az a fazis, ahol neha erdemes bekapcsolni a projektort :)

Előzmény: Törölt nick (58916)
Gice Creative Commons License 2014.11.11 0 0 58918

nekem is azok mennek/mentek jobban, ahol először szakmai vonal volt, vagy egyidőben van a hr-rel

én az írásbeli tesztes helyeket kedvelem a legjobban :) (ssc-kben dolgoztam eddig)

 

amúgy én most fogok váltani, egy korábbi főnököm keresett meg, hogy kell ember a csapatába, ez elég jó ajánlólevél reményeim szerint

Előzmény: jobHUNTER (58912)
padisah Creative Commons License 2014.11.11 0 0 58917

mit tegyek hogy a xxi. század technikai vívmányát a'lá HR át tudjam ugrani?

ha még nem tetted, próbáld ki az oldalamat (http://www.kozvetlen-allasok.hu)

alapvetően azért csináltam, hogy eggyel kevesebb hr kör legyen a folyamatban, és inkább a szakmai interjúval kezdődjön

Előzmény: jobHUNTER (58912)
Törölt nick Creative Commons License 2014.11.11 0 0 58916

A big4-ről nem tudok nyilatkozni, azt sem tudom eszik-e vagy isszák. Én műszaki területen dolgozom, ha itt valaki elkezd vetíteni, sugározni valamit, vagy csak kiejti a száján az énmárkát, az bukta az interjút.

Előzmény: Order of Hermes (58914)
Törölt nick Creative Commons License 2014.11.11 0 0 58915

Kaptál egy szabvány elutasító levelet, annak oka sok minden lehet, ezt már sosem fogod megtudni. Én azért nem nagyon keseregnék ezen. Az a cég, ahol a két első kör csak HR, az valamit kurva rosszul csinál. Leírtam többször ide, nálunk a fejvadász által kiszűrt életrajzokat mi kapjuk meg, mi válogatjuk ki az általunk esélyesnek tartott jelölteket, mi folytatjuk le az interjúkat. A HR csak akkor kerül a képbe, amikor be kell léptetni a delikvenst, és ez így van jól.

"xxi. század technikai vívmányát a'lá HR"

Ezt ugye csak viccből írtad?

Előzmény: jobHUNTER (58912)
Order of Hermes Creative Commons License 2014.11.11 0 0 58914

Fene tudja, a cégtől függ, bár előzetesen azért be lehet lőni úgy nagyjából. Pl amikor kijöttem Svájcba, egy olyan céghez jelentkeztem ami nagyon erősen az ázsiai piacra épít, rengeteg kötődése van abban az irányban. Aztán amikor a HR-es kislánnyal beszélgettem és érdeklődött, hogy mi a hobbim, elmeséltem, hogy x éve harcművészkedek, meg keleti kultúra, tanulok japánul blabla.. ez nagyon tetszett neki.

 

Igazság szerint a profi helyeken nem a HRes személyes szimpátiája a döntő, hanem hogy mennyire tűnsz kompatibilisnek a cégkultúrával. A big4-nál például vannak elég specifikus dolgok, emlékszem még anno az egyetemen csináltunk egy beadandót az EY meg a D&T cégkultúrájának összehasonlításából, elég sok public cucc van erről, amiből ki lehet indulni.

Aztán ha ez megvan, ezt kell sugározni az interjún :)

Előzmény: jobHUNTER (58912)
nyman Creative Commons License 2014.11.11 0 0 58913

HR bullshiteket kell megtanulni. :)

 

Nekem is azok szoktak jobban sikerulni, ahol szakmai oldalrol is ul valaki a masik oldalon. Bar neha ment a vetites a HR-snek is.

 

Ha van allasod, akkor nem kell bizonytalankodni. A legrosszabb ami tortenik, hogy nem vesznek fel. 

Előzmény: jobHUNTER (58912)
jobHUNTER Creative Commons License 2014.11.11 0 0 58912

jött egy e-amil hogy köszönik a pályázatomat de erre a pozira nem engem választanak, de az önéletrajzom megtartják blabla

véleményem szerint túl kevés fizut, kértem, az interjún se voltam magabiztos...

(mivel csak két körig jutottam mind kettő hr a szakmai dolgokról nem tudok nyilatkozni, amire kérdeztem arra se kaptam választ.

 

viszont így visszagondolva rájöttem hogy az a probléma vele, hogy nem tudom magam eladni a hr-nek mert idáig ahova felvettek dolgozni, mindig ott volt az interjún a leendő főnököm is, szóval a kérdésem az hogy mit tegyek hogy a xxi. század technikai vívmányát a'lá HR át tudjam ugrani? főleg ha egy fiatal szeszélyes nőcske ül a túloldalon aki az első benyomás alapján dönt? (ezt valahol olvastam hogy az első 5mp-ben eldől hogy behívnak köv körre vagy nem

Előzmény: Order of Hermes (58911)
Order of Hermes Creative Commons License 2014.11.11 0 0 58911

Mi volt a baj?

Előzmény: jobHUNTER (58910)
jobHUNTER Creative Commons License 2014.11.10 0 0 58910

nem lettem big4-os:(

Order of Hermes Creative Commons License 2014.11.05 0 0 58909

Ja, hát az illető nem könyvizzsgáló volt, hanem valami speckó finance consultancy divizió állományát gazdagította.

Előzmény: xtl (58908)
xtl Creative Commons License 2014.11.05 0 0 58908

Ezt nem nagyon értem. A tapasztalataim alapján a PWC-s könyvvizsgálók kint az ügyfélnél egész nap csak lábat lógáznak. Persze lehet, hogy ott pihenik ki az általános hajtást :)

Előzmény: Order of Hermes (58907)
Order of Hermes Creative Commons License 2014.11.05 0 0 58907

Nekem amugy van egy eleg kozeli rokonom, aki lehuzott a PWC-nel harom evet, aztan otthagyta, pedig eleg jo fizuja volt - allitasa szerint monoton es dogunalmas melo volt :)

Ja meg persze mindig este 10re ert haza, de az ott alap lehet szerintem :)

Előzmény: nyman (58906)
nyman Creative Commons License 2014.11.04 0 0 58906

ez is egy merlegelendo tenyezo.

Előzmény: Order of Hermes (58905)
Order of Hermes Creative Commons License 2014.11.04 0 0 58905

A Big4nak nem az a lényege, hogy jól érezd magad, meg még talán az se, hogy pénzt keress. Marha jól néz ki a CVben, ha benne van, utána, akárhova akármennyiért...

Előzmény: nyman (58903)
jobHUNTER Creative Commons License 2014.11.04 0 0 58904

20-as éveim közepén/vége felé járok és nem zavar ha 1 napon 8 óránál többet kell melózni. sőt ideje lenne valamit letennem az asztalra még most amíg nincs gyerek, bár mostmég bnőm sincs..

szóval a sok meló nem baj, sőt kifejezetten keresem a lehetőséget hogy tudnék 'kitörni'

big4-t látom mint opció itt budapesten sok meló sok pénz de úgy látom mégse volt elég nagy arcom, és nem mertem bekérni a 8 kilót..

 

a motivációm nekem is hasonló én is első lakásra (is) gyűjtök

Előzmény: nyman (58903)
nyman Creative Commons License 2014.11.04 0 0 58903

ezek (szerintem) nem napi 7-8-9 oras melok, de te jobban tudod 

:)

 

10-15 eve mondjuk nem zavart a hetvegi, ejszakai melo sem, csak keressek eleget, es mihamarabb megvegyem az elso lakast (ez kb. 2 ev sporolas), majd utana mihamarabb koltozzek a III. emeleti garazsbol valami nagyobba (ujabb 2 ev). 

Előzmény: jobHUNTER (58898)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!