Veszel egy lehetőleg nem maszek konzolú ACV vonófejet (ha a konzolon van adattábla maradvány, az jó jel), oszt ügyelsz rá, hogy olyan helyre vidd, ahol nem kötnek bele az élő fába is... Keletagrót nem javaslom, ott maszek (csak)konzolt adnak 38ért(saját szomorú tapasztalat)
Adott egy 50/80-as MTZ a forgalmijában 9 tonna vontathatósággal. Viszont vonófejet nem adott hozzá az előző tulaj. Ha veszek vontató fejet, mire kell figyeljek, hogy később a műszakin emiatt ne legyen problémám? Kell valamilyen adattáblának lenni a vonófejen, hogy mennyi a max vontathatóság, típus, stb.. vagy elég hogy vonófejnek néz ki? (kicsit hülyén hangzik persze)
Nem az én találmányom.nekem is ilyen van a hidraulikus 3. ponton.Ott is ha 1x beállítom az ekét,akkor évekig ott maradna.Jó lesz évekig,nem kell aggódnod.Nem olyan drága az,ha vettél volna új tömböt és azután a szelepet,akkor lett volna drága.
Szépnapot.Nos sok szenvedés és kinlodás után összeállt a fronthidraulikán a rönkfogó!Topik társunk fényes ötlete alapján(mtz121)probálkoztam visszacsapó szeleppel.Habár kettösvezérlésü visszacsapó szelepet javasol,t én egykörössel probálkoztam.Eredménytelenül!A vezérelt sajna nagyon drága!Sok kutató munka viszont meghozta az eredményt.Mégis kétkörös vezérelt szelepet raktam fel,hát a végeredmény az fantasztikus!!!!A rönkfogó most ugy müködik,hogy szinte szét zudná hasítani a fát,teljesen tökéletes lett!És nagyon sok idő mulva sem enged a szoritásból.Ez uton is szeretném megköszönni mtz1221-nek a ragyogó ötletet.
Nem azt írtam, hogy mindegyik, hanem, hogy a legtöbb 1000-es kardánnal megy, de ezek szerint ez csak felénk lehet így. Azért hívtam fel rá a figyelmét, mert mi most pont ezzel szívtuk meg. Az én 50-esemen és a haver 550-esén sincs 1000-es tlt (azt nem tudom, hogy az övén gyári darázsderék van-e), mi meg csak olyan kis kocka bálázóhoz férnénk hozzá, ami 1000-es. Hogy mind Fortschritt-e azt nem tudom, mert egy részét a haver kérdezte.
Arra mindenképpen figyelj, hogy a kisbálázók általában 1000-es kardánnal mennek. Nem tudom az 550-esben van-e alapból 1000-es kardán, a haver most vett egyet használtan, abban nincs.
Kaszáláshoz, rendsodráshoz, kis kocka bálázó húzásához mit javasoltok? Mtz 80 vagy Mtz550? Max. 20 km-es körzetben járnék vele, valamint lenne egy pár hektár szántás is ( évente max 4-5. ) Az 550-es lassabb mint a 80-as? Ha igen mennyivel? Válaszaitokat előre is köszönöm!
Az 50-esemen a vízhőmérséklet sehogy nem akarja elérni a 80 fokot. Nagyon meghajtva még nem volt (bejáratós), vonuláskor és könnyebb munkáknál 40 fok felé is alig megy. A hőmérő már jó (vagy legalábbis nem nagyot hibázik), a motornak más baját nem észlelem. Most a hűtőt takargatom le a munkától függő mértékben, így eléri az üzemi hőmérsékletet. A termosztát ház 2 éves, nagyobb hibát nem láttam rajta, a tömítések vadonat újak. A termosztátot bemértem, szépen nyit és zár, kb. azon a hőfokon, ahol neki kell.
Mi lehet a baja? Volt már ilyen valakinek? Esetleg megoldhatja a problémát, ha felrakok rá egy új típusú(két részes házú) termosztátot? Egyáltalán jobb ez az újféle, mint a régi?
nekem taposos a difin és ahogy nézem folyik belőle az olaj valaki aki szedet már szét ilyet elmondaná hogy is kellene leszedni és mi van benne gondolom valami gumi tömítésnél enged.
De egynelőre levenni sem tudom :D az alsó két csavar nagyon nem akar megindulni de feszegetni se nagyon merem.
Üdv minden forumozonak. Tavaly oktoberben adtam el szeretett MTZ 50-esemet,amiben 80-as motor volt. A Traktort meg 2005 öszen vettük edesapämmal haztäji munkäkra. leginkäbb szäntäsra,vetesre es müträgyaszoräsra volt a gep hasznälva,de potkocsin szalmabäläkat is vontattunk vele. Viszonylag jo ällapotban,motorikusan kifogastalan gep volt(olajfojäsok azert voltak rajta) es a hidraulika rendszere is kifogastalanul müködött. A traktor 1977-es evjäratu,a 80-as motorjät viszont egy 1986-os traktorbol kapta. Amikor hozzänk került,a gep hagyott nemi javitani valot,amit megcsinältunk rajta. Legtöbbet edesapäm dolgozott vele. Mivel en evek ota külföldön dolgozom es edesapämnak az egeszegügyi ällapota romlani kezdett,igy sajnos az eladäsa mellett döntöttünk. A Traktor Fejer megyeben Vajtära került eladäsra,majd onnan valahova Zala megyebe. A rendszäma: YBX-286. Ha van valaki köztetek,aki Zala megyei es esetleg ezt a traktort vette meg,akkor irjon. Szivesen segiteünk a geppel kapcsolatos kerdesekben. Szeretnem tudni hogy a gep az uj tulajdonosänäl is megbizhatoan müködik e es hogy jo kezekbe került.....
Sziasztok.Erdélyből érdeklődök,hogy az mtz 82 kuplungházat meg lehet-e hegeszteni és ha meg akkor mivel?Kérlek ha valakinek volt hasonló problémája segitsen,irja meg a véleményét.
Sziasztok.Nos a kisrakodó már elkészült,de problémás egy kicsit.Ha felveszem vele a fát,megemeli,de nem tartja meg.Olyan mintha erötlen lenne a kanál.Szétszedtem a kanál munkahengerét és új belsőt kapot.Kicsit javult a helyzet,de igy is elenged.Többen mondják,hogy akkor ez vezérlőtömb hiba lesz.Most komlett vezérlőtömböt kell cserélni vagy a meglévöt fellehet újítani?Mennyire macerás felújítani?
Túl komplikálod.Ha csak hátul akarsz cserélni,akkor 1x szed ki a hátsó izzókat .Ha így az első izzókkal működik az automata ,akkor simán rakd fel a ledeseket hátra ás ennyi.Jó lesz a pótkocsin is,ha nem elég az első izzó a relének akkor cserélj relét.
Én nem értek a villanyhoz (se), de régebben motorok hátsó lámpájában rendszeresen cseréltük a hagyományos izzókat ledesre. Nem csináltunk semmi egyebet. A hagyományos izzók a rázkódástól sűrűn kiégtek. A ledesek meg sose.
Csak éppen számoltam lehet h jó ez a led jobban látszódik meg minden de minden pótkocsin lecserélni hogy ott is ledes legyen ha nem megy hagyományossal 40e tartok plusz ha kérek kölcsön kocsit azon tuti nem ledes lesz akkor az meg nem fog működni.
Lehet igen ! De akkor a bekötését kell megérdeklődni ,lehet más elv szerint van bekötve ! K-kontrollámpa, 49 áramszál, 49Á szaggatott áram , K2 pótkocsi visszajelzőlámpa ! Ezek a betűjelzések vannak rajta !
Kérdezném az uraktól, hogy MTZ 50-nél a jobb oldalon, hogyan a jó Istenbe kell visszatenni a fékbetéteket, hogy a helyére kerüljön? Nehezítés, hogy 3szög fékbetét van benn... :D
Ez csak az irányjelző-é a többivel nincs semmi teendőd ott nem lényeg milyen izzó van hogy led-e vagy sem ! De ha lehet csak olyat vegyél amin a visszajelző is rajta van az meg 4 lábas , de az eladónak tudni kell hogy van-e rajta pótkocsi visszajelző is !
Ha le tekerem az anyát a tengelyröl és leszedem azt a kis deknit amit 4 csavar fog szétugorhat valami?Vagy csak simán lejön a dekni bele az új O gyűrű és össze szerel.
Kell a hidraulikát légteleníteni vagy a levegőt egy idő után kidolgozza.?
Kikell cserélni ahhoz hogy jó legyen ! Az izzósé nem működteti a ledeket azoknak kicsi az áramfelvételük ! De a vontatmányon is ledes legyen az irányjelző ,mert fordítva sem lesz jó !
Üdv A helyzetszabályzón szeretnék o gyűrűt cserélni a szabályzó karnál. A kérdésem az lenne hogy le kell engedni az olajat a hidraulika tartályból? Köszönöm a válaszokat.
Villamossági kérdésem lenne kicsit megvilágosodtam a LED világítással kapcsolatban.
Szóval ki szeretném cserélni hátul a lámpát ledesre és elől az indexnél is a világitás fék azt mondták simán rákötöm és nem kell semmi, de az indexhez kell bekötni relét gondolom gyárilag is van benne relé és ha én azt kivenném és beletenném a belinkelt relét akkor jól működne? Illetve gondolom egy relé egyik oldalt vezérli nem?
Üdw! A 892-es UTN orosz pumpáján,adagolóján a kis csavaron,füst csavaron mennyit érdemes állitani?? Gyári még a beálitás..akarnák adni neki egy kicsit...
Van az eredeti torziós rugós ülésből egy felújított a traktorban, egy darabokban felújításra várva, meg még egy közel egész. Beperselyezve, bezsírozva, olajozva nekem tökéletes, amennyit én a traktorban töltök.
Régi teherautó ülés(Liaz skoda esteleg ikarus) nekem ez van benne már 6 éve. Sokkalta kényelmesebb mint a T7-es new holland "gyári" ülése...
Két hátránya van igaz kell hozzá a kompresszor meg a háttámlától kicsit macerás a hátra fordulás(a kényelem ennyit megér) cserébe jó széles ülő lap. :)
Egyik 35 éves ismerősömet most a télen operálták tályogra,2 hónapig kb feküdt,meg előtte 1 évig majdnem állva vezetett is.Nálunk most lehet valami mechanikus grammert kapni 350 euróért,mihelyt lesz pénzem elkezdem kicserélni az üléseket.
Dolgozott 4-5 hektáron vele,mert akkor még annyin is meglehetett élni.Aki meg lenyomott üzemi szinten olyan ülésben 20-25 évet,az meg 50 éves korára nem bír menni,gerinc meg farcsont tályog problémákkal.
Semmi baja nincs annak az ülésnek, az 50-be olyan való. Valamikor volt egy lemez bili egy laprugón, meg egy esőkabát a traktoroson, és dolgozott úgy is......
Azt az ülést ha szétszeded és beperselyezed és kap egy kis zsírt is időnként és esetleg arra az alapra teszel egy drágább ülést valahogy lehet hogy többet ér mint az újabb fajta fülkés MTZ-k gyári ülése ,ami szét ülődik ,szét hullik eltörik rövid időn belül ! Egy jobb ülés meg veri a 100 ezret bele ! Nézz szét ülés ügyben !
Ha fülkét is cserélsz rajta akkor esetleg ,meg megoldod az alján a sok lyukat hogy legyen egy kis tömítettsége is a fülkének ! Ülést cserélni is elég macerás benne csak be kell nézni az ülés alá ! Egy jobb féle ülésnek kell valamiféle talplemezt szerkeszteni ! A légkondihoz még annyit ha netán még is szerelsz rá alapból kell egy legalább 1600- 2000 w-os generátor rá hogy ne merüljön le tőle az akku menet közben !
Attól a lemez priccstől minden csak jobb lehet.... :D pár hete vettem egy 50-es én is, de hát a hazafelé majd 70 kilóméter elég volt rájöjjek, hogy nem sok szarra való az az ülés.
Szerintetek érdemes / (megoldható) légrúgós ülést, és esetleg fülke hűtőt, légkondit bele tenni egy kis fülkés 50esbe? Illetve milyen kisebb méretű felnit lehetne feltenni a gyári felnik helyett ami passzolna rá?
Nekünk 550 MTZ-n a víz keringető szivattyúnak volt baja. Levettük, látszólag nem volt semmi baja, csak picit kotyogott, de nem tűnt vészesen rossznak. A vizet nem forgatta meg ezért melegedett. Csere óta nincs ilyen gond, pedig a hűtő is azért nem a legtisztább.
Pont a lentebbi téma le van írva ,a hűtő belülről eltömődött a vízkőtől ,vagy a külső lamellák a hűtőn is a portól ugyanúgy eltömődhet ! Kompresszorral ki kell fújni ! Ha visszább olvasol még van írva néhány jó fogás a hiba mikéntjének a megállapítására !
Lenne egy kerdesem kicsi fulkes 82 es mtz utobbi idoben csinalja, hogy terheles alatt melegiti a vizet egesz addig ameddig ki nem lovi a vizet a hutobol. Ha megallok vele es uresen jaratom a motrot a viz hofok marad ugyan ott es nem csokken, viszotn ha megallitom a gepet akkor 10 perc alatt lehul a viz es lehet vele dolgozni de nagyon hamar ujra melegszik es gozolog. Mi lehet a problema? merre keressem?
Leengedtem a hűtőből a vizet, és apum átsavazta a hűtőt. volt benne retek bőven.... úgy néz ki megoldódott a problèma. A tegnapi 90-100 fokos vizhez kepest 50-60 es nem nyomja ki a vizet
A savazás kovetkeztèben elkezdett szivárogni egy két helyen a hűtő, gondolom a piszok eltömítette a lyukakat. de ez már nem olyan nagy probléma hűtőtömítővel megoldom.
Szeretnék segítséget kérni egyből írnám a lényeget házi készítésű 4 kerekű traktorra szeretném vissza szerelni a hidraulika rendszert de úgy kaptam meg mint a legót darabokban és sajnos nem vagyok teljesen képben
:-((
Az lenne a tisztelet teljes kérésem ha lehetne egy egyszerű szerkezeti rajzot leírást kaphatnék e mi hova kell menjen.
Az alkatrészek: 1db mtz fogaskerekes olajszivattyú (ezen nyílván nincs gond bemenő kimenő kész)
Aztán 1db 1 utas azaz csak emel és visszafele csak a súly viszi munkahenger.1cső alul.
és 1 db mtz vezérlőtömb. A vezérlő tömbről teszek fel képet ha lenne valaki olyan kedves és le írná hogy melyik csatlakozóra mi megy nagyon meg köszönném.
Akkor a hűtőben keresendő a további lépés! Szivattyú az szállít rendesen,a hűtő nem nyeli eléggé,levegős lesz a rendszer.A porl. hüvely kiszedéséhez egy szerszám kell.Amennyiben bele dolgozna a motor ,akkor levett szíjnál is buborékolt volna!
Még egy kérdésem lenne. folyamatosan izzít amikor indítom a traktort, el is volt égve a visszajelző szála. Bekötèsi hiba? Rajzot vagy valami segitseget kérhetnék? Gyanús az is hogy kb 4-5 mp alatt felizzik a visszajelző. Ez normális?
Először is vedd le ventilátor szíjat,öntsd a hűtőt tele és indítsd be. Figyeld meg ,hogy bele dolgozik-e? Amennyiben így is buborékol, akkor hengerfej tömítés jöhet szóba,porlasztó hüvely alatti bedolgozás,gátrepedés.......stb. Hüvely kiállást se árt majd leellenőrizni,ha netán lenn lesz a hengerfej.(hüvelyrepedést meg sem merem említeni)! Lehet ,hogy elvízkövesedett hűtő csak a baja! Sorba ki kell zárni az előidéző okokat.
meleg volt a víz tuti, leallítottam és szuszogott a hűtő sokáig. alapjáraton semmit nm látni ha fordulat van akkor bugyog a víz felfelé jön és folyik kifelé.
A héten vásároltam egy 552 -es MTZ-t. Még most ismerkedek a típussal. Olyan problémám van, hogy ha nagyobb gázt adok a túlfolyón megindul a hűtővíz. Alapjáraton nem csinálja. Füstjén nem látni hogy hengerfejes lenne. Üresen közlekedtem ma a városban vele és elég magas volt a hűtővíz hőfoka 90-100 között ugrált gyakran föl-le. Az előző tulaj szerint porlasztó perselyeket kell kicserélni mert talán beledolgozhat a vízbe . Ez serintetek lehetséges?(Az adagolón állítani kell elég egyenetlen a járása).Illetve hol keressem a hibát? Állítólag termosztát vagy dugulás is okozhatja ezt?
Szerintem a legegyszerűbb és legjobb megoldás venni egy homlokrakó vezérlőtömböt amit pl a Ferro Flex / ez egy svéd vezérlőtömb, én mindenképp ezt javaslom/ ad a rakóihoz és azt sorba tudod kötni a gyári tömbbel és minden probléma nélkül tudod használni a traktor tömbbével együtt egy joystikkal front vezérléshez, mivel 2 pár plussz csatlakozód lesz. Ha kell a bekötésbe is tudok segíteni. Én egy jó pár front hidraulikát bekötöttem vele és műkődik gond nélkül.
Na most vagyok még igazán nagy gondban.Tény,hogy valami ilyesmire gondoltam én is.A másik vezértömb mindenhogyan kell,de azt már nehezebb kitalálni,hogy a traktor vezértömbjét és az utváltot na meg a vendég tömböt,hogyan kössem össze?
Szépnapot topik társak.A következöt kérdezném:82-es MTZ elejére raktam egy fronthidraulikát és arra szeretnék most csinálni egy rönkrakodotSzépen össze is áll a dolog,de a trakinak kevés a vezérlőtömbön a karja.Hogyan lehetne megoldani,esetleg másik vezérlőtömbbel a dolgot?Az biztos,hogy hátsó gardán meghajtás foglalt a csőrlő miatt.Esetleg valahogy belehet kötni egy vendég vezérlőt a meglévőbe?Vagy???Minden megoldás érdekel.
Ma jutottam el odáig hogy a 4 gömbcsukót meghúztam, de semmi változás. Azt a tanácsot kaptam hogy a szervótengely végén lévő 30x1.5-es anyát tépjem meg, ha nem lesz jobb akkor hézagoljak alá még 5mm-t . Erre csak holnap lesz lehetőségem , majd akkor meglátjuk.
Nagyon köszönöm, ez a cím valóban 'érdekes'.Korábban Esztergomból Szigethalomra hordtam a fejeket,olajpumpát és tengelyt köszörültettni. Csak jóra emlékszem visza. Nem tudtam,hogy Lengyeltótiban is van műhelyük, így benézek hozzájuk. Nagyon idegesítő ez a főtengely hézag, alig ment 20-30 ü.órát D 243-as blok ,és már lóg. Grrr :-(( üdv.
Az enyémnél nem a rugókkal volt a baj, hanem maga a szerkezet volt szétkopva. A golyók az évek (évtizedek?) során kimélyítették az üregeiket és emiatt megváltozott az egész cucc geometriája. Sokáig nem elemezgettem ... cseréltem, most jó. A Lyukakat biztosan nem fogom betömni. Különösen azt nem, amelyiken a szimmeringek közé bekerülő olaj ki tud csorogni, mert az olajos féktárcsa az álmoskönyv szerint nem sok jóval kecsegtet. Nálam nem is nagyon van ideje berozsdálni ... ;-)
kb 50-55 km-re van tőlem a kacsó, és akikkel beszéltem kb 4-5 ember, csak rosszat mondott róluk. drágák és ha teljes felújítást kérsz, akkor sem cserélnek ki egy csomó kopó alkatrészt ami igazából rossz is és emiatt vissza is kell rendszerint mégegyszer vinni. nem azt mondom, ingyen hozzák viszik havonta 1-2* a cuccot háztól, de akkor is. anno kértem ajánlatot tőlük egy motorblokk hegesztésre, de mondom köszi de inkább nem...
Nem akarok okoskodni,de én pont az ellenkezőjét tapasztaltam...Mezőszilast inkább ne-drágák,ám a minőség nem az árat tükrözi ,és piszokul el vannak szállva magukkal..szerintem.
Igazából a kis rugókon van a hangsúly ha nem jó minőségű sosem lesz jó a fék ,de ha bemelegszik,mert beragadt ,akkor a rugók kimelegszenek és kinyúlnak ! Az is egy taktikai trükk hogy, ki kell pucolni minden port koszt mindenhonnan, és a kis lyukakat amik a szabadba nyílnak érdemes betömni FBS-sel, akkor sokáig jó a fék ,mert a víz nem tud bemenni a gép álltában és nem rozsdásodik a golyós rész ! Ezt már itt olvastam, a 3 szögletű betétekre esküsznek sokan !
Egy olyan problémám van az újdonsült kis ötvenessel, hogy a fék számomra nagyon furcsán fog rajta. Nyomom a féket nincs fékhatás majd egyszer csak a jobb oldali kerék blokkol és oldalra rándul az egész gép. Ez milyen hibától lehet? Be van rohadva a bal oldali fék és ezért csak a jobb oldalira jut fékező hatás?
Előtétház megnevezést kihagytam az előbb :) Bízom benne,hogy úgy orvosolható és nem kell tovább bontani :D,mert akkor még a haver anyósát is befogom jövőhéten segíteni :D
Sziasztok! SOS! Fülke levétel nélkül hogyan legegyszerűbb,leggyorsabban a terepváltót,felezőt,,darázsderekat(ki hogy hívja) lehúzni?Még így nem csináltam,de most muszáj lesz egy ismerősnek rohanva megcsinálni,mert elmentek a nyulak ,csak teknősbékák vannak :D vagy idő közben már lehet azok se..remélem csak csapágy lesz . Hidraulika tömb alját lecsavarozni,és a fülkéhez kötni,az egész tömböt,alóla pedig magában lehuzni csak a felezőt,vagy jobb a váltóval együtt,hidraulikával együtt kihúzni??
Közösségi kérdésem lenne. Ki mit gondol arról hogy olajat folyat a traktora? Lehet az váltó,motor,hidraulika Mennyire érdekel hogy folyik vagy jó az úgy azt jóvan.Ti egyből neki estek a javításnak? Mert hallottam olyat hogy úgy szép az MTZ ha olajos Szóval várom a véleményeket.
Segítségeteket szeretném kérni.82-esen hidraulika tömböt cseréltem (az ülés alattit)és a csere után a hidraulikakarokat nem hajlandó leengedni csak akkor ha munkagép van rajta. A régivel tudtam lefelé is tudtam nyomatni. A helyzetérzélelő (bal oldali) rudazatok a csere elött sem voltak fönn lehet ez a hiba oka?
Nem vészes! Kis kartellgáz!!! Szivárog már át egy kissé a kompresszió,aztán valahol ki kell neki jönni. Olajcserére,viszkozitásra, szuszogó tisztításra kellene ránézni. Amit használnak ,kopik! Pláne mikor a" hasa alá" van neki nyúlva!!!
Jaaa! és akkor forralná az olajat,leégetné a szivattyút. Még a piros színe is barnává válik! Akkor az egész szállított mennyiség a biztonsági szelepen keresztül próbál vissza jutni a tartályba,nem az áteresztő szelep működik .
Nekem amikor az adagolós állitotta be azt mondta turbó nyomás nélkül 9ccm nyom egy element 100 fordulat alatt telyes terhellés mellett.Amikor eléri a 0.5 bart a torok akkor 14 ccm nyitja a pumpát.Ojankor éreszhetö is amikor megindul.
892 es em van gyári pumpa.. 200 munka órás a gép.. Ráálitottam én igy is fél kört a kis csavaron a hátulján,de még igy is,ha pl a munka gép rau,kombinátor leeresztem úgy rendessen neki kicsit lassul,de nem füstöl max egy lehelletnyit.. Hozzáteszem,hogy elég nehéz is a kombinátor,van mit huznia,az első húzást is be kell kapcsolnom sokszor.. Erő is amugy megvan a traktornak.. A fél környi szerintem belefér fogyasztásilag is. Többet nem akarok..
Az adagolós rá állit valamenyit ha utólag van turbózva és nem akarsz a pumpára is ijen membránt felrakni.Szerintem teljesitményben nem erösebb mint membrán nélkül csak környezet barátabb mert ameddig alacsony a turbónyomás addig a pumpa sem nyomja be a töblet naftát.igy nincs füst sem
Szabinak láttad már az oroszát?Nálatok milyen szám alatt mennek ,amik ugyanúgy néznek ki mint az övé,csak van rajtuk mindkét oldalon fellépő,motor védő lemezek,meg alsó húzó a kampó helyett?Az övén sincs hidraulika kikapcsoló pöcök?
Nyomja az olajat,azzal nincs is gond. Viszont van egy kis csatorna a résveszteség visszavezetésére a szívóoldalra, és ha ez nyomást kap (emeléskor), akkor a nyomás a szimering felé megy. Lehet, hogy már az elsőnél, de az is lehet, hogy csak sokadikra nyomja ki a szimeringet.
( az atkári boltban kapható alkatrészekkel nem szokott gond lenni, javarészt ott vásárolok én is)
80 as MTZ legtartalyon milyen csatlakozási lehetőség van levegő pisztolynak? Milyen a menete, mert raknek bele egy gyorscsatit, hogy a kompresszor csövet radugjam
Az adagolón ad egy kis plusz töltést a motornak amikor elér a torok egy bizonyos nyomást.0.4-0.5 bar turbónyomásnál növeli az üzemanyag menyiséget és füst nélkül nől a teljesitmény.
Sziasztok,valaki megtudja mondani hogy t25 traktor adagolojába mennyi olaj kell?kb egy dl után már megjelent a nivojánál,nem kevés az kicsit? Mtz 82es 1994 es évjáratu gép adagolojában kell e cserélni olajat,mert annál is látom hogy van leeresztő és nivo csavar is.
Sziasztok. Szeretnék a traktorommal megtenni 120 km t közúton 30-33 km/h sebességgel. Mennyit fogyaszt egy 80 ás MTZ kb 100 km en, üresen, ezzel a sebességgel?
elöl homlokrakodó (emel és billent) hátul 3pontos emelés a boronának. Lovardába használjuk bálát pakolni és pályát karban tartani.
Az utóbbi időben a motor indítása után az első pár hidraulika kar mozgatás után elkezdte kinyomni a szivattyú tengelyénél lévő szimmeringet és ott az olajat. Mintha a munkahengerekből nem tudná visszaengedni a vezérlőn keresztül az olajat a tartályba.
Melyik csöveket érdemes ellenőriznem,egyáltalán mi okozhat ilyen "dugulást" a rendszerben?
A szivattyú tengelyhez milyen szimmering megy? Eddig 42x25x10-eset vettem bele, de legutóbb pl a nyomásálló fajtát ajánlották, van ebből több is...?
Nem minden Mtz jé ilyen könnyű,de attöl is függ,hogy ki mit mennyit dolgozik vele,mirre használja. Te nagyon karba tartod a gépet látszik. De mondjuk úgy,,, aki reggeltöl estik dolgozik vele,szezonban föleg,és belehajt évente pár száz órát, annak nem bisztos,hogy ilyen könnyű idövel a kormánnya. Meg ideje sincs,hogy ennyirre karba legyen a gép mindig..
Üdvözlet! Az adagolón a membrános szabályzónak pontossan mi a szerepe? A membránnak? A légcsövvel össze van kötve. Talán plusz töltetet ad terheléskor? MOTORPAL ADAGOLÓ ha jól hiszem ez a tipus...
Nekem olyan problémám lenne, hogy a képen látható módon van a gépen a klíma kondenzátora és ventillátora a gép motorháztetőjére fogatva. (Igy vettük a gépet).
Az lenne a kérdésem hogy kellene nekem egy olyan dobozszerűség amibe beletudom ezeket foglalni és feltenni a gép tetejére. Ahogy olvastam te ismered ezt a megoldást. Válaszod előre is köszönöm!
Nekem is van karter gázam valamenyi mikor szánt vagy igy fel van hevitve a motor.Nem hiszem hogy el mulik.1 éve lett nekem is felujitva.ereje van mint a fene jól gyullad olajfogyás.Engem is zavar de lehet a dugatyu hüvely garnitura minöségének a rovására irom a dolgot, mert anyi fajta gyártó van. De hogy meljik a jó vagy az eredeti nem tudom.
MTZ 50/80-as gépeknél mire kell nagyon figyelni vásárláskor? Mik azok a tipikus hibák amikkel nem kell nagyon foglalkozni, kis pénzből javítható és mik azok a hibák amik komoly gondot okozhatnak a későbbi használat során és pénztárca bánhatja ?!
Egyszer láttam tengely tok repedést ,vagy valamelyik csapágy lehet törött ,oly módon hogy a golyóskosárban a golyók összefutottak ! Ezek indokolnak ilyen dobás hibát ! Tengely hiba még esetleg ,eltörést is láttam már még régen ,de mostanában nem !
Sziasztok. 50-es MTZnél azt vettem észre, hogy dob egyet a jobb hátsó kerék mikor megyek vele. Erdőn dolgozott a gép és volt egy 8-as a kerekébe, be tudtam annak, és mikor üresen megyek vele mindig dob egyet a jobb oldala. Lecseréltem a felniket, újat kapott mind két oldala, de a dobálás nem szűnt meg. Esetleg csapágyas a tengely, vagy a kerék agy rosszalkodik? Ez a dobálás egy tipikus jel vagy egyedi eset?
Mtz-t még nem járattam ! A tszben letakart hűtővel járt a 920 vagy két napig amikor új motort kapott, alapjáraton ! Később meg rendsodrót húztak vele elég sokáig ! És 80 fokon tartották !
Régen az új teherautókat is járatni kellett földútra le sem volt szabad menni csak 2000km után de akkor is csak üresen és sár nélkül olyan 5000km tájékán lehetett hadrendbe állítani addig kímélni kellett ! 70 óra szerintem kevés neki ! Meglehet meggyilkoltad az új motort ! Beállt valami gyűrű ,vagy nem tudom ,de az biztos az én nem MTZ-m már ki tudja hány éves motorral én nem látok kartergázt egy szikrát sem !
Hali! Tegnap szántás közben csináltam egy kis videót a kartergázról! Szerintetek ez elfog múlni? 73 üzemóra van benne most 5gyürűs dugó! 50üzemóránál volt olajcsere!
Első lépésben mielőtt sok mindent szétszednél, a kormány gömbcsuklókat húzd utána nagy kulcsal csővel nem túl durván csak szoros legyen ! Próba után nézd meg hogy milyen a kormány csak pár métert és ellenőrizd le majd dróttal biztosítsd le a csészéket !
. Extrém alacsony fordulaton nincs meg a kellő olajnyomás, ezért hiába pötyög csak a turbó úgymond a saját alapjáratán, a kenőanyag hiánya ilyenkor is kopást okoz. Változó geometriás turbófeltöltőknél további probléma, hogy a rostély állítószerkezete kellő átmozgatás hiányában elkokszosodik, hajlamos a beragadásra. Ezeket a turbókat kötelező néha meghajtani, városon kívül, nagyobb terheléssel, hogy szó szerint kiégjen belőlük a korom.
Az órával együtt szabad csak ,és nem szabad a gombát meghúzni erősen ,csak finoman ,inkább valamiféle tömítőt kell használni hozzá ! Senki sem tudja melyik órának melyik az adója ,ez tapasztalat !
Mert nekem az előző akkor sem ment 40 °C felé, amikor a hűtővíz már 70 fokos volt. Kicseréltem, ez meg üzem meleg motornál nem megy 100 °C alá ... Gondolom nem az óra rossz, mert akkor mindegyikkel ugyanaz lenne a hiba.
Nem lehet ezeket állítani valahogy?
Vagy vigyek el egy marékkal, teszteljem be és vigyem vissza, ami nem jó?
Ez nagyon szét van húzva úgy kell álljon elől a nyomtáv a hátsó kerék belső széle egyben fusson az első kerék belső szélével!Amúgy a szántás megviccel!
Mikor dolgozok vele például szántottam a turbó óra nem s mutatott nyomást és olyankor is kicsit füstölt! Nem lehet hogy az előtöltés nem jó?? Mert vissza vettük teljesen jobban már nem lehet az előtöltést mert 1500 fordulat alatt ugat dadog de nem változott hogy az előtöltést vissza vettük teljesen valószínű szabályzó miatt van!
1 nagyon hülye kérdés: köszörülés után ki lett tisztítva a főtengely olajfurata? Mert már láttam pár felújított motort, de egyben sem volt ennyire tele fémrészecskével az olaj, se a szűrő.
Füst: ez MTZ, ne várj csodát tőle még turbósan sem. Főleg az utólagos turbózásnál.
Te újítottad a motort? Az első olajcserénél kitakarítottad a szűrőt?
Csak azért kérdezem, mert én abban a szűrőben mintha még festékdarabot is látnék, annak meg ott semmi keresnivalója.
Nekem nincs túl sok tapasztalatom ilyen szintű motorfelújítással, de az én 50-esemen hasonlót csináltunk, most járok kb. 10 üzemóránál, de olyan az olaj, mintha most öntöttem volna bele.
Szűrőt ki kell mosni és kész ,új motornál van mindig fémforgács is ,össze kell kopjon ! A füstdobálás valamelyik porlasztócsúcs halott ,haldoklik akkor szokta dobálni ,turbósnál általában a 4 hengerben láttam a legtöbbször hogy meghal a csúcs !
Nektek télen motorfelújításon esett át a gépem! Főtengely köszörülés új csapágysor új hüvelysor dugó gyűrűk hajtókar perselyezve derékszögelve új hengerfej és kapott egy Tkp6-os turbót is!
Bejáratás után 50üzemóránál lecseréltem az olajat kapott új olajat de tegnap elől az olajhűtő előtti kis szűrőnél kinyomta a olajat szétszedtem és dugulásom volt olyan mint a ( vatta olyasmi anyag volt benne) szerintetek az honnan jött bejáratásból származik vagy a fémpor állt volna úgy össze?
Szűrő így nézett ki olajcserekor! Az olajhűtő előtti kisszűrő szerintetek elhagyható?
Másik dolog miért dob füstöket munka közben mikor turbós? A turbó csak akkor dolgozik ha óra szerint nyomás van? Mert ha felmegy a nyomás 0.3-0.4bar olyankor is füstöl kicsit! Szerintetek? Ne haragudjatok hogy így egybe leírtam mindent csak kérlek válaszoljatok majd mindenre! Köszönöm!
Szeretném kérdezni hogy a 11.2 r20 keréknél mi a gyári kerék szélesség vagyis a két kerék közti távolság? (Mtz82) De úgy is kérdezhetem hogy hány osztás látszik.? Mert mikor rá raktam a kereket kilyebb volt az első kerék síkja a hátsónál. Így kicsit furán néz ki.Bemásolok egy képet.
Nem szalagfék, hanem két fém tárcsa van benne. De a 90-es évek elején már elhagyták belőle, tehát a 820.2-ben már biztosan nincs. Ha jó a kuplung beállítása, akkor a pedál benyomása után várva 3-4 mp-et, akkor nem szabad recsegnie a váltónak. Menet közbeni váltáskor meg el kell találni a fordulatot. Sok gyakorlással még kuplung nélkül is lehet váltani.
Úgy nem fog váltani mint a zetor váltó csak esetleg sok szereléssel ! Gyárilag van valami szalagfék a váltó tengelyén, ez volna hivatva hogy segítse a váltást ,de ki szokták dobni ,vagy a rudazatát ledobják ! Az is fontos hogy menyire van a nyeles tengely berágódva ,vagy mennyire szorul a nyeles tengelyen a kuplungtárcsa ! És a villák állása is sokat számít ! Kérdés hányszor volt már a nyomlap és a lendkerék szabályozva !
Tisztelt Uraim Segítséget szeretnék kérni (tanácsot )Van egy 2002 évj 82.2 traki most barátkozom vele eddig kölcsön Zetort használtam ezt nemrég vásároltuk.Én most ülök Mtz ben először .A lényegre térve hidegen ok de melegen recseg a váltó!!És csak úgy lehet sebességbe rakni ha addig feszítem rá a váltókart míg le nemm lassul a fogaskerék és végül beugrik sebességbe. Hideg olajnál könnyen veszi a sebességet melegen meg recseg ropog. Tudom azt is hogy nekem sincs még rutinom hozzá.
Ismerősöm azt mondta hogy ez ilyen orosz fogadjam el majd megszokom.De ahoz elég drága volt hogy iyen szar legyen.Továbbá nem gondolnám hogy ennek így kell működnie.Olvastam hogy elég sok féle dolgot kel kivizsgálni rajta hogy kiderüljön mi is a fő gond.Ezért azt nem is kérem hogy felsoroljátok ugysem tudnám megoldani mert még nem szereltem ilyen nagy vasat.Valaki tud Pest megyében olyan szerelő mestert aki házhoz kijön és megállapítja mi lehet a gond ..A válaszokat előre is köszönöm
Attól tartok nem ez lesz a hiba. Vadonat új tőcsavarok vannak benne, ráadásul nem is a bolti biliacél. Úgy csináltattam esztergályossal 10.9-es csavarból. 210 Nm -re húzva stabilak voltak, mint a szikla. Utána még 5x húztam át, de egy sem moccant meg még egyszer.
Ha ugyan azzal a motorral volt többször, akkor megért volna egy garnitúra hengerfej csavart is cserélni. Az öreg gépeken idővel elveszti a "rugalmasságát" és e miatt jön elő ez a jelenség. Mi ujj csavarok után nem szenvedtünk e hibától. A sűrűn előforduló hengerfej tömítés hiba is erre utalhat.
Már többször tapasztaltam, hogy a frissen felszerelt hengerfej tömítése nem zár tökéletesen. Cseppen a hűtőfolyadék, habzik a hűtő, ilyesmi. A probléma minden esetben rövid időn belül magától megoldódott. Tegnap elkezdtük járatni a nagygenerálon átesett 50-est, és megdöbbenve láttam, hogy a bal oldalon gyöngyözik a víz a tömítés mellett. Pedig a hengerfej síkolva lett, örvénykamrák beragasztva, a hengerblokk (a korábban említett hengerpersely kilógáson kívül) tökéletesen rendben van, a csavarokat böcsülettel meghúztuk ... szóval nem értem.
Egyébként ahogy a hűtősapkát levettem, a jelenség megszűnt, a hűtővizben egy buborék sincs, reggelre is tök száraz volt a motor. A haver, aki most újította a sajátját azt mondta, hogy az övé is cseppen egy kicsit.
Akkor ez most teljesen normális és belefér abba, hogy még most igazodnak az alkatrészek, vagy azért indokolt a gyomorgörcs?
Uraim az mtz 550 e tipusú traktoromba mindenhol le szertném cserélni az olajat hova milyen olajat ajánlanátok és mennyi menyiség kell pl motorolaj hidraulika olaj hajtóműolaj és a levegőszürőbe meg az adagoloba és milyen kell bele.válaszotokat előre is nagyon köszönöm.üdv Gábor
Az a baj, hogy használt gépnél nem csak az számít, ahogy ő hajtja, hanem az is, hogy előtte hogy hajtották. Én ezt szívtam meg kétszer is.
Az alkatrészt te hol veszed hozzá? Mert az 50-es alkatrész felénk probléma. A Habi pl. egyáltalán nem tart 50-es szeleprugót, ami meg van az drágább, mint a 80-asé. Most végeztem egy motor nagygenerállal, 400 lett a vége és úgy 20 alkatrészt vissza kellett vinni, mert nem volt jó, pedig úgy mentem be a boltba, hogy a legjobb minőséget kérem, ár nem számít ...
Egy Mtz 50 neked teljesen jó lesz. Csak rendszámosat vegyél, azt már 600tól kapsz. Évente a biztosítása 8 ezerből megvan. Ötévente meg 25 ezer a műszaki költsége.
T 25 nem ajánlatos szántásra, mivel léghűtéses így hamar túlmelegedhet. Meg 30 lóerő után csak visszalépés lenne.
Alkatrész van sz 50 eshez is minden. A hengerfej ami drágáb, de 3-5 hektàrnál nem hiszem, hogy ilyen baja lehet, ha normálsan hajtod.
Igen piros tetős mert olvasgattam már itt és azt írják ,hogy nem a legjobb de akkor gondolom az újabbakra mondják mert azok szerintem rosszabbak mint a régebbi ek mert nekünk meg van már kb 10 éve és nem sok hiba volt vele csak a szokásos karban tartás kb fél éve volt műszakíztatva és akkor kapott egy nagy váltó felújítást nálunk teljesen hejtáll!
3 hengeres Deutz torpedó vagy egy IMT 539-es ? Szlovén oldalakon nézz szét ,vagy a Horvát oldalakon ! Ezekkel minden munkát elvégeztek ezen országokban 2 fejjel csizmaszár mélyen szántottak és mint az örült olyan tempóban !
Eddig a kerti munkáimat egy 30 lovas steyr-el oldottam meg, nem volt egy kifejezett pörgős/erős gép, meg gondok is voltak vele, de azzal meg lehetett csinálni ezeket a melókat. T-25 hasonló kaliber, fülkés. Ha normálisan le van súlyozva, lehet, hogy ez is elég lenne nekem. 50-est majdnem túlzásnak tartom én is, ezért vacilálok rajt.
Zetorból meg nem sok tapasztalatom van, K25 szerintem túl régi már, meg esetleg a 3011-es ami játszhatna. De ezek felé nem húz a szívem.
Sima szántóföldi kultúrák esetében nem hiszem, hogy megéri 3-5 ha-ra traktort venni, ha csak nem hobbicélból, vagy azért, mert nincs jó bérvállalkozó pl. permetezésre. Utóbbi esetben szóba jöhet az is, hogy te mégy bérbe dolgozni, és akkor újra beszáll a játékba az 50-es, vagy (félve írom ide) egy kis Zetor. Én speciel jobban szeretem az MTZ-t, de tény, hogy a Zetor jobban és olcsóbban szervizelhető, és ez az ilyen régi gépeknél fontos szempont.
Szőlőbe a mérete miatt egyértelműen T-25. Agyagos talajon nem biztos, hogy tud normális mélységben szántani, de megvárom mit írnak a többiek ...
Elsősorban kukorica, búza, valamint vetemény előkészítés és pótkocsizás, kúpos hasító meghajtàs, meg később egy szárzúzó meghajtása, amolyan egyszerű mindenes...
Lényeges lenne, hogy milyen talajon gazdálkodsz és milyen növényeket akarsz termeszteni. Az MTZ-50-es jó kis traktor, de nem egyszerű a fenntartása, mert amit az általad megadott pénzért meg tudsz venni, arra jó eséllyel ráköltöd az árát 1-2 éven belül. Az alkatrész drágább hozzá, mint a 80-ashoz és a minősége finoman szólva kritikán aluli. És most nem arra kell gondolni, hogy nem elég fényes, vagy hamar tönkremegy, hanem sokszor egyszerűen alkalmatlan a beépítésre (én amit lehet 80-asra átépítek, vagy külön legyártatok). Szóval TÉNYLEG probléma az alkatrész!!! Cserébe ha jól van összerakva, akkor egy meglepően erős, robusztus, megbízható géped van.
3-5 ha nem hiszem, hogy eltartja (én 20 ha-on használom és bőven elég). T25-össel nincs tapasztalatom, de ha olcsóbb a fenntartása (szerintem igen), és a nehéz talajmunkát (lazítás, esetleg mélyszántás) meg tudod oldani bérmunkába, akkor inkább az kell neked. A vetésnél és növényápolási munkáknál még előny is, hogy könnyű a gép.
Kérdezném az Urakat, hogy milyen traktort ajánlanának számomra ami megfizethető, viszonylag olcsó fenntartású gépezet ami elég akár 3-5 ha művelésére.
MTZ 50-en gondolodtam, és a T-25-ön(de szerintem ez már túl kicsi ilyenre) esetleg egy kisfülkés 80-on. 9 leveles függesztett tárcsak valamint 2-es gyári landsberg eke lenne mögötte, valamint egy kúpos hasítót hajtana.
Mindenkép papírosra lenne szükségem, és ami a keret az max 600-650e ft.
Milyen költségei vannak egy ilyen kaliberű gépnek? Átírás, súlyadó, biztosítás ?!
5 hektár után vettem észre, addig nem tűnt fel. Nem is zavar, csak gondoltam megkérdezem itt a fórumon, hogy várható e h a föld közepén elmegy a kormányzás. De neked legyen igazad!!!
Valamelyik dízeltesó tapasztalt már olyat, hogy ha a kormánykereket valamelyik végállásba kitekeri és a kerekeket koppra aláfordítja a munkahenger, a kormánykereket nagyon lassan tovább tudta tekerni, nagyon lassan? -viszont nem kúszik el a kerék semerre se saját magától, minden rendben működik. Mert az enyém ezt csinálja, azt is hallom hogy végállásba van. Ez az orbit hibája? Valaki javított már ilyet? Vagy csak valami tömítés hiba lehet?
Mtz 820 gépkönyv részlet: 1 féklámpa, 7,5 A 2 vezetőfülke mennyezet és hátsó lámpák, 15 A 3 vészvillogó, 15 A 4 ablaktörlő és ablakmosó, 7,5 A 5 kürt, 7,5 A 6 távolsági fényszóró, 7,5 A 7 bal oldali helyzetjelzők, 7,5 A 8 jobb oldali helyzetjelzők és műszerfal munka- világítás, 15 A 9 bal oldali tompított fényszóró, 7,5 A 10 jobb oldali tompított fényszóró, 7,5 A 11 műszerek, kézifék visszajelző, 7,5 A 12 irányjelző relé, 7,5 A 13 töltés jelző, 25 A 14-15 tartalék 16 fütő-szellőzőmotor, 25 A
Műszerészként számolgatva baromira nem reális értékek : -15Amperos biztik. pl baloldali helyzetjelző 13V x 15A=195Watt felett ég ki mind! - Közben van egy 5w első meg 5w hátsó meg 5w pótkocsi max még egy pótkocsi 5w,=20w 20W/13V=1,5 Amper maximum!!! Ha nincs a póton csak hátsó lámpa. - féklámpa 21W+pótkocsi 21W+ pótkocsi 21W=63W 63W/13V= 4,8Amper maximum!
Nagyon túl van méretezve hamarabb égnek el a vezetékek vagy a kötések mint a gyári biztosíték értékek..
Arra vigyázzon mindenki ,hogy biztosítékból csak a réz olvadószálast tegyen be, máskülönben felgyújtja a traktorát az alumíniumos olvadó biztosítékkal ! Vagy jó a biztosíték de még sem működik a lámpa vagy más fogyasztó ,mert az oxidáció lezárja az áram folyását ! Többször megszívatott !
Hali.mtz 550 biztosìtêkok gyári mérete érdekelne meg elment a féklámpám kapcsolónál nincseg a + s külön biztosîtékot sem találok neki. Esetleg van valakinek full kapcsolási rajza nagyfelbontású a netről mind lerontott verziót tudtam csak letölteni. Köszi
az akkumulátorméretét befolyásolja milyen önindító van a gépen nékem míg a hagyományos önindítóm volt addig egy 210Ah volt az ülés alatt az áttételes magnetic-nak elég a 155Ah
Üdvözlök mindenkit nem tud valaki olyat hogy az 50-es mtz hidraulikáját hogyan lehetne biztositani szállitási helyzetbe ugy mint a 80-osokon? Hogy lehetne meg csinálni valaki látott már ilyet?
Nem kötelező egész nap 2200-on pörgetni de ha szükséges oda lelet lépni neki.
Kolléga mesélte hogy a köradagolós 82-esel kínszenvedés megkerülni egy biciklist is .
A mi 82-esünk is kőrtárcsás ként jött de ki lett cserélve sorosra most felújítás után 2300-at pörög előtte kb:18évig 2400-2500 között mozgott a mutató..A 952-es 2000-t pörög (15 éve).
Mekkora akkumulátor kell az 50 es MTZbe ami benne van az mindig lemerül, már régi, meg nincs ráírva semmilyen címke...
Boltba néztem 34 ért electric power 155Ah 900 A. Mennyire időtálló, megbízható? Van 50 ért is aksi, meg többért is. De mekkora indítóáramos kell az 50-nek?
Volt akkumulátor töltőnk, de az is elromlott, azt is akarok venni.
Jelenleg autószerelőnek tanulok és van az egyik műhelyben egy adagoló beállító gép ezért gondoltam hogy ha meg tudnám szerezni valahogy a szükséges adatokat akkor bevinném beállítani ha már adottak a körülmények. De úgy látszik hogy manapság mindenki félti a megélhetését.
Ebben a mai sanyarú világban nem kell a "titkok tudójának" lenni ahhoz, hogy munkát kapjon a műhely. Per pillanat ott tartok, hogy ha találok szakembert, aki legalább úgy el tud végezni egy munkát, mint én laikusként, akkor minden bajomat hozzá viszem, mert azt sem nekem kell megcsinálni, és koncentrálhatok a saját dolgomra.
Arról nem is beszélve, hogy az ilyen adatok, mint a beállítási paraméterek nem az ő (az adagolós) szellemi termékei, szóval túl sok erkölcsi alapja nincs megtartani magának, az internet világában nem is igen tudná ...
Nem biztos hogy az a jó "szakember" aki titkol minden tudást adatot. A TSz-ben volt Sanyi bácsi, Ő bármit elmondott vagy megmutatott, sosem mondta azt:"Lopod az eszöm ?" vagy "Nem nevelök bolhát !"
Ha jól áll a főtengely meg a motor,ne bántsd.Vegyél akkor bele 80-as porlasztókat,meg az adagolóját csináltasd meg 80-asra.Fordulatot meg felemelhetitek 1900 fordulatra,és kész.Senki sem vezeti a gyári 80-ast sem 2200 fordulaton egész nap.
Tisztelt Uraim!Most sikerült vásárolnom egy ilyen típusú Mtz 550E traktort gyárilag 80-as motorral viszont ha jól tudom butitva van nem is pörög max 1800-t viszont ezekbe a motorokban a főtengely már 80-s?az adagoloját át lehet alakitani 80-ra vagy venni kell egy 80-as adagolót? És a hengerfeje már ezeknek 80asé?a gép évjarata 1995 belső lámpás válaszotokat előre is köszönöm! Üdv Gábor
Én úgy hallottam hogy kell engedély , rajz és hogy hivatalos szerelő építse össze (vagy legalább írja alá) szomszéd faluban már voltak ilyenből gondok.
A MTZ 80-asom át lett alakítva 82-esre, de még a 80-as forgalmija van. A kérdésem, hogy most hogy tudom levizsgáztatni 82-esre? Kell átalakítási engedély vagy valami?
Nem attól félek én, hogy kiesik a kamra, hanem attól, hogy kifúj mellette. Mondjuk a köszörűs jól beragasztotta, semmi rés nincs, úgyhogy bizakodó vagyok. A nagyobbik baj a hengerpersely kiállás különbsége. Nem tudom hogy fog így tömíteni a hengerfej tömítés.
Abban bízok, hogy a 3 problémából (gyenge csavarok, hengerfej bemaródás, hengerpersely kiállás különbség) 2-t megoldottam, a maradékkal hátha elbír a rezes tömítés.
Én évek alatt mindent ami kotyogott kiküszöbölgettem. Kotyogott a kormányoszlopban lévő kardáncsuklóm (csere), a vízhűtőnél van 1 toldása a kormány tengelyének (hosszabb vascsövet húztam rá, átfúrva 4 csavarral), a kormányoszlop alján a kar kotyogott (utána húztam, meg lebiztosítottam (de ez mindig fellazul)), a kormányrúdak fejeiben kicseréltem a műanyag perselyeket, meg a gömbcsapokat, a féltengelyek alsó és felső perselyeit kicseréltem. Egyedül a szervótoronyba nem piszkáltam bele, mert már ott a csiga is koppon van, meg a fogasléc is rá van tolva tökig. Ezek mind nagyon nagyon sokat jelentenek, minden alkatrész holtjátékának megszűnésével élvezhetően jobb lett a kormányzás. De ha a kerékösszetartást beállítod, úgy hogy a kerekek eleje össze fele álljon, a könyvben leírt méretek szerint, lehet megszűnik a szitálás. Ez számít csak sokat. Én 9-edikbe üvegen megyek, egyenesen.
Gömbcsuklók kopottak, az irányítókar rögzítő anyája fellazult, vagy már annyira szét van verve a tengely, hogy meghúzva is bemozdul, rosszabb esetben a kormányműben több alkatrész is kopott (fogasív, fogasléc, perselyek), esetleg mindez együtt ...
Na így vigyen az ember mérőműszert az MTZ közelébe!
Egy adagoló beállításból hirtelen motor nagygenerál lett (ha már úgyis kint van a porlasztó mérjünk egy kompressziót), most meg (ha már úgyis szét van bontva ...) rámértünk a hengerhüvely kiállásra. Az Antal Géza féle "orákulum" szerint az elfogadható érték 12 + 3 század, mi 7 és 22 század között mértünk. A helyzetet súlyosbítja, hogy a két szélső értéket egyazon hüvelyen (körömmel végighúzva is jól érezhető a különbség). Jellemzően a motor baloldalán voltak a magasabb értékek (19-22), a jobb oldalon meg az alacsonyak (7-10), szóval az sem lehetetlen, hogy ez még gyári hiba.
A hengerfejben kicseréltük a 3 szétment örvénykamrát. Nekikészültünk nagy komolyan: kamrák a fagyóba, hengerfej a sütőbe, erre az egyik kamra úgy lóg a fészekben, hogy ha a csavar nem fogná a saját súlyától kiesne. Ahhoz is be kell ragasztani, hogy síkba lehessen köszörülni.
Fog ez így tömíteni?
Volt már valakinek ilyen baja?
Olvadoznak azzal kapcsolatos reményeim, hogy az 50-esből schaffhausent csinálok ...
De kell a kihelyezett körhöz, pl. vontatott tárcsánál a kerék felemeléséhez, gyűrűshengernél a szárnyak csukásához, de így nem tudom most használni csak ha átdugdosom a csöveket!
A hidraulika rendszer csak egyik irányba akar nyomatni.
Még a hátsó 3 pont hidraulikám emeli a terhet, de a traktort már nem bírja megemelni, tehát nyomatni nem tud annyira. És ugyanez a helyzet a kivezetett egy körrel is: a pótkocsit billenti, lemértem a kimenő nyomás 180bar még alapjáraton is, de ennek a körnek a visszamenője amivel a tárcsa kerekét emelem ott alapjáraton 25 bar a nyomás, max. gáznál 85 bar.
Tehát az emelések működnek, de az úszó helyzet előtti nyomató állások nem.
Én jan. elején csináltam, akkor vettük a gépet. Gond nélkül ment. Ha gondolod átküldöm a kalkulációt hátha segít a továbbmenetelben. Annyi az igazsághoz hozzátartozik, hogy a miénk lassújármű.
Egész évre szoktam én is ! A netrix nem működik már többször próbáltam olyanokat kérdez amiket nem tudok és igy nem megy tovább felakad ,egy barom volt aki kitalálta is ! A másikat nem ismerem !
Ne foglalkozz a biztosító társasággal. Nem akarok reklámot, de netrisk.hu, vagy biztosítás.hu. Értelem szerűen kitöltöd és a végén hozza szinte az összes biztosító ajánlatát. A legolcsóbbat megkötöd. Az egész folyamat a gép mellől intézhető. Ha még ezek közül egyiknél sem vagy regisztrálva akkor először kell majd egy meghatalmazás na és ehhez kell egy nyomtató és scanner.
Én az előbbin keresztül intézem az összes járgányra (6db) a biztosítást kb. olyan 13-15 éve. Az elmúlt két évben volt először olyan, hogy nem tudtam olcsóbb biztit kötni.
Ha teheted akkor érdemes egy összegben átutalva fizetni, mert sok társaságnál még erre is van kedvezmény.
A neten 90+ÁFA ártól láttam, de nagyon nem néztem utána, mert ezt tényleg a "télatya" hozta vagy 10 éve. Vettem egy kocsi tüzifát és némi felárért ezt is hozzácsaptuk. Eredeti szovjet gyártmány, lezsírozva állt a polcon évtizedekig, mire vagy 2 éve feltettem, most meg fel kell köszörülni, mert belékőtött az emtézészú.
A hidraulika rendszer melegen és hidegen is szarakszik, tehát a hőmérséklettől független.
Még a hátsó 3 pont hidraulikám emeli a terhet, de a traktort már nem bírja megemelni, tehát nyomatni nem tud annyira. És ugyanez a helyzet a kivezetett egy körrel is: a pótkocsit billenti, lemértem a kimenő nyomás 180bar még alapjáraton is, de ennek a körnek a visszamenője amivel a tárcsa kerekét emelem ott alapjáraton 25 bar a nyomás, max. gáznál 85 bar.
Tehát az emelések működnek, de az úszó helyzet előtti nyomató állások nem.
Én hajtómű olajat használok, ha persze van, mert a hidraulika olaj híg mint a víz, ahhoz meg jó vezértömb kell, meg jó szivattyú. Vagy 1 olajhűtő, ami amúgy sem ártana. Csináltam 1-et, a tartályba visszafolyó ágba terveztem, a vízhűtő, meg a szervótorony közé, csak nem volt időm feltenni, de szerintem sokat számítana. Vagy 8 liter hajtómű olaj lehetett a tartályba, öntöttem bele 1 lityi méz sűrű olajat, nemtom h milyen olaj volt. Az amíg el nem csepegett, hidegen mint állat, melegen, meg mint az állat úgy emelt. Sajnáltam is, h elment.
Olyankor nem annyira de ez inkább a motorra jellemző ,azért kis rések nincsenek egy hajtómű szekrényben ! Az rzket pl olaj + hígabb kenőzsirral üzemeltettük még sem volt bajuk évekig ha nem fogtál vele követ !
Tény, hogy jelent vmit a tárcsánál az a plusz súly, amit a kerekek nyomnak... De én Mtz.-nél úszóban tárcsáztam...pont ezért... Most a ZEtoron viszont nincs úszó a kihelyezett körön, úgyhogy ott felhúzatom...
Áhhá, ezt nem tudtam. Csodálkoztam is, h a vontatott tárcsa vázat leengedi a földre, de a kerekét a levegőbe már felemelni nem akarta , csak ha baszogattam a kart. (Idegesítő volt, h előrekattintottam a kart, az ottmaradt, és aztán finoman játszani annak a pontnak a megtalálásán, minden sornak a végén.) Azt hittem, h el van romolva a tömböm.
Nézd meg hogy az áteresztőszelepeden a két kis lyuk nincs e bedugulva. a vezértömb alján van bal oldalt, két 8as csavar tartja, és rohadt szar kitekerni, hát még egy panorámafülkésnél. Persze ez akkor igaz, ha hideg, és meleg olajnál se csinál semmit a hidraulikád, de ezt nem írtad.
Olyat nekem is csinál, hogy ha tökig lenyomom a kart, akkor emel, meg a kihelyezett gépet is vezérli, ha előre nyomom a kart, akkor meg úgy kel eltalálni a kar állását, mert semmit nem csinál, nemtom mért. Rossz a tömböm.
Szia! Pont ilyen gondom volt, már lejjebb írtam! A testkábel szar volt, de ha fullra csiszoltam se volt az igazi...igazából a hidraulika szivattyúnál kapott testet, ahol a lemezhez hozzáér.....na fogtam egy vastag kábelt, aztán a +kábel mellett levezettem, és egy az egybe ráraktam az önindító felfogató csavarjára...na azóta nincs vele gond....
Most olyan problémám van, hogy a kivezetett hidraulika csatlakozáson üzemeltetett gép munkahengerét nem vagy csak nehezen akarja működtetni, pótkocsi, gyűrűshenger csukás stb. Olyan zúgó hangot ad mintha kevés lenne benne az olaj pedig tele van. Ja és a hidraulika olaj nagyon csöpög vagy a vezérlőtömbnél vagy a szivattyúnál mert minden olyan. Ja és az ekét sem bírja a földből kiemelni ha benne van, csak ha hátra tolatok.
Megoldódott az indítási problémám, felpucoltam, megcsiszoltam minden kábelcsatlakozást és eredeti orosz áramtalanító van most rajta, úgy teker mint a kisangyal! :)
Ha van 1 bikakábeled, keress 1 tiszta testpontot, kérj meg valakit, h az akksid mínuszát a kábellal kösse testre míg indítod. Így ki tudod szűrni, h az aksidtól az áramtalanítón keresztül át bír e folyni az áram. Ha így sem csinálja, akkor az indító motorodon a pozitív kábel végét szedd le és nézd meg, h nem oxidálódott-e el, érdemes meg drótkefézgetni már, persze az áramtalanítót nyomd ki! Ha ez is okés, akkor bronzkefe és kommutátor ellenőrzés, és ha ezek is jók, akkor szedd szét az indító motort, h megnézd forog e a tengelye, nincs e megszorulva.
Ne jó, de ez nem egészséges, ami sokat ütődik, az előbb-utóbb szétver valamit, 7végén kitalálok valami 1xű dolgot, hogy meglássam, h a féltengelyek lötyögnek e oldal irányba, vagy valami más. Ennek a féltengelyén, a csapágy tövébe nincs zégergyűrű, meg helye sincs, mint az 50-es féltengelyén. Ez mindenkinek így van?
Hellósztok! Van egy 82-esem. Valami dübög benne, ha hirtelenebb megbillen, vagy megrángatom oldalra erősen s félek, h 1x kiszalad valamelyik féltengelyem. Le is szedtem a bal kereket, meg porvédőt, onnan hallottam jobban és a csapágygolyók kicsit kopottak, 1,5 mm kotyogása lehet fel-le. A csapágyfészekbe nem kotyog, és a tengelyen sem láttam, h kotyogna a csapágy. Akkor mi bübbenhet benne? A nagy fogaskerék csúszkálhat a féltengelyen, vagy a belső féltengely csapágy? Olyan, mintha oldalirányba menne valami benne. (Az 50-est kihézagoltam 1x, semmi hangja nem volt utána, mert csúszkált a féltengely jobbra-balra, és a csapágya annak is lötyög vagy 1 millimétert.) Nameg ha kicserélném a külső csapágyat, hogy lehet azt kiszedni onnan, van valami módja, vagy hegeszteni kell hozzá 2 menetes szárat? Még 1 kérdés: 99 dec. gyártmány a 82.1-es, szerintetek a féltengelyek belső végén lehet bordázat kialakítva hogy rátudjam tenni az 50-es difizár körmeit, mint az az orosz muki a videón? (Persze nem ilyen kókány bt stílusba)
A testkábelt nézd meg a fülke alatt, én félévente leveszem és megcsiszolom a csatlakozását. Meg indításkor mérd az akkuk feszültségét, mennyire esik vissza. Ha azok rendben vannak, akkor csak az önindító marad. Esetleg próbára kérj kölcsön egy másik önindítót.
Valóban kínai áramtalanító volt rajta szétszedtem megnéztem. De nekem volt egy eredeti orosz most azt raktam rá. Égett szaga volt, meg meg volt kicsit füstölve, de most a sarukat is megpucoltam, csatlakozásokat is, de mégsem akarja tekerni csak egy kicsit fordít nyögve-nyelősen, aztán csak a relé kattog. Pedig az akksik jók, fullra fel vannak töltve. Akkor mi lehet a baj? Esetleg a testkábel a fülkénél, ezt ki lehetne mérni multiméterrel hogy hol a hiba?
Évekig küzdöttem vele. Magnat önindítót és a kamionokon használt tekerős áramtalanítót szereltem fel és a probléma megoldódott, de nem tudom konkrétan mi volt a baja.
Az MTZ-m akksiaji fel vannak töltve teljesen, a sarukat felpucoltam, meghúztam és ha elkezdek indítózni csak lassan vagy sehogysem teker és az áramtalanító tűzforróra melegszik. Mi lehet a gond? A kötéseket kell megnézni, vagy áramtalanító?
Segítségeteket szeretném kérni.Egy 82es MTZn kuplung csere után nem hajt a fordulatszámmérő(hűtő felöl lett a bowden kiszedve). A bowdent meghajtva tökéletesen működik. Valaki járt már így? Tudtok rá megoldást? Robbantott rajzon nem igazán tudtunk eligazodni.
JHogy vagy megelégedve a zetorral,olvastam nemrég vetted,én is akarok majd ősz körül ha lesz rá keret,a két 82 es mellé,3as fortschritt ekét húzna,3.2 es nehéz tárcsát,meg ,ajd idővel kombinátort akarok rá,4 m körülire gondoltam!Most egy hódmezővásárhelyen van eladó 2.2 ért de 2 ért ideadná képről tetszik,de most nincs rá lé!amúgy nagy a szórás 1.8-3.5 ig lehet kapni 12145öt,sőt 16145 ösök sem drágábbak de szerintem azok már nagyok nekem bocs az offért!
Te tudod,én biztos nem venném ki a főtengelyt ilyen olajnyomás mellett. De ha már kiveszed és átcsapágyazod,akkor vegyél bele egy új olajpumpát is.Levett olajteknőnél nem lehet valahogy hűtő nélkül,bedúgózni és megnyomatni levegővel ?
Oké... De ha nem lesz meg konkrétan, hogy melyik henger mellett jön a víz, akkor mindenképp hüvelyezés lesz... Egy hüvely még elmegy, de kettőt nem rakunk vissza kihúzás után... Ugyanúgy úgysem tudjuk visszanyomni... És hüvelyezett mocihoz nem ártana a jó főtengő, nem??? Persze majd a kompresszió mérés dönt először a hogyan továbbról...
Én is,van itt egy havernak több darab is.161-45-ös 7 éve úgy megy neki hogy 700-800 fordulaton 0.5 az olajnyomása.És ennyi idő alatt még egy vacak turbót sem cserélt!Pedig az évi 500-600 órát belenyomják.
Zetorról beszélek... És a motort bontani kell a víz/olaj probléma miatt... Ha kiveszünk hüvelyt, akkor már generál lesz... Előtte kompressziót mérünk azért...
Én ki nem venném a főtengelyt jó nyomás mellett.De viszont az olajpumpát szét szedném,és ha ház meg a fogaskerekek között több mint 0.2mm van akkor cserélnem.Ha meg kevesebb,akkor meg tennék be 1+ alátétet a nyomástartó szelep alá.
Lehet rosszul emlékszem...fordulaton 3.8... alapjárat asszem 2? Sokszor nem melegedett meg nálam 80-90-ig, mert a termosztát gyengélkedik. Generálig nem teszem bele az újat(meg hűtőkupakot sem) hátha nagyobb nyomás lesz és több vizet nyom le a karterba... A gyár fordulaton üzemmelegen a minimum nyomást 3.75bar-ra adta meg...(3.75-6.3?)
van valakinek olyan szántáselmunkálója a mi egyes gyürüshengert húz? arra lennék kíváncsi hogy hogyan oldotta meg a felfogatást stb házi módszerel normál hármas ekére :D
Ezt én nem jelenteném igy ki ! Az MTZ-nek lett a minősége csaknem 0 ! 5 üzemóra után a 920-on főtengelyt kellett cserélni ! De sokat nem ment ,rá két napra egy dugattyú benne szószerint elporladt ,és telenyomott mindent aluforgáccsal a motor nagy részét a szemétbe kellett dobni ! Talán egy 30 órát ment és csak a blokk volt benne eredeti ! De az egész egy kókány volt mert a hengerfej szerintem nem rá való volt ,mert a turbó és a szívó cső közzé szűkítőt kellett esztergálni mert nem stimmelt sehogy sem ! Nem is hittem el amit láttam ,és azt mondtam ilyen nincs ! A hengerfej kétszer járta meg az agrokert oda vissza ,ugyanis jeleztük hogy ez nem a géphez való ,de vissza küldték hogy ez a géphez való hengerfej ! És akkor hogy lehet így valamit szakszerűen megszerelni ? És akkor még a turbós kipufogókat nem is említem ,a sima szívós kipufogót adják a turbóshoz más csatlakozással !
Tanácsot kérnék. Off téma itt. Zetor 12145 motor. Olajnyomás határértéken. (Melegen alapjárat 3.8) Ha nincs csíkozás a csapágyakban,akkor a köszörülés kihagyható és új ugyanolyan csapágyakkal jó lehet? (Errefele 1 zetorost tudok, aki javított is, az azt tanácsolta, ha jó a kopott csapágy felülete, akkor elég az új csapágy)
A motorral annyi gond van, hogy hüvelyezés is lesz, meg most belemegy a víz az olajba vszínű a hüvely gumigyűrű mellett... (csak indulás előtt van a víz betöltve)
Én egyszerűen megoldottam vettem 1 garnitúra 1-es túlméretes csapágyat és alulra beraktam a hajtókarba is meg a nyugvókba is. Nekem bevált zetor 3011 es motoron.
Hát én még nem hallottam hogy külön cseréltek volna a nyugvón és külön a hajtókaron ! Csak komplettül ! Esztergályos megmondja hogy lehet mérni indikátorral az ilyen elforgó csapokat ,vagy köszörűs ! Ha haza ér a gyerek megkérdem hogy szokták az ilyet mérni ! Mikrométerrel a körkörösséget ha több jelölt ponton méred szerintem megtudod hogy mennyire tojás !
Azért gondolom csak vannak objektív, mérhető szempontok, ami alapján eldönthető, hogy kell-e köszörülni.
Az a lényeg, hogy a csapágycseréhez elvileg nem kell kivenni a főtengelyt, vagyis megúszom a traktor széthúzása nélkül. A támcsapágyakhoz le kellene venni a lendkereket, de azokat tavaly tavasszal cseréltettem, csak jók még ...
Szóval nagyon nem mindegy, hogy hozzá kell-e nyúlni a főtengelyhez.
Munkahely és család mellett gazdálkodva az idő nekem fontosabb, mint a pénz. Ha lenne, aki megcsinálja normálisan, annak odaadnám, de kipróbált, megbízható, elfogadható áron dolgozó szerelőt nem nagyon ismerek. Ráadásul az én "ingerküszöböm" sokkal alacsonyabb, mint a környékbeli gazdák átlaga, és elég gyakori, hogy ami nekik jó, az nekem nem. Részben ezért javítjuk házon belül amit lehet, részben azért, mert szeretem is csinálni, csak hát pörögni kell, mert csak a hétvége van rá.
Neked kell eldönteni ! Az biztos ha már ennyire szét van szedve én már kiépíteném a főtengelyt és felújíttatnám ! Most még úgy sem lehet csinálni semmit az időjárás miatt ! És ha jót akarsz a köszörülés után összerakod a főtengely nyugvó csapágyait, óvatosan lehúzatod a csavarokkal, majd megforgatod kézzel párszor , leszeded vissza a csapágyakat ,mert ezek nyersek belülről ,és ekkor meglátszik mekkora felületen fekszik fel, ezeket a pontokat csíkokat óvatosan sábellel ki kell kaparni ,ha ezt nem teszed ugyanúgy nem lesz olajnyomásod ! Ilyet én már láttam ,és amikor összerakták ezen mozzanat nélkül, akkor szembesültek vele hogy a forró új gépen alig van olajnyomás ! Ez egy kicsit macerás dolog és többször is meg kell csinálni amig jó nem lesz de megéri !