Barnetto,azért ne járd le a lábad,mert most felkapott ez a szer,de sok jó másik is van,akár könyv nélkül is kapható.Chess is javasolt korábban másikat.Tozatu
Általában bemegyek a boltba és kérek, de utoljára nem kaptam mert elfogyott, hogy mikor lesz legközelebb azt nem tudták megmondani, mert nem volt a nagykerben sem.
Ebben a hamu dologban lehet valami! Mi a hátsókertben felégettük a térdig erő, legyomírtózott gazt, amit ezután beforgattattunk a talajba. Persze közben szállt mindefelé a hamu. És lásd, eltűntek a tetvek. De csak a hátsó kertből :-( A fák alsó ágai egy kicsit megsínylették a dolgot, de nem volt válaszátsuk.
Ma akartam venni Actarát, hogy felkészüljek az eső utáni invázióra, de nem adtak, igaz nem is volt nekik. Vissza kell menni abba a gazdaboltba, ahol nem kérnek engedélyt. Ti hogy juttok hozzá?(lehet, hogy ott nem lesz)
Újabban sok kullancsot látok. Nem a teljesen feketét, hanem a barna potrohúakat. Azt hallottam, hogy ezt "őzkullancs"-nak hívják, emberbe nem megy. Az "Actellic" nevű szert ajánlották ellene. Ismeritek?
Sziasztok!
A fahamus szórást jótanácsnak szántam, látva, hogy sokan vagytok, akinek problémája van ezzel.
Annak örülnék, ha nektek sem kellene hosszasan bajlódni ezzel a kellemetlenséggel.
Nem kell a leveleket fonákján beszórni, így is működik. Én már régóta használom ezt a módszert, és nem csak rövid időre működik, hanem általában egy idényre elég. A tetvek már akkor elkezdenek lepotyogni amikor szórom, és 1-2 nap alatt teljesen eltűnnek. Nem bírják a lúgot. Sőt ugyanez a módszer beválik krumplibogarak ellen is. Nyilván a kisebb növényeket egyszerűbb kezelni vele. Ha erre magától nem jön rá valaki akkor ez a tanács amúgy sem neki szól.
Nagyjából sejtem, hogy mi a hatása a hamu szórásnak. Ugye anno mostak is hamulúggal? Csak miután a tetvek a levelek fonákján szeretnek tartózkodni elég macerás lenne a szorogatás, porzó gépet pedig utoljára a nyagyi padlásán láttam jó 10 éve, lapáttal pedig... d:-)
Egyébként nem mérgelődök csak bosszant az ilyen stilü hozzászólás. Ja és a cserit nem kell hamuzni, igaz nálam mást se, mert két hete beszórtam mindent Actarával és tetű az nincs egy darab se. :-D
Te figyi, van itt egy nyolc méter magas Germesdorfi cseresznye, gyere oszt szórogasd, én meg majd nézem. :) Arról nem beszélve, hogy épp érik, elég ocsmányul nézne ki hamuval beszórva.
Sziasztok!
A hozzászólásokból látom, hogy még mindig a levéltetvekkel bajlódtok. Már írtam korábban, hogy be kell szórni fahamuval a leveleket. Ezt nem viccnek szántam. Tényleg segít. Ha persze szerettek hosszasan bajlódni, és leveleket mosogatni, és permetezni, akkor semmiképpen ne próbáljátok ki.
A káliszappant festék boltban árulják.
Feloldottam és kipermeteztem.
Mivel sikamlóssá teszi a leveleket nem tudnak megkapaszkodni rajta a tetvek.
Legalábbis remélem!
Bizony ezért van rajta a permetezőszer csomagolásán, hogy a kezeléseket 10 naponként meg kell ismételni. Az már csak egyéni tapasztalat, hogy nem árt többféle szert használni egymás után.
Üdvözlök minden kertészkedőt!
Elnézést hogy mint ujonc betolakodok a társaságba de régóta olvaslak Benneteket és ugy gondoltam hogy egy-két tapasztalatomat megosztom Veletek mivel én is kertészkedem.(1,5 ha szőlő és 35db. gyümölcsfa). No és a jó tanácsot én is szívesen veszem.
Gitáros: A levéltetvek ellen csak a többszöri következetes permetezés segit. A mérgeket nem árt váltogatni.(B 58, Decis,Danitol,stb.)
kicsi emma: Csak érdekesség gyanánt. A magról kelt diók - nagyrészt - sajnos nem öröklik a magot termő diófa tulajdonságait,és un. "kődió"-t
fog csak teremni, ami keményhéju és eléggé apró.
A jó minőségü papirhéju és nagyszemü (Milotai 12-es) csemetét csak faiskolákban lehet beszerezni és igen borsos az áruk.
A régi telkemen nekem is voltak magról kelt diócsemeték. Volt olyan év, hogy a friss hajtás lefagyott, azt hittem vége a fának, de újra kihajtott. Az élet él és élni akar!
Gitáros,sajnos ha permetezel csak a kikelt aranyos levélteveket ölöd meg,a peték 1hét múlva éledeznek.Újból fújhatod,és újra.Háztartási boltban szokott lenni kenőszappan,ha nagyon ráérsz mosogatni.Tozatu
Ha a leveleket jobban megnézed, találsz rajtuk sok apró, pár mm-es kör alakú barna pöttyöt? Ha igen, akkor a betegség neve mikoszferellás levélfoltosság.Ez okoz kora nyári, ill. augusztusi levélhullást is. Tudok néhány vegyszert is, bio-szert nem.pl.Dithane M45. Kora tavasszal pedig lemosó permetezést kell csinálnod, rügypattanás előtt. A leveleket összeszedni ősszel és elégetni. Ez vegyszermentes védekezés.
Kicsi emma
Én a magról hajtott dió körűl egy arasz közzel hagytam magasra nőni a gazt és délnyugat felől árnyékolót is tettem elé, hogy a kukameleg naptól, széltől is ójam, míg oly gyenge szegényke.
bd
A diócsemetéim valami borzasztó állapotban vannak! Én vagyok a hibás, megfeledkeztem róluk. Tavaly ültettem kis gyümölcsfákat, és a nagymamám kertjéből néhány magról hajtott diócskát elhoztam, s egyelőre ideiglenes helyre, afféle csemetekertbe ültettem őket, hogy lássuk mi lesz.
Felverte a gaz, már magasabb volt, mint a fácskák maguk - és talán ez lehetett a baj. Mire megszabadítottam őket a növénybörtönből - pedig a telet gyönyörűen túlélték, kihajtottak, levelet hoztak - a leveleik nagy része a kis ágacskákon mintha megégett volna: csak fekete pernye volt a helyükön. Ezeket leszedtem, reménykedem, hogy a többi nem megy tönkre, de sajnos úgy látom, ez ek az égési sérülések terjednek.
Mi lehet ez szerintetek? És mit tegyek velük?
Annyira sajnálom szegénykéket!
Riza irigylem a türelmedet,a lemosással.Besegítettünk a katicáknak és gombaölős-rovarírtós koktéllal a nagyon tetveseket lefújtuk.A hamisciprusok belülről sárgulnak,állítólag gomba,rozsdagomba is megjelent.Tozatu
Falurádióban azt mondták,
meggyet monilia ellen virágzáskor Mirage-al,
Termés után valamilyen b-betűs gombabetegség ellen )ami ledobáltatja a leveleit), ettől elszárad a növény, szintén Mirage. Igy pusztultak ki az eddigi fáim.
1. mi ez az utóbbi betegség?
2. könyv nélkül kaphatok-e egy fára való Mirage-t, ha nem, akkor mit helyette?
bd
Sziasztok!Esetleg gomba,ha látsz apró fekete képleteket,vagy fonákon pókhálószösz,ami poros lesz idővel,akkor takácsatka károsíthatja,több ötletem nincs.Az jó,ha sok barkó-féle röpköd a gyümölcsfákon?Tozatu