Miután mindenféle rendszámmal foglalkozó topic-kal találkoztam, de olyannal nem ami az 1990 előtt kiadott rendszámokkal, azok történetével foglalkozik, vettem a bátorságot, egy ilyent nyitni.
Arra kérem az ide írókat, az általuk feltett rendszámokkal kapcsolatban a lehető legtöbb információt, képet, évjáratot tegyék fel.
Egyszer régebben szerepelt itt egy fekete alapon fehér"V",vontató rendszám. Ott is nehéz volt meggyőzni az illetőt,hogy egy nagyon szarul felújított tábla került a gyűjteményébe.
Egy utolsó általánosnak szánt megjegyzés, mert úgy veszem észre, hogy a laikusabbakat eléggé lenézi és kigúnyolja (jamboo) ez a topik.
Én az elején megírtam, hogy nem vagyok a téma szakértője. Viszont utána néztem a neten több helyen és az ott olvasottakat osztottam meg veletek.
Ha Ti, akik a témában szakértőnek tartjátok magatokat csak találgattok, filózgattok, meg "szerintetek" álláspontot képviseltek, akkor a bizonyosság miatt miért nem érdeklőditek meg azt az urat a ominózus rendszám eredetéről.
És ha annyira biztosak vagytok a dolgotokban, akkor miért nem meritek felvállalni, hogy módosítjátok a netes lexikon ("Wikipédiából, a szabad enciklopédiából") és egyéb oldalakon hibásan szereplő dolgokat???
Pont azért tekintettem ezeket az oldalakat hitelesnek, mert egyiken sem olvastam, hogy "szerintem, én még nem láttam, talán", stb.
Természetesen lehetnek rossz bejegyzések, de meg lehetne ragadni az alkalmat, hogy ezeket jelen esetben Ti korrigáljátok.
Evvel együtt jónak tartom ezt az oldalt, csak a mostani eset után számomra némiképp vesztett a hitelességéből azokban az esetekben, ahol nem teljesen egyértelműek a bejegyzések.
Szerintem a kép érdekessége pont abban rejlik, hogy egy veterán autó a hozzá való veterán rendszámmal a mai napig fennmaradt.
A veterán autók általában (mivel azért járnak velük ide-oda) vagy "OT" vagy mindennapos, esetleg "P" rendszámot viselnek. Ezért még kiállításokon sem sűrűn fordulnak elő régi rendszámmal.
Engem első sorban a veterán és régebbi autók érdekelnek, a régi rendszámok csak mint hozzájuk kapcsolódó dolog foglalkoztat valamilyen szinten.
Én abszolút nem hiszek abban, mégpedig elvi alapon, hogy ez eredeti színezésű tábla lenne. Az alapsorozattól, illetve az azonos kategóriájú járműveken használttól eltérő tábla- vagy betűszínnek mindig megkülönböztető szerepe volt. Viszont az áruszállító járműveknél a sajátcélú és a szállítási szolgáltatást végző járművek (1982-ig) nemcsak a tábla színében, hanem a rendszámsorozatban (F, illetve Y) is elkülönültek. Az FS valamikor 1978 környékéről való. Akkoriban, ha a jármű besorolása változott, egyszerűen kapott volna egy Y-os táblát, oszt' jónapot, nem kellett volna festegetni.
Persze a kezdet kezdetétől voltak többszínű sorozatok, induláskor a C, G, U és X volt ilyen (ezek közül az U és a G később kifehéredett); majd a továbbiakban csatlakozott ide az A, Y, J, D és az R. De ezeknél a kevertszínű sorozatoknál is főszabály volt, hogy egyidejűleg egy betűkombináció csak egy színváltozatban (illetve egy táblaalakkal) kerüljön kiadásra.
Értelemszerűen voltak olyan betűkombinációk, amik másodkiadásként színt váltottak, de ebből viszonylag kevés volt, fel is lehet őket sorolni: UH, GA, GC, GE, GF, YA, YB, YC, YD, YE, YF, YG, YH.
Szóval én nem tudok ésszerű magyarázatot adni, hogy MIÉRT adtak volna ki fekete alapszínű F-es rendszámot. A legnyakatekertebb magyarázat lehetne, hogy az UH pótlására, de ennek mi értelme lett volna, ha erre ott a teljes Y-sorozat.
A legvalószínűbbnek tartom, hogy valami éretlen tréfamester átfestette a táblát inverzre és eladta a szegény gyűjtőnek, mint echt ritkaságot.
De mindezt persze csak egyféleképp lehetne bizonyítani, eredeti fényképpel. Szóval pályázatot kellene hirdetni a következőképp:
Keresünk olyan igazolható eredetű, nem manipulált, 1958 és 1990 között készült fényképet, amelyen az 1958-as magyarországi rendszámok "F" sorozatából való, fekete alapszínű tábla van felszerelve forgalomban lévő járműre. Ennyi.
Mármint, hogy elég kevés lehetett a fekete "F" rendszámból.
De mivel egy biztosan volt és akkoriban nem voltak még egyedi rendszámok, valószínűleg volt még pár, ha kevés is.
Szerintem annak idején azért néha volt kavarodás a rendszámok kiadásánál.
( 10 év alatt a MACIVA említett három autóján kívül egyetlen autója sem kapott "R" rendszámot. Ezért is lepődtünk meg annak idején rajtuk. Utánuk meg nem sokkal már a hárombetű-háromszám -osok jöttek. )
Mindhárom alapján -az egyiken látható lefényképezve is- volt fekete alapon "F" rendszám!
Az a baj, hogy egyetlen fekete alapút láttunk eddig, az ominózus FS 06-88-at.
Ez a tábla Veszner úrnál van, így nem csoda, hogy az ő honlapján szerepel, a Gaja Vesznerre hivatkozik, és Wikipédián is egy Gaja nevű emberke szerkesztgette sokat a cikket. Szóval körkörösen megy a dolog egyetlen rendszám körül.
Egyébként ugyanennél az úrnál van egy fekete alapú SJ is, ami - nekem legalábbis - szintén szokatlan.
A másik. BV 85-82 alatt szerepel ez a felirat: Prison car front plate
Nálunk a vegyeshasználatú Zuk városi alap normája -mivel csak három sebességes volt (eredetileg...)- 18,22 l/100 km. Plusz a szorzók. Logikusan magasabb a norma, mivel sokszor jobban kellett forogni az ugyanolyan motornak ugyanahhoz a teljesítményhez, mintha négysebességes lenne a váltó.
Rendszám ügyben értékelem a véleményed, de el nem fogadom, hogy minden csakis és kizárólag úgy van ahogy mondod.
Az először linkelt ismertető oldalon minden ismertetett rendszámtípusról egy eredeti fénykép is látható mintának!
Olvasd el figyelmesen a wikipedia táblázatát és hasonlítsd össze a másik két linkkel is! Mindhárom alapján -az egyiken látható lefényképezve is- volt fekete alapon "F" rendszám! És volt fehér alapon is!
Úgy tűnik a "B" rendszámok különböző fajtái (különféle második betű) széles járműtípusok/szolgáltatók között szóródott. Neked melyikkel van bajod?
Mivel találtam nem egy ellenpéldát is a kizárólagos kijelentésedre, ezért nem tudom elfogadni (teljes egészében) a véleményed.
Két autóra biztosan emlékszem (hiszen az egyikkel sokat jártam). Ezek Nysa 522 Towos "vegyeshasználatú", 7+1 személyesek voltak. Az első ülésektől a raktér félmagasan fixen, felette levehető hálóval volt leválasztva. A karosszéria félig volt üvegezve, jobb oldalon tolóajtóval, hátul egyszárnyú ajtóval. Hátul az ülések az oldalfalra párban, de külön-külön is felhajthatóan voltak felszerelve. A harmadik is valószínűleg ilyen, kisebb eséllyel zárt teher kialakítású volt. Erre már nem emlékszem pontosan. Az üzemanyagfogyasztás városi alap normája 16,5 l/100 km volt.
Bár mint mondtam nem vagyok a rendszám téma szakértője, de az "F" rendszám a wikipedia szerint is volt fekete alapon: